Ухвала
від 26.04.2024 по справі 675/609/24
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/609/24

Провадження № 2/675/366/2024

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

26 квітня 2024 року м. Ізяслав

Суддя Ізяславського районного суду Хмельницької області Столковський В. І., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Комунальне підприємство «Житлокомунсервіс» Ізяславської міської ради, про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити дії та відшкодування моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до Ізяславського районного суду Хмельницької області із позовною заявою до Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Комунальне підприємство «Житлокомунсервіс» Ізяславської міської ради, про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити дії та відшкодування моральної шкоди.

Так, за змістом ч. 1 ст. 4, ст.ст. 175, 177 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульовано ЦПК України. Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов.

Зазначена заява підлягає залишенню без руху, оскільки не в повній мірі відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 175, ч. 4 ст. 177 ЦПК України якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору. До позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За вимогами пп.пп. 1, 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 01 січня 2024 року становить 3028 грн.

Таким чином, ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, становить не менше 1211 грн 20 коп, а за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою - 1211 грн 20 коп.

Відповідно доч.3ст.6Закону України«Про судовийзбір» заподання позовноїзаяви,що маєодночасно майновийі немайновийхарактер,судовий збірсплачується заставками,встановленими дляпозовних заявмайнового танемайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Як вбачається із роз`яснень, викладених у п.п. 10, 12 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», подані до суду позовні заяви чи заяви, а також зустрічні позовні заяви можуть містити кілька самостійних позовних вимог, кожна з яких є об`єктом справляння судового збору. У випадках об`єднання в одній заяві вимог як майнового, так і немайнового характеру судовий збір підлягає сплаті як за ставками, встановленими для позовів майнового характеру, так і за ставками, встановленими для позовних заяв зі спорів немайнового характеру, наприклад, зняття арешту з майна та визнання права власності на це майно. При цьому судовий збір може бути сплачений окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Таким чином, позивачці при подачі позовної заяви необхідно було сплатити судовий збір за одну вимогу майнового характеру (про стягнення моральної шкоди) та дві вимоги немайнового характеру (про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити дії), що в загальному розмірі має становити 3633 грн 60 коп (3х1211,2=3633,6).

Однак до позовної заяви ОСОБА_1 не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Тому позивачці необхідно сплатити судовий збір у розмірі 3633 грн 60 коп або додати до заяви документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Судовий збір повинен бути перерахований або внесений за такими реквізитами: отримувач коштів - ГУК у Хмел. обл./Ізяслав. мтг/22030101; код отримувача - (код за ЄДРПОУ) 37971775; банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.); код банку отримувача (МФО) - 899998; номер рахунку - UA568999980313191206000022761; код класифікації доходів бюджету - 22030101; судовий збір, за заявою (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Ізяславський районний суд Хмельницької області.

Слід також зазначити, що суду належить визначитись із юрисдикцією даного спору.

Судова юрисдикція це інститут права, який покликаний розмежувати між собою компетенцію як різних ланок судової системи, так і різні види судочинства, якими є цивільне, кримінальне, господарське та адміністративне.

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, за правилами якого розглядається визначена категорія справ.

Тому позивачці слід запропонувати зазначити у позовній заяві, чи є вона фізичною особою-підприємцем та чи використовується нею спірна земельна ділянка для здійснення підприємницької діяльності. Також варто вказати у позовній заяві на докази, які підтверджують ці обставини.

Відповідно до положень ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Таким чином, приходжу до висновку, що позовну заяву ОСОБА_1 слід залишити без руху та надати строк для усунення недоліків, протягом якого позивачці необхідно: 1) додати до позовної заяви документ на підтвердження сплати позивачкою судового збору у розмірі 3633 грн 60 коп за платіжними реквізитами Ізяславського районного суду Хмельницької області або документ, що підтверджує підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону; 2) зазначити у позовній заяві, чи є позивачка фізичною особою-підприємцем та чи використовується нею спірна земельна ділянка для здійснення підприємницької діяльності.

Керуючись ст.ст. 174, 175, 177 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Комунальне підприємство «Житлокомунсервіс» Ізяславської міської ради, про визнання дій незаконними, зобов`язання вчинити дії та відшкодування моральної шкоди залишити без руху.

Надати позивачці строк для усунення недоліків терміном десять днів з дня вручення позивачці ухвали.

Роз`яснити позивачці, що в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважатиметься неподаною і буде їй повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: В. І. Столковський

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118666836
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій незаконними, зобов`язання вчинити дії та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —675/609/24

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні