Рішення
від 15.04.2024 по справі 275/1391/23
БРУСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 275/1391/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2024 року смт. Брусилів

Брусилівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Лівочки Л.І.,

при секретарі - Степанчук С.А.,

за участю: заявниці - ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Брусилів Житомирської області цивільну справу №275/1391/23 за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства та внесення змін до актового запису про народження, заінтересовані особи: Коростишівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, ОСОБА_2 ,

ВСТАНОВИВ :

24.10.2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту батьківства та внесення змін до актового запису про народження, заінтересовані особи: Коростишівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, ОСОБА_2 .

Вимоги заяви обгрунтувала тим, що вона на протязі 9 років проживала однією сім`єю без реєстрації шлюбу із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Від спільного життя в них народився ІНФОРМАЦІЯ_2 син ОСОБА_4 . Дитину зареєструвала за своєю заявою, оскільки ОСОБА_3 в цей час був за кордоном. В свідоцтві про народження дитини відомості про батька записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України. Вона з ОСОБА_3 мали намір одружитися , але розпочалася війна. ОСОБА_3 проходив службу в Збройних Силах України та перебував на сході України, приймав участь в бойових діях та отримав поранення, від якого ІНФОРМАЦІЯ_3 помер.

Встановлення факту батьківства має для заявниці юридичне значення, оскільки необхідне для отримання пільг для дитини, отримання пенсії у зв`язку з втратою годувальника та отримання дитиною відповідного статусу.

Просить встановити факт, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець м. Ізяслава Ізяславського району Хмельницької області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця смт. Брусилів Брусилівського району, Житомирської області та зобов`язати Коростишівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни до актового запису № 23, складеного Брисилівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області від 24 червня 2016 року про народження ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , записавши батьком дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м. Ізяслав Ізяславського району Хмельницької області, громадянина України.

В суді заявниця ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала та надала пояснення, аналогічні викладеним в заяві , просила їх задоволити.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 в суді просив задовольнити заяву та показав, що його син ОСОБА_3 до війни без реєстрації шлюбу проживав однією сім"єю з ОСОБА_5 . Вони разом проживали в смт. Брусилів, вели спільне господарство та обробляли город, а згодом у них у 2016 році народився син ОСОБА_6 , якого заявниця записала на своє прізвище. Син та ОСОБА_7 хотіли офіційно одружитися, але розпочалась війна. Син проходив службу в Збройних Силах України, приймав участь в бойових діях та ІНФОРМАЦІЯ_5 від отриманих поранень помер. Сина похоронено в смт. Брусилів. Син дуже любив свою сім"ю, сина ОСОБА_6 та піклувався про них, займався вихованням сина. Він неодноразово бував у них в гостях. У нього відбиралися зразки для проведення генетичної експертизи для визначення біологічної спорідненості з внуком ОСОБА_6 .

Представники заінтересованих осіб - Коростишівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи, до суду не з"явилися, від них поступили заяви про розгляд справи без їх участі.

Суд, вислухавши заявницю ОСОБА_1 , заінтересовану особу ОСОБА_2 , свідка ОСОБА_8 , дослідивши та оцінивши надані докази, приходить до наступного висновку.

ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , його батьками є: ОСОБА_9 та ОСОБА_1 , що підверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 24 червня 2016 року Брусилівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, актовий запис про народження № 23 .

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, №00023615303, сформованого 08 серпня 2019 року Брусилівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , відомості про батька " ОСОБА_9 " записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець м. Ізяслав Ізяславського району Хмельницької області, помер ІНФОРМАЦІЯ_5 у місті Рівне Рівненської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим Коростишівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Київ).

Як слідує з лікарського свідоцтва про смерть №585, виданого 22 вересня 2023 року комунальним закладом "Обласне бюро судово-медичної експертизи" Рівненської обласної ради та довідки про причину смерті ( до форми №106/о №586) від 22 вересня 2023 року , причиною смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є вогнепальне осколкове проникаюче поранення голови з переломом кісток черепа та ушкодженням головного мозку.

Батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_2 та ОСОБА_8 , що підтверджується свідоцтвом про народження (повторне) серіїї НОМЕР_3 , виданим Ізяславським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Київ).

Заявниця ОСОБА_1 зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 та до складу її сім"ї на момент подачі заяви входить син ОСОБА_4 , 2016р.н., що підтверджується довідками Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області від 11 та 17 жовтня 2023 року №3178 та №71.

Згідно довідки Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області від 17 жовтня 2023 року №7, померлий ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 ,1985 р.н., проживав однією сім"єю з цивільною дружиною ОСОБА_1 та сином ОСОБА_4 ,2016 г р.н., по АДРЕСА_1 .

Відповідно до акту щодо фактичного проживання особи, не за місцем реєстрації від 18 жовтня 2023 року, складеного старостою Брусилівської селищної ради Рафальскою Н.А., в присутності фахівця соціальної роботи Центру надання соцпослуг Брусилівської селищної ради Ткаченко Н. та депутата Брусилівської селищної ради Нікітчина О. , з 2014 року в будинку АДРЕСА_1 проживають та зареєстровані ОСОБА_1 , 1993 р.н., та її син ОСОБА_4 , 2016р.н.; цивільний чоловік ОСОБА_1 - ОСОБА_3 ,1985р.н., проживав без реєстрації в даному будинку з 2014 року. На момент складання акту в будинку знаходяться: технічний інвентар, особисті речі, документи та телефон,що належали ОСОБА_3 . До початку військових дій ОСОБА_3 постійно проживав в смт. Брусилів за вказаною адресою.

В суді свідок ОСОБА_8 показала, що заявниця є її невісткою, а малолітній ОСОБА_4 - її внуком. ЇЇ син ОСОБА_10 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 від поранень, отриманих на війні. З 2014 року син проживав разом з ОСОБА_5 в смт. Брусилів, вони жили однією сім"єю та вели спільне господарство, перебували в цивільному шлюбі. В 2016 році у них народився син ОСОБА_6 . Вони хотіли зареєструвати шлюб, але не встигли, так як почалася війна. До війни вони всі разом приїздили до неї в гості в Хмельницьку область. Син дуже любив свою сім"ю, піклувався та виховував свого сина. Сина похоронено в смт. Брусилів.

Згідно із висновком експерта №СЕ-19-23/70785-БД від 01 лютого 2024 року, проведеного судовим експертом сектору проведення досліджень ядерної ДНК відділу молекулярно-генетичних досліджень Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, встановлено, що генетичні ознаки Y-хромосоми зразків букального епітелію ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , збігаються між собою за виключенням локусів DYS389 I, DYS389 II, DYS385, тобто дані особи можуть бути біологічними родичами по чоловічій лінії .

Відповідно до ч.3 ст.128 СК України, позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

У відповідності до п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 "Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення", в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Відповідно до роз"яснень, що містяться в п. 13 вказаної постанови, факт батьківства може бути встановлено за наявності однієї з таких обставин: 1) спільне проживання батьків дитини і ведення ними спільного господарства, яке не припинилось до її зачаття; 2) спільне виховання дитини; 3) спільне утримання дитини; 4) докази, що з вірогідністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Пунктом 7 постанови Пленуму ВСУ від 15.05.2006 року № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" встановлено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, яка вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні.

Заяви про встановлення факту батьківства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст.135 СК України.

Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи.

Згідно ст.130 Сімейного кодексу країни у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

Частиною 3 статті 12 та частиною 1 статті 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Враховуючи, надані заявницею суду докази, що підтверджують факт спільного проживання однією сім"єю з ОСОБА_3 в смт. Брусилів з 2014 року, ведення спільного господарства, спільного виховання та утримання дитини ОСОБА_11 , 2016 р.н., висновки експертизи про біологічну спорідненість , суд доходить висновку, що наявні підстави для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, а саме того, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Для заявниці встановлення факту батьківства необхідне для отримання її сином відповідного статусу , отримання пенсії та відповідних пільг.

За положеннями статті 134 СК України, на підставі заяви осіб, зазначених у статті 126 СК України або рішення суду, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до Книги реєстрації народжень та видає нове свідоцтво про народження.

Оскільки, суд дійшов до висновку про наявність підстав про встановлення факту батьківства, то підлягають задоволенню і вимоги щодо внесення відповідних змін до актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

На підставі ст.ст.128,130,134СК України та керуючись ст.ст.3-5,12-13,76-81, 293,294,315,319, 352-355 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець м. Ізяслав Ізяславського району Хмельницької області є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця смт. Брусилів Брусилівського району Житомирської області.

Зобов`язати Коростишівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни до актового запису № 23, складеного Брусилівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області від 24 червня 2016 року про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , записавши батьком дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м. Ізяслав Ізяславського району Хмельницької області, громадянина України.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного рішення , яке складено 25.04.2024 року.

Суддя Л. І. Лівочка

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118670616
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —275/1391/23

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Лівочка Л. І.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Лівочка Л. І.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Лівочка Л. І.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Лівочка Л. І.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Лівочка Л. І.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Лівочка Л. І.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Лівочка Л. І.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Лівочка Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні