Рішення
від 29.04.2024 по справі 390/165/23
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/165/23

пров. 2-о/393/4/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2024 року селище Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

в складі головуючого судді Добрострой О.С.,

присяжних Щербини Л.В., Гордієнко Т.В.,

при секретарі судового засідання Шупрудько К.А.,

за участі адвоката Мельник О.М.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні у режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язкуЄСІТС цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування виконкому Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області про визнання осіб недієздатними, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до суду із вищевказаною заявою, в якій просить визнати недієздатними ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та призначити її опікуном над ними. Заява мотивована тим, що рішенням Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 19.10.2020р. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 визнано недієздатними внаслідок хвороби. Строк дії вказаного рішення суду закінчився. Стан здоров`я ОСОБА_2 , ОСОБА_3 не покращився. Для призначення опікуна ОСОБА_2 , ОСОБА_3 заявнику необхідно визнати їх недієздатними.

Ухвалою судді Кіровоградського районного суду Кіровоградської областіТерещенка Д.В. від 06.02.2023р. відкрито провадження у даній справі (а.с.15).

Ухвалою судді Кіровоградського районного суду Кіровоградської області Терещенка Д.В. від 13.03.2023р. призначено по справі судово-психіатричну експертизу, на час проведення експертизи провадження по справі зупинено (а.с.24-25).

Ухвалою судді Кіровоградського районного суду Кіровоградської області Бойко І.А. від 31.03.2023р. прийнято до провадження дану цивільну справу (а.с.28).

Ухвалою судді Кіровоградського районного суду Кіровоградської області Бойко І.А. від 12.06.2023р. відновлено провадження в справі (а.с.40).

Розпорядженням голови Кіровоградського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_4 від 15.11.2023р. на підставі п.2 ч.1 ст.31 ЦПК України передано дану справу для розгляду до Новгородківського районного суду Кіровоградської області (а.с.52).

Ухвалою судді Новгородківського районного суду Кіровоградської області Добрострой О.С. від 29.11.2023р. дану цивільну справу прийнято до провадження (а.с.57).

Ухвалою Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 31.01.2024р. призначено по справі судово-психіатричну експертизу, на час проведення експертизи провадження по справі зупинено (а.с.117-119).

Ухвалою Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 07.03.2024р. відновлено провадження в справі (а.с.127).

В судове засідання заявник та її представник ОСОБА_5 не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. У заяві від 29.04.2024р. представник заявника ОСОБА_5 просить суд провести судове засідання без її участі, заявлені вимоги підтримує.

Адвокат осіб, стосовно яких розглядається справа про визнання їх недієздатними, в судовому засіданні підтримала доводи заяви та просила суд її задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. У клопотанні від 16.04.2024р., яке надійшло до суду 26.04.2024р., представник заінтересованої особи просить суд розглянути справу без її участі, не заперечує щодо задоволення заяви.

Особи, відносно яких розглядається дана справа, з урахуванням думки учасників процесу, в судове засідання не викликалися.

Заслухавши пояснення адвоката, дослідивши письмовідокази посправі,суд встановив наступне.

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 є інвалідами другої групи з дитинства (а.с.5).

Рішенням Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 19.10.2020р. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 визнано недієздатними внаслідок хвороби та призначено заявника їхнім опікуном (а.с.3-4). У цьому рішенні суду зазначено, що строк його дії два роки з дня набрання даним рішенням суду законної сили. Вказане рішення суду набрало законної сили 09.11.2020р., тобто строк його дії на даний час закінчився.

Із змісту висновку судово-психіатричного експерта №71 від 23.02.2024р. слідує, що ОСОБА_2 у даний час страждає стійким хронічним психічним захворюванням у формі помірної розумової відсталості (згідно МКХ-10 F-71.0). За своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними. Потребує накладання опіки (а.с.124).

Із змісту висновку судово-психіатричного експерта №72 від 23.02.2024р. слідує, що ОСОБА_3 у даний час страждає стійким хронічним психічним захворюванням у формі помірної розумової відсталості (згідно МКХ-10 F-71). За своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними. Потребує накладання опіки (а.с.123).

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно з ч.1ст.40ЦКУкраїни фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Аналізуючи зібрані у справі докази в їх сукупності, з урахуванням стану здоров`я ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які в даний час страждають на стійке хронічне психічне захворювання у формі помірної розумової відсталості, та які за своїм психічним станом не можуть розуміти значення своїх дій і розумно керувати ними, то суд приходить до висновку про наявність підстав для визнання ОСОБА_2 , ОСОБА_3 недієздатними.

Згідно з ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст.55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно з ч.4ст.63 ЦК Україниопікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

ОСОБА_1 на диспансерному обліку у наркологічному диспансері та у психіатричній лікарні не перебуває, за медичною допомогою не зверталася, за станом здоров`я може виконувати обов`язки опікуна (а.с.6).

Із змісту висновку, затвердженого рішенням виконавчого комітету Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області №73 від 15.12.2022р., слідує, що орган опіки та піклування визнає доцільним призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_3 , ОСОБА_2 (а.с.8,9).

Судом не встановлено обставин, які б виключали можливість призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_3 , ОСОБА_2 . Отже, за викладених вище обставин, судом встановлено, що заявник має можливість та бажання виконувати обов`язки опікуна.

Згідно з ч.6 ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_3 , ОСОБА_2 недієздатними, встановити опіку над ними та призначити їхнім опікуном ОСОБА_1 , а тому дана заява підлягає задоволенню у повному обсязі.

Суд вважає за необхідне встановити строк дії даного рішення два роки з дня набрання вказаним рішенням законної сили.

Відповідно до ч.2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

В силу положень ч.5ст.300ЦПКУкраїни рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.39, 40, 55, 58, 60, 63 ЦК України, ст.ст. 258, 259, 263 - 265, 273, 293, 294, 299, 300, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування виконкому Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області про визнання осіб недієздатними, встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити повністю.

Визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження с.Оситняжка Новомиргородського району Кіровоградської області, зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,РНОКПП НОМЕР_1 опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження с.Оситняжка Новомиргородського району Кіровоградської області, зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,РНОКПП НОМЕР_1 опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити строк дії рішення в частині визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатними - два роки, з дня набрання даним рішенням законної сили.

Судові витрати по справі віднести на рахунок держави.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч.2, ч.4, ч.7, ч.8 ст.300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка визнана недієздатною, у разі видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування, такої особи, визнаної недієздатною, або її адвоката.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відомості про учасників справи:

заявник: ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 );

заінтересована особа:орган опіки та піклування виконкому Первозванівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (місцезнаходження: вул. Гагаріна 1, с.Первозванівка Кропивницького району Кіровоградської області, 27652, код ЄДРПОУ 04365098).

Апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення до Кропивницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Повний текст рішення суду складено 29.04.2024 року.

Головуючий суддя О.С.Добрострой

Присяжний Т.В. Гордієнко

Присяжний Л.В. Щербина

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118671672
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —390/165/23

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні