Рішення
від 29.04.2024 по справі 131/480/24
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/480/24

Провадження № 2/131/113/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2024 р.м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Шелюховського М.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні без фіксації процесуальної дії технічними засобами в м. Іллінці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Іллінецької міської ради Вінницького району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

До Іллінецького районного суду Вінницької області звернулась ОСОБА_1 із позовом до Іллінецької міської ради Вінницького району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, в якому вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_2 .

За життя ОСОБА_3 склав заповіт посвідчений ОСОБА_4 секретарем Любомирівської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, яким ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробив розпорядження, яким заповів земельну ділянку розміром 7,53 га в межах території Любомирівської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала йому на підставі державного акту серії ЯГ № 585530 виданого Березнегуватською районною державною адміністрацією заповів ОСОБА_1 .

Позивач зазначає, що на момент початку військовихдій ОСОБА_3 проживав у селі Любомирівка Березнегуватського району Миколаївської області та виїхав з тієї території зміг лише в квітні 2022 року. 13 квітня 2022 року його взято на облік внутрішньо переміщених осіб. Спадкодавець ОСОБА_3 був внутрішньо переміщеною особою, про що свідчить Довідка від 13 квітня 2022 року №519-7000617245 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Позивач проживала разом із спадкодавцем без реєстрації до дня його смерті за адресою АДРЕСА_1 вони жили разом із сестрою та внучкою спадкодавця вели спільний бюджет та були пов`язані спільним побутом, про що свідчить довідка №68 від 19.03.2024 року Іллінецької міської ради Вінницького району Вінницької області.

Позивач зазначає, що вона являється спадкоємцем за заповітом, однак у встановлений законом шестимісячний строк не звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, оскільки про наявність заповіту позивач дізналася у січня 2024 року від жительки села Любомирівка Березнегуватського району Миколаївської області, яка доглядала за будинком де проживав до війни ОСОБА_3 та, яка переслала позивачу даний заповіт, тому наразі ОСОБА_1 , змушена звертатись до суду для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою Іллінецького районного суду Вінницької області від 01 квітня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду за правилами загального позовного провадження.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, проте подала до суду заяву із проханням вирішити справу у її відсутність, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник Іллінецької міської ради подав до суду відзив, в якому просить слухати справу без їх представника, щодо задоволення позовних вимог про визначення додаткового строку для прийняття спадщини не заперечує.

За таких обставин суд вважає за можливе вирішити справу у відсутність сторін на підставі наявних у справі письмових доказів.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, давши оцінку зібраним доказам, суд дійшов висновку про можливість ухвалення рішення та задоволення позову з таких підстав.

Так, судом установлено, що відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Романово-Хутір Вінницького району Вінницької області у віці 70 років помер ОСОБА_3 (а.с.7).

На момент початку воєнних дій ОСОБА_3 проживав селі Любомирівка Березнегуватського району Миколаївської області, виїхав з тієї території лише в квітні 2022 року та 13 квітня 2022 року його взято на облік внутрішньо переміщених осіб, зазначене підтверджується довідкою № 519-7000617245 від 13 квітня 2022 року (а.с.9).

Відповідно до довідки виданої виконавчим комітетом Іллінецької міської ради № 68 від 19 березня 2024 року на день смерті ОСОБА_3 проживав в АДРЕСА_1 разом із ОСОБА_5 , ОСОБА_1 та ОСОБА_6 (а.с.10)

На день смерті ОСОБА_3 мав у власності земельну ділянку розміром 7,53 га в межах території Любомирівської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала померлому на підставі державного акту серії ЯГ № 585530 виданого Березнегуватською районною державною адміністрацією (а.с.19), яку заповів ОСОБА_1 , що підтверджується заповітом зареєстрованим в реєстрованим в реєстрі за №38 та посвідченим секретарем Любомирівської сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області, ОСОБА_4 (а.с.8).

Відповідно до частини 1 статті 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно статті 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З матеріалів справи вбачається, що позивач пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини, оскільки про існування заповіту дізналася у січні 2024 року від жительки села Любомирівка Березнегуватського району Миколаївської області, яка доглядала за будинком де проживав до війни ОСОБА_3 та, яка переслала позивачу даний заповіт.

Згідно пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень статті 80 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустила строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити та визначити їй додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, а саме три місяці починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили. Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними. Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування, тому суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 77-80, 258, 259, 265-268 ЦПК України, постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», суд -

УХВАЛИВ:

Позов задовільнити.

Визначити ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк у три місяці з моменту набрання рішенням суду законної сили, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Іллінецька міська рада Вінницького району Вінницької області, ЄДРПОУ 03333618, адреса: 22700, вул. Соборна, 19 м. Іллінці Вінницького району, Вінницької області.

Суддя:

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118674841
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —131/480/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні