Рішення
від 26.04.2024 по справі 145/50/21
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

26.04.2024 145/50/21

2/145/77/2024

Тиврівський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Ратушняка І. О.

при секретарі Крикливій М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні смт Тиврів справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,

встановив :

Позивачка звернулась до суду з позовом, в якому вказує, що вона перебувала в зареєстрованому шлюбі із ОСОБА_2 .

Вона мають доньку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судовим наказом Деражнянського районного суду Хмельницької області від 10.08.2018 із відповідача на її користь на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стягнуто аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 25 травня 2018 року і до досягнення дитиною повноліття.

Їхня спільна із відповідачем донька ОСОБА_4 проживає разом з нею та перебуває на її утриманні.

Відповідач не проживає разом зі своєю малолітньою дочкою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не бере участі у її вихованні, життям та здоров`ям не цікавиться, не виконує батьківських обов`язків щодо виховання доньки.

Відповідач не піклується про здоров`я ОСОБА_4 , її фізичний, духовний і моральний розвиток, не займається її вихованням та не сприяє створенню належних умов для розвитку її природних здібностей, не займається підготовкою доньки до самостійного життя.

Просить позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також стягнути з нього на її користь сплачений судовий збір.

В судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилася, подала заяву, відповідно до якої просить справу розглянути у її відсутності, позовні вимоги підтримує, просить їх задоволити з підстав, викладених у заяві.

Відповідач ОСОБА_2 в судові засідання не з`являється, хоч про слухання справи повідомлений в установленому законом порядку (через оголошення). Заяв про відкладення розгляду справи, про слухання справи у його відсутності до суду не надходило.

За таких обставин у відповідності до ст.280 ЦПК України, суд розглядає справу у відсутність відповідача в порядку заочного провадження на підставі наявних в ній доказів, оскільки позивач не заперечує проти такого порядку вирішення спору.

Представники залучених органів опіки і піклування: Служби в справах дітей Деражнянської РДА Хмельницької області, Служби в справах дітей, соціального захисту та охорони здоров`я Гніванської міської ради, Служби в справах дітей Тульчинської районної державної адміністрації, Служби в справах дітей Шпиківської селищної ради, в судове засідання не з`явилися, подали заяви, відповідно до яких просять розглянути справу у їх відсутності. Письмовий висновок щодо розв`язання спору, доцільності позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав жоден із залучених органів опіки та піклування не надав, у зв`язку із невідомим місцем перебування батька. Просять рішення прийняти на розсуд суду.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст.150 СК України батьки зобов`язані виховувати дітей в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до ст.157 СК України той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Згідно п.2 ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виховання дитини.

Згідно ст.12 Закону України "Про охорону дитинства" від 26.04.2001 виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Згідно п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 №3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав" ухиленням батьків від виконання своїх батьківських обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не виявляють інтересу до її внутрішнього стану; не створюють умов для отримання нею освіти.

Судом встановлено, що сторони перебували в зареєстрованому шлюбі, який рішенням Деражнянського районного суду Хмельницької області від 12 жовтня 2018 року (а.с.11-13) було розірвано.

Від шлюбу і спільного проживання із відповідачем вони мають доньку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10).

Судовим наказом Деражнянського районного суду Хмельницької області від 10.08.2018 із ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стягуються аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 25 травня 2018 року і до досягнення дитиною повноліття (а.с.14-16).

ОСОБА_5 проживає разом з позивачкою та перебуває на її утриманні, відповідач аліментів на її утримання не сплачує, що стверджується розрахунками боргу по аліментах (а.с.129).

Відповідач ОСОБА_2 не проживає разом зі своєю дочкою, не бере участі у її вихованні, життям та здоров`ям не цікавиться, не дбає про її фізичний, духовний і моральний розвиток, не сприяє створенню належних умов для розвитку її природних здібностей, не займається підготовкою доньки до самостійного життя.

Крім того, дитина ОСОБА_3 , 2017 р.н., має інвалідність, дитячий аутизм з порушенням соціальної взаємодії, що стверджується висновком обл. ЛКК №148 від 11.10.2021 (а.с.130) та посвідченням серії НОМЕР_1 (а.с.131), що зумовлює часте дороговартісне лікування та реабілітацію, де часто потрібна згода другого з батьків, а відсутність відповідача є перешкодою для можливості відвідувати з дитиною усі медичні заклади без згоди батька.

Відповідач взагалі не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, не сплачує аліменти на утримання доньки, не забезпечує її необхідним харчуванням, медичним доглядом і не бажає брати участь у її вихованні та лікуванні, що в свою чергу, негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання. Відповідач не спілкується із донькою, не дає їй доступу до культурних та інших духовних цінностей, не виявляє інтересу до її внутрішнього світу та не створює умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання доньки, оскільки батько ОСОБА_2 свідомо нехтує своїми батьківськими обов`язками щодо виховання та утримання доньки ОСОБА_4 .

Залученими органами опіки та піклування не надано суду письмового висновку щодо розв`язання спору (доцільності/недоцільності позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав), оскільки місце знаходження та проживання відповідача невідоме. Однак це не спростовує факту ухилення відповідача від виконання своїх батьківських обов`язків утримувати та виховувати дитину.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі справа № 753/2025/19 вказав, що позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків. Факт заперечення проти позову про позбавлення батьківських прав свідчить про інтерес батька до дитини.

Європейський суд з прав людини у справі «Хант проти України» від 07 грудня 2006 року наголошував на тому, що питання сімейних відносин має ґрунтуватися на оцінці особистості заявника та його поведінці. Факт заперечення заявником проти позову про позбавлення його батьківських прав також може свідчити про його інтерес до дитини (параграф 57, 58).

Статтею 9 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789-ХІІ передбачено, що держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Суд вважає, що надані та зібрані судом докази прямо та неупереджено свідчать про ухилення ОСОБА_2 від виконання батьківських обов`язків, тому позовні вимоги задовільняє.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому суму судового збору, сплаченого позивачем при подачі заяви про позбавлення батьківських прав, суд стягує з відповідача.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 12, 13, 81, 89, 141, 258, 259, 263-265, 273, 280 ЦПК України, на підставі ст.ст.150, 157, 164 СК України, Закону України "Про охорону дитинства" від 26.04.2001, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 №3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав", суд

ухвалив:

Позов задоволити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ) батьківських прав відносно дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Ч ОСОБА_6 на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 908 (дев`ятсот вісім) гривень 00 копійок.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана відповідачем до Тиврівського районного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем до Вінницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання рішення в повному обсязі, тобто з 26 квітня 2024 року.

Учасник справи, якому повне судове рішення не буде вручено в день його складання або проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу на рішення буде подана протягом 30 днів з дня отримання повної копії судового рішення.

Суддя Ратушняк І. О.

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118675002
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —145/50/21

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Ратушняк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні