Ухвала
від 29.04.2024 по справі 147/658/24
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/658/24

Провадження № 1-кс/147/133/24

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

29.04.2024 року смт Тростянець

Слідчий суддя Тростянецького районного суду Вінницької області ОСОБА_1 ,

із секретарем ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, що внесено до ЄРДР за №12024020120000094 від 01.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-3 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ відділення поліції № 2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, лейтенант поліції ОСОБА_3 , за погодженням з начальником Тростянецького відділу Гайсинської окружної прокуратури ОСОБА_4 , звернулася до суду в рамках кримінального провадження №12024020120000094 від 01.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-3 КК України, з клопотанням про надання дозволу групі слідчих на тимчасовий доступ до документів та відомостей, що знаходяться у володінні Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомитися з ними та зробити їх копії, а саме до: документів щодо створення Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (розпорядження, наказ); свідоцтва про реєстрацію Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо реєстрації Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; статуту (положення) Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; штатного розпису Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » станом на час, коли ОСОБА_5 перебувала на посаді головного бухгалтера; посадової інструкції ОСОБА_5 як головного бухгалтера Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; довідки про доходи ОСОБА_5 станом на 2018 рік та 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 роки; наказу про прийняття на роботу ОСОБА_5 до Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 ; наказу про переведення ОСОБА_5 на посаду головного бухгалтера Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; наказу про звільнення ОСОБА_5 з посади головного бухгалтера Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Мотивуючи клопотання, слідчий посилається на те, що в провадженні слідчого СВ відділення поліції № 2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області перебувають матеріали кримінального провадження №12024020120000094, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.04.2024 за фактом вчинення головним бухгалтером Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-3 КК України.

Вчинене кримінальне правопорушення кваліфікується за ст. 366-3 КК України-неподання суб`єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до ВП №2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області надійшли матеріали управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області ДСР НП України про проведення моніторингу Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та виявлення ознак злочину, вчиненого ОСОБА_5 , стосовно неподання суб`єктом декларування декларації особи. При ознайомленні із матеріалами встановлено, що ОСОБА_5 , будучи призначеною на посаду головного бухгалтера з 01.10.2019, виконуючи посадові обов`язки в Державному підприємстві « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на яку поширюються вимоги Закону України «Про запобігання корупції», не подала до «Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», декларації посадової особи юридичної особи публічного права за 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 роки та при звільненні. Наказом ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_4 від 17.01.2024 №11, ОСОБА_5 звільнено з посади головного бухгалтера за власним бажанням .

Слідчий зазначає, що для проведення повного, всебічного та неупередженого розслідування вказаного кримінального правопорушення, орган досудового розслідування вважав би за необхідне здійснити тимчасовий доступ до речей та документів наявних у володінні Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме до документів, які зазначені в прохальній частині клопотання, оскільки матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, відомості у даних документах мають значення доказів.

Слідчий СВ ВП №2 у судове засідання не з`явилася, подала клопотання про розгляд справи без її участі. Клопотання підтримала та просила задовольнити.

Представник Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання для розгляду даного клопотання не з`явився, будь-які повідомлення про причини неприбуття до суду не надходили, неявка даної особи, відповідно до положень ч. 4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Фіксація під час розгляду клопотання за допомогою технічних засобів на підставі ч.4 ст. 107 КПК України не здійснювалась, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Дослідивши клопотання, додані до нього документи, якими обґрунтовуються доводи клопотання та витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подано до суду клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Так, згідно ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, робити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Встановлено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024020120000094 від 01.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-3 КК України, з підстав того, що ВП №2 Гайсинського РУП ГКНП у Вінницькій області 01.04.2024 надійшов рапорт поліцейського офіцера громади Гайсинського РУП про те, що головний бухгалтер ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , являючись посадовою особою юридичної особи публічного права, відповідно до п. «а», п. 2 ч.1 ст.3 ЗУ «Про запобігання корупції», в порушення ст.45 цього ж закону не подала електронної декларації.

Даний рапорт зареєстрований 01.04.2024 за №1112 та його копія долучена до матеріалів клопотання.

Так, у своєму клопотанні слідчий посилається на те, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального правопорушення, зокрема для отримання відомостей, котрі є необхідними для належного проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, виникла потреба в отриманні копій документів, що знаходяться у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Згідно з ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.2 ст.160 КПК України, у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Застосування такого заходу не допускається, якщо сторона кримінального провадження не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для досягнення якого слідчий, прокурор звернувся із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування, згідно ч. 4 ст. 132 КПК, слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосовуваного заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Отже, кримінальний процесуальний закон покладає обов`язок обґрунтовувати наявність передбачених законом підстав для надання тимчасового доступу до речей та документів на особу, яка звертається з відповідним клопотанням, та лише за одночасної наявності трьох вказаних підстав суд може постановити відповідне рішення про надання доступу.

Разом з тим, приписами ст. 26 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, у відповідності до загальних засад кримінального провадження та основних засад судочинства, закріплених у законі, слідчий повинен самостійно обґрунтувати позицію, що викладена у клопотанні. Крім того, до суду має бути подано докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, та доведено їх переконливість перед судом.

Водночас, слідчим у своєму клопотанні не надано доказів, які б підтверджували, що орган досудового розслідування належним чином звертався з письмовою вимогою до ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про одержання затребуваної інформації та їй в наданні такої інформації відмовлено.

Крім того, до матеріалів клопотання додано копію листа Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 13.03.2024 року, з якого вбачається, що частину із документів, тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, директором підприємства було надано в розпорядження правоохоронних органів. Разом з тим, слідчим не вказано необхідності повторно отримати дані документи та неможливість їх отримання шляхом спрямування запиту безпосередньо до підприємства.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення клопотання про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у зв`язку з передчасністю та необґрунтованістю.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст. ст. 110, 159, 162-164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ відділення поліції № 2 Гайсинського РУП ГУНП у Вінницькій області, лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, що внесено до ЄРДР за №12024020120000094 від 01.04.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.366-3 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудТростянецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118675035
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —147/658/24

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Натальчук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні