Ухвала
від 24.04.2024 по справі 476/83/24
ЄЛАНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 476/83/24

Провадження № 2-о/476/4/2024

У Х В А Л А

про призначеннясудово-психіатричної експертизи

24.04.2024 року Єланецький районний суд

Миколаївської області

в складі: головуючого судді Чернякової Н.В.

присяжних Кузьміної О.Ю. Соломки З.О.

за участю секретаря Козаченко Л.М.

заявника ОСОБА_1 , представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду с.м.т. Єланець клопотання представника заявника про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки

В С Т А Н О В И В:

06.02.2024 року представник заявника, адвокат Марку О.В., звернулася до суду із заявою в порядку окремого провадження, в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Свої вимогимотивує тим,що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,який проживаєразом іззаявником заадресою: АДРЕСА_1 ,є інвалідомІ Бгрупи в наслідок психічного розладу. В результаті психічної хвороби він не може висловлювати свої думки, одягнутись, приготувати їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, самостійно вийти з дому та має обмежену здатність контролювати свою поведінку, постійно потребує стороннього догляду і опіки. В зв`язку з викладеним просила суд визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над останім опіку та призначити заявника його опікуном.

Разом із матеріалами заяви про визнання особи недієздатною та встановлення опіки представник заявника подала до суду заяву про призначення у вказаній справі судово-психіатричної експертизи для з`ясування обставини чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад та чи здатний внаслідок наявного захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Проведення експертизи просила доручити експертам Миколаївської філії судових експертиз ДУ "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" (адреса: вул. Корабелів, 14-В, м. Миколаїв, 54020, а/с 28).

В судовому засіданні заявник та його представник вищевказане клопотання підртимали та просили задовольнити.

Вислухавши заявника та його представника, дослідивши матеріали клопотання, суд приходить до слідуючого.

Так, статтею 39 ЦК України визначено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Крім того, відповідно до ч. 1ст. 299 ЦПК України, лише на підставі висновку експерта суд може визначити фактичну можливість особи, щодо якої вирішується питання недієздатності, з`явитися в судове засідання та дати пояснення.

Згідно п. 1, 2 ч.1 ст. 103, п. 2 ч.1 ст. 105 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, якщо сторонами (стороною) ненадані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

За викладених обставин суд вважає за необхідне призначити судово- психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та витребувати його медичну картку.

Крім того, відповідно до п. 5 ч.1ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Враховуючи те, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, суд вважає, що на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст.103, 252, 258-261 ЦПК Українисуд

У Х В А Л И В :

Клопотання представника заявника про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити судово - психіатричну експертизу по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

2.Чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок наявного захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити Миколаївській філії судових експертиз ДУ "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" (адреса: вул. Корабелів, 14-В, м. Миколаїв, 54020, а/с 28).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта або відмову від виконання покладених на нього обов`язків.

Витребувати з КНП "Миколаївський обласний центр психічного здоров`я" Миколаївської обласної ради (адреса: 54003, м. Миколаїв, вул. 2-га Екіпажна, 4) медичну картку хворого ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Надати в розпорядження експертів матеріали цивільної справи № 476/83/24 (провадження № 2-о/476/4/2024) та медичну картку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до медичного закладу.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до частини першої статті 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Оплату за проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Провадження у зазначеній цивільній справі зупинити на час проведення експертизи та отримання її висновку, відповідно до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до апеляційного суду Миколаївської області через Єланецький районний суд протягом 5 днів з дня її проголошення.

Суддя Н.В.Чернякова

Присяжні О.Ю. Кузьміна

З.О. Соломка

СудЄланецький районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118675451
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —476/83/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні