Рішення
від 24.04.2024 по справі 478/390/24
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/390/24

пров. №2/478/158/2024

З а о ч н е р і ш е н н я

І м е н е м У к р а ї н и

24 квітня 2024 року . Казанківський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Іщенко Х.В.,

за участю секретаря Григоренко Н.О.,

розглянувшиу відкритому судовомузасіданні вприміщенні судусмт.Казанка цивільнусправу запозовною заявою ОСОБА_1 до Казанківської селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

Представникпозивача адвокатСоляник І.М.в інтересахпозивача ОСОБА_1 звернувся доКазанківського районногосуду Миколаївськоїобласті звказаною позовноюзаявою до Казанківськоїселищної ради про визначеннядодаткового строкудля поданнязаяви проприйняття спадщини. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 , про що Казанківським відділом ДРАЦС Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) складено відповідний актовий запис № 119 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 28.04.2023 року. Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки з цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), кадастровий номер 4823683501:01:007:0007, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . 18.03.2024 року, позивачем подано нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Приватним нотаріусом Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області Корж Мариною Василівною винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 18.03.2024 року №136/02-31, у зв`язку із пропуском строку прийняття спадщини, у зв`язку з чим позивачу було рекомендовано звернутися до суду для вирішення даного питання. Позивач вважає, що строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті її матері ОСОБА_2 и , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , пропустила з поважних причин, оскільки спадщину вона прийняла фактично ,оскільки за життя матері вона проживала з нею поруч, здійснювала догляд, купувала їй продукти харчування, ліки, одяг, сплачувала комунальні та інші обов`язкові платежі, а після смерті матері взяла на себе витрати на поховання та всі інші супутні витрати, тому вважала, що до нотаріуса, з метою її оформлення, вона може звернутися у будь-який час, також у зв`язку з тим, що постановою Кабінету Міністрів України, на час воєнного стану, строк для прийняття спадщини призупинявся, а також у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України та введенням на території України воєнного стану. Посилаючись на зазначені обставини позивач зазначає, що є спадкоємицею померлої, бажає прийняти спадщину та не може оформити свої спадкові права, оскільки пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори у зв`язку з чим, що просила визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 и , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач у судове засідання не з`явилася, про час, дату і місце проведення судового засідання була повідомлена належним чином, представник позивача подав до суду письмову заяву про можливість розгляду справи за відсутності позивача та представника позивача , в якої просив суд позовні вимоги позивача задовольнити, визначивши позивачу додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини. Проти винесення заочного рішення суду не заперечує.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився за невідомими суду причинам, про місце, день та час розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином в порядку ст. 128 ЦПК України, відзиву на позов або зустрічного позову не подав.

Суд, враховуючи згоду позивача і наявність достатніх даних для вирішення спору, вважає можливим відповідно до ст. 280 ЦПК України провести заочний розгляд справи у відсутність відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу звукозаписувальними технічними засобами не здійснювалось.

Суд,дослідивши матеріалисправи,знаходить позовобґрунтованим татаким,що підлягаєповному задоволенню.

Оскільки учасники справи у судове засідання не з`явились, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові докази, суд приходе такого висновку.

Відповідно до вимог ч.1ст.4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною 1ст.15 ЦК Українипередбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ізст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Стаття 1262 ЦК Українивизначає, що у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті1220,1222,1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1ст.1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.3ст.1272 ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч.3ст.1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Підставою для задоволення цих вимог може бути доведений належними доказами факт поважності причин, з яких пропущено строк для подачі відповідної заяви спадкоємцем.

Пленум Верховного Суду України у пункті 24постанови «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року №7роз`яснив, що при вирішенні питання про визначення особі додаткового строку, суд має дослідити поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини.

При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Частиною 3 ст.12та ч.1 ст.81 ЦПК Українипередбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Матеріалами справивстановлено,що спадкодавець ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 28.04.2023 року, актовий запис № 119 .

Після смерті ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки з цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), кадастровий номер 4823683501:01:007:0007, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

18.03.2024року,позивачем поданоприватному нотаріусуБаштанського районногонотаріального округуМиколаївської областіКорж МариніВасилівні заяву проприйняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 и , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , для отримання свідоцтва про право власності в порядку спадкування за законом.

18.03.2024 року №136/02-31 приватним нотаріусом Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області Корж Мариною Василівною винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку із пропуском строку прийняття спадщини.

Правовласності ОСОБА_2 и на земельну ділянку з цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), кадастровий номер 4823683501:01:007:0007, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , підтверджується Державнимактом направо власностіна земельнуділянку СеріїЯИ №756802від 02.11.2010року ,площею 0,1500га.

18.03.2024року позивач звернулася до нотаріуса з заявою від 18.03.2024року пропрнйняття спадщинипісля смерті матері ОСОБА_2 и ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , для отримання свідоцтва про право власності в порядку спадкування за законом

18.03.2024 року №136/02-31 приватним нотаріусом Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області Корж Мариною Василівною винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, якою позивачу було відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину за законом з тих підстав, що на час відкриття спадщини позивач заяву до нотаріальної контори про прнйняття спадщини не подала у строк шість місяців з часу відкриття спадщини.

Позивач пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини, оскільки вважала, що у зв`язку з тим, що постановою Кабінету Міністрів України, на час воєнного стану, строк для прийняття спадщини призупинявся, а також у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України та введенням на території України воєнного стану .

Отже, позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом першої черги, має намір оформити спадкові права, але позбавлена такої можливості, оскільки нею пропущений строк, встановлений діючим законодавством, для подачі заяви про прийняття спадщини.

Так, на час перебігу строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 и ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , розпочалося повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженимЗаконом України від 24 лютого 2022 року за №2102-IX, у зв`язку з широкомасштабною військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першоїстатті 106 Конституції України,Закону України «Про правовий режим воєнного стану», на всій території України з 24 лютого 2022 року введено воєнний стан, який в подальшому неодноразово продовжений відповідними Указами Президента України, в тому числі іУказом Президента України №49/2024 від 05 лютого 2024 року, строк дії воєнного стану в України продовжено з 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 діб.

Дійсно, з початку війни законодавцем було запроваджено зупинення перебігу зазначеного шестимісячного строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття, але з 29.06.2022 діють нові зміни щодо строків оформлення спадщини під час воєнного стану. Ці зміни були запроваджені на підставіпостанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 № 719 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану».

Так, п.3постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»було передбачено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 (чотири) місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Таким чином, до загального шестимісячного строку від смерті спадкодавця на прийняття спадщини мав додаватися строк ще у 4 (чотири) місяці, що загалом складало 10 місяців.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 676/47/21 (провадження № 61-8014св22) надано оцінку пункту 3постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»(в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) і зазначено, що така норма суперечить ст.ст.1270,1272 ЦК України, а тому не підлягає застосуванню.

Верховний Суд зазначив: 1) правила щодо строку на прийняття спадщини (початок перебігу, наслідки спливу) регулюютьсяЦивільним кодексом України, який прийнятий Верховною Радою України і є основним актом цивільного законодавства України; 2) строк на прийняття спадщини по своїй сутності є присічним (статті1270,1272 ЦК України), оскільки його сплив призводить до того, що спадкоємець вважається таким, який не прийняв спадщину. Тобто сплив строку «присікає» право на прийняття спадщини. Проте у законі, вочевидь з урахуванням сутності права на прийняття спадщини як майнового, передбачена можливість: за згодою самих спадкоємців, що прийняли спадщину, подати заяву про прийняття спадщини (ч.2ст. 1272 ЦК України); для спадкоємця звернутися з позовною вимогою та за наявності поважної причини суд визначає додатковий строк на прийняття спадщини (ч.3ст. 1272 ЦК України); 3) законодавець як устатті 1270 ЦК України, так і в інших нормахЦК України, не передбачає допустимості існування такої конструкції як «зупинення перебігу строку на прийняття спадщини» та можливості в постанові Кабінету Міністрів України визначати інші правила щодо строку на прийняття спадщини.

Отже, на думкуВерховного Суду, п.3 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»(в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) суперечить статтям1270,1272 ЦК України, в тому не підлягають застосуванню.

Таким чином, внаслідок триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України та запровадження воєнного стану на всій території України а також те, що пересічний громадянин, який не володіє знаннями в галузі права, був дезорієнтований щодо строку прийняття спадщини, створило позивачу перешкоди у тому, щоб своєчасно подати до нотаріуса заяву про прийняття спадщини після смерті матері, які суд вважає поважними причинами пропуску строку прийняття спадщини.

Відповідно до ч.3ст.82 ЦПК України, обставини, визнані судом загальновідомими, не потребують доказування.

Встановлені по справі обставини дають підстави суду зробити висновок про те, що причини, з яких позивачем було пропущено встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті матері, були пов`язані з об`єктивними, істотними труднощами для вчинення таких дій, у зв`язку з чим позивач була позбавлена можливості своєчасно оформити свої спадкові права, що відповідно до ч.3ст.1272 ЦК Україниє підставою для визначення ъй додаткового строку терміном у три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили , достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

За таких обставин, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими і підлягають до задоволення.

Судові витрати зі сплати судового збору залишити за позивачем.

Керуючись ст. ст. 263-265,267,268,280-282 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Казанківської селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом, після смерті спадкодавця ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном у три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили .

Судові витрати зі сплати судового збору залишити за позивачем.

Сторони по справі :

Позивач : ОСОБА_1 зареєстрована та проживаєза адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач : Казанківська селищна рада Баштанського району Миколаївської області, що знаходиться за адресою: 56002, Миколаївська область, смт. Казанка, вул. Миру, 228, ЄДРПОУ 04375292.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановленихЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд,якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повний текст рішення складено 24.04.2024 року.

Суддя: Х.В.Іщенко

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118675707
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —478/390/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні