Ухвала
від 29.04.2024 по справі 485/958/24
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/958/24

Провадження № 2-о/485/47/24

УХВАЛА

про направлення справи за підсудністю

29 квітня 2024 року м.Снігурівка

Суддя Снігурівського районного суду Миколаївської області Соловйов О.В., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: приватний нотаріус Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області Шульга Тетяна Володимирівна, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Снігурівська міська територіальна громада, про встановлення факту, що має юридичне значення,

встановив:

29 квітня 2024 року до Снігурівського районного суду Миколаївської області надійшла вище вказана заява ОСОБА_1 , в якій заявниця просить встановити юридичний факт того, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її матір"ю, а заявниця в свою чергу є рідною сестрою для ОСОБА_2 та ОСОБА_5 .

Ознайомившись із матеріалами справи, приходжу за висновку, що зазначена цивільна справа не може бути розглянута Снігурівським районним судом Миколаївської області та підлягає передачі за підсудністю до Великоолександрівського районного судуХерсонської області, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Звертаючись до суду, заявницею в поданій заяві зазначено адресу її проживання: АДРЕСА_1 .

Крім того, зазначена заявницею адреса її проживання також відповідає місцю її реєстрації відповідно до запису в паспортних даних, долученого до матеріалів заяви.

Відповідно до п.1 ч.1, ч.3 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо, зокрема, справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Підсудністю у цивільному судочинстві розуміється розмежування компетенції між окремими ланками судової системи і між судами однієї ланки щодо розгляду і вирішення підвідомчих їм цивільних справ.

Підсудність даної справи визначається за загальними правилами, а саме за місцем проживання заявника.

Враховуючи недопустимість порушення правил щодо підсудності, а також ту обставину, що заявницею подано заяву з порушенням територіальної юрисдикції (підсудності) судів, вважаю за необхідне передати справу на розгляд до Великоолександрівського районного суду Херсонської області, до територіальної юрисдикції (підсудності) якого вона належить.

Статтею 32 ЦПК України передбачено, що спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись ст. ст. 27, 31, 32, 187, 258, 260 ЦПК України, суд,

постановив:

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: приватний нотаріус Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області Шульга Тетяна Володимирівна, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Снігурівська міська територіальна громада, про встановлення факту, що має юридичне значення, надіслати за підсудністю до Великоолександрівського районного судуХерсонської області (74100, Херсонська область, Бериславський район, смт. Велика Олександрівка, вул. Ярмаркова, 11).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Дата складення ухвали 29 квітня 2024 року.

Суддя О. В. Соловйов

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118676337
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —485/958/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні