Рішення
від 25.04.2024 по справі 195/605/24
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/605/24

Провадження № 2-о/195/63/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.04.2024 року с-ще Томаківка

Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Колодіної Л.В.,

за участі секретаря судового засідання Левкович І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Томаківського районного суду Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: ВК Томаківської селищної ради, Нікопольського району, Дніпропетровської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

В С Т А Н О В И В:

громадянка ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

В заяві заявниця вказує, що має на праві приватної власності земельну ділянку, яка належить їй на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку від 17.11.2003 року, серія ДП №068045, яка розташована на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області.

Так, у березні 2024 року вона звернулася до Державного реєстратора прав на нерухоме майно Виконавчого комітету Томаківської селищної ради для належного оформлення документів на земельну ділянку. Однак, їй державним реєстратором в усній формі було відмовлено, у зв`язку з тим, що документи не відповідають вимогам, встановленим законодавством, а саме, у державному акті від 17.11.2003 року, серія ДП №068045, зазначено її прізвище - « ОСОБА_2 ». Тоді, як насправді її прізвище згідно паспортних даних « ОСОБА_3 » Через дану помилку вона не може зареєструвати належним чином документи на земельну ділянку за адресою: яка розташована на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області в с. Кисличувата.

Доказами того, що державний акт на право власності на земельну ділянку від 17.11.2003 року, серія ДП №068045, належить саме їй, ОСОБА_1 , може служити: копія паспорта серія НОМЕР_1 , виданий Томаківським РВ УМВС України у Дніпропетровській області 14.06.1996 року; витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 27.03.2024 року.

Тобто, з невідомих їй причин, у державному акті на право власності на земельну ділянку від 17.11.2003 року, серія ДП №068045, зроблено помилку. Прізвище її записано з помилкою як « ОСОБА_2 ».

Окрім паспорта її прізвище правильно написане і у довідці про присвоєння ідентифікаційного номера.

В судове засідання сторони не з`явились.

Від заявниці до суду надійшла заява з проханням розглянути цивільну справу у її відсутність. Заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Від представника заінтересованої особи, Виконавчого комітету Томаківської селищної ради надійшла заява з проханням розглянути справу у його відсутність, винести рішення на розсуд суду.

У відповідності до ч.2ст.247 ЦПК Україниу зв`язку з розглядом справи за відсутності сторін фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши, дослідивши матеріали справи, всебічно проаналізувавши обставини в їх сукупності, давши оцінку зібраним по справі доказам, виходячи зі свого внутрішнього переконання, яке ґрунтуєтьсяна повному, об`єктивному та всебічному з`ясуванні обставин справи, прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Згідно з ч.1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

У відповідності до ч.1 ст. 15 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

За змістом частини першоїстатті 293 ЦПКокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. А виходячи із змісту пункту 5 частини другоїстатті 293 ЦПКсуд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема і справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1Постанови Пленуму Верховного Суду №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 зі змінами, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 зі змінами, можуть встановлюватися факти належності особі документів, які не відносяться до таких, що посвідчують особу, наприклад, довідок про поранення чи перебування у госпіталі у зв`язку з пораненням, повідомлення військових частин, військкоматів і інших органів військового управління про загибель чи пропажу без вісті в зв`язку з обставинами військового часу, а також заповіту, страхового свідоцтва (полісу), ощадної книжки, трудової книжки, іншого документа про трудовий стаж.

В свою чергу згідно із пунктом 6 частини першоїстатті 315 ЦПКсуд може розглядати справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 травня 2018 року у справі № 761/16799/15-ц зазначено, що «суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав; чинне законодавство не передбачає іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення такого факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право».

Також суд враховує правову позицію викладену у Постанові Верховного суду у справі № 206/6186/18 від 21.09.2020, відповідно до якої «визначальною обставиною під час розгляду заяви про встановлення певних фактів у порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право цивільне, який пов`язаний з порушенням, оспорюванням або невизнанням, а також недоведенням наявності суб`єктивного права за умов, що є певні особи, які перешкоджають у реалізації такого права».

Аналогічні правові позиції викладені у Постановах Верховного суду від 23.12.2020 у справі № 682/1303/19, у справі № 644/9753/19 (постанова ВС від 26.08.2020), у справі № 644/9753/19 (постанова ВС від 03.02.2021).

Судом встановлено, що заявниця має державний акт на право власності на земельну ділянку серія ДП №068045, виданого 17 листопада 2003 року Томаківською районною державною адміністрацією, що підтверджує право власності на земельну ділянку площею 1,0001 га, призначеної для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області. У вказаному правовстановлюючому документі зазначено прізвище, ім`я та по-батькові « ОСОБА_1 ».

Згідно паспорту громадянина України серія НОМЕР_1 , виданого Томаківським РВ УМВС України у Дніпропетровській області 14.06.1996 року прізвище, ім`я та по-батькові записано ОСОБА_1 .

До матеріалів справи додано витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 27.03.2024 року, виданого ОСОБА_1 за параметрами запиту на право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 1225483500:01:071:0015.

Суд приймає до уваги той факт, що інші відомості про особу, як ім`я та по-батькові, що вказані у державному акті на право власності на земельну ділянку від 17.11.2003 року, серія ДП №068045, а саме « ОСОБА_4 » повністю співпадають з тими, що зазначені у паспорті громадянина України серія НОМЕР_1 , виданого Томаківським РВ УМВС України у Дніпропетровській області 14.06.1996 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Таким чином, суд приходить висновку, що усі наведені докази у їх сукупності свідчать про належність заявниці ОСОБА_1 правовстановлюючого документу, тобто вимоги заявниці є обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.81,258-261,293-294,315-319ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

заяву громадянки ОСОБА_1 , заінтересована особа: ВК Томаківської селищної ради, Нікопольського району, Дніпропетровської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу -задовольнити.

Встановити факт належності громадянці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документу, а саме державний акт на право власності на земельну ділянку серія ДП №068045 виданого 17 листопада 2003 року Томаківською районною державною адміністрацією, що підтверджує право власності на земельну ділянку площею 1,0001 га, призначеної для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Кисличуватської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області, що виданий на ім`я « ОСОБА_1 ».

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання рішення.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: https://court.gov.ua/sud0442/.

В порядку п.4. ч.5 ст.265 ЦПК України зазначаються наступні дані сторін та інших учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Виконавчий комітет Томаківської селищної ради, ЄДРПОУ 41051313, місцезнаходження юридичної адреси: 53500, Дніпропетровська область, Нікопольський район с-ще Томаківка, вул. Лесі Українки, буд. 17.

Суддя: Л. В. Колодіна

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118679873
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —195/605/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Колодіна Л. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Колодіна Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні