Рішення
від 22.04.2024 по справі 585/1022/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/1022/24

Номер провадження 2/585/451/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2024 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Цвєлодуб Г.О.,

при секретарі Салій О.І.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Міськводоканал» Роменської міської ради» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги, -

В С Т А Н О В И В:

01 березня 2024 року КП «Міськводоканал» РМР звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому просять стягнути з останньої заборгованості за спожиті послуги з централізованого водопостачання та водовідведення за період з 01.03.2021 р. по 31.01.2024р. у розмірі 16 910 грн. 12 коп. та 3 296 грн. 40 коп. сплаченого судового збору.

Позов обґрунтовано тим, що з 01 січня 2021 року виконавцем послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на території міста Ромни відповідно до рішення Виконавчого комітету Роменської міської ради №137 від 22.09.2020 року визнано Комунальне підприємство «Міськводоканал» Роменської міської ради». Згідно договору №9614 від 28.02.2023 року з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (без обслуговування внутрішньобудинкових систем) у багатоквартирному будинку, боржник ОСОБА_1 з 01.01.2021 р. отримує житлово-комунальними послуги, які надаються КП «Міськводоканал» РМР». Протягом періоду надання послуг боржник не сплачує за спожиті послуги з водопостачання та водовідведення, у зв`язку з чим виникла заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг. 25.09.2023 р. КП «Міськводоканал» РМР» було подано заяву про видачу судового наказу. 29.09.2023р. за результатом розгляду заяви ухвалено рішення про відмову у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиті комунальні послуги. Станом на 31.01.2024 р. заборгованість за надані послуги становить 16 910 грн. 12 коп. Відповідач щомісячно отримує повідомлення про оплату за послуги з водопостачання та водовідведення, в яких вказана заборгованість станом на поточний місяць, але не сплачує.

Ухвалою суду від 15 березня 2024 року постановлено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження, з повідомленням (викликом)сторін, з призначенням судового засідання на 22 квітня 2024 року на 15 год. 00 хв.

У позовній заяві представник позивача просив справу проводити за його відсутності.

Відповідач, яка належним чином повідомлялась про час і місце розгляду справи, до суду не з`явилась, клопотань від неї не надходило.

Судом на підставі частини другої статті 247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Всебічно проаналізувавши обставини справи в їх сукупності, оцінивши за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному і об`єктивному розгляді справи, зібрані по справі докази, керуючись законом, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 01 січня 2021 року виконавцем послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на території міста Ромни відповідно до рішення Виконавчого комітету Роменської міської ради №137 від 22.09.2020 року визнано Комунальне підприємство «Міськводоканал» Роменської міської ради».

Згідно договору № 9614 від 28.02.2023 року з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (без обслуговування внутрішньобудинкових систем) у багатоквартирному будинку за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 з 01.01.2021 р. отримує житлово-комунальними послуги, які надаються КП «Міськводоканал» РМР».

Станом на 31.01.2024 р. заборгованість за надані послуги ОСОБА_1 становить 16 910 грн. 12 коп., що підтверджується розрахунком заборгованості.

Відповідно до п. 32 Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690, вартість послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення визначається за обсягом спожитих послуг та встановленими відповідно до законодавства тарифами.

Відповідно п. 33 вказаних Правил, плата за послуги розраховується виходячи з розмірів затверджених тарифів та обсягу спожитих послуг, визначеного та розподіленого відповідно до законодавства.

Виконавчим комітетом Роменської міської ради було прийнято рішення №162 від 15.09.2021 «Про встановлення тарифу на послугу з централізованого водопостачання, яку надає комунальне підприємство «Міськводоканал» Роменської міської ради» яким встановлено тариф на послугу з централізованого водопостачання в розмірі 25,68 грн./м3 (з ПДВ) та рішення Виконавчого комітету Роменської міської ради №163 від 15.09.2021 «Про встановлення тарифу на послугу з централізованого водовідведення, яку надає комунальне підприємство «Міськводоканал» Роменської міської ради» яким встановлено тариф на послугу з централізованого водовідведення в розмірі 25,80 грн./м3 (з ПДВ).

Заборгованість розраховується із спожитих об`ємів централізованого водопостачання згідно показників засобу обліку води (м3), а обсяг наданих споживачеві послуг з централізованого водовідведення визначається на рівні обсягів спожитих ним послуг з централізованого водопостачання та постачання гарячої води. (п. 22 правил - 690). Розрахунок заборгованості наведено у довідці про стан розрахунків за послуги яка додана до позовної заяви.

Згідно вимог п. 5 ч. 2 ст. 7 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно абзацу 2 ч. 1 ст. 9 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», п. 39 Правил № 690, споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманим ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до ст. 22 ЗУ «Про питну воду і питне водопостачання», споживачі питної води зобов`язані своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Однак, в порушення наведених норм права, відповідач не сплачує в добровільному порядку заборгованість за надані послуги.

Згідно із ст. ст. 16, 22, 23 Закону України "Про житлово-комунальні послуги"- послуга по централізованому водопостачанню надається своєчасно, безперервно, належної якості та підлягає оплаті. Споживач зобов`язаний своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів та послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про теплопостачання» місцева (розподільча) теплова мережа - сукупність енергетичних установок, обладнання і трубопроводів, яка забезпечує транспортування теплоносія від джерела теплової енергії, центрального теплового пункту або магістральної теплової мережі до теплового вводу споживача; …споживач теплової енергії - фізична або юридична особа, яка використовує теплову енергію на підставі договору; …теплова енергія - товарна продукція, що виробляється на об`єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

Відповідно до п.5 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Згідно з нормами п.п.1,5 ч.2 ст. 7 цього Закону індивідуальний споживач зобов`язаний: укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом;оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до ч.1 ст. 9 Закону Україну «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами. Згідно ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Судом встановлено, що відповідач свої зобов`язання перед позивачем у частині сплати за надані послуги з водопостачання та водовідведення не виконувала у повному обсязі, у зв`язку з чим виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 16 910 грн. 12 коп.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про те, що Комунального підприємства «Міськводоканал» Роменської міської ради» належним чином виконало дії по наданню послуг з централізованого водопостачання та водовідведення відповідачу ОСОБА_1 , а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 3296 грн. 40 коп.

Керуючись ст. 12, 13, 89, 141, 247, 259, 263-265, 268, 273, 280, 352, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Комунального підприємства «Міськводоканал» Роменської міської ради» (ЄДРПОУ 37929833, адреса: 42000, Сумська обл., м. Ромни, вул. Пригородська, 187, банк філія Сумське обласне управління АТ «Ощадбанк», р/р НОМЕР_2 , ІПН 379298318213, ЄДРПОУ 37929833) заборгованість за спожиті послуги з централізованого водопостачання та водовідведення з період з 01.03.2021 р. по 31.01.2024 р. у розмірі 16910 (шістнадцять тисяч дев`ятсот десять) грн. 12 коп. та судовий збір в сумі 3296 (три тисячі двісті дев`яносто шість) грн. 40 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

З повний текстом рішення суду можна буде ознайомитись у приміщенні Роменського міськрайонного суду Сумської області 26 квітня 2024 року або у електронному кабінеті користувача у підсистемі ЄСІТС «Електронний суд» за відповідним номером справи.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ Г.О.ЦВЄЛОДУБ

СудРоменський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118682350
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —585/1022/24

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні