Рішення
від 25.04.2024 по справі 401/668/24
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/668/24

Провадження № 2/401/1008/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі: головуючого - судді Волошиної Н.Л., за участю секретаря судового засідання Яцини А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін в місті Світловодську цивільну справу за позовом заступника керівника Олександрійської окружної прокуратури Кіровоградської області в інтересах держави, Світловодської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла внаслідок злочину, третя особа: Комунальне некомерційне підприємство "Світловодська центральна районна лікарня" Світловодської міської ради,-

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Олександрійської окружної прокуратури Кіровоградської області звернувся до суду в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Світловодської міської ради, Комунального некомерційного підприємства «Світловодська центральна районна лікарня Світловодської міської ради», згідно якого просив суд стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Світловодської міської ради грошові кошти в сумі 4617 грн. 54 коп., затрачені закладом охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілої ОСОБА_2 .

В обґрунтуванні позовних вимог вказав, що вироком Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 01 лютого 2023 року по справі № 401/2559/22, який набрав законної сили, ОСОБА_1 засуджено за ч. 2 ст. 125 КК України та призначено покарання у виді обмеження волі строком на 2 роки, на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробуванням, встановлено іспитовий строк тривалістю 1 рік, покладено вимоги, передбачені п.п. 1,2 ч. 1 ст. 76 КК України.

Відповідно до вироку суду ОСОБА_1 засуджено за те, що 26 березня 2022 року близько 17 години 00 хвилин, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння за адресою АДРЕСА_1 , на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин та агресії, взяв зі столу шестилітрову емальовану каструлю та наніс декілька ударів в область голови ОСОБА_2 , від яких потерпіла впала на підлогу. Продовжуючи свої злочинні дії ОСОБА_1 наніс декілька ударів ногами в область ребер ОСОБА_2 . Своїми умисними діями ОСОБА_1 вчинив усі дії, які вважав необхідними для доведення правопорушення до кінця, направленого на умисне спричинення тілесних ушкоджень ОСОБА_2 .

У результаті злочинних дій ОСОБА_1 потерпілій ОСОБА_2 були спричинені тілесні ушкодження у вигляді забійної рани лоба, забійної рани правого передпліччя, внутрішньочерепної травми у вигляді струсу головного мозку, які відносяться до категорії легкого ступеню тяжкості з короткочасним розладом здоров`я.

Внаслідок злочинних дій ОСОБА_1 потерпіла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебувала на стаціонарному лікуванні в травматологічному відділенні КНП «Світловодська центральна районна лікарня» Світловодської міської ради в період з 26 березня 2022 року по 06 квітня 2022 року (всього 12 днів). На лікування потерпілої закладом витрачено кошти в сумі 4617,54 грн.

В рамках кримінального провадження цивільний позов про відшкодування витрат на стаціонарне лікування не заявлявся. При цьому, витрати на лікування потерпілої в добровільному порядку ОСОБА_1 не відшкодовані, у зв`язку з чим заступник керівника Олександрійської окружної прокуратури Кіровоградської області просить задовольнити позов.(а.с.1-15)

Ухвалою судді від 28 березня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.(а.с.56-57)

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 позовні вимоги підтримала та просила задовольнити у повному обсязі.

Представник позивача Світловодської міської ради Тітова Ю.М. в судове засідання не прибула, подала письмове клопотання, яким підтримала позовні вимоги та просила провести судовий розгляд у її відсутність. (а.с.62-63)

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні визнав позовні вимоги, зазначив, що йому зрозумілі наслідки визнання позову, від надання пояснень по суті відмовився.

Представник третьої особи Комунального некомерційного підприємства «Світловодська центральна районна лікарня» Світловодської міської ради про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, в судове засідання не прибув, причини неявки не повідомив. (а.с.60)

Суд, заслухавши прокурора, відповідача, повно, обґрунтовано, всебічно та безпосередньо дослідивши всі наявні докази у справі, з`ясувавши всі обставини, приходить до наступного.

Судом встановлено, що вироком Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області від 01 лютого 2023 року у справі № 401/2559/22, який набрав законної сили 04.03.2023 року, ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України та призначено йому покарання у виді обмеження волі на строк 2 (два) роки. На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування призначеного покарання з іспитовим строком на 1 (один) рік, з покладенням відповідно до пунктів 1,2 частини 1 ст. 76 КК України обов`язку періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 у відшкодування моральної шкоди 10000 (десять тисяч) грн.(а.с.16-17)

Згідно вироку судом було встановлено, що 26 березня 2022 року близько 17 години 00 хвилин ОСОБА_2 знаходилась за місцем свого проживання за адресою АДРЕСА_1 , з сином ОСОБА_1 , який перебував в стані алкогольного сп`яніння та невісткою ОСОБА_4 . Під час перебування в приміщенні квартири у ОСОБА_1 на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин та агресії, виник злочинний умисел направлений на умисне спричинення тілесних ушкоджень ОСОБА_2 . ОСОБА_1 взяв зі столу шестилітрову емальовану каструлю та наніс декілька ударів в область голови ОСОБА_2 , від отримання яких остання впала на підлогу. Продовжуючи свої злочинні дій ОСОБА_1 наніс декілька ударів ногами в область ребер ОСОБА_2 .

У результаті злочинних дій ОСОБА_1 потерпілій ОСОБА_2 були спричинені тілесні ушкодження у вигляді забійної рани лоба, забійної рани правого передпліччя, внутрішньочерепної травми у вигляді струсу головного мозку, які відносяться до категорії легкого ступеню тяжкості з короткочасним розладом здоров`я.

Дії ОСОБА_1 кваліфіковані за ч.2 ст. 125 КК України як умисне спричинення легкого тілесного ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров`я.

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно листа в.о. директора КНП «Світловодська центральна районна лікарня» Світловодської міської ради С.Савича від 04 квітня 2023 ркоу за № 325/01-14, ОСОБА_2 згідно історії хвороби стаціонарного хворого № 681 знаходилась на стаціонарному лікуванні в травматологічному відділенні в період з 26 березня 2022 року по 06 квітня 2022 року. Сума фактичних витрат підприємства щодо надання медичної допомоги ОСОБА_2 складає 4617,54 грн. (а.с.40)

Відповідно до довідки, складеної провідним економістом КНП «Світловодська центральна районна лікарня» Світловодської міської ради вартість одного ліжко-дня в травматологічному відділенні складає: березень 2022 року - 479,63 грн., квітень 2022 року - 289,96 грн. Загальна сума витрат за період з 26 березня 2022 року по 06 квітня 2022 року складає 4617,54 грн. (а.с.23)

Згідно п. 1.3 статуту КНП «Світловодська центральна районна лікарня» Світловодської міської ради (надалі - Статут), майно підприємства є власністю територіальної громади м. Світловодська в особі Світловодської міської ради.

Згідно п. 1.6 Статуту, засновником, власником та органом управління майном, за яким закріплено функції управління підприємством, є Світловодська міська рада. Підприємство є підпорядкованим, підзвітним та підконтрольним засновнику.

Згідно п. 6.1 Статуту майно підприємства є комунальною власністю. Майно підприємства становлять, зокрема, і грошові кошти.

За п. 6.3 Статуту, джерелами формування майна комунального підприємства є, зокрема, кошти державного, місцевого бюджету м. Світловодська та об`єднаних територіальних громад (бюджетні кошти); кошти, отримані за договорами з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Виходячи із вищенаведеного, усі грошові кошти, які одержано КНП «Світловодська центральна районна лікарня» Світловодської міської ради (у тому числі з Державного бюджету України, НСЗУ, місцевого бюджету, тощо), з моменту їх одержання Підприємством стають власністю територіальної громади міста Світловодська, в особі Світловодської міської ради. Органом, уповноваженим державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, виступає Світловодська міська рада як власник та управитель лікарні.(а.с.24-36)

Згідно листа Світловодської міської ради Кіровоградської області від 23.02.2024 року за № 01-24/76/1, відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Міністерства фінансів України № 333 від 12 березня 2012 року, фінансування витрат на оплату судового збору для державних органів із державного бюджету передбачено за кодом економічної класифікації 2800 «Інші поточні видатки», розмір яких щорічно затверджується відповідним кошторисом. В зв`язку з недостатністю фінансування на сплату судового збору, Світловодська міська рада не має можливості звернутися до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілої ОСОБА_2 в розмірі 4617,54 грн. У зв`язку з цим, Світловодська міська рада звернулась до Олександрійської окружної прокуратури Кіровоградської області з проханням здійснити представництво в суді інтересів держави. (а.с.48-49)

Вирішуючи позов по суті, суд зазначає наступне.

Згідно зі ст. 1191 ЦК України держава, територіальні громади, юридичні особи мають права зворотної вимоги до фізичної особи, винної у вчиненні злочину, у розмірі коштів, витрачених на лікування особи, яка потерпіла від цього злочину.

Відповідно до ч.1 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

За ч. 3 ст. 1206 ЦК України, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності територіальної громади, спільній власності територіальних громад, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету, за рахунок якого таке лікування фінансувалося. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, який за відповідні надані медичні послуги отримує кошти згідно з договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, такі кошти зараховуються до Державного бюджету України.

Згідно п. 3 Постанови Пленуму Верховного суду України № 11 від 07 липня 1995 року «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат», питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з «Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Відповідно до п. 2 «Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993 (надалі Порядок), сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день.

Пунктом 4 Порядку вказано, що стягнені в установленому порядку кошти, залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховується до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Таким чином, витрати лікарні в сумі 4617,54 грн. залишилися невідшкодовані.

Як вбачається з наданих суду доказів, в добровільному порядку кошти на лікування відповідачем не відшкодовані.

Цивільний позов про відшкодування витрат на лікування потерпілого в межах вказаного кримінального провадження не заявлявся у зв`язку з недостатністю фінансування витрат на оплату судового збору.

Відповідач визнав позовні вимоги.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відтак, оскільки КНП «Світловодська центральна районна лікарня» Світловодської міської ради, головним розпорядником коштів якого є виконавчий комітет Світловодської міської ради, витратило бюджетні кошти при наданні медичних послуг - лікування потерпілого, котрий перебував на стаціонарному лікуванні з вини ОСОБА_1 , кошти в сумі 4617,54 грн. необхідно стягнути з відповідача.

На підставі п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно з ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Судовий збір підлягав сплаті за п. 1.1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» у розмірі 3028,00 грн.

З огляду на вищезазначене, суд вбачає за необхідне стягнути з відповідача на користь держави судовий збір у розмірі 3028,00 грн.

Керуючись ст. 1166, 1191,1206 ЦК України, ст.ст.10,12,19,81,141,258-260,263-265,274-279,280-282 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву заступника керівника Олександрійської окружної прокуратури Кіровоградської області в інтересах держави, Світловодської міської ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла внаслідок злочину, третя особа: Комунальне некомерційне підприємство "Світловодська центральна районна лікарня" Світловодської міської ради - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Світловодської міської ради грошові кошти в сумі 4617 (чотири тисячі шістсот сімнадцять) гривень 54 коп., затрачені закладом охорони здоров`я на лікування потерпілої ОСОБА_2 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 3028,00 грн.

Відомості про учасників справи:

Заступник керівника Олександрійської окружної прокуратури Кіровоградської області Середа Сергій Сергійович, вул. Чижевського 1а, м. Олександрія, Кіровоградська область, код ЄДРПОУ 02910025;

Позивач: Світловодська міська рада, вул. Героїв України, 14, м. Світловодськ Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 35825788;

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 виданий Світловодським МРВ УМВС України в Кіровоградській області;

Третя особа: Комунальне некомерційне підприємство «Світловодська центральна районна лікарня» Світловодської міської ради, вул. Павлова, 16, м. Світловодськ Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 01995083.

Суддя Світловодського міськрайонного суду

Кіровоградської області Н.Л. Волошина

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118683478
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —401/668/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні