Рішення
від 25.04.2024 по справі 717/709/24
КЕЛЬМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №717/709/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2024 року Кельменецький районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Туржанського В.В.,

при секретарі: Тихоненко І.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Кельменці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кельменецької селищної ради Дністровського району Чернівецької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини та встановлення факту родинних відносин.

Представник позивача ОСОБА_2 подала до Кельменецького районного суду Чернівецької області позовну заяву у якій, просить ухвалити рішення, яким визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , трьохмісячний строк для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 як між матір`ю та донькою.

ВСТАНОВИВ:

Представник відповідача голова Кельменецької селищної ради Дністровського району Чернівецької області Олійник Б.О. у судове засідання не з`явився та надіслав до суду заяву у якій визнав позов повністю.

Позивачка ОСОБА_1 у судовомузасіданні позов підтримала повністю.

Представник позивача ОСОБА_2 у судовомузасіданні позов підтримала повністю.

Відповідно до ч. 3 статті 13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно до ч. 3 ст. 200, ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав, ухвалює за результатами підготовчого провадження рішення про задоволення позову.

Суд вважає, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб. Таким чином, наявні підстави для винесення рішення за результатами підготовчого провадження.

Судом встановлено,що ОСОБА_3 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ум.Чернівці Чернівецькоїобласті та ОСОБА_1 ,яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 ус.Бурдюг Кельменецькогорайону Чернівецькоїобласті перебувалиміж собоюу родиннихвідносинах якматір тадонька. ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Чернівці Чернівецької області. Після її смерті залишилося спадкове майно. Позивач хворів,а томусвоєчасно неподав нотаріусузаяву проприйняття спадщини.

За загальним правилом положення про спадкування, право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст.ст.1220, 1222, 1270 Цивільного кодексу).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст.1269 ЦК).

Згідно з ч. 3 ст. 1272 ЦК за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. За змістом цієї статті поважними є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо:

1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви;

2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23.08.2017 №6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Разом з тим Пленум ВСУ у п.24 постанови „Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 № 7 роз`яснив, що, вирішуючи питання щодо визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже, позов про визначення додаткового строку на прийняття спадщини підлягає задоволенню у разі пропуску такого строку та доведення поважності причин пропуску строку.

Визнання позову відповідачем це одностороннє волевиявлення, спрямоване на припинення спору з позивачем. Право відповідача на визнання позову повністю або частково є проявом принципів диспозитивності і змагальності.

Суд вважає, що позивачка пропустила строк для прийняття спадщини з поважної причини.

При цьому суд також бере до уваги, що позивачка в позасудовому порядку не змогла встановити факт родинних відносин і встановлення даного факту їй необхідно для оформлення спадщини.

На підставі ст. 1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 2, 5,12,13,15,19,76,77,78,79,80,81,82,209,258,263,264,265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_4 , реєстраційний номероблікової карткиплатника податків НОМЕР_1 , жительки АДРЕСА_1 , до Кельменецької селищної ради Дністровського району Чернівецької області, ідентифікаційний кодюридичноїособив Єдиномудержавномуреєстріпідприємств іорганізаційУкраїни 04417010, яка розташована в селищі Кельменці Дністровського району Чернівецькоїобласті,Площа Центральнабудинок 4,про визначеннядодаткового строкудля поданнязаяви проприйняття спадщинита встановленняфакту родиннихвідносин - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , додатковий строк для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Чернівці Чернівецької області, тривалістю три місяці з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Встановити тойфакт,що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Чернівці Чернівецької області, та ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Бурдюг Кельменецького району Чернівецької області, перебували між собою у родинних відносинах як матір та донька.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарганарішеннясуду подаєтьсябезпосередньодоЧернівецького апеляційногосудупротягомтридцяти днівздняйого проголошення.Учасниксправи,якомуповнерішення абоухваласудуне буливрученіудень його(її)проголошенняабоскладення,маєправона поновленняпропущеногострокуна апеляційнеоскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення суду складено 29 квітня 2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118689189
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 як між матір`ю та донькою

Судовий реєстр по справі —717/709/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Туржанський В. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Туржанський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні