Ухвала
від 29.04.2024 по справі 345/2478/24
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 345/2478/24

Провадження № 2-о/345/94/2024

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.04.2024 року

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області у складі :

головуючого - судді Кардаш О.І.

присяжних Мельник Г.І., Ольшевська О.Д.

за участю секретаря Боднар Н.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Калуші цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа опікунська рада виконавчого комітету Калуської міської ради Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ :

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Іванів О.Б. звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення ОСОБА_1 його опікуном.

В судовому засіданні вимоги заяви підтримав, зіславшись на викладені в заяві обставини та просить призначити по даній справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1ст. 103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно дост. 105 ЦПК Українипризначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоро`вя; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Оскільки, для визначення психічного стану особи необхідні спеціальні знання, суд, вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

На підставі наведеного , керуючись ст. 103-105,260,261 ЦПК України , суд,

УХВАЛИВ :

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа опікунська рада виконавчого комітету Калуської міської ради Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна судову психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи страждає психічним захворюванням ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якщо так, то яким саме?

- чи здатний на даний час захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти значення своїх дій та керувати ними?

- чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 хронічним і стійким?

- чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 сторонньої опіки?

- чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 приймати участь у судовому засіданні?

Проведення експертизидоручити провестиекспертам Івано-ФранківськоїФілії судовихекспертиз Державноїустанови "Інститутсудової психіатріїМіністерства охорониздоров`яУкраїни" (м. Івано-Франківськ, вул. Медична,15, 76011).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку(доставку) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до Івано-ФранківськоїФілії судовихекспертиз Державноїустанови "Інститутсудової психіатріїМіністерства охорониздоров`яУкраїни" (м. Івано-Франківськ, вул. Медична,15, 76011) - для проведення експертизи.

Провадження в наданій справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи, до отримання висновку експерта.

Судові витрати, пов`язані із залученням судмедексперта для проведення судової психіатричної експертизи віднести за рахунок держави

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її постановлення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СУДДЯ :

ПРИСЯЖНІ :

призначення експертизи

СудКалуський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118694767
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —345/2478/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кардаш О. І.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Кардаш О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні