Ухвала
від 29.04.2024 по справі 913/375/23
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

29 квітня 2024 року м. Харків Справа № 913/375/23

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий, суддя-доповідач Попков Д.О. розглянувши апеляційну скаргу представника працівників Боржника ТОВ «Енера Схід» Медведєвої Г.О.на ухвалу господарського суду Луганської області постановлену27.11.2023 у справі №913/375/23 (суддя Яресько Б.В.) за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Український Енергетичний Реєстр», м. Київ,до Товариства з обмеженою відповідальністю «Енера Схід» Луганська область, Старобільський район, м. Старобільськпро порушення провадження у справі про банкрутство.В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 27.11.2023 у справі №913/375/23, зокрема:

- відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Енера Схід» (Луганська область, Старобільський район, м. Старобільськ, пл. Базарна, б. 32 А, 92702, ЄДРПОУ 42010964);

- визнано грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Український Енергетичний Реєстр» (м. Київ, вул. М. Омеляновича-Павленка, 4/6, 01010, ЄДРПОУ 21656006) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Енера Схід» (Луганська область, Старобільський район, м. Старобільськ, пл. Базарна, б. 32 А, 92702, ЄДРПОУ 42010964) в розмірі 26 840,00 грн. - 1 черга задоволення; 68 148,00 грн. - до 4 черга задоволення;

- введено мораторій на задоволення вимог кредиторів;

- введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю «Енера Схід» (Луганська область, Старобільський район, м. Старобільськ, пл. Базарна, б. 32 А, 92702, ЄДРПОУ 42010964).

ОСОБА_1 , визначаючи свій статус як представник працівників Боржника ТОВ «Енера Схід», не погодившись з постановленою ухвалою Господарського суду Луганської області від 27.11.2023 у справі №913/375/23, звернулася з апеляційною скаргою на означену ухвалу суду разом з клопотанням про поновлення строку, у якій просить вказану ухвалу скасувати та відмовити у відкритті провадження у справі про банкрутство ТОВ «ЕНЕРА СХІД» за заявою ТОВ «Укренергореєстр».

Необхідність поновлення строку на апеляційне оскарження Скаржник обгрунтовує тим, що тільки 15 квітня 2024 року відбулись Загальні збори трудового колективу ТОВ «ЕНЕРА СХІД», на яких було обрано представника працівників Боржника під час провадження у справі про банкрутство ТОВ «ЕНЕРА СХІД» - Медведєву Ганну Олександрівну.

Таким чином, лише 15 квітня 2024 року з`явився новий учасник справи про банкрутство ТОВ «ЕНЕРА СХІД» - представник працівників Боржника - Медведєва Ганна Олександрівна, у якого саме з 15 квітня 2024 року виникло процесуальне право на оскарження відповідної ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ «ЕНЕРА СХІД», на підтвердження вказаних обставин останнім надано копія Протоколу № 1 від 15 квітня 2024 року Загальних зборів трудового колективу ТОВ «ЕНЕРА СХІД» про обрання представника працівників Боржника та копію табелю обліку робочого часу TOB «ЕНЕРА СХІД» за березень 2024 року.

Як зазначає Скаржник, об`єктивна неможливість працівників (трудового колективу) ТОВ «ЕНЕРА СХІД» раніше реалізувати право на захист своїх спільних інтересів у справі про банкрутство шляхом проведення загальних зборів трудового колективу та обрання представника працівників Боржника пов`язана з тим, що з 24 лютого 2022 року місто Старобільськ, у якому знаходилося ТОВ «ЕНЕРА СХІД», а в подальшому вся територія Луганської області, перебуває під фактичним контролем (окупацією) військових формувань агресора - російської федерації. При цьому, військовими формуваннями агресора - російської федерації були захоплені адміністративні будівлі, в яких розмішувався апарат управління ТОВ «ЕНЕРА СХІД» та структурні (невідокремлені) підрозділи ТОВ «ЕНЕРА СХІД» - центри обслуговування клієнтів.

У зв`язку з чим працівники ТОВ «ЕНЕРА СХІД» змушені були евакуюватися на підконтрольну територію України, знайти собі нове місце проживання, облаштувати свій побут, зареєструватися як внутрішньо переміщені особи.

Враховуючи вказані, на думку Скаржника, об`єктивні обставини, працівники ТОВ «ЕНЕРА СХІД» не мали можливості вирішити питання щодо уповноваження особи на представництво інтересів трудового колективу раніше, в межах строків апеляційного оскарження. При цьому, дана апеляційна скарга подасться в максимально короткий термін після проведення загальних зборів трудового колективу та обрання представника працівників Боржника.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.04.2024 в порядку ст.32 Господарського процесуального кодексу України головуючим (суддею-доповідачем) з розгляду цієї апеляційної скарги визначено суддю Попкова Д.О., тоді як іншими членами судової колегії є Стойка О.В., Медуниця О.Є.

Розглянувши апеляційну скаргу представника працівників Боржника ТОВ «Енера Схід» Медведєвої Г.О. на ухвалу Господарського суду Луганської області від 27.11.2023 у справі №913/375/23 в контексті дотримання вимог ст.258 Господарського процесуального кодексу України щодо форми і змісту такої скарги, апеляційний суд зазначає наступне.

Відповідно до п.9 ч.2 ст.258 Господарського процесуального кодексу України до елементів апеляційної скарги відноситься і перелік документів, що до неї додаються, тоді як ч.3 означеної статті до їх обов`язкового числа відноситься, зокрема, докази сплати судового збору.

Відповідно до п.2.4. ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору складає 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

Відтак, розмір судового збору за подання апеляційної скарги в означеному випадку становить 40260,00грн. (розраховується з суми судового збору, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви (26840,00грн.) помножену на 150%.

Між тим, доказів сплати судового збору представником працівників Боржника ТОВ «Енера Схід» Медведєвої Г.О. до апеляційної скарги надано не було.

Крім того, відповідно п.1 ч.3 ст.258 Господарського процесуального кодексу України апеляційн визначає документ на підтвердження повноважень підписанта апеляційної скарги обов`язковим її додатком, що забезпечує, серед іншого, можливість встановлення належності реалізації права на апеляційне оскарження відповідним суб`єктом, виначеним ст.254 цього Кодексу.

Наразі, на підтвердження повноважень підписанта останнім було надано разом із апеляційною скаргою засвідчені підписом Медведєвої Г.О. фотокопії протоколу №1 загальних зборів працівників боржника від 15.04.2024 (який підписано двома особами, та у якому вказано про те, що загальна кількість працівників становить 95 осіб, проте 89 з них не враховуються через припинення трудових відносин без попередження адміністрації) та табель використання робочого часу за березень 2024.

За змістом визначень термінів, викладених у ст.1 КУзПБ, представник працівників боржника є самостійним учасником справи та особа, уповноважена загальними зборами (конференцією), на яких присутні не менш як дві третини штатної чисельності працівників боржника, або відповідним рішенням первинної профспілкової організації боржника (а за наявності кількох первинних організацій - їх спільним рішенням) представляти інтереси працівників боржника під час провадження у справі про банкрутство з правом дорадчого голосу.

Своєю чергою, питання штатної чисельності працівників врегульовано, зокрема, Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженої Наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 №286, п.2.6.7. якої дійсно передбачає, що працівники, які подали заяви про звільнення і припинили роботу до закінчення строку попередження або які припинили роботу без попередження адміністрації, виключаються із облікового складу працівників з першого дня невиходу на роботу.

Як вказує сам апелянт, з 24 лютого 2022 року місто Старобільськ, у якому знаходилося ТОВ «ЕНЕРА СХІД», а в подальшому вся територія Луганської області, перебуває під фактичним контролем (окупацією) військових формувань агресора - російської федерації. При цьому, військовими формуваннями агресора - російської федерації були захоплені адміністративні будівлі, в яких розмішувався апарат управління ТОВ «ЕНЕРА СХІД» та структурні (невідокремлені) підрозділи ТОВ «ЕНЕРА СХІД» - центри обслуговування клієнтів.

Жодних відомостей та підтверджуючих доказів щодо зміни місця розташування (фактичного місця роботи) підприємства чи будь-яких наказів щодо режиму роботу (переміщення кадрів чи їх звільнення) через означені події заявником апеляційної скарги надано не було, через що з наявних у справі матеріалів не вбачається за можливе визначити, з яких причин та за яким критерієм серед "працівників ТОВ «ЕНЕРА СХІД», які змушені були евакуюватися на підконтрольну територію України, знайти собі нове місце проживання, облаштувати свій побут, зареєструватися як внутрішньо переміщені особи" лише 6 осіб були віднесені до тих, хто управнений перебувати у штаті (не припинив роботу без попередження адміністрації), тоді як інші 89 осіб визначені у якості таких, чиї голоса/позиція не має враховуватися при обранні представника працівників боржника у межах справи про банкрутство. При цьому, доказів обізнаності навіть інших 4 працівників серед вказаних апелянтом 6 уповноважених працівників (окрім тих двох, хто фактично підписали згадуваний протокол №1 від 15.04.2024) про проведення загальних зборів і обгрунтування місця і способу такого проведення, матеріали апеляційної скарги також не містять, що унеможливлює встановлення кворуму 2/3 навіть у разі, якшо штатна чисельність працівників боржника на момент таких зборів дійсно становила 6 осіб.

Апеляційний суд зазначає, відомості про штатну чисельність працівників юридичної особи мають бути відображені у звітності, яка подається до податкових органів згідно Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України 15 грудня 2020 року № 773). Відтак, саме вказана звітність ТОВ «ЕНЕРА СХІД» з відомостями про її прийняття податковим органом (а не засвідчена самии апелянтом копія табелю використання робочого часу) у розглядуваному випадку може бути достовірним джерелом відомостей щодо штатної чисельності працівників Боржника, а отже - і щодо кількісних параметрів кворуму, управненого обирати упоноваженого працівника зі статусом відповідного учасника у справі про банкрутство.

Викладені вище обставини згідно з ч.2 ст.260 Господарського процесуального кодексу України є підставою для застосування наслідків, передбачених ст.174 Господарського процесуального кодексу України, а саме - залишення апеляційної скарги без руху з метою усунення Скаржником протягом 10 днів з моменту отримання цієї ухвали недоліків.

Відповідно до ч.6 ст.260 Господарського процесуального кодексу України питання про залишення апеляційної скарги без руху вирішує суддя-доповідач, визначений в порядку ч.1 означеної статті.

Оскільки питання про можливість поновлення строку на апеляційне оскарження пов`язане з наданням відповідних документів на підтвердження повноважень Скаржника, тому відповідне питання (можливість поновлення строку) буде вирішуватися колегією суддів після усунення Скаржником встановлених в означеній ухвалі суду недоліків на стадії відкриття апеляційного провадження.

Керуючись ст.ст.174, 234, 235, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Апеляційну скаргу ОСОБА_1 як представника працівників Боржника ТОВ «Енера Схід» на ухвалу Господарського суду Луганської області від 27.11.2023 у справі 913/375/23 залишити без руху.

2. Запропонувати ОСОБА_1 усунути впродовж 10 днів з моменту отримання цієї ухвали встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки, а саме:

- сплатити судовий збір в розмірі 40260,00грн., шляхом надання до Східного апеляційного господарського суду оригіналу платіжного доручення про сплату судового збору за наступними реквізитами: отримувач коштів - ГУК Харків обл/мХар Шевченк/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37874947, банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача - UA758999980313151206082020653, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом ____ (ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення) по справі (Номер справи), Східний апеляційний господарський суд (назва суду, де розглядається справа);

- надати до Східного апеляційного господарського суду визначену цією ухвалою звітність підприємства ТОВ «Енера Схід» з відміткою при її прийняття податковим органом з відомостями щодо штатної чисельності працівників за звітний період, що перебував проведенню загальних зборів працівників підприємства, а також докази своєчасної обізнаності всіх працівників про проведення таких зборів.

3. Роз`яснити ОСОБА_1 , що не усунення вказаних недоліків в установлений строк має наслідком повернення заяви без розгляду.

4. Запропонувати Скаржникові для прискорення документообігу в межах цієї справи, надсилати їх з використанням програми «Електронний суд» (за умов відповідної реєстрації).

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та касаційному оскарженню не підлягає.

Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати за вебадресою http://court.gov.ua/fair/

Суддя Д.О. Попков

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118700185
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —913/375/23

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Судовий наказ від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Попков Денис Олександрович

Рішення від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

Постанова від 09.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Яресько Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні