Ухвала
від 29.04.2024 по справі 442/2804/24
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 442/2804/24

У Х В А Л А

про призначення експертизи

"29" квітня 2024 р. Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

в складі:

головуючого - судді Хомика А.П.

з участю присяжних Захарко Б.В., Дяк А.Є.,

та секретаря судового засідання Лужецької С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, за участю заінтересованих осіб: виконавчого комітету Меденицької селищної ради Дрогобицького району Львівської області, ОСОБА_2 , -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання його батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним. В заяві посилається на те, що ОСОБА_2 є інвалідом другої групи, що підтверджується довідкою до акту огляду МСЕК серія 12 ААГ № 379916, виданою 03 жовтня 2023 року.

Останній хворіє на ряд хронічних захворювань, які призвели до психічних розладів у вигляді дисциркуляторної енцефалопатії (гіпоглікемічна) з стійким цералгічним синдромом з когнітивними розладами, порушенням координації та до того, що він є недієздатним, має обмеження життєдіяльності, позбавлений здатності до самостійного пересування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою.

Батько не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю. При таких обставинах вважає, що через стан здоров`я батька, його слід визнати недієздатним та встановити над ним опіку.

Представник заявника адвокат Зварич Н.Т. подала заяву про розгляд справи у її відсутності. Просить призначити у справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Селищний голова Меденицької селищної ради М.Живчин просив проводити розгляд справи у відсутності сторони виконавчого комітету Меденицької селищної ради. Щодо задоволення заяви не заперечують.

Представник ОСОБА_2 адвокат Гирич О.В. щодо призначення експертизи не заперечив, про що подав відповідну заяву.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи є обов`язковим у разі, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом, як це передбачено ч. 4-6 ст. 103 ЦПК України.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Відповідно п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись п. 5 ч. 1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253, ст.ст. 259, 260, ч. 1 ст. 298, ч. 2 ст. 299 ЦПК України, суд, -

постановив:

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, за участю заінтересованих осіб: виконавчого комітету Меденицької селищної ради Дрогобицького району Львівської області, ОСОБА_2 , судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» за адресою: вул. Кульпарківська, 95 м.Львів, 79021, яких попередити про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385, 387 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

-Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-яким психічним захворюванням, якщо так, то яким саме?

-Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

-Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм станом здоров`я встановлення опіки?

-- Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , брати участь в судових засідання та давати пояснення?

Обов`язок по доставці хворого на експертизу та медичної документації (амбулаторної карти тощо) покласти на заявникаОСОБА_1 .

В розпорядження експертів надати дану цивільну справу.

Провадження у справі зупинити до закінчення проведення судової експертизи.

Ухвала суду у відповідності до ст.261 ЦПК України набирає законної сили з моменту її підписання суддею і може бути оскаржена в порядку і строки, визначені цивільним процесуальним законом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Хомик А.П.

Присяжні: Захарко Б.В.

Дяк А.Є.

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118700648
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —442/2804/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні