Рішення
від 26.04.2024 по справі 905/975/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

26.04.2024 Справа №905/975/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Кучерявої О.О.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження справу №905/975/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ю.КОМОДІТІЗ» м.Київ

до Приватного акціонерного товариства «Завод обважнювачів», м.Костянтинівка, Донецька обл.,

про стягнення 47 778,32 гривень

без виклику представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Ю.КОМОДІТІЗ» звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до відповідача Приватного акціонерного товариства «Завод обважнювачів» про стягнення штрафних санкцій у розмірі 47 778,32 гривень.

Позивач в обґрунтування позовних вимог посилається на неналежне виконання відповідачем своїх зобов`язань за договором постачання №ПГ-С/19-004/14 від 12.04.2019 в частині оплати боргу. Позивач зазначив, що рішенням суду від 19.08.2022 у справі №905/467/22 за вказаним договором було стягнуто основну суму боргу, у зв`язку з чим на підставі статті 625 ЦК України нарахував до стягнення 3% річних у розмірі 47 778,32 гривень.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.07.2023 для розгляду даної справи визначено суддю Кучеряву О.О.

Ухвалою суду від 28.07.2023 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Ю.КОМОДІТІЗ» до Приватного акціонерного товариства «Завод обважнювачів» про стягнення 47 778,32 гривень - залишено без руху. Встановлено позивачу строк на усунення недоліків.

10.08.2023 на виконання ухвали суду від 28.07.2023 на адресу суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви разом з додатковими документами.

Ухвалою суду від 10.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/975/23, вирішено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання).

Згідно спільного розпорядження голови та керівника апарату Господарського суду Донецької області від 25.05.2023 № 6-р, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів і працівників суду, продовжено особливий режим роботи суду в умовах воєнного стану з урахуванням Рішення зборів суддів від 13.06.2022 №1, а саме: суддям та працівникам апарату суду виконання посадових обов`язків в змішаному режимі, учасникам судових засідань рекомендовано утримуватись від відвідування приміщення суду, свої процесуальні права та обов`язки реалізовувати з використанням альтернативних способів подачі документів та участі в судових засіданнях.

Постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 року № 1137 затверджено Положення про Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Згідно із п. 3 Загальної частини Положення Портал Дія призначений для реалізації права кожного на доступ до електронних послуг та інформації про адміністративні та інші публічні послуги, звернення до органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (у тому числі відповідно до Закону України «Про звернення громадян»), отримання інформації з національних електронних інформаційних ресурсів, яка необхідна для надання послуг, а також для проведення моніторингу та оцінки якості послуг у випадках, визначених цим Положенням.

Суд зазначає, що 25.07.2023 судом було здійснено підписку позивача та відповідача на отримання процесуальних документів електронною поштою по справі №905/975/23, зокрема: за електронною адресою позивача: info@u-commodities.com, за електронною адресою відповідача: kzo_oao@ukr.net, kzu@kzu.com.ua (вказані електронні пошти зазначені позивачем на титульному аркуші позовної заяви).

Суд вбачає за необхідне зазначити, що після підписання електронним цифровим підписом судді процесуальних документів по справі, програма «Діловодство спеціалізованого суду» направляє автоматично всім учасникам справи всі процесуальні рішення на їх електронні пошти. При цьому, відомості у програмі «Діловодство спеціалізованого суду» містяться щодо дати доставки електронного листа позивачу та відповідачу.

Одночасно, ухвала про відкриття провадження у справі №905/975/23 була доставлена до електронного кабінету позивача в підсистемі «Електронний суд» про що свідчить наявні в матеріалах справи довідки про доставку документу до електронного кабінету 10.08.2023.

Також, з метою повідомлення відповідача про розгляд справи №905/975/23 на офіційній сторінці Господарського суду Донецької області веб-порталу «Судова влада України» (розділ «Повідомлення для учасників судового процесу») розміщено відповідне оголошення.

Окрім того, ухвала суду від 10.08.2023 розміщена в ЄДРСР, який є відкритим для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч.1 ст.4 ЗУ «Про доступ до судових рішень»), та відповідач мав право та дійсну можливість ознайомитись з нею у цьому реєстрі.

Також, з метою повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі та надання останньому можливості реалізувати власні процесуальні права, судом засобами поштового зв`язку направлена ухвала суду від 10.08.2023 про відкриття провадження у справі № 905/975/23 на адресу відповідача, яка зазначена в позовній заяві.

Як встановлено судом, поштове відправлення направлено на адресу відповідача, яка зазначена у позовній заяві та у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (85103, Донецька область, місто Костянтинівка, Олекси Тихого, 99), з номером відправлення 0600038729915 повернена за зворотною адресою з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою».

Водночас, відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є: день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

У відповідності до статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - документ у паперовій або електронній формі, що сформований програмним забезпеченням Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за зазначеним заявником критерієм пошуку та містить відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які є актуальними на дату та час формування витягу або на дату та час, визначені у запиті, або інформацію про відсутність таких відомостей у цьому реєстрі. Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру (стаття 7 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»). Відповідно до пункту 10 частини 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», місцезнаходження юридичної особи належить до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Як унормовано частиною 1, 2, 4 статті 10 вказаного Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах. Таким чином, відомості про місцезнаходження відповідача, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, є офіційним та достовірним підтвердженням зазначеної інформації.

Враховуючи наведене вище, господарський суд вважає, що не отримання відповідачем кореспонденції, яку господарський суд з дотриманням вимог процесуального закону надіслав за належною адресою, є обставиною, яка зумовлена не об`єктивними причинами, а суб`єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на її адресу. На підставі викладеного, відповідач несе ризики такої своєї поведінки, що цілком залежала від його волі. Водночас, відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України, починається обрахунок визначеного судом процесуального строку на подання відповідачем відзиву на позов.

Суд зазначає, що станом на дату винесення цього рішення у встановлений строк відповідачем не надано відзиву на позовну заяву, про причини та/або намір вчинити відповідні дії суд не повідомив.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України).

Інших доказів на підтвердження своїх вимог та заперечень, а також заяв та клопотань процесуального характеру, окрім наявних в матеріалах справи, сторонами на час розгляду справи суду не надано.

Таким чином, всім учасникам справи надано можливість для висловлення своєї правової позиції по суті позовних вимог та судом дотримано, під час розгляду справи, обумовлені чинним ГПК України процесуальні строки для звернення із заявами по суті справи та іншими заявами з процесуальних питань.

Положеннями частини 8 статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що матеріали справи містять достатньо доказів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до частини 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Рішення складено 26.04.2024 у зв`язку із веденням на території України воєнного стану та об`єктивною неможливістю розгляду справи у строк, встановлений ст.248 ГПК України, з урахуванням віддаленого режиму роботи суду в умовах воєнного стану.

Суд, розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті

В С Т А Н О В И В

12.04.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю «УНБ-КОМОДІТІС» (в подальшому юридична особа змінила своє найменування на Товариство з обмеженою відповідальністю «Ю.КОМОДІТІЗ») (постачальник, позивач) та Приватним акціонерним товариством «Завод Обважнювачів» (споживач, відповідач) підписано договір №ПГ-С/19-004/14 постачання природного газу (далі - Договір).

За умовами п.1.1 договору постачальник зобов`язується передати у власність споживача, а споживач - прийняти і сплатити на умовах цього Договору газу природного, надалі - газ (код товару: 2711). Постачальник не є видобувним підприємством, код EIC: 56Х930000011010F. Постачальник має діючу ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання газу на території України.

Споживач використовує газ виключно для власних потреб. Споживачу присвоєні наступний (наступні) EIC - код (-коди): 56ХО000003SKV00C.

Договір складений у двох примірниках, набирає чинності з дати його підписання обома сторонами та скріплення печатками сторін (дата, вказана у верхньому правому куті першої сторінки Договору) і діє до 31 грудня 2021 року включно в частині постачання газу, а в іншій частині зобов`язань - до повного виконання сторонами взятих на себе зобов`язань. При цьому Договір являється дійсним за умови наявності відбитку печатки обох сторін на кожному аркуші Договору (п.8.1, остаточна редакція згідно із додатковою угодою до договору №23 від 21.12.2020).

Договір складено, підписано та скріплено печатками сторін без зауважень.

Відповідно до п. 1.3 договору обсяг газу, який постачальник зобов`язується передати, а споживач прийняти та оплатити, зазначається в додаткових угодах до даного Договору на кожен розрахунковий період - газовий місяць (місяць передачі газу) з рівномірним щодобовим розподілом споживання протягом газового місяця. Зміни місячних обсягів газу встановлюється сторонами шляхом укладання відповідних додаткових угод до Договору, зокрема, в порядку, передбаченому п.3.2 договору.

Загальна вартість газу, який постачальник передає споживачу, визначається загальною вартістю обсягу фактично переданого газу на підставі актів приймання-передачі газу, вказаних в п.3.3 договору (п. 1.4 договору).

Пунктом 1.5 договору встановлено, що за розрахункову одиницю газу приймається 1000 м3 (одна тисяча кубічних метрів), приведених до стандартних умов: t = 200С, P = 101,325 кПа (760 мм.рт.ст) та вологості, рівній нулю.

Споживач підтверджує наявність діючих договорів розподілу/транспортування газу, а також наявність фінансового забезпечення послуг транспортування газу, саме з ПАТ «Донецькоблгаз» та АТ «Укртрансгаз» в особі філії «Оператор газотранспортної системи України» (найменування оператора ГРМ/ГТС) (п. 1.7 договору).

Згідно із п. 1.8 договору фактичне постачання газу здійснюється постачальником виключно після включення споживача до Реєстру споживачів постачальника в інформаційній платформі Оператора ГТС у відповідному розрахунковому періоді.

Відповідно до п. 1.9 договору споживач надає згоду постачальнику на включення його до Реєстру споживачів постачальника в інформаційній платформі Оператора ГТС у відповідному газовому місяці (на який укладено Додаткову угоду).

Ціна газу, що передається по Договору, визначається сторонами по кожному місяцю постачання окремими Додатковими угодами, які є невід`ємною частиною даного Договору (п. 2.1 договору).

Загальна сума договору складається із місячних сум вартості газу, зазначених у Додаткових угодах, які є невід`ємною частиною даного договору (п. 2.2 договору).

У п. 2.3 договору сторонами передбачено, що оплата загальної вартості газу за кожен місяць постачання (звітний місяць), проводиться на умовах, зазначених у додаткових угодах, які є невід`ємною частиною даного договору.

Згідно із п. 3.1 договору передача газу здійснюється у точці виходу в мережі АТ «Укртрансгаз» (надалі, разом - Оператор ГТС).

Кількість газу, що передається, визначається у відповідності з обсягами, зазначеними у додаткових угодах до даного договору (п. 3.2 договору).

Передача фактичного обсягу газу за звітний місяць оформляється сторонами актом прийому-передачі газу (п.3.3 договору).

За умовами п. 4.1 договору постачальник зобов`язаний: здійснити передачу газу споживачу в межах Оператора ГТС у обсязі та строки, визначені додатковими угодами до даного договору (п.4.1.1 договору); оформити через Оператора ГТС документацію, що підтверджує передачу планового обсягу газу від постачальника до споживача (п.4.1.2 договору); передати споживачу акт приймання-передачі газу, що підтверджує фактично переданий обсяг газу по договору з урахуванням п.4.3.6 договору (п.4.13 договору).

Споживач зобов`язаний: прийняти газ в точці виходу з мережі Оператора ГТС в обсязі та на умовах, передбачених Договором та додатковими угодами до даного договору (п.4.3.1 договору); прийняти газ в точці входу в мережі Оператора ГТС в обсязі та на умовах, передбачених договором та додатковими угодами до даного договору (п.4.3.2 договору); оплатити постачальнику загальну вартість газу, що передається, на умовах згідно з п. 2.3 та п.2.4 цього договору (п.4.3.3 договору).

21.12.2020 між сторонами підписано додаткову угоду №23 до договору, за умовами п.1 якої споживач зобов`язується прийняти та оплатити, а постачальник - передати газ (надалі - газ) у січні 2021 року в обсязі 150,000 тис.м3 (сто п`ятдесят тисяч кубічних метрів) - плановий обсяг газу, щодобове споживання 4,838709 тис.м3, через точку 56ХО000003SKV00C.

Згідно із п. 2 додаткової угоди №23 від 21.12.2020 до договору ціна 1000 м3 газу, що передається у грудні 2020 року, без урахування вартості транспортування газу до точки виходу з газотранспортної системи, складає 5874,97 грн, крім того ПДВ 20% - 1174,99 грн, разом з ПДВ - 7049,96 грн (сім тисяч сорок дев`ять гривень 96 коп.).

Планова ціна 1000 м3 газу, що передається у грудні 2020 року, без урахування вартості транспортування газу до точки виходу з газотранспортної системи, складає 6011,55 грн, крім того ПДВ 20% - 1202,31 грн, разом з ПДВ - 7213,86 грн (сім тисяч двісті тринадцять гривень 86 коп.).

Тариф на послуги транспортування природного газу для точки виходу з газотранспортної системи, встановленого НКРЕКП становить 124,16 грн за 1000 м3 без ПДВ, крім того ПДВ - 20%, всього з ПДВ - 148,99 грн за 1000 м3. Відповідно до Постанови НКРЕКП від 21.12.2019 №3013 до тарифу на транспортування застосовано коефіцієнт 1,1.

У разі зміни тарифу на послуги транспортування природного газу для точки виходу з газотранспортної системи, така зміна є обов`язковою для відповідної зміни ціни газу та його вартості.

Відповідно до п. 3 додаткової угоди № 23 від 21.12.2020 до договору планова вартість газу, що передається по цій Додатковій угоді, з урахуванням вартості транспортування газу до точки виходу з газотранспортної системи становить без ПДВ 901732,50 грн, ПДВ 180346,50 грн, разом з ПДВ: 1082079,00 грн (один мільйон вісімдесят дві тисячі сімдесят дев`ять грн 00 коп.).

За умовами п. 4 додаткової угоди №23 від 21.12.2020 до договору оплата планової вартості газу по цій додатковій угоді проводиться на поточний рахунок постачальника в такому порядку: 100% від вартості планових обсягів газу - по 26 лютого 2021 року.

26.11.2021 між сторонами підписано додаткову угоду №34 до Договору, за умовами п. 1 якої споживач зобов`язується прийняти та оплатити, а постачальник - передати газ (надалі - газ) у грудні 2021 року в обсязі 60,000 тис.м3 (шістдесят тисяч кубічних метрів) - плановий обсяг газу, з рівномірним щодобовим споживанням або згідно даних щодобових обсягів споживання, через точку 56ХО000003SKV00C.

Допустимий обсяг недобору/перебору газу споживачем, за цією Додатковою угодою, +/- 10% від планового обсягу газу.

У п. 2 додаткової угоди №34 від 26.11.2021 до Договору сторонами передбачено, що планова ціна 1000 м3 газу, що передається у грудні 2021року (строк поставки) з ПДВ з урахування вартості транспортування газу до точки виходу з газотранспортної системи, становить 33667,86 грн (тридцять три тисячі шістсот шістдесят сім гривень 86 копійок), в тому числі: ціна без ПДВ - 28056,55 грн; ПДВ20% - 5611,31 грн.

Тариф на послуги транспортування природного газу для точки виходу з газотранспортної системи, встановленого НКРЕКП становить 124,16 грн за 1000 м3 без ПДВ, крім того ПДВ - 20%, всього з ПДВ - 148,99 грн за 1000 м3. Відповідно до Постанови НКРЕКП від 21.12.2019 №3013 до тарифу на транспортування застосовано коефіцієнт 1,1.

У разі зміни тарифу на послуги транспортування природного газу для точки виходу з газотранспортної системи, така зміна є обов`язковою для відповідної зміни ціни газу та його вартості.

Відповідно до п. 3 додаткової угоди №34 від 26.11.2021 до Договору планова вартість газу, що передається по цій додатковій угоді, з урахуванням вартості транспортування газу до точки виходу з газотранспортної системи становить без ПДВ 1683393,00 грн, ПДВ 336678,60 грн, разом з ПДВ: 2020071,60 грн (два мільйони двадцять тисяч сімдесят одна гривня 60 копійок).

Оплата планової вартості газу по цій додатковій угоді проводиться на поточний рахунок постачальника в такому порядку -100% від вартості планових обсягів газу - по 31 січня 2022 року (п. 4 додаткової угоди №34 від 26.11.2021 до договору).

Пунктом 5 додаткової угоди №34 від 26.11.2021 до договору встановлено, що за результатами споживання газу впродовж кожної газової доби вартість газу спожитого впродовж такої газової доби підлягає автоматичному корегуванню відповідно до розділу 2 договору.

У відповідності до п. 6 додаткової угоди №34 від 26.11.2021 до договору остаточний розрахунок за фактично поставлений газ здійснюється споживачем з постачальником за остаточною ціною та остаточною вартістю газу до 18-го числа місяця, наступного за газовим місяцем (місяцем поставки газу).

У зв`язку із порушенням відповідачем умов договору №ПГ-С/19-004/14 від 12.04.2019 Товариство з обмеженою відповідальністю «Ю.КОМОДІТІЗ» звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до Приватного акціонерного товариства «Завод Обважнювачів» про стягнення заборгованості.

Рішенням Господарського суду Донецької області від 19.08.2022 у справі № 905/467/22 стягнуто з Приватного акціонерного товариства «Завод Обважнювачів» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ю.КОМОДІТІЗ» основний борг у розмірі 1 148 820, 23 грн, інфляційні втрати у розмірі 88 912, 94 грн та судовий збір у розмірі 14 852, 80 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 75 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Рішенням господарського суду від 19.08.2022 у справі № 905/467/22, що набрало законної сили, встановлений факт неналежного виконання Приватним акціонерним товариством «Завод обважнювачів» умов договору № ПГ-С/19-004/14 постачання природного газу від 12.04.2019 в частині своєчасної сплати за отриманий природний газ у грудні 2021 року відповідно до акту приймання-передачі природного газу від 31.12.2021 та з урахуванням умов підписаного між сторонами Договору та Додаткової угоди №34 від 26.12.2021.

Позивач звертаючись з позовом до суду у даній справі зазначає, що відповідач не виконує рішення суду у справі №905/467/22 від 19.08.2022, на підставі чого, просить суд стягнути з відповідача 3% річних у сумі 47 778,32 грн, нарахованих на борг у сумі 1 148 820,00 грн за період з 22.02.2022 до 12.07.2023.

Виходячи з принципу повного, всебічного та об`єктивного розгляду всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних мотивів.

Відповідно до ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Згідно зі ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 ЦК України).

За змістом ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч. 1 ст. 612 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 623 ЦК України боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані ним збитки. Нормами ч. 2 ст. 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Суд враховує, що передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та 3 % річних (в порядку статті 625 ЦК України) є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Згідно з правовими висновками, викладеними у постанові Верховного Суду України від 26.04.2017 у справі №918/329/16, правовий аналіз положень ст.ст. 526, 599, 611, 625 Цивільного кодексу України дає підстави вважати, що наявність судового рішення про стягнення суми боргу за договором, яке не виконано боржником, не припиняє правовідносин сторін цього договору, не позбавляє кредитора права на отримання сум, передбачених ст. 625 цього Кодексу, за час прострочення.

Вказане також узгоджується з правовою позицією Верховного Суду, викладеною у постанові від 23.01.2018 у справі №906/1283/16, згідно з якою інфляційні втрати та річні не є додатковими вимогами в розумінні ст. 266 Цивільного кодексу України; внаслідок невиконання боржником грошового зобов`язання у кредитора виникає право на отримання сум, передбачених ст. 625 Цивільного кодексу України, за весь час прострочення, тобто таке прострочення є триваючим правопорушенням і право на позов про стягнення інфляційних втрат і 3% річних виникає за кожен місяць з моменту порушення грошового зобов`язання до моменту його усунення.

Рішенням Господарського суду Донецької області від 19.08.2022 у справі № 905/467/22 встановлено порушення відповідачем умов договору № ПГ-С/19-004/14 постачання природного газу від 12.04.2019, що полягало у несплаті поставленого товару на суму 1 148 820,23 грн за отриманий природний газ у грудні 2021 року, відповідно до акту приймання - передачі природного газу від 31.12.2021. З урахуванням умов підписаного між сторонами Договору та Додаткової угоди №34 від 26.12.2021 зобов`язання відповідача з оплати отриманого природного за актом приймання-передачі від 31.12.2021 - у строк до 18.01.2022 (включно).

В даній справі позивач просить стягнути 3% річних нарахованих на заборгованість, встановлену рішенням Господарського суду Донецької області від 19.08.2022 у справі № 905/467/22. Перевіривши розрахунок 3% річних, суд дійшов висновку що він є арифметично вірними. Таким чином, сума 3 % річних, що належить до стягнення з відповідача на користь позивача складає в загальній сумі 47 778,32 грн, нарахованих на борг 1 148 820,23 грн за період з 22.02.2022 по 12.07.2023.

Враховуючи вищевикладене позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі ст. 129 ГПК України, у зв`язку із задоволенням позову, витрати позивача щодо сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236, 238, 240, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Ю.КОМОДІТІЗ» до Приватного акціонерного товариства «Завод обважнювачів» про стягнення 47 778,32 гривень задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Завод обважнювачів» (85114, Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого, буд. 99, код ЄДРПОУ 00136751) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ю.Комодітіз» (01015, м. Київ, вул. Лейпцизька, буд. 3А, код ЄДРПОУ 42601505) 3% річних у сумі 47 778,32 гривень, витрати зі сплати судового збору у розмірі 2 684,00 гривень.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ в установленому порядку.

Рішення господарського суду набирає законної сили в порядку ст.241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складання повного рішення

Повне рішення складено та підписано 26.04.2024.

Суддя О.О. Кучерява

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118701038
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —905/975/23

Рішення від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 10.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 28.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні