Рішення
від 16.04.2024 по справі 910/17680/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.04.2024Справа № 910/17680/23

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Олексюк О. В., розглянувши у загальному позовному провадженні господарську справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Управління багатопрофільними комерційними активами"

до Державного підприємства "Гарантований покупець"

про стягнення 2 433 157,53 грн.

за участю представників:

від позивача: не з`явився

від відповідача: Єфремов В.О.

В С Т А Н О В И В:

До Господарського суду міста Києва з позовом звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю "Управління багатопрофільними комерційними активами" (далі - ТОВ "УБКА", позивач) до Державного підприємства "Гарантований покупець"(далі - ДП "Гарантований покупець", відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 2 560 354,60 грн. за договором купівлі-продажу електричної енергії № 1694/01 від 28.12.2019.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за вказаним договором в частині своєчасної та повної сплати вартості поставленої позивачем електроенергії, у зв`язку з чим у відповідача виникала заборгованість.

У позові ТОВ "УБКА" просило стягнути з відповідача основний борг в сумі 2 320 548,03 грн., інфляційні втрати в сумі 166 982,16 грн. та 3 % річних у сумі 72 824,41 грн. що разом становить 2 560 354,60 грн.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 29.11.2023 за вказаним позовом було відкрите провадження, справу вирішено розглядати в порядку загального позовного провадження, сторонам надана можливість реалізувати свої процесуальні права та обов`язки.

Відповідач у визначений законом строк надав суду відзив на позов, в якому проти заявлених вимог заперечив, зазначив, що позивачем не враховано особливостей регулювання зобов`язань сторін під час дії воєнного стану, зокрема, наказів Міністерства енергетики України № 140 від 28.03.2022 «Про розрахунки на ринку електричної енергії» (який був чинним до 05.07.2022) та № 206 від 15.06.2022 "Про розрахунок з виробниками за зеленим тарифом". Також вказав на наявність форс-мажорних обставин, засвідчених листом Торгово-промислової плати України № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022, про що відповідач повідомляв своїх контрагентів публікацією на своєму офіційному веб-сайті в мережі інтернет, що унеможливлює стягнення заявленої заборгованості. У частині заявлених до стягнення інфляційних втрат та 3% річних вказав на безпідставність їх нарахування, оскільки на спірні правовідносини поширюється дія приписів підпункту 16 пункту 1 постанови НКРЕКП № 332, якими зупинено нарахування і стягнення з відповідача матеріальних втрат. Просив відмовити у задоволенні позову.

У підготовчому засіданні (27.12.2023) позивач подав заяву про зменшення розміру позовних вимог, у якій просив стягнути з відповідача заборгованість у сумі 2 433 157,53 грн з яких: основний борг в сумі 2 162 121,89 грн., інфляційні втрати в сумі 192 614,91 грн. та 3 % річних у сумі 78 420,73 грн. Вказана заява була прийнята судом до розгляду як така, що подана з дотриманням вимог ст. 46 ГПК України.

Представник відповідача у підготовчому засіданні 13.02.2024 заявив клопотання про витребування від позивача оригіналу доказу, а саме - оригіналу претензії від 09.02.2023, на яку ТОВ "УБКА" посилалося в обґрунтування позову.

Представник позивача заперечив проти задоволення вказаного клопотання, зазначив про необов`язковість такого доказу та просив цей доказ не брати до уваги при розгляді даної справи.

Розглянувши зазначене клопотання, заслухавши думку представників сторін, суд ухвалою від 13.02.2024, занесеною до протоколу судового засідання, відмовив у його задоволенні як у безпідставному, оскільки відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, і позивач в даному випадку, керуючись принципом диспозитивності, вирішив виключити із своєї доказової бази витребуваний відповідачем доказ.

Представник позивача у судове засідання, призначене на 16.04.2024 для розгляду справи по суті (в режимі відеоконференції), не прибув (із технічних причин), про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи або про розгляд справи у його відсутність не подав. У минулих судових засіданнях свої вимоги підтримав, просив задовольнити позов у повному обсязі.

Представник відповідача у судовому засіданні зазначив про часткову сплату основного боргу та просив закрити провадження в цій частині позову, щодо решти позовних вимог заперечив з підстав, викладених у своєму відзиві, просив відмовити у їх задоволенні.

Суд, розглянувши заяви учасників справи по суті позову, заслухавши пояснення їх представників у судових засіданнях та дослідивши наявні в матеріалах справи докази, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, а в частині сплаченої заборгованості - провадження слід закрити.

Установлено, що 28.12.2019 між ДП "Гарантований покупець" (гарантований покупець) та ТОВ "УБКА" (виробник за "зеленим" тарифом) був укладений договір № 1694/01 (далі - договір), до якого вносилися зміни додатковими угодами № 1356/-1/20 від 05.05.2020 та № 241/01/21 від 04.02.2021.

Відповідно п. 1.1 вказаного договору продавець за «зеленим» тарифом зобов`язується продавати, а гарантований покупець зобов`язується купувати всю відпущену електричну енергію, вироблену продавцем за «зеленим» тарифом, та здійснювати її оплату відповідно до умов цього договору та законодавства України, у тому числі Порядку купівлі гарантованим покупцем електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел, затвердженого постановою НКРЕКП від 26.04.2019 № 641 (далі - Порядок), або Порядку продажу та обліку електричної енергії, виробленої споживачами, а також розрахунків за неї, затвердженого постановою НКРЕКП від 13.12.2019 № 2804 (далі - Порядок продажу електричної енергії споживачами).

Згідно з п. 2.2 договору купівля-продаж електричної енергії за цим договором здійснюється за умови членства продавця за "зеленим" тарифом у балансуючій групі гарантованого покупця.

Відповідно до п. 2.4 договору продавець за "зеленим" тарифом продає гарантованому покупцю електричну енергію відповідно до Порядку, якщо продавець є виробником за "зеленим" тарифом, або Порядку продажу електричної енергії споживачами, у разі якщо продавець є споживачем за "зеленим" тарифом, за тарифами, величини яких для кожної генеруючої одиниці за "зеленим" тарифом встановлені регулятором, у національній валюті України.

Пунктом 2.5 договору визначено, що вартість електричної енергії, купленої гарантованим покупцем у продавця за "зеленим" тарифом у розрахунковому місяці, визначається відповідно до глави 10 Порядку або глави 6 Порядку продажу електричної енергії споживачами на підставі тарифів, встановлених НКРЕКП для кожної генеруючої одиниці. Обсяг фактично проданої та купленої електричної енергії визначається відповідно до положень глави 8 Порядку або глави 5 Порядку продажу електричної енергії споживачами на підставі даних обліку, наданих гарантованому покупцю адміністратором комерційного обліку відповідно до глави 7 Порядку або глави 4 Порядку продажу електричної енергії споживачами. (п. 3.1 договору).

Розрахунок за куплену гарантованим покупцем електроенергію здійснюється грошовими коштами, що перераховуються на поточний рахунок виробника за "зеленим" тарифом, з урахуванням ПДВ (п. 3.2 договору).

Згідно з п. 3.3 договору оплата електричної енергії, купленої гарантованим покупцем у продавців за «зеленим» тарифом у розрахунковому місяці, оплата продавцем за «зеленим» тарифом частки відшкодування вартості врегулювання небалансу електричної енергії гарантованого покупця, формування актів купівлі-продажу електричної енергії та актів приймання-передачі частки відшкодування вартості врегулювання небалансу електричної енергії гарантованого покупця здійснюються згідно з главою 10 Порядку або главою 6 Порядку продажу електричної енергії споживачами.

Продавець за "зеленим" тарифом має право вимагати від гарантованого покупця повну та своєчасну оплату товарної продукції відповідно до глави 3 цього договору (пункт 4.1).

Пунктом 4.5 договору визначено, що гарантований покупець зобов`язаний: купувати у продавця за "зеленим" тарифом вироблену електричну енергію, за винятком обсягів електричної енергії, необхідних для власних потреб; у повному обсязі здійснювати своєчасні розрахунки за куплену у продавця за "зеленим" тарифом електричну енергію; розраховувати розмір частки відшкодування вартості врегулювання небалансу електричної енергії продавця за "зеленим" тарифом відповідно до глави 9 Порядку.

Відповідно до п. 7.4 договору (в редакції додаткової угоди № 1356/01/20 від 05.05.2020) якщо продавець за «зеленим» тарифом є суб`єктом господарювання, який має ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії та регулятором уже встановлено йому «зелений» тариф і продавець за «зеленим» тарифом має укладений з оператором системи передачі договір про врегулювання небалансів, цей договір набирає чинності з дати його підписання сторонами та діє на строк дії «зеленого тарифу» (до 01.01.2030).

Частиною 1 ст. 275 ГК України визначено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Відповідно до ч. 6, 7 ст. 276 ГК України розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється, як правило, у формі попередньої оплати. За погодженням сторін можуть застосовуватися планові платежі з наступним перерахунком або оплата, що провадиться за фактично відпущену енергію.

Так, відповідно до п. 8.3 Порядку гарантованим покупцем електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел, затвердженого постановою НКРЕКП від 26.04.2019 № 641, фактичний обсяг відпущеної/спожитої продавцем електричної енергії визначається в кожному розрахунковому місяці, щодо якого здійснюється оплата відповідно до договору

Згідно з п. 10.1 Порядку (в редакції чинній на час спірних правовідносин) до 15 числа (включно) розрахункового місяця гарантований покупець здійснює оплату платежу продавцям із забезпеченням їм пропорційної оплати відповідно до оперативних даних щодо обсягу товарної продукції, наданої АКО, підписаної КЕП уповноваженої особи, за перші 10 днів розрахункового місяця, що визначається відповідно до обсягів відпуску електричної енергії генеруючими одиницями продавця, що визначені відповідно до пунктів 8.7 та 8.8 глави 8 цього Порядку, з урахуванням авансових платежів та заборгованості продавця перед гарантованим покупцем за спожиту електричну енергію.

До 25 числа (включно) розрахункового місяця гарантований покупець здійснює оплату платежу продавцям із забезпеченням їм пропорційної оплати відповідно до оперативних даних щодо обсягу товарної продукції, наданої АКО, підписаної КЕП уповноваженої особи, за перші 20 днів розрахункового місяця, що визначається відповідно до обсягів відпуску електричної енергії генеруючими одиницями продавця, що визначені відповідно до пунктів 8.7 та 8.8 глави 8 цього Порядку, з урахуванням авансових платежів та заборгованості продавця перед гарантованим покупцем за спожиту електричну енергію.

Відповідно до п. 10.2 Порядку з урахуванням положень глав 7 та 8 цього Порядку гарантований покупець протягом двох робочих днів з дня отримання сертифікованих даних комерційного обліку електричної енергії від адміністратора комерційного обліку здійснює розрахунок вартості електричної енергії, за яку здійснюється оплата продавцю за розрахунковий місяць, та направляє йому акт купівлі-продажу в електронному вигляді, підписаний зі своєї сторони КЕП уповноваженої особи, на електронну адресу. У разі необхідності оплати продавцем спожитої електричної енергії гарантований покупець протягом двох робочих днів з дня отримання сертифікованих даних комерційного обліку електричної енергії від адміністратора комерційного обліку здійснює розрахунок відповідної вартості електричної енергії та направляє продавцю акт купівлі-продажу в електронному вигляді, підписаний зі своєї сторони КЕП уповноваженої особи, на електронну адресу.

Згідно з п. 10.3 Порядку після отримання від гарантованого покупця на електронну адресу акта купівлі-продажу продавець надає у триденний строк з дати отримання актів купівлі-продажу гарантованому покупцю два примірники акта купівлі-продажу, підписані зі своєї сторони. Гарантований покупець у п`ятиденний строк з дати отримання актів купівлі-продажу підписує їх зі своєї сторони та надсилає продавцю один примірник поштою. У разі наявності у продавця зауважень до акта купівлі-продажу, наданого гарантованим покупцем, продавець письмово повідомляє про це гарантованого покупця.

За наявності зауважень до акта купівлі-продажу та/або ненадання продавцем акта купівлі-продажу, підписаного зі своєї сторони, остаточний розрахунок за відпущену продавцем електричну енергію здійснюється в розмірі, визначеному в наданому гарантованим покупцем акті купівлі-продажу, з подальшим коригуванням сплачених коштів після врегулювання розбіжностей.

Відповідно до п. 10.4 Порядку після отримання від продавця акта купівлі-продажу протягом трьох робочих днів з дати оприлюднення рішення регулятора щодо затвердження розміру вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, наданої гарантованим покупцем у розрахунковому місяці, гарантований покупець здійснює остаточний розрахунок з продавцем із забезпеченням йому 100 % оплати відпущеної електричної енергії попереднього розрахункового періоду (місяця) з урахуванням авансових платежів.

Виходячи з наведених положень, оплату ДП "Гарантований покупець" зобов`язаний здійснювати у кожному розрахунковому місяці за куплену електричну енергію у виробника за "зеленим" тарифом у три етапи: перший (авансовий) - до 15 числа (включно) розрахункового місяця; другий (авансовий) - до 25 числа (включно) розрахункового місяця; третій (остаточний, у розмірі 100 %) - протягом трьох робочих днів після отримання акту та оприлюднення рішення НКРЕКП про затвердження розміру вартості послуги.

Із матеріалів справи вбачається, що у жовтні 2021, лютому - серпні 2022 позивач на виконання своїх зобов`язань за договором здійснив поставку електричної енергії відповідачу на загальну суму 3 429 185,08 грн з ПДВ, яка була прийнята останнім без заперечень та зауважень, що підтверджується актами купівлі-продажу електроенергії та актами коригування до них, які наявні в матеріалах справи, а саме:

- за жовтень 2021 продано 60 682,000 кВт*год на загальну суму 347 824,37 грн, з урахуванням акту коригування від 28.10.2022 продано 60 616,000 кВт*год (60 628,000-12,000) на загальну суму 347 755,59 грн. (347 824,37-68,78);

- за лютий 2022 продано 37 143,000 кВт*год на загальну суму 207 717,02 грн, з урахуванням акту коригування від 16.02.2023 продано 37121,000 кВт*год (37 143,000-22,000) на загальну суму 207 593,98 грн. (207 717,02-123,04);

- за березень 2022 продано 67 928,000 кВт*год на загальну суму 379 877,83 грн, з урахуванням акту коригування від 30.09.2022 продано 70 703,000 кВт*год (67 928,000+2 775,000) на загальну суму 395 396,63 грн. (379 877,83+15 518,80);

- за квітень 2022 продано 61 848,000 кВт*год на загальну суму 345 876,05 грн, з урахуванням акту коригування від 17.02.2023 продано 61 829,000 кВт*год (61 848,000-19,000) на загальну суму 345 770,02 грн. (345 876,28-106,26);

- за травень 2022, продано 98 771,000 кВт*год на загальну суму 552 362,99 грн, з урахуванням акту коригування від 16.03.2023 продано 98 350,000 кВт*год (98 771,000-421,000) на загальну суму 550 008,60 грн. (552 362,99-2 354,39);

- за червень 2022 продано 96 595,000 кВт*год на загальну суму 540 194,02 грн, з урахуванням акту коригування від 20.03.2023 продано 96 564,000 кВт*год (96 595,000- 31,000) на загальну суму 540 020,66 грн. (540 194,02 - 173,36);

- за липень 2022 продано 100 677,000 кВт*год на загальну суму 563 022,02 грн., з урахуванням акту коригування від 22.03.2023 продано 100 647,000 кВт*год (100 677,000-30,000) на загальну суму 562 854,25 грн. ( 563 022,02-167,77);

- за серпень 2022 продано 85 804,000 кВт*год на загальну суму 479 846,86 грн, з урахуванням акту коригування від 21.02.2023 продано 85 793,000 кВт*год (85 804,000-11,000) на загальну суму 479 785,35 грн. (479 846,86-61,51).

Судом встановлено, що постановою НКРЕКП від 09.09.2022 № 1117, яка була оприлюднена 12.09.2022, затверджено розмір вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, наданої ДП "Гарантований покупець" у січні - травні, липні, жовтні 2021 та у лютому - червні 2022.

Постановою НКРЕКП від 20.09.2022 № 1190, оприлюдненою 21.09.2022, затверджено розмір вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, наданої ДП "Гарантований покупець" у липні 2022.

Постановою НКРЕКП від 14.03.2023, оприлюдненою 15.03.2023, затверджено розмір вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, наданої ДП "Гарантований покупець" у серпні 2022.

За таких обставин, відповідно до п. 10.4 Порядку, відповідач зобов`язаний був провести з позивачем остаточний розрахунок (100%) за поставлену електричну енергію у жовтні 2021, лютому - червні 2022 у строк до 15 вересня 2022 (включно), у липні 2022 - до 26 вересня 2022 (включно), у серпні 2023 - до 20 березня 2023 (включно).

Відтак, приймаючи до уваги умови укладеного сторонами договору та п. 10.4 Порядку, строк виконання зобов`язання відповідача перед позивачем зі 100% оплати за поставлену електричну енергію за спірні періоди є таким, що настав.

Проте, судом встановлено, що у визначений строк відповідач взяті на себе зобов`язання за договором про купівлю-продаж електричної енергії виконав неналежним чином, сплатив вартість електроенергії частково - на загальну суму 1 275 118,30 грн, з яких:

За жовтень 2021 на суму 313 630,65 грн, що підтверджується:

- платіжною інструкцією № 164 919 від 13.10.2021 на суму 57 604,26 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 175 393 від 29.10.2021 на суму 11 639,66 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 166 916 від 25.10.2021 на суму 50 654,51 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 186 139 від 12.11.2021 на суму 61 030,56 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 172 625 від 29.11.2021 на суму 33 512,00 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 262 495 від 18.10.2021 на суму 51 423,75 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 259 215 від 28.09.2022 на суму 47 042,61 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 317 982 від 20.10.2023 на суму 70,05 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 317 046 від 18.10.2023 на суму 174,05 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 326 626 від 30.11.2023 на суму 225,63 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 319 907 від 26.10.2023 на суму 253,57 грн з ПДВ;

та випискою Акціонерного банку «Південний» щодо надходження на рахунок ТОВ «УБКА» від ДП «Гарантований покупець» коштів, сплачених за договором № 1694/01.

За лютий 2022 на суму 192 895,74 грн., що підтверджується випискою АБ «Південний» щодо надходження на рахунок ТОВ «УБКА» від ДП «Гарантований покупець» коштів, сплачених за договором № 1694/01, відповідно до якої відповідачем сплачено:

36 814,50 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 207 656 від 15.02.2022;

93 901,32грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 212 229 від 24.02.2022 ;

62 179,92 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 226 224 від 08.06.2022.

За березень 2022 на суму 55 372,19 грн., що підтверджується випискою АБ «Південний» щодо надходження на рахунок ТОВ «УБКА» від ДП «Гарантований покупець» коштів, сплачених за договором № 1694/01, відповідно до якої відповідачем сплачено:

26 874,19 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 216 295 від 29.03.2022;

28 498,00 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 218 011 від 07.04.2022.

За квітень 2022 на суму 175 797,41 грн. що підтверджується випискою АБ «Південний» щодо надходження на рахунок ТОВ «УБКА» від ДП «Гарантований покупець» коштів, сплачених за договором № 1694/01, відповідно до якої відповідачем сплачено:

18 473,98 грн з ПДВ платіжною інструкцією № 218 961 від 15.04.2022;

9 499,87 грн з ПДВ платіжною інструкцією № 219 956 від 25.04.2022;

27 442,17 грн з ПДВ платіжною інструкцією № 221 657 від 06.05.2022;

27 210,26 грнз ПДВ платіжною інструкцією № 269 099 від 07.12.2022;

32 748,06 грн з ПДВ платіжною інструкцією № 98 100 від 31.05.2023;

60 423,07 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 99 115 від 06.06.2023.

За травень 2022 на суму 80 514,17 грн., що підтверджується випискою АБ «Південний» щодо надходження на рахунок ТОВ «УБКА» від ДП «Гарантований покупець» коштів, сплачених за договором № 1694/01, відповідно до якої відповідачем сплачено:

27 255,68 грн з ПДВ платіжною інструкцією № 222 678 від 16.05.2022;

27 437,48 грн з ПДВ платіжною інструкцією № 223 752 від 25.05.2022;

25 821,01грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 225 752 від 07.06.2022.

За червень 2022 на суму 114 362,52 грн., що підтверджується випискою АБ «Південний» щодо надходження на рахунок ТОВ «УБКА» від ДП «Гарантований покупець» коштів, сплачених за договором № 1694/01, відповідно до якої відповідачем сплачено:

29 972,62 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 227 201 від 15.06.2022;

26 005,23 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 229 038 від 27. 06.2022;

13 571,61 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 229 923 від 30.06.2022;

17 439,68 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 230 747 від 07.07.2022;

17 120,53 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 236 579 від 29.07.2022;

10 252,85 грн. з ПДВ платіжною інструкцією № 242 423 від 25.08.2022.

За липень 2022 на суму 148 701,91 грн., що підтверджується:

- платіжною інструкцією № 233 361 від 14.07.2021 на суму 40 891,43 грн. з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 234 398 від 25.07.2022 на 51 739,22 грн. з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 237 458 від 25.07.2022 на 56 071,26 грн. з ПДВ

та випискою Акціонерного банку «Південний» щодо надходження на рахунок ТОВ «УБКА» від ДП «Гарантований покупець» коштів сплачених за договором № 1694/01.

За серпень 2022 на суму 193 843,71 грн, що підтверджується:

- платіжною інструкцією № 240 388 від 15.08.2022 на суму 74 261,33 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 241 518 від 25.08.2022 на суму 61 762,93 грн з ПДВ;

- платіжною інструкцією № 243 537 від 31.08.2022 на суму 57 819,45 грн. з ПДВ

та випискою Акціонерного банку «Південний» щодо надходження на рахунок ТОВ «УБКА» від ДП «Гарантований покупець» коштів, сплачених за договором № 1694/01.

Отже судом встановлено, що на час звернення позивача до суду у відповідача виникла заборгованість за договором № 1694/01 від 28.12.2019 на загальну суму 2 159 066,78 грн. з яких: за жовтень 2021 у сумі 34 124,94 грн. (347 755,59 - 313 630,65);

за лютий 2022 у сумі 14 698,24 грн. (207 593,98 - 192 895,74);

за березень 2022 у сумі 340 024,44 грн. (395 396,63 - 55 372,19);

за квітень 2022 у сумі 169 972,61 грн. (345 770,02 - 175 797,41);

за травень 2022 у сумі 469 494,43 грн. (550 008,60- 80 514,17);

за червень 2022 у сумі 425 658,14 грн. (540 020,66 - 114 362,52);

за липень 2022 у сумі 414 152,34 грн. (562 854,25-148 701,91);

за серпень 2022 у сумі 285 941,64 грн. (479 785,35 - 193 843,71).

Здійснивши власний розрахунок основного боргу за наявними в матеріалах справи доказами, суд встановив, що заявлена до стягнення сума в розмірі 2 162 121,89 грн, розрахована позивачем неправильно і становила на час подачі позову 2 154 066,78 грн.

Таким чином, відповідно до п. 10.4 Порядку, відповідач повинен був сплатити позивачу вартість електроенергії в сумі 1 453 972,80 грн (за жовтень 2021, лютий-червень 2022) до 15.09.2022 (включно), у сумі 414 152,34 грн. (за липень 2022) - до 26.09.2022 (включно) та у сумі 285 941,64 грн. (за серпень 2022) - до 20.03.2023 (включно).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст. 525, 526 ЦК України та ст. 193 ГК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, умов договору та вимог зазначених Кодексів, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Водночас із матеріалів справи вбачається, що під час розгляду справи в суді відповідач сплатив частину вищевказаного боргу на суму 1 522,35 грн, що підтверджується платіжними інструкціями № 332 990 від 28.12.2023 та № 348 686 від 21.02.2024, у зв`язку з чим представник відповідача подав заяву про закриття провадження в цій частині позову.

Отже судом встановлено, що грошове зобов`язання відповідача щодо сплати коштів за електроенергію на суму 1 522,35 грн. припинилось, а тому в цій провадження необхідно закрити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України, оскільки відсутній предмет спору.

Що стосується решти основного боргу відповідача, що складає 2 152 544,43 грн. (2 154 066,78 грн. - 1 522,35 грн.), то доказів його оплати відповідач суду не надав, відтак, вимога позивача про стягнення заборгованості, враховуючи здійснений судом перерахунок основної суми заборгованості підлягає частковому задоволенню в сумі 2 152 544,43 грн.

Згідно з приписами ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч. 1 ст. 612 ЦК України).

Доводи відповідача про відсутність у нього заборгованості, і як наслідок, відсутність права у позивача на нарахування фінансових санкцій, з посиланням на накази Міністерства енергетики України № 140 від 28.03.2022 "Про розрахунки на ринку електричної енергії" та № 206 від 15.06.2022 "Про розрахунок з виробниками за "зеленим тарифом" суд до уваги не приймає, оскільки саме лише посилання на наявність таких нормативно-правових актів без підтвердження обставин наявності на поточному рахунку ДП "Гарантований покупець" коштів на відповідну дату не може слугувати беззаперечним доказом відсутності у відповідача заборгованості за договором.

Крім того суд приймає до уваги, що наказ № 140 був виданий з метою забезпечення безпеки постачання електричної енергії, яким ДП "Гарантований покупець" зобов`язано забезпечити перерахування коштів на сплату авансових платежів за придбану електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел енергії, виробникам, що мають договірні відносини з ДП "Гарантований покупець", з дотриманням Порядку № 641. Однак з 05.07.2022 наказ № 140 втратив чинність, натомість набув чинності наказ № 206.

У свою чергу метою наказу № 206 визначено забезпечення безпеки постачання електричної енергії споживачам та уникнення ризиків призупинення діяльності виробників електричної енергії з альтернативних джерел енергії в умовах воєнного стану.

Отже зазначеними наказами ніяким чином не обмежено право позивача на отримання повної сплати вартості проданої електричної енергії, встановленої договором, а також не змінено терміни виникнення та виконання грошових зобов`язань щодо проведення остаточних розрахунків за договором згідно з пунктом 10.4 Порядку. Даними нормативно-правовими актами лише обмежено розмір виплат, які передбачені пунктом 10.1 Порядку.

Також згідно з правовою позицією, викладеною в постанові Верховного Суду від 21.03.2024 у справі № 910/6185/23, в наказах № 140 від 28.03.2022 та № 206 від 15.06.2022 мова йде про розподіл грошових коштів на оплату авансових платежів виробникам з альтернативних джерел енергії, що мають договірні відносини з ДП "Гарантований покупець"; накази не звільняють ДП "Гарантований покупець" від повної оплати придбаного товару; накази не змінюють обов`язок ДП "Гарантований покупець" здійснити остаточний розрахунок з продавцем із забезпеченням йому 100 % оплати відпущеної електричної енергії попереднього розрахункового періоду (місяця), з урахуванням авансових платежів протягом трьох робочих днів з дати оприлюднення рішення НКРЕКП про затвердження розміру вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, наданої гарантованим покупцем у розрахунковому місяці.

Щодо посилань відповідача на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 06.12.2022 у справі № 640/10894/22, залишене без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04.04.2023, то слід зазначити, що в указаному рішенні так само зроблено висновок про те, що наказ № 206 був виданий для стабілізації ситуації в енергетичному секторі країни в період дії воєнного стану та з метою збереження можливості для всіх без винятку генерацій здійснювати виробництво електричної енергії з альтернативних джерел в умовах значного дефіциту коштів на ринку електричної енергії, а твердження позивача про те, що оскаржуваний наказ містить пряму дискримінацію як відносно інших учасників ринку електричної енергії (атомна енергетика), яким не врегульовано порядок та рівень оплати, так і до учасників всередині групи (наприклад, виробників електричної енергії з енергії вітру), є помилковим.

Отже саме відповідач взяв на себе обов`язок купувати всю відпущену за укладеним договором електричну енергію, вироблену виробником за "зеленим" тарифом, та здійснювати її оплату відповідно до умов договору і законодавства України, у тому числі електричної енергії за "зеленим" тарифом, затвердженого постановою НКРЕКП від 26.04.2019 № 641. Наведена вище позиція також викладена у постанові Північного апеляційного господарського суду від 22.11.2023 у справі № 910/9725/23.

Окрім іншого суд зазначає, що в матеріалах справи відсутні докази про внесення сторонами будь-яких змін до договору в частині розрахунків за заявлений період.

Щодо доводів відповідача про наявність форс-мажорних обставин у зобов`язаннях за договором, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 14-1 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні" форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об`єктивно унеможливлюють виконання зобов`язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди, тощо), обов`язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами.

За змістом ч. 3 ст. 14 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні" форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), а також торговельні та портові звичаї, прийняті в Україні, засвідчує Торгово-промислова палата України за зверненнями суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб.

Згідно з п. 5.3 укладеного сторонами договору наявність обставин непереборної сили підтверджується відповідним документом ТТП України або її територіальних підрозділів відповідно до законодавства.

Разом з тим відповідач не надав суду передбачених законом та договором доказів настання форс-мажорних обставин, зокрема, сертифікату, виданого ТПП України або її територіальних підрозділів стосовно невиконання ДП "Гарантований покупець" договору № 1694/01 від 28.12.2019.

Також суд відхиляє посилання відповідача на лист Торгово-промислової палати України № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022, яким засвідчено, що військова агресія Російської Федерації проти України є форс-мажорною обставиною та є підставою для звільнення його від відповідальності за договором № 1694/01 від 28.12.2019.

Згідно з позицією Верховного Суду, викладеною в постанові від 31.08.2022 у справі № 910/15264/21, між обставинами непереборної сили та неможливістю належного виконання зобов`язання має бути причинно-наслідковий зв`язок. Тобто неможливість виконання зобов`язання має бути викликана саме обставиною непереборної сили, а не обставинами, ризик настання яких несе учасник правовідносин.

Зі змісту листа ТПП № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022 вбачається, що він не містить ідентифікуючих ознак конкретного договору, контракту, угоди тощо, виконання яких стало неможливим через наявність форс-мажорних обставин (введення військового стану в Україні). Також вказаний лист ТПП видано без дослідження наявності причинно-наслідкового зв`язку між настанням вказаних обставин та неможливістю виконання відповідачем конкретного зобов`язання. При цьому відповідачем, зі свого боку, не надано будь-яких доказів того, що саме введення воєнного стану призвело до унеможливлення виконання ДП "Гарантований покупець" зобов`язань за договором № 1694/01 від 28.12.2019.

Отже сама наявність листа ТПП № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022 не є підставою для звільнення ДП "Гарантований покупець" від належного виконання зобов`язань за договором № 1694/01 від 28.12.2019.

Враховуючи викладене, суд доходить висновків про відсутність підстав для звільнення ДП "Гарантований покупець" від обов`язку здійснити своєчасний розрахунок за договором.

За неналежне виконання грошового зобов`язання позивач нарахував відповідачу інфляційні втрати та 3 % річних:

- на суму 1 461 798,63 грн. за період з 15.09.2022 по 26.12.2023 (які нараховані на заборгованість за жовтень 2021, лютий- червень 2022);

- на суму 414 320,11 грн. за період з 26.09.2022 по 26.12.2023 (які нараховані на заборгованість за липень 2022);

- на загальну суму 286 003,15 грн. за період 20.03.2023 по 26.12.2023 (які нараховані на заборгованість за серпень 2022).

Відповідно до ч. 1 ст. 623 ЦК України боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані ним збитки. Нормами ч. 2 ст. 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки матеріалами справи підтверджено факт прострочення відповідачем виконання грошового зобов`язання, то позивач правомірно просить стягнення інфляційних втрат та 3 % річних.

При цьому суд враховує, що сума боргу з урахуванням індексу інфляції повинна розраховуватися, виходячи з індексу інфляції за кожний місяць (рік) прострочення, незалежно від того, чи був в якийсь період індекс інфляції менше одиниці (тобто мала місце не інфляція, а дефляція). Якщо прострочення відповідачем виконання зобов`язання з оплати становить менше місяця, то в такому випадку виключається застосування до відповідача відповідальності, передбаченої частиною 2 статті 625 ЦК України - стягнення інфляційних втрат за такий місяць.

Здійснивши власний перерахунок заявлених до стягнення матеріальних втрат на підставі встановленого судом розміру основної заборгованості, суд дійшов висновку, що з відповідача підлягає стягненню:

- інфляційна складова боргу в сумі 134 116,33 грн. та 3 % річних у сумі 55 808,65 грн. за період з 16.09.2022 по 26.12.2023 (які нараховані на суму заборгованості 1 453 972,80 за жовтень 2021, лютий- червень 2022 );

- інфляційна складова боргу у сумі 38 201,95 грн. та 3 % річних у сумі 15 522,20 грн. за період з 27.09.2022 по 26.12.2023 (які нараховані на суму заборгованості 414 152,34 грн. за липень 2022)

- інфляційна складова боргу у сумі 5 705,11 грн. та 3 % річних у сумі 6 604,08 грн. за період з 21.03.2023 по 26.12.2023 (які нараховані на суму заборгованості 285 941,64 грн. за серпень 2022).

Отже з відповідача підлягає стягненню інфляційна складова боргу в загальній сумі 178 023,93 грн. та 3 % річних в загальній сумі 77 934,93 грн., тобто у меншому розмірі, ніж просив позивач, з огляду на неправильний розрахунок позивача основної заборгованості, яка відповідно до наявних в матеріалах справи доказів становить 2 154 066,78 грн, а не 2 162 121,89 грн, як заявлено позивачем.

Крім того суд врахував, що перебіг строку заборгованості починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок, тобто з 16.09.2022, з 27.09.2022 та з 21.03.2023, чого не врахував позивач при визначенні періоду нарахування матеріальних втрат. До того ж при розрахунку інфляційних втрат позивач включив нарахування за вересень 2022, зобов`язання з оплати за який становить менше місяця.

Ураховуючи вищезазначене, позовні вимоги щодо стягнення інфляційних втрат та 3% річних підлягають частковому задоволенню.

Посилання відповідача на приписи підпункту 16 пункту 1 постанови НКРЕКП № 332 від 25.02.2022 "Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії, під час особливого періоду" як на підставу звільнення від сплати матеріальних втрат, суд відхиляє, оскільки вищевказаним пунктом встановлено мораторій на нарахування штрафних санкцій, а не компенсаційних втрат, встановлених приписами статті 625 Цивільного кодексу України, при тому, що штрафні санкції не є предметом судового розгляду у даній справі.

Усі інші доводи та заперечення сторін не спростовують зроблених судом висновків та не можуть впливати на законність судового рішення. Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (справа "Серявін проти України", § 58, рішення від 10 лютого 2010 року).

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За таких обставин, керуючись ст. 73 - 79, 129, 236 - 238 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Провадження за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Управління багатопрофільними комерційними активами" до Державного підприємства "Гарантований покупець" про стягнення 2 433 157,53 грн. в частині позовних вимог про стягнення заборгованості у сумі 1 522,35 грн. - закрити.

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Управління багатопрофільними комерційними активами" до Державного підприємства "Гарантований покупець" про стягнення 2 431 635,18 задовольнити частково.

Стягнути з Державного підприємства "Гарантований Покупець" (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри 27, ідентифікаційний код 43068454) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Управління багатопрофільними комерційними активами" (69084, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Миколи Корищенка, будинок 34 А, квартира 95, ідентифікаційний код 42697962) заборгованість у сумі 2 152 544 (два мільйона сто п`ятдесят дві тисячі п`ятсот сорок чотири) грн. 43 коп., інфляційні втрати у сумі 178 023 (сто сімдесят вісім тисяч двадцять три) грн. 39 коп., 3 % річних у сумі 77 934 (сімдесят сім тисяч дев`ятсот тридцять чотири) грн. 93 коп. та судовий збір в сумі 36 127 (тридцять шість тисяч сто двадцять сім) грн. 54 коп.

У задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Рішення ухвалене в нарадчій кімнаті, його вступна та резолютивна частини оголошені в судовому засіданні 16 квітня 2024 року.

Повний текст рішення складений 26 квітня 2024 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 20-денний строк з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Головіна К. І.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118701617
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —910/17680/23

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Палій В.В.

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Палій В.В.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Рішення від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні