Рішення
від 19.04.2024 по справі 676/1588/24
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/676/1274/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У К Р А Ї Н И

19 квітня 2024 року. м. Кам`янець-Подільський

Кам`янець- Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі : головуючої судді - Семенюк В.В.

за участю секретаря судового засідання Сенчишеної Р.М.

справа № 676/1588/24,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Староушицької селищної ради, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , Староушицької селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті бабусі ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 15 березня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

У підготовчому судовому засіданні суд з`ясував відношення сторін до позову. Встановлено, що відповідачі, ОСОБА_2 та представник Староушицької селищної ради Тимчук А.С. звернулися до суду із заявами про визнання позову ОСОБА_1 .

Частиною 3 статті 200 ЦПК України передбачено, що суд за результатами підготовчого провадження ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Представник позивачки ОСОБА_4 , обґрунтовуючи позовні вимоги , вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 79 років, померла бабуся ОСОБА_1 ОСОБА_3 , після смерті якої залишилось спадкове майно, а саме: житловий будинок по АДРЕСА_1 .

Спадкоємцями першої черги спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 є її батько ОСОБА_2 , син померлої бабусі, який своєчасно не звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини і не бажає цього робити і надалі.

Її батько, ОСОБА_2 , не проживав і не був зареєстрований у житловому будинку по АДРЕСА_1 , де була зареєстрована та проживала бабуся. Позивачка була впевнена , що у власності бабусі не перебуває будь-яке майно, так як знала, що її батько мав намір оформляти будинок на себе, але в січні 2024 року випадково знайшла документи на будинок та виявила, що він так і зареєстрований за бабусею, а батько спадщину після смерті своєї матері так і не оформив.

На сьогодні інших спадкоємців, які б прийняли спадщину немає. Вона, як онучка померлої бабусі, єдина спадкоємиця, яка приймає спадщину.

З метою оформлення спадкових справ, вона звернувся до приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Саварчука В.М. для отримання свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок по АДРЕСА_1 , який залишився після смерті бабусі та отримала відмову за № 61/01-16 від 27.02.2024 року, що оскільки шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , уже закінчився, то нотаріус не може прийняти від неї заяву про прийняття спадщини.

Вважає, що строк пропустила з поважних причин, оскільки на час смерті бабусі, ОСОБА_3 , спадщину мав прийняти спадкоємець першої черги, її батько, ОСОБА_2 , то саме він мав звернутись із заявою про прийняття спадщини і вона була впевнена, що її батько оформив належні права на вказаний спадковий будинок. Саме з цих підстав вона не зверталася із заявою про прийняття спадщини після смерті бабусі, а взнала, що будинок не переоформлений в січні 2024 року і зразу ж у лютому 2024 року звернулась до нотаріуса. Просить суд визнати причини пропуску поважними та встановити для неї додатковий строк для звернення із заявою про прийняття спадщини - три місяці.

Представник позивача ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася та звернулася до суду із заявою про розгляд справи у її відсутності та відсутності її довірительки, позов підтримала та просила його задовольнити.

Представник представник Староушицької селищної ради Тимчук А.С. звернувся до суду із заявою про слухання справи у його відсутності і при вирішенні справи покладається думку суду.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, направив до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позов визнає та не заперечує у його задоволенні.

Суд вважає за можливе вирішити справу у відсутності сторін на підставі наявних у справі матеріалів.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи та оцінивши докази по справі, суд встановив наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 79 років, померла бабуся позивачки ОСОБА_1 ОСОБА_3 , мати батька позивачки, після смерті якої залишилось спадкове майно, а саме: житловий будинок по АДРЕСА_1 , що підтверджується Свідоцтвом про народження ОСОБА_1 , Серії НОМЕР_1 від 22.08.1985 року, повторним Свідоцтвом про народження ОСОБА_2 , Серії НОМЕР_2 від 21.10.1994 року, Свідоцтвом про смерть ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , Серії НОМЕР_3 від 15.02.2019 року, Свідоцтвом про право особистої власності на домоволодіння АДРЕСА_1 від 03.10.1991 року, виданого на підставі рішення виконкому Кам`янець-Подільської районної Ради народних депутатів № 96-в від 19.05.1988 року, виданого на ім`я ОСОБА_3 , Архівним витягом з рішення 30-ої сесії 8-го скликання Староушицької селищної ради від 19.08.2022 року №01 «Про перейменування назв вулиць, провулків в населених пунктах Староушицької територіальної громади» із Першого Травня на Травневу.

Спадкоємцями першої черги спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 є її син ОСОБА_2 , відповідач по справі, який не бажає приймати спадщину після смерті матері.

Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину або хотіли її прийняти, немає. Позивачка, як онука померлої ОСОБА_3 , єдина спадкоємиця, яка приймає спадщину, що підтверджується Витягом зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) про відсутність інформації за № 75999998 від 27.02.2024 року.

З метою оформлення спадкових справ, позивачка, як спадкоємиця п`ятої черги спадкування, звернулася до приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Саварчука В.М. для отримання свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок по АДРЕСА_1 , який залишився після смерті бабусі та отримала відмову за № 61/01-16 від 27.02.2024 року, що оскільки шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , уже закінчився, то нотаріус не може прийняти від неї заяву про прийняття спадщини.

Встановлено, що строк позивачка пропустила з поважних причин, оскільки на час смерті бабусі, ОСОБА_3 , спадщину мав прийняти спадкоємець першої черги, її батько, ОСОБА_2 , який про це їй повідомляв, але відповідач по справі із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса не звертався і про це позивачка взанала у січні 2024 року і зразу ж у лютому 2024 року звернулась до нотаріуса.

Відповідно до ст.1261 ЦК України - у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця , у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя , який його пережив , та батьки.

Відповідно до ст.1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеню споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України - для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України - за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк для прийняття спадщини.

Таким чином, оскільки позивачка довела належними та допустимими доказами свій позов, суд вважає, що причини пропуску строку є поважними, а тому позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню згідно ст.1272 ЦК України, крім того, визнається відповідачем по справі, спадкоємцем першої черги спадкування.

На підставі викладеного, а також ст.ст. 1261, 1265,1266, 1270, 1272 ЦК України, керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , жительці АДРЕСА_2 , додатковий строк для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті бабусі ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 у селі Мукша-Китайгородська Кам`янець-Подільського району Хмельницької області - 3 (три) місяці з дня набрання рішення суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга на протязі 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення , має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення.

Дата складення повного судового рішення - 19 квітня 2024 року.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду: Семенюк В.В

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118702211
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —676/1588/24

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Рішення від 19.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Семенюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні