Рішення
від 24.04.2024 по справі 509/1890/24
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/1890/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року Овідіопольський районий суд Одеської області в складі:

головуючогосуддіКочко В.К.,

при секретарі Савченко М.В.,

присяжнихКубік А.В., Нікітінського Ю.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у с.Овідіополь заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Овідіопольської селищної ради про звільнення від обов`язків опікуна, про призначення опікуна недієздатній особі

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2024 р., ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою, у якій просили суд звільнити ОСОБА_2 від обов`язків опікуна недієздатного ОСОБА_3 та призначити новим опікуном ОСОБА_1 .

В обґрунтування зазначили, що ОСОБА_2 є рідним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є інвалідом ІІ групи з дитинства за психічним захворюванням відповідно до епікризу №2360 та епікризу №1159/1. Причиною інвалідності ОСОБА_3 є хронічне психічне захворювання з дитинства, яке призводить до того, що він має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, контролю за своєю поведінкою, трудової діяльності. Відповідно до рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 02.08.2016 р., ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, призначено ОСОБА_2 опікуном над ОСОБА_3 . ОСОБА_2 зазначає, що не може виконувати надалі обов`язки опікуна у зв`язку з погіршенням стану здоров`я. ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 та рідним братом ОСОБА_3 , проживає та зареєстрований разом з сім`єю в будинку його батьків за адресою: АДРЕСА_1 , має гарний стан здоров`я, постійний дохід, бажає доглядати за своїм братом та бути його опікуном.

Заявники у судове засідання не з`явилися, надали до суду заяви про розгляд справи без їхньої участі, просили суд задовольнити заяву.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи за відсутності, при вирішенні справи поклався на розсуд суду.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає заяву такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Рішенням Овідіопольського районного суду Одеської області від 02.08.2016 р., ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, призначено ОСОБА_2 опікуном над ОСОБА_3 .

Відповідно до висновку ЛКК №335 КНП ОСР «ОЦПМСД», ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має: ІХС, стенокардію напруги ІІФК, гіпертонічну хворобу ІІІ ст., 3 ст., р4, стійкий гіпертензивний синдром, атеросклеротичний кардіосклероз, СН ІІ ст., хр. панкреатит, холецистит, остеохондроз, ДОА тазостегнових суглобів, ПФР І ст. та потребує постійного медикаментозного лікування, в період загострення хвороби лікування в стаціонарних умовах.

ОСОБА_1 , відповідно до довідки від 05.03.2024 р. №45, виданої Овідіопольською селищною радою Одеського р-ну Одеської обл. - проживає та зареєстрований разом з сім`єю в будинку його батьків за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_1 відповідно до характеристики від 05.03.2024 р. №114, виданої КНП ОСР «ОЦПМСД», позитивно себе зарекомендував.

ОСОБА_1 відповідно до довідки №345 про заробітну плату, виданої КНП ОСР «ОЦПМСД» має постійний дохід.

ОСОБА_1 на обліку у лікаря психіатра не перебуває, має гарний стан здоров`я, що підтверджується наявними у матеріалах справи копіями довідки та виписки.

Рішенням виконавчого комітету Овідіопольської селищної ради Одеського р-ну, Одеської обл. від 15.04.2024 р., визнано доцільним звільнити ОСОБА_2 від обов`язків опікуна ОСОБА_3 та призначити ОСОБА_1 опікуном над його братом ОСОБА_3 .

Відповідно до ч.1ст. 75 ЦК Українисуд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Відповідно до ч.2ст. 300 ЦПК Українисуд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Відповідно дост. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст.58 ЦК Україниопіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ст.60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до вимог ст.ст. 62-63 ЦК УкраїниУкраїни опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Таким чином, судом не встановлено обставин, які перешкоджають ОСОБА_1 виконувати обов`язки опікуна недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.55,58,60,62-63,75 ЦК України,ст.ст.19,258-265,268,300 ЦПК Українисуд

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Звільнити ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) від обов`язків опікуна недієздатного ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 ) опікуном ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

На рішення суду першої інстанції протягом 30 днів з дня його проголошення, може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Одеського апеляційного суду. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення, а у випадку проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення строк для апеляційного оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Суддя Кочко В.К.

Присяжні Кубік А.В.

Нікітінський Ю.А.

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118703053
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —509/1890/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні