Ухвала
від 29.04.2024 по справі 927/359/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

29 квітня 2024 року м. Чернігів справа № 927/359/24

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали заяви із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, поданої Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» по справі за позовом заступника керівника Прилуцької окружної прокуратури (17500, м. Прилуки Чернігівської області, вул. В`ячеслава Чорновола, 50-а; код 02910114 (priluki.prok@gmail.com)) в інтересах держави в особі Срібнянської селищної ради Чернігівської області (код 04412403) 17300, смт. Срібне Прилуцького району Чернігівської області, вул. Миру, 54 (sribnesrada@cg.gov.ua)Відповідачі: 1. Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» (код 41823846) 14013, м. Чернігів, проспект Перемоги, 126-б (info@cn.enera.ua) 2. Комунальне некомерційне підприємство «Срібнянська центральна лікарня» Срібнянської селищної ради (код 02006521) 17300, смт. Срібне Прилуцького району Чернігівської області, вул. Миру, 19 (likarscg@gmail.com)про визнання додаткових угод недійсними та стягнення 66 861 грн 93 коп.

ВСТАНОВИВ:

11 квітня 2024 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява заступника керівника Прилуцької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Срібнянської селищної ради Чернігівської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» та Комунального некомерційного підприємства «Срібнянська центральна лікарня» Срібнянської селищної ради визнання додаткових угод недійсними та стягнення 66 861,93 грн, якою прокурор просить:

визнати недійсними укладені між відповідачами Додаткові угоди № 3 від 19.08.2021, № 3 від 26.08.2021, № 4 від 01.10.2021, № 5 від 01.10.2021, № 6 від 27.10.2021, № 7 від 08.11.2021, № 8 від 29.11.2021 та № 9 від 03.12.2021 про внесення змін та доповнень до Договору № 28049ВЦ про постачання електричної енергії споживачу від 21.01.2021,

стягнути з відповідача-1 на користь позивача грошові кошти в сумі 66 861,93 грн як безпідставно отримані товариством.

В обґрунтування заявлених позовних вимог прокурор зазначає, що на його думку, спірні додаткові угоди укладені з порушенням п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону України «Про публічні закупівлі» та недотриманням принципів публічних закупівель, які полягають у максимальній економії ефективності та пропорційності закупівель, а відтак наявні підстави для визнання їх недійсними в порядку ст. 203, 215 Цивільного кодексу України.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 16.04.2024 постановлено, зокрема:

прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі;

здійснювати розгляд позовної заяви за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами;

встановити процесуальний строк для подання відповідачами відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали.

Ухвала суду від 16.04.2024 була направлена відповідачу до його електронного кабінету в підсистемі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд» та згідно довідки про доставку електронного листа, роздрукованої з комп`ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду», доставлена до електронного кабінету 16.04.2024 13:25.

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є, зокрема день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Враховуючи вищенаведені положення ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду від 16.04.2024 є такою, що отримана відповідачем 16.04.2024.

22.04.2024 через систему «Електронний суд» до Господарського суду Чернігівської області надійшла заява від 22.04.2024 відповідача із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, якою він просить здійснювати розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження.

В обгрунтування даної заяви відповідач зазначає, що, на його думку, спір, що виник між сторонами, має виняткове значення та є складним.

ТОВ «EHEPА ЧЕРНІГІВ» на ринку електричної енергії є електропостачальником та здійснює свою діяльність у відповідності до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» (надалі - Закон).

Відповідно до ст. 62 Закону на відповідача покладемо спеціальні обов`язки з виконання функцій постачальника універсальних послуг на території Чернігівської області.

TOB «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» включене до Переліку постачальників універсальних послуг на закріпленій території, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 26.10.2018 № 1268 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо передачі даних побутових та малих непобутових споживачів постачальнику електричної енергії, на якого відповідно до Закону України: «Про ринок електричної енергії» покладається виконання функції універсальної послуги на закріпленій території».

Таким чином, ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» постачає електричну енергію побутовим споживачам (населенню) і малим непобутовим споживачам на території Чернігівської області. ТОВ «EHEPА ЧЕРНІГІВ» є електропостачальником, на якого покладені спеціальні обов`язки (виконання функцій постачальника універсальних послуг), сплату вартості послуг з передачі електричної енергії та її розподілу, а також на інші витрати, пов`язані із постачанням електричної енергії споживачам.

Відповідач вважає, що рішення, що буде ухвалене за результатами вирішення даного спору, матиме велике значення та нестиме не тільки репутаційні наслідки, а й значно вплине на всі процеси, а також на рівень довіри з боку суспільства.

Також відповідач зазначає, що він має намір вжити всіх необхідних заходів з метою встановлення істини по справі, а також надати необхідні докази та пояснення що стосуються даного позову; товариство вважає за необхідне здійснювати розгляд справи всебічно, на підставі отриманих доказів, по принципу змагальності сторін, а тому сторонам необхідно отримати рівні та достатні права для відстоювання власних позицій.

Крім того, відповідач переконаний, що обсяг доказів у справі, які підлягають дослідженню, досить значний, а сам характер таких доказів є специфічним, що виключає можливість розгляду даної справи за правилами спрощеного провадження; також, товариство вирішує питання щодо призначення експертизи у справі.

При цьому, товариство вказує, що не визнає даний позов та вважає за необхідне доказувати правомірність укладення додаткових угод про збільшення ціни за одиницю товару до Договору № 28049ВЦ про постачання електричної енергії споживачу від 21.01.2021, оскільки такі зміни відповідають нормам чинного законодавства, а саме Закону України «Про публічні закупівлі».

Нормативно-правовим обгрунтуванням даної заяви відповідачем визначено, зокрема ч. 4 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши дану заяву, суд дійшов висновку про відсутність підстав для її задоволення з огляду на наступне:

як було встановлено судом під час вирішення питання про можливість відкриття провадження у даній справі, згідно п. 2 ч. 1, ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частинами 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Відповідно до п. 1 ч. 5, ч. 7 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» (ст. 7) установлено з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб - 3028 гривень.

Оскільки ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, дана справа підлягає розгляду у порядку спрощеного позовного провадження.

Посилання відповідача на положення ч. 4 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України судом відхиляються, оскільки ч. 7 даної статті передбачено, що частини друга - шоста цієї статті не застосовуються, якщо відповідно до цього Кодексу справа підлягає розгляду тільки в порядку спрощеного провадження.

Крім того, суд звертає увагу відповідача, що у відповідності з ч. 1 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Таким чином, відповідач не обмежений у праві викласти свої заперечення проти позову у заявах по суті справи та подати необхідні клопотання, в т.ч. і про призначення судової експертизи, а на суд покладено обов`язок заслухати усні пояснення сторін та дослідити докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

При цьому, незалежно від порядку розгляду справи (загального чи спрощеного провадження), суд виконує завдання господарського судочинства: справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Керуючись ст. 233, 234, 250 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву від 22.04.2024 Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження залишити без задоволення.

Копію цієї ухвали надіслати заступнику керівника Прилуцької окружної прокуратури та сторонам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Дата набрання ухвалою законної сили - 29.04.2024.

Суддя А.С. Сидоренко

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118704068
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання додаткових угод недійсними та стягнення 66 861 грн 93 коп

Судовий реєстр по справі —927/359/24

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні