Рішення
від 30.04.2024 по справі 446/71/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 446/71/24

Провадження № 2/466/1148/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 квітня 2024 року Шевченківський районний суд м. Львова

в складі: головуючої - судді Зими І.Є.

при секретарі Колодій Я.П.

з участю представника позивачки ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Служби у справах дітей Жовтанецької сільської ради Львівського району Львівської області про позбавлення батьківських прав , -

в с т а н о в и в :

16.01.24 позивачка звернулась до Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області з позовом, в якому просила суд ухвалити рішення, яким позбавити відповідача батьківських прав щодо його малолітньої дитини: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягнути судові витрати.

Ухвалою судді від 16.01.24 позовна заява , за територіальною підсудністю , була скерована до Шевченківського райсуду м. Львова.

Позивач просить суд ухвалити рішення, яким позбавити відповідача ОСОБА_3 батьківських прав щодо його малолітньої дитини: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягнути з нього судові витрати.

Свої вимоги мотивує тим, що рішенням Франківського районного суду м. Львова від 08.11.2016р. було розірвано шлюб між нею та відповідачем. За час подружнього життя у сторін ІНФОРМАЦІЯ_2 народилась дочка , ОСОБА_4 .

На даний час позивачка перебуває у шлюбі ОСОБА_5 , зареєстрованому 29.04.2017р. , в якому у них народився спільний син - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Подружжя разом із дітьми проживають у с. Жовтанці, Кам`янка-Бузького району, Львівської області.

З 2015 року ОСОБА_3 не приймає участі у вихованні дочки, не проявляє жодної ініціативи спілкуватися чи зустрітись з нею, не займається вихованням дитини, не дбає про духовний розвиток, навчання, підготовку до дорослого життя, не цікавиться її здоров`ям , успіхами у навчанні, ухиляється від сплати аліментів. Востаннє вони спілкувались у 2015 році. Станом на 01.01.2024 року у відповідача наявна заборгованість по сплаті аліментів в розмірі 116 608,50 грн. Жодної іншої матеріальної допомоги відповідач не надає. За час навчання дочки у школі, ОСОБА_3 батьківські збори не відвідував, до навчального закладу не приходив, не цікавився навчанням дитини, не спілкувався з класними керівниками стосовно її успіхів.

Відтак позивачка вважає, що така поведінка відповідача відносно їхньої спільної дочки є свідомим нехтуванням ним своїми батьківськими обов`язками, тому просить суд про позбавлення його батьківських прав .

Ухвалою судді від 12.02.24 було відкрито провадження у даній справі та таку призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Від позивачки 18.04.24р. на адресу суду надійшла заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить позов задовольнити.

Представник позивачки, адвокат Черниш І.І. , в судовому засіданні позов підтримала з підстав, наведених у зверненні.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання повторно не з`явився з невідомих суду причин, хоча належним чином повідомлявся про час та місце слухання справи, що стверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштового відправлення. Не подав відзив на позовну заяву.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною правової системи України, кожна особа має право на справедливий розгляд справи. Це право включає в себе доступність до правосуддя. Між тим, як зазначає у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, кожна сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у справі за його участю, добросовісно користуватись належними йому процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки. Відтак, суд розцінює неявку відповідача в судові засідання як обрану ним форму захисту своїх прав.

Від представника третьої особи поступило клопотання про проведення розгляду в його відсутності. Представник підтримує рішення виконавчого комітету Жовтанецької сільської ради Львівського району Львівської області від 25.01.24 , яким було затверджено Висновок комісії з питань захисту прав дитини по доцільність позбавлення відповідача батьківських прав щодо його неповнолітньої доньки, ОСОБА_4 .

Заслухавши пояснення представника позивачки, дослідивши матеріали цивільної справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народилась ОСОБА_4 , що стверджується свідоцтвом про народження, виданим Жовтанецькою сільською радою Кам`янка-Бузького району Львівської області від 22.07.2011 року, серія НОМЕР_1 , актовий запис № 37.

Батьками дитини є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , який є відповідачем у справі. Шлюб між сторонами розірвано рішенням Франківського районного суду м. Львова від 08.11.2016 року у справі № 465/3726/13-ц.

На даний час позивачка перебуває у шлюбі із ОСОБА_5 , що зареєстрований 29.04.2017 року, Кам`янка-Бузьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області.

У даному шлюбі у них народився спільний син - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження, виданим Виконавчим комітетом Жовтанецької сільської ради Кам`янко-Бузького району Львівської області від 06.08.2018 року, серія НОМЕР_2 , актовий запис № 35.

Позивачка із чоловіком та дітьми проживають за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання № 4626-466655-2017.

Отже судом встановлено, що сторони з 2015 року разом не проживають, шлюбних відносин не підтримують. З того часу батько дитини , ОСОБА_3 , не приймає участі у її вихованні, не виявляє жодної ініціативи поспілкуватися чи зустрітися з дочкою , ОСОБА_7 , не займається її вихованням, не дбає про духовний та фізичний розвиток, навчання, не цікавиться здоров`ям дитини, успіхами у навчанні.

Відповідач також ухиляється від сплати аліментів. Станом на 01.01.2024 року у нього наявна заборгованість по сплаті аліментів в розмірі 116 608 грн. 50 коп. згідно розрахунку в матеріалах справи по виконавчому провадженню ВП № 52982427.

Згідно долучених до матеріалів справи письмових пояснень ОСОБА_8 до Служби у справах дітей Жовтанецької сільської ради Львівського району Львівської області від 02.01.2024 року, яка проживає за адресою : АДРЕСА_2 , батько ОСОБА_3 не цікавиться дитиною, участі у її вихованні не бере. Жодного разу вона не бачила відповідача з дочкою.

Як вбачається із письмових пояснень повідомлення ОСОБА_9 до Служби у справах дітей Жовтанецької сільської ради Львівського району Львівської області від 02.01.2024 року, яка проживає за адресою : АДРЕСА_3 , батько дитини ОСОБА_4 з дня її народження нею не цікавиться, участі у її вихованні не бере, жодного разу не бачила відповідача з дочкою.

Згідно виписки № 1 із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого від 02.01.2024 року, ОСОБА_4 знаходиться під наглядом педіатра КНП ЦПМСД Кам`янко-Бузької міської ради останніх 1,5 роки, всі звернення відбувалися в супроводі матері - ОСОБА_2 .

Із характеристики Жовтанецької гімназії Жовтанецької сільської ради Львівського району Львівської області від 04.01.24р. вбачається, що ОСОБА_10 навчається в Жовтанецькій гімназії в 7 класі. Мама приділяє належну увагу вихованню дочки, що підтверджується довідкою від дирекції гімназії.

Відповідно до висновку комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Жовтанецької сільської ради Львівського району Львівської області від 18.01.24р., комісія вважає за доцільне позбавити ОСОБА_3 батьківських прав щодо його малолітньої дитини: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Даний висновок затверджений рішення виконавчого комітету Жовтанецької сільської ради Львівського району Львівської області від 25.01.24.

Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку про повне та систематичне ігнорування і свідоме нехтування батьківськими обов`язками ОСОБА_3 відносно своєї малолітньої дочки. Будь-якої матеріальної, фінансової чи натуральної допомоги відповідач не надає. Крім цього не несе жодних додаткових витрат щодо неї, а навпаки вбачається повне не бажання цікавитись дитиною у будь-якій формі.

Згідно ст.150 СК України, батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний та моральний розвиток.

Відповідно до ст. 155 СК України, батьківські права не можуть здійснюватись всупереч інтересам дитини, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Згідно ст.164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до вимог п.15 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року, позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема, ставлення батьків до дітей.

Відповідно до абзацу 2 п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання, не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Таким чином, суд приходить до висновку, що в процесі розгляду справи здобуто достатньо доказів ухилення відповідача від виконання ним своїх батьківських обов`язків, що дає підстави до задоволення позову в частині вимоги про позбавлення його батьківських прав.

Окрім того, в силу ст. 141 ЦПК України, з відповідача в користь позивача слід стягнути 8000 грн. витрат на правничу допомогу. Вказана сума, на думку суду є співмірною із складністю справи та обсягом наданих адвокатом послуг, відповідає критерію реальності таких витрат та розумності їхнього розміру.

З відповідача також слід стягнути в користь держави судовий збір в розмірі 968,96 грн.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 49, 76, 81,95,263,265 ЦПК України, 7,9,142,155,164,166,182 Сімейного Кодексу України, суд, -

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьківських прав щодо малолітньої дитини , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягувати з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в користь ОСОБА_2 судовий збір у розмірі 968 ( дев`ятсот шістдесят вісім ) ,40 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в користь ОСОБА_2 витрати на правову допомогу в розмірі 8 000 ( вісім тисяч ) грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з моменту виготовлення повного його тексту, до Львівського апеляційного суду.

Сторони по справі:

Позивач: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_4 , РНОКПП - НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_3 адреса АДРЕСА_5 , РНОКПП - НОМЕР_4 .

Третя особа: Служба у справах дітей Жовтанецької сільської ради Львівського району Львівської області, ел. пошта susd_zhovtanetska_s_r@ukr.net, тел. 380988720627, адреса Львівська обл., Львівський р-н, с. Жовтанці, вул. Львівська, буд. 2, ЄДРПОУ - 44517887.

Повний текст судового рішення виготовлено 30 квітня 2024 року.

Суддя І. Є. Зима

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118704773
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —446/71/24

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Котормус Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні