Ухвала
від 30.04.2024 по справі 740/2193/24
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/2193/24

Провадження № 2-о/740/65/24

УХВАЛА

про призначення експертизи

30 квітня 2024 року м. Ніжин

Ніжиський міськрайонний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Карпуся І.М.,

присяжних: Деркача А.П., Лазановської С.В.,

із секретарем судового засідання Зінич А.С.,

під час розгляду у відкритому судовому засіданні в м. Ніжині справи за заявою виконавчого комітету Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, заінтересована особа ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

У квітні 2024 року виконавчий комітет Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області звернувся до суду в порядку окремого провадження із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначити йому опікуна ОСОБА_1 , посилаючись на те, що ОСОБА_2 страждає на психічний розлад, не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Ухвалою судді 11.04.2024 провадження у справі відкрито, призначено судове засідання на 30.04.2024.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, подали до суду письмові заяви, в яких просили провести розгляд справи за їх відсутності та призначити судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з розглядом судом справи за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу з огляду на наступне.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Проведення судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Чернігівської філії судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії МОЗ України" (м.Чернігів, вул. І. Мазепи, 3).

Відповідно п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи. Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

З огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , суд визнає обґрунтованим призначення судово-психіатричної експертизи.

Керуючись ст. 252, 298 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Призначити у справі за заявою виконавчого комітету Крутівської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, заінтересована особа ОСОБА_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на психічний розлад?

2) Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Чернігівської філії судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії МОЗ України" (м.Чернігів, вул. І. Мазепи, 3), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Надати для проведення експертизи копію даної ухвали.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Надати на дослідження експертам матеріали цивільної справи №740/2193/24.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення їй відповідної ухвали суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя І.М. Карпусь

Присяжні А.П. Деркач С.В. Лазановська

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118705288
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —740/2193/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Карпусь І. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Карпусь І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні