Рішення
від 26.04.2024 по справі 202/4818/24
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4818/24

Провадження № 2-о/202/172/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2024 року м. Дніпро

Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська в складі:

головуючого судді Доценко С.І.

за участю секретарясудового засідання ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в приміщенні Індустріального районного суду м. Дніпропетровськацивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа Козельщинська селищна рада Кременчуцького району Полтавської областіпро встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

в с т а н о в и в :

18 січня 2023року ОСОБА_2 звернулася до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська з заявою про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на час відкриття спадщини.

В обґрунтування заяви ОСОБА_2 зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка є його матір`ю. Остання на день смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

За даною адресою заявник ОСОБА_2 зареєстрований не був, однак фактично мешкав разом із матір`ю, був пов`язаний з нею спільним побутом та доглядав за нею, оскільки вона була похилого віку та потребувала постійного догляду. В той же час, заявник фактично був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Після смерті матері заявника відкрилася спадщина на земельну ділянку (пай), що належала останній на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ПЛ № 0281492, зареєстрованого за № 448 від 30 травня 1998 року.

Для оформлення своїх спадкових прав заявник ОСОБА_2 звернувся до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокоп О.Е. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкову земельну ділянку (пай), проте постановою нотаріуса від 28 грудня 2022 року за вих. № 504/02-31 йому було відмовлено у вчиненні відповідних нотаріальних дій з тих підстав, щоним пропущено строк на прийняття спадщини після смерті матері, оскільки відсутні документи, що підтверджують факт проживання спадкоємця разом зі спадкодавцем на момент смерті. Отже всі вище викладені обставини та докази свідчать про фактичне проживання заявника спільно із спадкодавцем на час відкриття спадщини до моменту її смерті. Даний факт заявнику потрібен для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3 .

Ухвалою Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 15 квітня 2024 року прийнято до розгляду та відкрите провадження у справі, розгляд якої призначено в порядку окремого провадження.

Заявник ОСОБА_2 та його представник в судове засідання не з`явилися, згідно заяви представника останній просив слухати справу без його участі, вимоги підтримав в повному обсязі, просив заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи Козельщинської селищної ради Кременчуцького району Полтавської областів судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, проте його неявка не перешкоджає розгляду справи.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши надані докази, приходить до наступного.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною 3 статті 294 ЦПК України передбачено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

На підставі частини 2статті 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до положень ст.ст.1216-1218ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі ст.1268ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 нього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Місцем проживання фізичної особи згідно з ч. 1ст. 29 ЦКє житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Згідно роз`яснень, викладених у п.п. 2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" №7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до абз. 3 п. 3 роз`яснень постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від30.05.2008року №7«Про судовупрактику усправах проспадкування» місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, яке визначається за правилами ст. 29, ч. 2 ст.1221 ЦК України. Якщо спадкодавець мав кілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.

Згідно з ч. 1ст.1296ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Щодо спадкоємців, які на час відкриття спадщини постійно проживали спільно із спадкодавцем, встановлюється презумпція прийняття спадщини, яка може бути спростована лише шляхом подання ними заяви про відмову від спадщини до нотаріальної контори. Для тих спадкоємців, які не проживали разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, єдиним виявом бажання прийняти спадщину є заява про це, подана до нотаріального органу (ч.1ст.1269 ЦК України).

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідно до актовий запису про народження № 305 від 30 березня 1950 року, є сином ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 ІНФОРМАЦІЯ_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , про що 22 вересня 2004 року Чапаєвською сільською радою Козельщинського району Полтавської області складено відповідний актовий запис про смерть № 18, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 13 листопада 2019 року.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй майно, а саме на земельну ділянку (пай), що належала останній на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ПЛ № 0281492, зареєстрованого за № 448 від 30 травня 1998 року.

Спадкова справа № 100/2022 після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 заведена 28 грудня 2022 року приватним нотаріусом Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокоп О.Е. за заявою ОСОБА_2 ..

Так, для оформлення своїх спадкових прав заявник ОСОБА_2 звернувся до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Прокоп О.Е. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкову земельну ділянку (пай), проте постановою нотаріуса від 28 грудня 2022 року за вих. № 504/02-31 йому було відмовлено у вчиненні відповідних нотаріальних дій з тих підстав, що ним пропущено строк на прийняття спадщини після смерті матері, оскільки відсутні документи, що підтверджують факт проживання спадкоємця разом зі спадкодавцем на момент смерті.

Відомості про видані свідоцтва про право на спадщину за законом та заповітом в матеріалах спадкової справи № 100/2022, заведеної після смерті ОСОБА_3 відсутні. Інших спадкоємців, окрім заявника ОСОБА_2 , за законом та заповітом судом не встановлено.

Таким чином, метою встановлення факту спільного проживання заявника зі спадкодавцем є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже такий факт породжує юридичні наслідки; чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем

Відповідно до відомостей зазначених в паспорті заявника його постійним місцем проживання зазначено АДРЕСА_2 .

Але, ж відповідно до довідки Виконавчого комітету Козельщинської селищної ради Кременчуцького району Полтавської області від 11 липня 2022 року за вих. № 122 заявник ОСОБА_2 на день смерті спадкодавця ОСОБА_3 , тобто на ІНФОРМАЦІЯ_2 , постійно проживав зі спадкодавцем та вели спільне господарство за адресою:

АДРЕСА_3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»передбачено, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбаченихКонституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Виходячи із правової позиції Верховного Суду Касаційного цивільного суду в справі№ 484/747/17,провадження № 61-44149св18 від 10.01.2019 року встановлено, що відсутність реєстрації місця проживання позивача за місцем проживання спадкодавця не може бути доказом того, що він не проживав зі спадкодавцем, оскільки сама по собі відсутність такої реєстрації згідно зістаттею 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»не є абсолютним підтвердженням обставин про те, що спадкоємець не проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо обставини, встановлені частиною третьоюстатті 1268 ЦК України, підтверджуються іншими належними і допустимими доказами, які були надані позивачем, та оцінені судом.

Таким чином, на підставі досліджених доказів суд приходить до висновку, що заявник , який є сином спадкодавця, постійно проживав разом зі спадкодавцем на момент відкриття спадщини.

Даний факт є встановленим та потрібен заявнику для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3 .

За приписами ч. 7ст. 294 ЦПК Українипри ухваленні судом рішення у справі в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст. ст. 3, 5, 12, 76-81, 89, 258-259, 263-268, 293, 294, 354 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа Козельщинська селищна рада Кременчуцького району Полтавської області про встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 до часу відкриття спадщини, а саме ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати покласти на заявника ОСОБА_2 .

Учасники справи:

-заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , НОМЕР_3 , проживаєза адресою: АДРЕСА_2 ;

-заінтересована особа: Козельщинська селищна рада Кременчуцького району Полтавської області, код ЄДРПОУ 21063513, місцезнаходження за адресою: Полтавська область, Кременчуцький район, с. Козельщина, вул. Остроградського, буд. 75/15.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути поданою безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складене 26 квітня 2024 року.

Суддя С. І. Доценко

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118706535
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —202/4818/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Доценко С. І.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Доценко С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні