Рішення
від 24.04.2024 по справі 203/5556/23
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/5556/23

Провадження № 2-о/0203/34/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.04.2024 року Кіровський районний суд м.Дніпропетровська у складі:

головуючого-судді - Казака С.Ю.

присяжних - Чурілова А.І, Широкова Р.Ю.

при секретарі - Потаповій В.С.

за участю заявника - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Дніпрі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особа ОСОБА_2 , Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м.Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про оголошення фізичної особи померлою, -

ВСТАНОВИВ:

До Кіровського районного суду м.Дніпропетровська надійшла вищезазначена заява ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , в якій останній посилався на те, що 10.05.1999 року її батько ОСОБА_4 виїхав на заробітки із м.Краматорська до м.Краснодару та з тих пір його ніхто не бачив, де він може знаходитись невідомо, пошуки результатів не дали. Рішенням Краматорського міського суду Донецької області від 04.02.2002 року батька було визнано безвісно відсутнім. Посилаючись на вказані обставини, а також що до теперішнього часу місцезнаходження батька невідоме, заявник просила оголосити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 померлим від дня набрання рішенням законної сили.

Ухвалою Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 04.10.2023 року цивільну справу було передано за підсудністю до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

Ухвалою Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 07.11.2023 року цивільну справу передано за підсудністю до Кіровського районного суду м.Дніпропетровська.

Ухвалою Кіровського районного суду м.Дніпропетровська від 26.01.2024 року було відкрито провадження по справі та призначено її до розгляду в судовому засіданні.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримала подану заяву та посилаючись на викладені в ній підстави, просила задовольнити останню.

Заінтересовані особи до суду не з`явились.

Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м.Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) в наданій заяві просив розглядати справу без участі представника відділу.

Інша заінтересована особа ОСОБА_5 , в наданому клопотанні також просила розглядати справу за її відсутності, зазначивши про підтримання заяви.

Перевіривши викладені в заяві доводи, заслухавши пояснення заявника та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено та вбачається з матеріалів справи, що заявниця є рідною донькою ОСОБА_4 та ОСОБА_2 , що підтверджується долученою до заяви копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 та свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 (на підтвердження зміни прізвища з ОСОБА_6 на ОСОБА_7 ).

Як зазначила заявниця у поданій заяві та поясненнях під час розгляду справи, її батько неодноразово виїжджав на заробітки до російської федерації. 10.05.1999 року знов поїхав на заробітки та мав повернутись через три місяці. Проте, за спливом цього строку додому не повернувся, зв`язок із ним зник, до теперішнього часу його місцезнаходження невідомо, пошуки результатів не дали.

Також судом встановлено та вбачається з матеріалів справи, що рішенням Краматорського міського суду Донецької області від 04.02.2002 року у справі №2-2976/2002, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було оголошено безвісно відсутнім.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Пунктом 3 ч.2 ст.293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно до ст.46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Фізична особа, яка пропала безвісти у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюєтьсяЦивільним процесуальним кодексом України.

Згідно ст.47 ЦК України правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.

Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п`яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв`язку з відкриттям спадщини.

Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

Суд враховує, що оголошення фізичної особи померлою має своїм призначенням усунення невизначеності, яка склалася щодо правовідносин за участю особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої невідоме.

За встановлених судом обставин вбачається, що ОСОБА_4 10.05.1999 року тимчасово залишив місце свого постійного проживання разом із сім`єю, вихавши на заробітки до м.Краснодару та з цього часу додому не повертався, зв`язок із ним відсутній, пошуки результатів не дали.

Таким чином, відсутність за місцем проживання відомостей щодо місця перебування останнього на протязі майже 25 років в силу ч.1 ст.46 ЦК України є правовою підставою для оголошення особи померлою.

З урахуванням вищенаведеного, суд приходить до висновку про обгрунтованість та необхідність задоволення заяви, оголосивши ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлим від дня набрання даним рішенням суду законної сили.

Керуючись ст.ст.46,47 ЦК України, ст.ст.4,5,10-13,211,223,258,259,263-268,293,306-308 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особа ОСОБА_2 , Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м.Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про оголошення фізичної особи померлою задовольнити.

Оголосити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлим від дня набрання даним рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана учасниками справи до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 29 квітня 2024 року.

Суддя С.Ю.Казак

Присяжні: А.І.Чурілов

Р.Ю.Широков

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118706564
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —203/5556/23

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні