Рішення
від 25.04.2024 по справі 562/923/24
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/923/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" квітня 2024 р. Здолбунівський районний суд

Рівненської області

в складі: головуючого судді Шуляка А.С.

при секретарі Бєлявській А.С.

за участю представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у приміщенні Здолбунівського районного суду у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

встановив:

Орган опіки та піклування Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області звернувся до суду з позовом в якому просить суд позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно її малолітньої дочки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та стягнути з відповідача аліменти на її утримання в сумі 1281,50 грн. щомісячно, з подальшою індексацією відповідно до закону, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку з дня подання заяви і до моменту її повноліття.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що до служби у справах дітей Олександрійської сільської ради надійшло повідомлення від ОСОБА_5 , дідуся дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В повідомленні він вказав, що батько дитини помер, а матір - ОСОБА_3 покинула дитину і поїхала в невідомому напрямку, на телефонні дзвінки не відповідає і не з`являється вже протягом 3 днів, це відбувається неодноразово. Оскільки дідусь пенсіонер, доглядати дитину не має змоги. Наказом начальника служби у справах дітей Олександрійської сільської ради №3 від 08.01.2024 «Про взяття на первинний облік у службу у справах дітей Олександрійської сільської ради малолітньої дитини ОСОБА_2 , яка залишилась без батьківського піклування» взято на первинний облік дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, малолітню ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 до з`ясування обставин, що призвели до втрати піклування батьків.

09.02.2024 року до Служби у Справах дітей Олександрійської сільської ради звернулась ОСОБА_3 із заявою щодо позбавлення її батьківських прав, щодо її малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Стверджує, що відповідач свідомо ухиляється від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини, не піклується про її фізичний і духовний розвиток, не забезпечує достатнє харчування та медичний догляд дитині, не виконує обов`язки, як матір, щодо виховання та розвитку дитини.

Рішенням виконавчого комітету Олександрійської сільської ради від 29.02.2024 №24 «Про затвердження висновку органу опіки та піклування у справі щодо позбавлення батьківських прав» затверджено висновок органу опіки і піклування Олександрійської сільської ради про доцільність позбавлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Окрім того, наказом начальника служби у справах дітей Олександрійської сільської ради №21 від 27.12.2023 року «Про тимчасове влаштування ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 », на підставі заяви ОСОБА_4 про надання згоди на тимчасове влаштування в її сім`ю малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . визначено тимчасово влаштувати в сім`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6. малолітню ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відтак, малолітня з 27.12.2023 року проживає в сім`ї ОСОБА_4 .

Крім того, орган опіки та піклування вказує на те, що відповідач матеріальної допомоги на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 не надає. Маргарита повністю знаходяться на утриманні ОСОБА_4 , в зв`язку з чим просять суд стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на користь ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 аліменти на утримання малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1282 грн. щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 20 березня 2024 року і до досягнення нею повноліття.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала повністю і просить суд задовільнити їх.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася. В матеріалах справи міститься її заява в якій вона не заперечує, щодо позбавлення її батьківських прав відносно її доньки ОСОБА_6 . Просить розгляд справи проводити без її участі.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог ОСОБА_4 в судовому засіданні просила задовільнити позовні вимоги. Також повідомила, що за час перебування Маргарити на її утриманні, ОСОБА_3 жодного разу не відвідувала дитину та не телефонувала до неї, щоб поцікавитися як почувається її донька.

Вислухавши сторони, дослідивши докази по справі суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_7 є батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 05 вересня 2023 року.

Батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - ОСОБА_7 , помер ІНФОРМАЦІЯ_7 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 01 листопада 2023 року.

Згідно ч.1 ст.18 Конвенції ООН "Про права дитини" від 20 листопада 1989 року батьки несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини.

Відповідно до ст.150 СК України батьки зобов`язані виховувати своїх дітей, піклуватися про їх здоров`я, фізичний і моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона (він) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

З роз`яснень, які містяться в пунктах 15-17 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" позбавлення батьківських прав, тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують та інше, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Згідно заяви, посвідченої приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Семенюк Ж.П., та зареєстрованої в реєстрі за №103 від 16 лютого 2024 року ОСОБА_3 не заперечує проти позбавлення її батьківських прав, щодо її малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішенням виконавчого комітету Олександрійської сільської ради від 29.02.2024 №24 «Про затвердження висновку органу опіки та піклування у справі щодо позбавлення батьківських прав» затверджено висновок органу опіки і піклування Олександрійської сільської ради про доцільність позбавлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Наказом начальника служби у справах дітей Олександрійської сільської ради №21 від 27.12.2023 року «Про тимчасове влаштування ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 », на підставі заяви ОСОБА_4 про надання згоди на тимчасове влаштування в її сім`ю малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 визначено тимчасово влаштувати в сім`ю ОСОБА_4 , 1995 року народження малолітню ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відтак, малолітня ОСОБА_2 з 27.12.2023 проживає в сім`ї ОСОБА_4 .

За таких обставин суд приходить до висновку, що відповідач своїми діями ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню її доньки ОСОБА_2 .

Згідно із вимогами ст.180 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

У силу вимог ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до вимог статті 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідачка є працездатною особаою, має можливість працювати та отримувати заробітну плату.

За таких обставин суд приходить до висновку щодо стягнення з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на користь ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 аліменти на утримання малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1282 грн. щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 20 березня 2024 року і до досягнення нею повноліття.

Крім того, у відповідності до ст.141 ЦПК України з відповідача підлягаються сплаті судові витрати у вигляді судового збору в розмірі 2422 грн. 40 коп.

Керуючись ст. ст. 12, 81, 82, 258, 263, 265, 268 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги Органу опіки та піклування Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області задовільнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьківських прав відносно її малолітньої дочки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на користь ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 аліменти на утримання малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1282 грн. щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 20 березня 2024 року і до досягнення нею повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір в сумі 2422 (дві тисячі чотириста двадцять дві) грн. 40 коп. (отримувач коштів ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ 37993783), банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), номер рахунку (IBAN): UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету 22030106).

Рішення може бути оскарженим в Рівненський апеляційний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається в Рівненський апеляційний суд через Здолбунівський районний суд Рівненської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: Орган опіки та піклування Олександріївської сільської ради Рівненської області: місцезнаходження: 35320, вул.Свято-Преображенська, 66, с.Олександрія, Рівненський район, Рівненська область, Код ЄДРПОУ 04387119.

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Третя особа: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Повний текст рішення суду виготовлено 30 квітня 2024 року.

Суддя

СудЗдолбунівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення25.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118708967
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —562/923/24

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Шуляк А. С.

Рішення від 25.04.2024

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Шуляк А. С.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Шуляк А. С.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Шуляк А. С.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Шуляк А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні