Рішення
від 24.04.2024 по справі 564/1097/24
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 564/1097/24

24 квітня 2024 року м. Костопіль

Костопільський районнийсуд Рівненськоїобласті в складі:

головуючий суддя Цвіркун О. С.

з участю секретаря Забейди А. В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Костопіль справу за позовом ОСОБА_1 до Малолюбашанської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті баби,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовною заявою до Малолюбашанської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті баби, в якій просить визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся ОСОБА_2 . Після її смерті залишилось спадкове майно. За життя ОСОБА_2 зробила заповітне розпорядження щодо належної ій земельної ділянки на користь ОСОБА_1 . Зазначає, що звернувся до приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Дідовець А.Г. з питанням оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 , однак отримав відмову, у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для подачі заяви на прийняття спадщини. Вказав, що строк прийняття спадщини пропустив, оскільки тільки в січні 2022 дізнався про наявність заповіту. Враховуючи викладене та керуючись ст.1272 ЦК України просить суд задоволити його позовні вимоги.

Позивач в судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задоволить.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав на адресу суду заяву про розгляд справи у його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Всебічно та об`єктивно дослідивши матеріали справи, суд приходить висновку про задоволення позовних вимог.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , що підтверджується наявним в матеріалах справи свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.10).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне ій майно.

Встановлено, що позивач ОСОБА_1 є внуком померлої ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 та свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 (а.с.7-8).

Судом встановлено, ща за життя ОСОБА_2 залишила заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету Мащанської сільської ради Костопільського району Рівненської області 14.05.2013 року та зареєстрованим під №62, відповідно до якого земельну частку (пай) що їй належить на праві приватної власності після розпаювання колективного сільськогосподарського підприємства імені Кузнецова заповіла онуку ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.9).

Згідно ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті і у відповідності до ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що згідно інформаційної довідки із спадкового реєстру №68331985 від 01.02.2022 року, після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилася (а.с.15)

Згідно листа приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Дідовець А.Г. №51/02-14 від 01.02.2022, ОСОБА_1 вважається таким, що не прийняв спадщину через пропуск встановленого ст.1270 ЦК України шестимісячного строку для подачі заяви на прийняття спадщини (а.с.14).

Відповідно до довідки №65/03 від 28.01.2022 року, виданої Малолюбашанською сільською радою, ОСОБА_2 , до дня смерті одноосібно постійно проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 (а.с.11).

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України, а також роз`яснив, що вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивач не знав про наявність заповіту, а тому пропустив строк для звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Так, поважною причиною пропуску позивачем строку для прийняття спадщини суд визнає, необізнаність позивача про наявність заповіту (постанова КЦС ВС від 26 липня 2021 року у справі № 405/7058/19).

За таких обставин суд вважає, що є всі підстави для надання позивачу додаткового строку для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини та задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1233, 1270, 1272 ЦК України, п.24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування", ст. 81, 141, 200, 206, 247, 258, 264-265, 268, 273 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Малолюбашанської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті баби задоволити.

Надати ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) додатковий строк тривалістю 3 (три) місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , початок перебігу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини починати рахувати з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду через Костопільський районний суд Рівненської області шляхом подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скаргана рішеннясуду подаєтьсяпротягом тридцятиднів здня йогопроголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: Малолюбашанська сільська рада, с.Мала Любаша, вул.Соборна 10, Рівненського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04386226.

Повне судове рішення складено 29.04.2024

СуддяО. С. Цвіркун

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118709006
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —564/1097/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні