Рішення
від 17.04.2024 по справі 694/265/24
ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 694/265/24

провадження № 2-о/694/17/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А І Н И

17.04.2024 року м. Звенигородка

Звенигородський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого - судді Сакун Д.І.,

за участі секретаря судового засідання Литвин Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий 21.11.1997 року, Звенигородським РВ УМВС України в Черкаській області, адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_3 ), заінтересована особа: Звенигородська міська рада Черкаської області (адреса: проспект Шевченка, 63, м. Звенигородка, Звенигородського району, Черкаської області, код ЄДРПОУ 26490674, тел. (04740) 2-20-60, електронна пошта: zvenmiskrada@ukr.net) про встановлення факту проживання із спадкодавцем однією сім`єю,

ВСТАНОВИВ:

Заявник, з метою отримання спадщини, звернулася до суду із заявою про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини. В обґрунтування поданої заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 80 років померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 , виданого Звенигородським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) 02 травня 2023 року. Померла являлась одинокою людиною, дітей та родини не мала. Заявник була єдиною підтримкою у всіх життєвих питаннях, більш близької для неї людини ніж вона, у померлої не було. Зважаючи на стан здоров`я ОСОБА_2 , оскільки вона була особою похилого віку, мала проблеми зі здоров`ям і потребувала постійного догляду, одна вести домашнє господарство не могла. Заявник здійснювала догляд за нею, купувала необхідні товари продовольчої та промислової необхідності, готувала їжу, прибирала дім, допомагала по господарству, фактично проживала однією сім`єю з померлою ОСОБА_2 , а після смерті останньої, здійснила всі заходи щодо організації її поховання, що підтверджується квитанцією до прибуткового касового ордера № 15 від 29 квітня 2023 року про надання ритуальних послуг. ОСОБА_1 є єдиною спадкоємицею за законом після смерті ОСОБА_2 . Маючи намір прийняти спадщину, яка залишилася після покійної та оформити свідоцтво про право на спадщину за законом вона, звернулась до нотаріуса, проте нотаріус повідомив, про неможливість вчинення нотаріальної дії у зв`язку з відсутністю документів, які встановлюють факт проживання із спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини, про що винесла постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 30 жовтня 2023 року № 948/02-31. Тому заявник просить встановити факт проживання однією сім`єю її та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , протягом п`яти років до часу відкриття спадщини, у період лютого 2019 року по ІНФОРМАЦІЯ_2.

В судове засідання заявник не з`явилася. Звернувся до суду із клопотанням про розгляд справи без її участі та без участі її представника. Заяву про встановлення факту підтримують та просять задовольнити в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи Звенигородської міської ради Черкаської області в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи за її відсутності. При прийнятті рішення покладаються на розгляд суду.

Допитана судом свідок ОСОБА_3 , пояснила, що знає ОСОБА_1 та знала ОСОБА_2 більше 20 років. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебували у дружніх відносинах, жили разом у квартирі ОСОБА_2 , як родина. Покупки здійснювали разом, мали спільний бюджет. ОСОБА_1 доглядала ОСОБА_2 як рідну матір.

Свідок ОСОБА_4 у судовому засіданні підтвердила, що, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживали разом. Вона товаришувала з ОСОБА_2 , часто приїжджала у гості. ОСОБА_1 жила у ОСОБА_2 . ОСОБА_2 казала, що ОСОБА_1 як донька для неї. ОСОБА_1 водила в поліклініку ОСОБА_2 , мали спільний бюджет, допомагала по господарству, прибирала, купувала та готувала їжу. Вона теж приходила допомагати та разом з ОСОБА_1 здійснили поховання ОСОБА_2 .

Заслухавши свідків, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Згідно паспортних даних, заявник, - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народилася в м. Звенигородка, Черкаської області, є громадянкою України, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с. 9-10).

З наданої суду копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 80 років, про що 02.05.2023 року складено відповідний актовий запис № 229, місце смерті - м. Звенигородка, свідоцтво видано Звенигородським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) (а.с. 11).

Згідно акту від 02.11.2023 року, складеного депутатом Звенигородської міської ради Білозерською А.В. в присутності свідків, про те, що зі слів свідків, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно проживала з ОСОБА_2 однією сім`єю, вела спільне господарство з 2007 року, доглядала її та здійснила поховання (а.с. 39).

30.10.2023 року № 948/02-31 приватним нотаріусом Звенигородського районного нотаріального округу Бедратою-Скляр Н.М. винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, якою відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 на нерухоме майно, оскільки відсутні документи, які підтверджують факт спільного проживання (а.с. 12).

Відповідно до лікарського свідоцтва про смерть № 91 від ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Місце смерті: АДРЕСА_3 . Хвороба, що призвела до смерті: хронічна недостатність кровообігу, ішемічна хвороба серця (а.с. 13).

Згідно копії медичної карти амбулаторного хворого ОСОБА_2 , 27.04.2023 року міститься запис сімейного лікаря на дому про те, що стан хворої тяжкий, лежача. Призначено лікування (а.с. 14).

Факт організації та проведення поховання підтверджується квитанцією до прибуткового касового ордера № 15 від ІНФОРМАЦІЯ_2 у справі (а.с.15).

З письмових пояснень ОСОБА_4 та ОСОБА_3 дійсно вбачається, що ОСОБА_1 дійсно проживала та доглядала за ОСОБА_2 . Витрати на поховання ОСОБА_1 взяла на себе та поховала ОСОБА_2 належним чином (а.с. 17, 18).

Відповідно до копії спадкової справи № 383/2023, відкритої 16.10.2023 року до майна спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , наданої приватним нотаріусом Звенигородського районного нотаріального округу Бедратою-Скляр Н.М., у Спадковому реєстрі міститься реєстрація спадкової справи № 71404655. Заповіти, спадкові договори, спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину у Спадковому реєстрі відсутні. 16.10.2023 року з заявою про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 звернулася до нотаріуса Макаренко В.В. (а.с. 30-38).

Згідно з ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦПК України у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 року, суд може встановлювати й факти, якщо: - згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; - чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; - заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; - встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до статті 1217 Цивільного кодексу України, - спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до статті 1218 Цивільного кодексу України, - до складу спадщини входять усі права та обовязки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до частини 2статті 1220 Цивільного кодексу України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно достатті 1258 Цивільного кодексу України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановленихстатті 1259 Цивільного кодексу України.

Відповідно до статті 1264 Цивільного кодексу України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкоємцем однією сім`єю не менше п`яти років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до частини 3 статті 1268 Цивільного кодексу України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статті 1270 Цивільного кодексу України, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до п. 4 глави 10 розділу 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерство юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом нотаріус перевіряє наявність підстав для закликання до спадкування за законом осіб, які подали заяви про видачу свідоцтва (пп. 4.1); доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин (пп. 4.2); спадкоємці закликаються до спадкування за законом у порядку черговості. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі: відсутності спадкоємців попередньої черги; усунення спадкоємців попередньої черги від права на спадкування; неприйняття спадкоємцями попередньої черги спадщини або відмови від її прийняття (пп. 4. 6); свідоцтво про право на спадщину видається на підставі заяви спадкоємців, які прийняли спадщину, після закінчення шести місяців з дня відкриття спадщини, а у випадках, передбачених частиною другою статті 1270, статтею 1276 Цивільного кодексу України, - не раніше зазначених у цих статтях строків (пп. 4.9); свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів (п. 4.12); при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, якщо має місце спадкування за законом, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. На підтвердження цих обставин від спадкоємців витребовуються документи, які підтверджують вказані факти (п. 4.14).

Враховуючи наведене суд дійшов висновку, що перевірені судом докази, які є допустимими, достатніми і у суду сумнівів не викликають, пояснення свідків, очевидно підтверджують факт проживання заявника однією сім`єю більше п`яти років зі спадкодавцем, - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме з 2007 року і до часу відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_3 .

За таких обставин заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1258, 1264 ЦК України, ст. ст. 10, 81, 265, 268, 315, 319, 352, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий 21.11.1997 року, Звенигородським РВ УМВС України в Черкаській області, адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , тел. НОМЕР_3 ), заінтересована особа: Звенигородська міська рада Черкаської області (адреса: проспект Шевченка, 63, м. Звенигородка, Звенигородського району, Черкаської області, код ЄДРПОУ 26490674, тел. (04740) 2-20-60, електронна пошта: zvenmiskrada@ukr.net) про встановлення факту проживання із спадкодавцем однією сім`єю.

Встановити факт проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , однією сім`єю із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 2007 року по ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення суду може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду

Ознайомитись з повним текстом судового рішенням, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Рішення підписане 17.04.2024.

Суддя Д.І.Сакун

СудЗвенигородський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118709679
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —694/265/24

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні