Рішення
від 26.04.2024 по справі 713/1056/24
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/1056/24

Провадження №2-о/713/86/24

РІШЕННЯ

іменем України

26.04.2024 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Кибич І.А., з участю секретаря судових засідань Троценко Л.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вижниця цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , де заінтересованою особою є Вижницька міська рада, Чернівецької області, про встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И В :

Стислий виклад позиції заявниці.

Заявник ОСОБА_1 , звернувся в суд із заявою про встановлення факту родинних відносин, де заінтересованою особою є Вижницька міська рада, Чернівецької області. Просить встановити факт родинних відносин між ним та ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , як матері та сина.

Свої вимоги обґрунтував наступним.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати, ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на земельні ділянки загальною площею 0,8519 га, кадастровий номер 7320582500:02:001:0507 та 73205800:01:002:0414, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Іспаської сільської ради Вижницького району Чернівецької області.

В його свідоцтві про народження та в свідоцтві про смерть ОСОБА_2 є розбіжності, а саме: у свідоцтві про народження, в графі мати записана ОСОБА_3 , а в свідоцтві про смерть ОСОБА_2 .

З метою оформлення права власності на спадкове майно звернувся до нотаріуса, де було роз`яснено, що для визначення права на спадкування належного померлій майна, необхідно усунути розбіжності та встановити факт родинних відносин, як матері та сина.

Заяви (клопотання) учасників справи.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_4 не з`явились, належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи. До початку розгляду справи від представника заявника ОСОБА_4 надійшла заява про розгляд справи у її відсутність та у відсутність заявниці, заявлені вимоги підтримує, просить задовольнити.

В судове засідання представник заінтересованої особи Вижницької міської ради не з`явився, до початку розгляду справи від заінтересованої особи Вижницької міської ради, в суд поступила письмова заява про розгляд справи без участі їхнього представника, заявлені вимоги визнають.

Процесуальні дії у справі.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи вважає, що вимоги заявника ОСОБА_1 є обґрунтованими та підлягають до задоволення.

В силу ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів .

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 , виданого 09.10.2009 року виконкомом Іспаської сільської ради Вижницького району Чернівецької області, актовий запис №42.

Після її смерті відкрилася спадщина на земельні ділянки загальною площею 0,8519 га, кадастровий номер 7320582500:02:001:0507 та 73205800:01:002:0414, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Іспаської сільської ради Вижницького району Чернівецької області, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЧВ №041507, виданий Вижницьким районним відділом земельних ресурсів від 02.10.2003 року.

На підтвердження заявлених вимог про встановлення факту родинних відносин, заявником надано наступні докази:

Копію свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 з даних якого вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася ОСОБА_2 .

Копію свідоцтва про народження ОСОБА_1 з даних якого вбачається, що у графі мати матір`ю ОСОБА_1 записана ОСОБА_3 .

Довідка №3-294, яка видана старостатом сіл Іспас, Майдан Вижницької міської ради Вижницького району Чернівецької області від 18.03.2024 року з даних якої вбачається, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 і ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 являлася однією і тією ж особою.

Довідка №3-293, яка видана старостатом сіл Іспас, Майдан Вижницької міської ради Вижницького району Чернівецької області від 18.03.2024 року з даних якої вбачається, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , являлися матір`ю та сином.

Згідно з п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року N5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" суд вправі розглядати справи про встановлення факту родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідно заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку з втратою годувальника.

Відповідно до ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст.77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ч.1, 5, 6 ст.81 ЦПК України, Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд вважає, що факт родинних відносин між померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , як матері та сина, знайшов своє підтвердження в судовому засіданні.

Встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для оформлення спадкових прав.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що заява є обґрунтована і підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.4, 13, 258, 259, 264, 265, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, Суд,

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , як матері та сина.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Вижницька міська рада, Чернівецької області, (ідентифікаційний код юридичної особи: 04062096), місцезнаходження юридичної особи: 59200, м.Вижниця вул.Українська, 34, Чернівецької області.

Суддя Іван КИБИЧ

Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118710016
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —713/1056/24

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

КИБИЧ І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні