Рішення
від 30.04.2024 по справі 717/9/24
КЕЛЬМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 717/9/24

Номер провадження2-о/717/18/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.04.2024 року селище Кельменці

Кельменецький районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Телешмана О.В.,

присяжних Світлої Л.В.,

Ткач Л.М.,

з участю секретаря судових засідань Ковальчук А.А.,

Заявник ОСОБА_1 подав до Кельменецького районного суду заяву, в якій просить:

ухвалити рішення,яким визнатинедієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 тавстановити надним опіку,призначивши опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуна, суд -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 подав до суду заяву, в якій заяву підтримав повністю, з підстав, зазначених в заяві та просить розглядати справу в його відсутності.

Представник органу опіки та піклування Кельменецької селищної ради Дністровського району Чернівецької області Богдан Олійник подав до суду заяву, в якій просить розглядати справу у відсутності представника органу опіки та піклування Кельменецької селищної ради Дністровського району Чернівецької області.

Адвокат ОСОБА_2 ОСОБА_3 подала до суду заяву про розгляд справи в її відсутності та зазначила, що визнання ОСОБА_2 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна за поданням органу опіки тапіклування Кельменецької селищної ради Дністровського району Чернівецької області відповідає інтересам ОСОБА_4 .

Судом встановлено, що житель с. Слобідка Дністровського району Чернівецької області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом дитинства та потребує постійного стороннього нагляду та догляду.

На даний час він хворіє хронічним психічнимзахворюванням уформі важкої розумовоївідсталості внаслідокперенесеного удитинстві органічногоураження ЦНСз вираженимипорушеннями поведінки.Психічне захворювання,на якехворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відноситьсядо категорійхронічних,тобто стійкихпсихічних захворювань. За своїмпсихічним станом,в силунаявного внього хронічногопсихічного захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,не здатнийусвідомлювати значеннясвоїх дійта нездатний керувати ними,що підтверджуєтьсявисновком судово психіатричногоексперта №830від 13.03.2024року.Також згідноданого висновкуексперта ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не може особисто дати пояснення по суті справи. Фактичний догляд за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , здійснює його брат заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та якого Кельменецька селищна рада Дністровського району Чернівецької області просить призначити опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджуєтьсяподанням Кельменецькоїселищної радиДністровського районуЧернівецької областівід 25.04.2024року №02-13/650 та рішеннямвиконавчого комітетуКельменецької селищноїради Дністровськогорайону Чернівецькоїобласті від 19.04.2024року № 103.

Відповідно до ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ст.55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст.58 ЦК України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 64 ЦК України опікуном або піклувальником не може бути фізична особа: 1) яка позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; 2) поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування.

Судом під час розгляду даної справи не встановлено обставин, які б унеможливлювали призначення опікуном ОСОБА_2 , його брата ОСОБА_1 .

На підставі викладеного вище, суд вважає, що заяву ОСОБА_1 слід задовольнити, визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та встановити над ним опіку.

Суд вважає,що поданняКельменецької селищноїради Дністровськогорайону Чернівецькоїобласті слідзадовольнити тапризначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

На підставі ст. ч.1,2, ст.39, ст.55,58, ч.1 ст.60, ст.64 ЦК України, керуючись ст. ст. 2,7,10,19,76-80,293, 294, 305-309 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Подання Кельменецької селищної ради Дністровського району Чернівецької області про призначення опікуна задовольнити.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ) опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії даного рішення суду встановити тривалістю 2 (два) роки з моменту набрання даним рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скаргана рішеннясуду подаєтьсяпротягом тридцятиднів здня йогопроголошення безпосередньо доЧернівецького апеляційногосуду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи,якому повнерішення небуло врученоу деньйого проголошенняабо складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 30.04.2024 року.

Суддя Телешман О.В.

Присяжні Ткач Л.М.

Світла Л.В.

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118710042
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуна, суд

Судовий реєстр по справі —717/9/24

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Телешман О. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Телешман О. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Телешман О. В.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Кельменецький районний суд Чернівецької області

Телешман О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні