Ухвала
від 30.04.2024 по справі 383/532/24
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/532/24

Номер провадження 1-кс/383/122/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2024 року слідчий суддя Бобринецького районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бобринець Кіровоградської області клопотання тимчасово виконуючого обов`язки старшого слідчого слідчого відділення відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 ,погодженого прокуроромБобринецького відділуЗнам`янської окружноїпрокуратури Кіровоградськоїобласті ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №12024121050000046 від 06.04.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Тимчасово виконуючий обов`язки старшого слідчого слідчого відділення відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 ,за погодженнямз прокуроромБобринецького відділуЗнам`янської окружноїпрокуратури Кіровоградськоїобласті ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, що знаходяться у володінні ПАТ АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , щодо розрахункових рахунків № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , які належать ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) за період з 01.01.2022 року по теперішній час з метою виконання організаційно господарських зобов`язань ПП « ОСОБА_5 » по поставках товарів, робіт, послуг у 2022, 2023, 2024 років, з можливістю їх вилучення у відділенні банку в м. Кропивницький, за переліком на наведеним в клопотанні.

Необхідність надання тимчасового доступу до речей і документів слідчий пов`язує з розслідуванням кримінального провадження №12024121050000046 від 06.04.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Посилаючись на те, що документи, до яких просить надати тимчасовий доступ, самі по собі або в сукупності з іншими документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, неможливості їх отримати в інший спосіб, а також з метою одержання доказів та встановлення причетних до вчинення злочинної діяльності осіб, виникла необхідність у тимчасовому доступі.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі. Клопотання підтримав у повному обсязі.

Представник ПАТ АБ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином. Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України його неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання та зваживши доводи, викладені в ньому, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно п.5 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать в тому числі і відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів (ч.7 ст.163 КПК України).

Встановлено, що в провадженні СВ Відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області знаходяться матеріали кримінального провадження №12024121050000046 від 06.04.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, розпочатого за фактом того, що 05.04.2024 року до чергової частини ВП №3 (м.Бобринець) Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області надійшли матеріали перевірки аудиторського звіту за результатами оцінки ефективності управлінської діяльності ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » КДСГДС НААН станом на 31.12.2022 року, відповідно до якого керівництво ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за період 2022 року здійснювало реалізацію сільськогосподарської продукції за заниженими цінами, проводило закупівлю гібридних сортів соняшника за завищеними цінами, здійснювало реалізацію сільськогосподарської продукції без попереднього погодження з розпорядником майна, допустило ряд інших порушень, що призвело до розтрати коштів державного підприємства у великих розмірах, що підтверджується копіями: витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, рапортів, аудиторського звіту (а.с.4-15).

В ході досудового розслідування встановлено, що ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » КДСГДС НААН мало господарські відносини з ПП « ОСОБА_5 » керівником якого є ОСОБА_6 , який є також чоловіком на той час директора ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » КДСГДС НААН ОСОБА_7 якою приймались рішення про закупівлю та реалізацію товарів, робіт у суб`єкта господарювання, з яким вона пов`язана приватним інтересом ПП « ОСОБА_5 », керівником якого є ОСОБА_6 .

В ході досудового розслідування також встановлено дані про банківські рахунки ДП ДГ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), зокрема № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих в ПАТ АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що підтверджується інформацією про вказане державне підприємство та банківські рахунки (а.с.16-18).

За змістом ст.23 Закону України «Про банки і банківську діяльність» відокремленими підрозділами банку є філії, відділення, представництва тощо, які відкриває банк на території України в разі його відповідності вимогам щодо відкриття відокремлених підрозділів, встановленим нормативно-правовими актами Національного банку України.

Відповідно доположень ст.95ЦК Українифілією євідокремлений підрозділюридичної особи,що розташованийпоза їїмісцезнаходженням таздійснює всіабо частинуїї функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами.

В поданому клопотанні ставиться питання про надання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні ПАТ АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з можливістю їх вилучення у відділенні банку в м. Кропивницький, тобто також просить надати доступ до документів, які знаходяться не лише у володінні юридичної особи, а й у володінні філії, що суперечить вимогам п.4 ч.2 ст.160 КПК України, оскільки філії не мають статусу юридичної особи у розумінні норм законодавства, а тому надання тимчасового доступу до документів, які знаходяться у володінні таких філій є неможливим.

Крім того, чинним законодавством України, зокрема, статтями 163-164 Кримінального процесуального кодексу України, не передбачено серед повноважень слідчого судді надавати розпорядження про вилучення речей і документів безпосередньо у відокремлених підрозділах юридичної особи, яка є володільцем речей і документів, чи встановлення обов`язків їх керівників, а за результатами розгляду клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя шляхом постановлення ухвали наділений лише повноваженням вказати найменування юридичної особи, яка має надати тимчасовий доступ до речей і документів та видати розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і оригінали або копії документів, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом.

Отримана інформація надасть можливість слідству перевірити обставини кримінального правопорушення та з`ясувати коло осіб, причетних до нього, а вилучення копій документів є достатнім для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, а також забезпечить можливість доступу до оригіналів документів по всім можливим кримінальним провадженням. Не надано також слідчим постанови про призначення експертного дослідження та відповідного клопотання експерта.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що зазначені речі і документи знаходяться у володінні ПАТ АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також те, що вказані документи та інформація самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з урахуванням можливості використати як доказ відомості, що містяться у них і відсутність можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначеної інформації, а вилучення їх копій необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та необхідність його часткового задоволення.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання тимчасово виконуючого обов`язки старшого слідчого слідчого відділення відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 ,погодженого прокуроромБобринецького відділуЗнам`янської окружноїпрокуратури Кіровоградськоїобласті ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №12024121050000046 від 06.04.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України задовольнити частково.

Надати тимчасово виконуючому обов`язки старшого слідчого слідчого відділення відділення поліції №3 (м.Бобринець) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей (інформації) та документів, щодо розрахункових рахунків № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , які належать ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) за період з 01.01.2022 року по 26.04.2024 року, з можливістю вилучення їх копій, які перебувають у володінні ПАТ АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме:

1) документи про рух коштів з по-секундною реєстрацією із зазначенням часу (дат, годин, хвилин, секунд) проведення платежів, розшифровкою кореспондентів, призначення платежу по розрахунковим рахункам;

2) скопійованих на магнітний носій відомостей про рух коштів з по-секундною реєстрацією із зазначенням часу проведення платежів (дат, годин, хвилин, секунд), призначення платежу, розшифровкою кореспондентів (назва, код ЄДРПОУ, номер рахунку, назва банку, МФО банку), розшифровкою кредитових та дебетових оборотів, з вхідним та вихідним залишком за кожен операційний день, загальним обсягом кредитових та дебетових оборотів по розрахунковим рахункам;

3) заяв про відкриття (закриття) рахунків, договорів розрахунково-касового обслуговування рахунків, корінців повідомлень від платника податків про відкриття рахунку в установі банку, довідок про взяття на облік платника податків, страхового свідоцтва, статутних документів, копій паспортів засновників та директорів підприємства, копій довідок фізичних осіб платників податків, довідки форми 4-ОПП, наказів (розпоряджень) про призначення директорів;

4) роздруківок протоколів обліку інформації, в яких відображаються

ІР-адреси, з яких користувались Інтернетом і при цьому надсилали до банку платіжні документи;

5) актів інсталяції системи Інтернет-Клієнт-Банк, регенерації ключів, встановлення комунікаційної системи, актів приймання-передачі виконаних робіт, з зазначенням адрес та телефонів за якими встановлено та через які здійснювався зв`язок з сервером банку по вказаних рахунках;

6) довіреності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на осіб, які мають право отримувати як на паперовому носії так і в електронному вигляді відомості, інформацію про рух коштів по рахункам, отримувати готівкові кошти, чекові книжки;

7) акт виконаних робіт, яким підтверджено факт встановлення системи Клієнт-Банк та передачі банком електронного шифру (ключа) уповноваженому представнику підприємства, регенерації ключів;

8) карток із зразками підписів та відбитку печатки ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що діяли на протязі періоду з моменту відкриття рахунку, а також наявні копії паспортів осіб, яким надано право підпису та розпорядження коштами підприємств;

9) платіжних доручень ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у тому числі на сплату податків, зборів, обов`язкових платежів по рахунку;

10) заяв на видачу готівки ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

11) інформація відносно ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яка була зібрана банківською установою при укладанні угод по наданню відповідних послуг;

12) інформації про організаційно-правову структуру ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », його керівників, напрями діяльності, осіб, які правомочні здійснювати правочини від імені керівників підприємства, в тому числі що пов`язано з переміщенням та зняттям грошових коштів по поточних рахунках;

13) заяв на отримання чекових книжок по рахункам ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

14) заяв на встановлення системи «Клієнт-Банк» ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

15) актів передачі ключів програмного комплексу «Bank On-Line» по рахункам;

16) чеків на отримання готівкових коштів та платіжних доручень по рахункам ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

17) кредитних договорів укладених між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та банківською установою;

19) договорів поворотної (безповоротної) фінансової допомоги (позики) наданих чи отриманих ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

20) інформації щодо звітності банківської установи відносно ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в тому числі аудиторських та інших перевірок, порядок проведення яких передбачений, чинним законодавством та внутрішніми нормативними документами даної банківської установи.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Строк дії ухвали встановити до 30.06.2024 року.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118712456
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №12024121050000046 від 06.04.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —383/532/24

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні