Ухвала
від 29.04.2024 по справі 129/1440/24
ГАЙСИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 129/1440/24

Провадження по справі № 2-о/129/111/2024

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження у справі

"29" квітня 2024 р. місто Гайсин

Суддя Гайсинського районного суду Вінницької області Бондар О.В. в приміщенні суду в місті Гайсині вивчила матеріали заяви з додатками ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Гайсинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про встановлення факту неправильності запису в акті цивільного стану,

установила:

25.04.2024 ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту неправильності запису у актовому записі про шлюб №4 від 18.03.1997 р., складеного виконавчим комітетом Кунянської сільської ради Гайсинського району, відомостей паро державну реєстрації шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 в частині запису прізвища нареченого та прізвища чоловіка та дружини після реєстрації шлюбу. Зазначений факт позивачка просить встановити у судовому порядку через необхідність приведення нею своїх особистих документів у відповідність (так зазначено у позовній заяві).

Під час вивчення заяви суддею встановлено наступне.

Статтею 315 ЦПК України визначено критерії щодо фактів, які можуть бути встановлені в судовому порядку. Відповідно до положень вказаної норми ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту:

1) родинних відносин між фізичними особами;

2) перебування фізичної особи на утриманні;

3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню;

4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення;

5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу;

6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;

7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;

8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті;

9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

2. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

3. Справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об`єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають.

4. Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Відповідно до роз`яснень, викладених у пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Звертаючись із заявою про встановлення факту неправильності запису у актовому записі про шлюб №4 від 18.03.1997 р., складеного виконавчим комітетом Кунянської сільської ради Гайсинського району, відомостей паро державну реєстрації шлюбу між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 в частині запису прізвища нареченого та прізвища чоловіка та дружини після реєстрації шлюбу, ОСОБА_1 зазначила, що встановлення зазначеного факту у судовому порядку необхідно їй у зв`язку із приведенням своїх особистих документів у відповідність.

Тобто, заявником не зазначено визначених законом підстав для встановлення факту неправильності запису в актовому записі про шлюб, тобто які юридичні наслідки згідно з законом такий факт породжує для заявника, виникнення, зміна або припинення яких особистих чи майнових прав заявника залежить від встановлення такого факту, який не входить до переліку передбачених ч.1 ст. 315 ЦПК України юридичних фактів, що підлягають встановленню судом.

Згідно із п.1) ч.1 ст.186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Враховуючи вищевикладене, представник заявника та заявник мають право звернутися до відповідних уповноважених органів з дотриманням вимог законодавства з заявою про здійснення догляду за особою з інвалідністю.

Враховуючи наведене, у відкритті провадження за такою заявою необхідно відмовити.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України,

постановила:

Відмовити у відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Гайсинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про встановлення факту неправильності запису в акті цивільного стану.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів.

Суддя:

СудГайсинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118713380
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —129/1440/24

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Бондар О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні