Рішення
від 30.04.2024 по справі 592/2898/24
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/2898/24

Провадження № 2-о/591/61/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 квітня 2024 року м. Суми

Зарічний районний суд м. Суми у складі:

головуючого судді Шелєхової Г.В.

за участю секретаря судового засідання Сухонос Є.О.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми справу № 592/2898/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа комунальне підприємство «Спеціалізований комбінат» про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В :

Заявник ставить питання про встановлення факту проведення ним поховання його тещі ОСОБА_2 в 2018 році на Засумському кладовищі міста Суми по вул. Степана Бандери.

Свої вимоги мотивує тим, що у нього є родинне поховання, на якому розташовані могили його родичів: дружини та її батьків. Заявник здійснив поховання тещі ОСОБА_2 , однак втратив оригінал свідоцтва про смерть.

Для визначення його користувачем місця поховання необхідно мати оригінали свідоцтва про смерть, на підставі якого видається свідоцтво про поховання. У видачі свідоцтва про поховання йому було відмовлено через відсутність оригінала свідоцтва про смерть його тещі. На даний час єдиним шляхом вирішення проблеми є звернення до суду з заявою про встановлення факту проведення ним поховання бабусі.

Заявник в судовому засіданні вимоги підтримав, в останнє судове засідання не з`явився, про день та час слухання справи сповіщений.

Представник заінтересованої особи про місце, день та час розгляду справи повідомлявся, подав письмовий відзив, в якому проти задоволення заяви не заперечував.

Ухвалою судді Зарічного районного суду м. Суми від 21 березня 2024 відкрито провадження у справі, призначено до розгляду на 10 квітня 2024 року.

Протокольною ухвалою головуючого від 10 квітня 2024 року відкладено розгляд справи до 30 квітня 2024 року для витребування додаткових документів.

Суд, заслухавши пояснення заявника, свідків, дослідивши письмові матеріали справи, дійшов висновку про задоволення заяви з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією актового запису про смерть №1545.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , що підтверджуються копією свідоцтва про смерть (а.с.4).

ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_4 , що підтверджуються копією свідоцтва про смерть (а.с.5).

Як вбачається зі схеми розташування родинного поховання, на території Засумського кладовища знаходиться родинне поховання ОСОБА_4 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.7).

Оригінал свідоцтва про смерть ОСОБА_2 втрачений (а.с.8).

На звернення заявника про надання свідоцтва про поховання померлої тещі ОСОБА_2 яка була похована на Засумському кладовищі в м. Суми, КП «Спеціалізований комбінат» листом повідомило, що у заявника відсутній оригінал свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , а тому особа має звернутися до суду для встановлення юридичного факту поховання (а.с.9).

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно ст. 2 Закону України «Про поховання та похоронну справу», користувач місця поховання (місця родинного поховання) - особа, яка здійснила перше поховання на відведеному місці поховання (родинного поховання) та/або має відповідне свідоцтво про смерть похованого і свідоцтво про поховання, передбачене статтею 25 цього Закону.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про поховання та похоронну справу», після здійснення поховання померлого, виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка взяла на себе зобов`язання поховати померлого, як користувачу місця поховання/користувачу місця родинного поховання/спеціалізованим комунальним підприємством видається відповідне свідоцтво про поховання. Це свідоцтво дає право пред`явнику на встановлення намогильних споруд у межах могили, вирішення питання про проведення підпоховання в зазначену могилу інших померлих членів родини, здійснювати інші дії, пов`язані з використанням місця поховання.

Відповідно до ст.23Закону України«Про похованнята похороннусправу» свідоцтво про поховання видається виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка взяла на себе зобов`язання поховати померлого, як користувачу місця поховання (користувачу місця родинного поховання), після здійснення поховання.

Таким чином судом встановлено, що заявник здійснив поховання ОСОБА_2 , що підтверджується наданими документами про родинні зв`язки, показами свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та визнаннмя вказаного факту заінтересованою особою.

Визначення заявника користувачем родинного поховання необхідне йому для отримання свідоцтва про поховання і подальшої можливості використання своїх прав, передбачених законом, як користувача родинного поховання.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про обгрунтованість вимог заявника та необхідність встановити факт проведення ОСОБА_1 поховання його тещі ОСОБА_2 .

Керуючись Законом України «Про поховання та похоронну справу», ст. 2,5,10-13, 19, 76-82, 141, 258, 259, 264, 265, 273,315 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити юридичний факт проведення ОСОБА_1 поховання його тещі ОСОБА_2 в 2018 році на Засумському кладовищі міста Суми по вул. Степана Бандера.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення виготовлене 30 квітня 2024 року.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: комунальне підприємство «Спеціалізований комбінат», адреса: м. Суми, вул. Лебединська, буд.5.

Суддя Г.В.Шелєхова

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118715537
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —592/2898/24

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Шелєхова Г. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Корольова Г. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні