Рішення
від 30.04.2024 по справі 911/3911/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" квітня 2024 р. м. Київ Справа № 911/3911/23

Господарський суд Київської області у складі судді Колесника Р.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження, без повідомлення (виклику) сторін, матеріали справи за позовом

Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк «Укргазбанк» (03087, місто Київ, вулиця Єреванська, будинок 1, код: 23697280)

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Консент Капітал Менеджмент» (08130, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, село Чайки, вул. В. Лобановського, будинок 21, корпус 2, код: 35575477)

про стягнення 51379,26 гривень,

До Господарського суду Київської області 27.12.2023 надійшла позовна заява Публічного акціонерного товариства акціонерний банк «Укргазбанк» (надалі по тексту позивач/Банк) про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Консент Капітал Менеджмент» (надалі по тексту відповідач/Товариство) заборгованості за договором про обслуговування рахунку в цінних паперах від 29.07.2016 № 40010040/16 у загальному розмірі 51379,26 гривень, з яких: 500,00 гривень заборгованість по сплаті комісії депозитарної установи строкова, 29130,00 гривень заборгованість по сплаті комісії депозитарної установи прострочена, 11885,53 гривень пеня, 2091,58 гривень 3% річних, 7772,15 гривень інфляційні втрати.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що стягувана сума виникла у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем зобов`язань з оплати наданих позивачем послуг за вказаним вище договором, що стало підставою для додаткового нарахування та вимог про стягнення пені, 3% річних та інфляційних втрат.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 03.01.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 911/3911/23. Ухвалено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та без проведення судового засідання. Цією ж ухвалою: встановлено відповідачу строк для подання клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та відзиву на позовну заяву із додержанням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали.

До суду 02.02.2024 від відповідача надійшов відзив на позов, за змістом якого відповідач заперечує пред`явленні позовні вимоги та просить суд відмовити у задоволенні позову.

Згідно з ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Між Банком (далі також депозитарна установа) та Товариством (далі також депонент) 29.07.2016 укладено договір про обслуговування рахунка в цінних паперах № 40010040/16 (далі договір), за змістом п. 1.1. якого депозитарна установа зобов`язується в порядку, передбаченому законодавством, внутрішніми документами та цим договором, надавати послуги щодо відкриття та обслуговування рахунку в цінних паперах депонента в системі депозитарного обліку, проводити депозитарні операції за рахунком у цінних паперах депонента на підставі розпоряджень депонента та в інший спосіб, передбачений законодавством, а також надавати інші послуги у процесі провадження депозитарної діяльності відповідно до Положення про провадження депозитарної діяльності, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.04.2013 № 735, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.06.2013 № 1084/23616 (далі Положення про провадження депозитарної діяльності).

Пунктом 1.2. договору визначено, що цінні папери (фінансовий актив) депонента, права на які обліковуються депозитарною установою відповідно до умов цього договору, зберігаються Центральним депозитарієм цінних паперів (далі центральний депозитарій) відповідно до Закону України «Про депозитарну систему України».

За змістом підп. 2.1.1., 2.1.3. пункту 2.1. договору, депозитарна установа зобов`язана відкрити депоненту рахунок у цінних паперах протягом трьох банківських днів після подання депонентом визначених законодавством документів для відкриття рахунку в цінних паперах; здійснювати облік цінних паперів, що належать депоненту, на рахунках у цінних паперах.

Відповідно до підп. 2.2.1. пункту 2.2. договору, депозитарна установа має право отримувати від депонента своєчасно та в повному обсязі плату за надання послуг згідно умов цього договору та тарифів депозитарної установи на депозитарні послуги для юридичних осіб (резидентів та нерезидентів) (надалі тарифи) (додаток № 1 до договору) та призупинити надання депозитарних послуг щодо виконання розпоряджень (наказів), інших вимог депонента, керуючого рахунком у цінних паперах депонента, у разі відсутності належної оплати з боку депонента послуг депозитарної установи.

За змістом підп. 3.1.3.-3.1.4. пункту 3.1. договору, депонент зобов`язаний: дотримуватись вимог внутрішніх документів депозитарної установи, які регламентують відносини депонента та депозитарної установи; своєчасно та в повному обсязі сплачувати послуги депозитарної установи згідно з умовам та строками, передбаченими договором та тарифами, встановленими депозитарною установою.

Відповідно до п. 4.1. договору, депонент оплачує послуги депозитарної установи згідно з цим договором та відповідно до тарифів (додаток № 1 до договору), встановлених депозитарною установою. Депонент погоджується з тарифами, встановленими депозитарною установою на дату укладення договору.

Згідно з п. 4.2. договору, депозитарна установа має право змінювати тарифи протягом дії цього договору. Зміна тарифів не потребує згоди депонента.

Відповідно до п. 4.3. договору, тарифи, які були змінені депозитарною установою після підписання цього договору, та строк їх введення в дію доводяться до відома депонента не пізніше як за п`ять банківських днів до їх введення у дію шляхом розміщення повідомлення про зміну тарифів депозитарної установи у мережі Інтернет www.ukrgasbank.com.

Пунктами 4.4., 4.5. договору передбачено, що депонент не звільняється від оплати послуг депозитарної установи за новими тарифами у разі, якщо він не ознайомився або не мав змоги ознайомитись з новими тарифами, які були змінені депозитарною установою під час дії цього договору, при умові належного виконання депозитарною установою п. 4.3. цього договору. Тарифи депозитарної установи є обов`язковими для депонента.

У пункті 4.7. договору сторони узгодили, що оплата послуг депозитарної установи здійснюється депонентом щомісячно по останній банківський день місяця (включно), наступного за місяцем, у якому надавались послуги, згідно акта-рахунку (додаток № 2 до договору), який надсилається депозитарною установою депоненту засобами поштового зв`язку не пізніше 10-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому надавались послуги. В акті-рахунку (додаток № 2 до договору) містяться розшифровки нарахованої до оплати суми за надані послуги. Оплата послуг депозитарної установи здійснюється у безготівковій формі шляхом перерахування депонентом грошових коштів на рахунок депозитарної установи, зазначений в розділі 9 договору.

В разі невиконання депонентом умов п. 4.7. цього договору депозитарна установа здійснює договірне списання з поточних рахунків депонента у національній та в іноземних валютах, банківських металах, відкритих в АБ «Укргазбанк» (код 320478) оплати послуг депозитарної установи починаючи з першого банківського дня, який слідує за граничним днем строку оплати послуг, в який депонент зобов`язаний був оплатити послуги, надані депозитарною установою згідно акта-рахунку (додаток № 2 до договору) за надані депозитарні послуги (п. 4.8. договору).

Сторонами договору підписано додаток № 1 до договору «Тарифи депозитарної установи АБ «Укргазбанк» на депозитарні послуги для юридичних осіб (резидентів та нерезидентів)».

Судом встановлено, що 29.07.2016 Товариством підписано анкету рахунку в цінних паперах для юридичної особи, яка містить відомості про власника рахунку, дані державної реєстрації, банківські реквізити для перерахування виплат доходу за цінними паперами, відомості щодо розпорядника рахунку у цінних паперах тощо. Вказана анкета підписана уповноваженим представником відповідача та скріплена відтиском печатки Товариства (копія наявна в матеріалах справи).

Також в матеріалах справи наявні тарифи депозитарної установи АБ «Укргазбанк» на депозитарні послуги для юридичних осіб (резидентів та нерезидентів), які є додатками № 3 до Протоколу Тарифного комітету від 28.02.2018 № 180228/10 та № 2 до Протоколу Тарифного комітету від 31.10.2018 № 181031/5.

На виконання умов договору позивач, зокрема у період з січня 2019 року по листопад 2023 року, надав відповідачу послуги з обслуговування в системі депозитарного обліку, про що позивачем були складені акти-рахунки за спірний період та надіслані на адресу відповідача, що підтверджується наявними у матеріалах справи фіскальними чеками та списками згрупованих поштових відправлень.

Згідно виписки про операції з цінними паперами за період з 29.07.2016 по 12.12.2023 рахунок відповідача у цінних паперах є чинним, а позивач продовжує здійснювати його обслуговування.

Зі змісту виписки про стан рахунку в цінних паперах станом на 12.12.2023 вбачається, що на рахунку відповідача обліковуються цінні папери в кількості 7256 шт. загальною номінальною вартістю 1814,00 гривень.

Підставою звернення до суду із розглядуваним позовом, як зазначив позивач, стало неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов`язань з оплати наданих позивачем послуг за укладеним договором, внаслідок чого за відповідачем обліковується заборгованість у загальному розмірі 51379,26 гривень, з яких: 500,00 гривень строкова заборгованість по сплаті комісії депозитарної установи, 29130,00 гривень прострочена заборгованість по сплаті комісії депозитарної установи, 11885,53 гривень пеня, 2091,58 гривень 3% річних, 7772,15 гривень інфляційні втрати, яку позивач просить суд стягнути з відповідача в судовому порядку.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд дійшов наступних висновків.

За змістом ст. ст. 11, 509, 627 Цивільного кодексу України та ст. 179 Господарського кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема, з правочинів. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Майново-господарські зобов`язання між суб`єктами господарювання виникають на підставі договорів. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору.

У відповідності до ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до ст. 173 Господарського кодексу України один суб`єкт господарського зобов`язання повинен вчинити певну дію на користь іншого суб`єкта, а інший суб`єкт має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Пунктами 6.1., 6.2. договору, цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами і скріплення печатками та діє протягом трьох років. Договір вважається продовженим на кожний наступний рік, якщо не пізніше ніж за 30 календарних днів до закінчення строку дії цього договору сторони не виявили бажання у письмовій формі його розірвати.

У статті 204 Цивільного кодексу України передбачено, що правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 14.11.2018 у справі № 2-383/2010 зроблено висновок, що стаття 204 Цивільного кодексу України закріплює презумпцію правомірності правочину. Ця презумпція означає, що вчинений правочин вважається правомірним, тобто таким, що породжує, змінює або припиняє цивільні права й обов`язки, доки ця презумпція не буде спростована, зокрема, на підставі рішення суду, яке набрало законної сили. У разі неспростування презумпції правомірності договору всі права, набуті сторонами правочину за ним, повинні безперешкодно здійснюватися, а обов`язки, що виникли внаслідок укладення договору, підлягають виконанню.

Доказів розірвання укладеного сторонами договору чи визнання його недійсними до матеріалів справи не надано, відтак є належною правовою підставою для виникнення у сторін взаємних прав та обов`язків, обумовлених цим договором.

Правові засади функціонування депозитарної системи України, порядок реєстрації та підтвердження прав на емісійні цінні папери та прав за ними у системі депозитарного обліку цінних паперів, а також порядок проведення розрахунків за правочинами щодо емісійних цінних паперів регулюються Законом України «Про депозитарну систему України».

Відповідно до статті 1 Закону України «Про депозитарну систему України» депозитарна діяльність - діяльність професійних учасників депозитарної системи України та Національного банку України щодо надання послуг із зберігання та обліку цінних паперів, обліку і обслуговування набуття, припинення та переходу прав на цінні папери і прав за цінними паперами та обмежень прав на цінні папери на рахунках у цінних паперах депозитарних установ, емітентів, депозитаріїв-кореспондентів, осіб, які провадять клірингову діяльність, депонентів, номінальних утримувачів, а також надання інших послуг, які відповідно до цього Закону мають право надавати професійні учасники депозитарної системи України.

Статтею 4 Закону України «Про депозитарну систему України» передбачено, що система депозитарного обліку цінних паперів (далі - система депозитарного обліку) - сукупність інформації, записів про емісійні цінні папери (вид із зазначенням типу, номінальна вартість і кількість, реєстр кодів цінних паперів (міжнародних ідентифікаційних номерів цінних паперів), обмеження обігу тощо) на рахунках у цінних паперах власників таких рахунків; інформації про емітентів; про власників цінних паперів, які мають права за цінними паперами та права на цінні папери; про обмеження прав на цінні папери та прав за цінними паперами; про осіб, уповноважених власниками цінних паперів (управителів, заставодержателів, інших осіб, наділених відповідними правами щодо цінних паперів); про номінальних утримувачів; інші дані, що дають змогу ідентифікувати емісійні цінні папери і зазначених осіб; інша передбачена законодавством інформація. Набуття і припинення прав на цінні папери і прав за цінними паперами здійснюються шляхом фіксації відповідного факту в системі депозитарного обліку.

Приписами статті 1 Закону України «Про депозитарну систему України» визначено, що власник рахунка у цінних паперах - особа, якій професійним учасником депозитарної системи України та/або Національним банком України відкрито рахунок у цінних паперах.

Частиною 1 статті 194 Цивільного кодексу України передбачено, що цінним папером є документ установленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право, визначає взаємовідносини емітента цінного папера (особи, яка видала цінний папір) і особи, яка має права на цінний папір, та передбачає виконання зобов`язань за таким цінним папером, а також можливість передачі прав на цінний папір та прав за цінним папером іншим особам.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про депозитарну систему», рахунок у цінних паперах депонента відкривається депозитарною установою на підставі договору про обслуговування рахунка в цінних паперах власнику цінних паперів, співвласникам цінних паперів або нотаріусу, на депозит яких внесено цінні папери, а також самій депозитарній установі (на підставі наказу керівника цієї депозитарної установи) або Національному банку України відповідно до законодавства.

За змістом статті 6 Закону України «Про депозитарну систему України», депозитарний облік цінних паперів - облік цінних паперів, прав на цінні папери та їх обмежень на рахунках у цінних паперах (далі - депозитарний облік).

Депозитарний облік у системі депозитарного обліку цінних паперів ведеться у кількісному виразі.

При цьому облік прав на цінні папери конкретного власника ведеться виключно депозитарними установами (крім обліку прав на цінні папери, які обліковуються на рахунку номінального утримувача), Національним банком України у визначених цим Законом випадках і депозитаріями-кореспондентами, номінальними утримувачами чи їх клієнтами, а облік цінних паперів і прав за цінними паперами - виключно Центральним депозитарієм або Національним банком України.

Частиною 1 статті 8 Закону України «Про депозитарну систему України» визначено, що підтвердженням прав на цінні папери та прав за цінними паперами, що існують в електронній формі, а також обмежень прав на цінні папери у певний момент часу є обліковий запис на рахунку в цінних паперах, що відкривається депозитарною установою, а якщо права на відповідні цінні папери обліковуються на рахунку в цінних паперах номінального утримувача - обліковий запис на рахунку в цінних паперах власника цінних паперів в обліковій системі номінального утримувача, клієнта номінального утримувача.

Згідно з частиною 2 статті 8 Закону України «Про депозитарну систему України» виписка з рахунка в цінних паперах номінального утримувача є документальним підтвердженням наявності на певний момент часу прав на цінні папери на рахунку номінального утримувача, що належать клієнтам номінального утримувача або клієнтам клієнта номінального утримувача, та не є підтвердженням права власності на цінні папери.

Документальним підтвердженням наявності на певний момент часу прав на цінні папери та прав за цінними паперами депонента (у разі зарахування цінних паперів на депозит нотаріуса - відповідного кредитора) є виписка з рахунка в цінних паперах депонента, яка видається депозитарною установою на вимогу депонента або в інших випадках, установлених законодавством та договором про обслуговування рахунка в цінних паперах (постанова Верховного Суду від 14.03.2023 у справі № 917/1746/20).

Судом встановлено, що на рахунку відповідача обліковуються цінні папери у кількості 7256 шт. загальною номінальною вартістю 1814,00 гривень, що підтверджується банківською випискою про стан рахунку в цінних паперах станом на 12.12.2023.

Також судом встановлено, що станом на дату звернення позивачем до суду із розглядуваним позовом договір є чинним, рахунок відповідача у цінних паперах не закритий та позивач продовжує здійснювати його обслуговування.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України закріплено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За умовами п. 4.7. договору оплата послуг депозитарної установи здійснюється депонентом щомісячно по останній банківський день місяця (включно), наступного за місяцем, у якому надавались послуги, згідно акта-рахунку (додаток № 2 до договору), який надсилається депозитарною установою депоненту засобами поштового зв`язку не пізніше 10-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому надавались послуги. В акті-рахунку (додаток № 2 до договору) містяться розшифровки нарахованої до оплати суми за надані послуги. Оплата послуг депозитарної установи здійснюється у безготівковій формі шляхом перерахування депонентом грошових коштів на рахунок депозитарної установи, зазначений в розділі 9 договору.

Позивачем відповідно до умов договору на адресу відповідача направлялись акти-рахунки за надані позивачем послуги, зокрема у період з січня 2019 року по листопад 2023 року включно, на загальну суму 29630,00 гривень, що підтверджується наявними в матеріалах справи списками згрупованих рекомендованих відправлень та фіскальними чеками.

Доказів підписання відповідачем вказаних актів або мотивованої відмови від їх підписання сторонами в перебігу розгляду справи не надано.

Суд зазначає, що не підписання відповідачем актів за умови відсутності письмової вмотивованої відмови, є фактом визнання відповідачем повного виконання позивачем своїх зобов`язань за договором, послуги вважаються наданими/виконаними у повному обсязі та прийнятими відповідачем без зауважень, відповідно останній зобов`язаний здійснити оплату послуг з обслуговування рахунку в цінних паперах за тарифами, за якими позивачем проводились нарахування.

Отже, з урахуванням умов договору, суд дійшов висновку, що строк оплати наданих позивачем послуг з обслуговування рахунку в системі депозитарного обліку на загальну суму 29630,00 гривень станом на дату розгляду даної справи є таким, що настав.

Згідно вимог ст. 599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Однак, в порушення умов договору відповідач свій обов`язок щодо оплати наданих позивачем послуг за договором в повному обсязі не виконав, доказів протилежного сторонами в перебігу розгляду справи не надано.

Враховуючи викладене вище, суд вважає доведеним факт існування заборгованості у відповідача перед позивачем у загальному розмірі 29630,00 гривень, яка складається із строкової заборгованості по сплаті комісії депозитарної установи у розмірі 500,00 гривень та простроченої заборгованості по сплаті комісії депозитарної установи у розмірі 29130,00 гривень, а вимога позивача про стягнення з відповідача існуючої заборгованості є обґрунтованою, матеріалами справи підтверджена та належить до задоволення.

Відповідач доводи позивача про наявність у нього заборгованості не спростував, доказів належного виконання своїх зобов`язань за договором та сплати коштів за надані позивачем послуги не надав, заперечень щодо факту надання позивачем послуг не висловив, доказів пред`явлення позивачу претензій та зауважень щодо обсягів, строків, вартості та якості наданих позивачем послуг також не надано.

Водночас, заперечуючи проти пред`явлених вимог відповідач у відзиві на позов посилався на те, що ухвалою слідчого судді Києво-Святошинського районного суду Київської області від 28.02.2019 у справі № 369/2762/19 накладено арешт на грошові кошти ТОВ «Консент Капітал Менеджмент» на усіх наявних у товариства рахунках, тому з моменту постановлення вказаної ухвали відповідач позбавлений можливості здійснювати господарську діяльність та здійснювати будь-які інші платежі.

Суд критично оцінює вказані доводи відповідача, оскільки доказів звернення відповідача до позивача із вимогою розірвати договір, або із повідомленням про неможливість виконати свої зобов`язання чи пропозицією щодо закриття рахунка до матеріалів справи не надано, рахунок у цінних паперах не закритий, його обслуговування зі сторони позивача продовжує здійснюватись.

Також відповідачем не надано доказів того, що банківські рахунки, на які в межах справи № 369/2762/19 накладено арешт, є єдиними рахунками та окрім перелічених в ухвалі у відповідача відсутні відкриті рахунки у інших банківських установах.

Також позивачем заявлено вимоги про стягнення з відповідача 11885,53 гривень пені, розрахованої за загальний період з 04.12.2022 по 03.12.2023, 7772,15 гривень інфляційних втрат та 2091,58 гривень 3% річних, розрахованих за загальний період з 01.03.2019 по 03.12.2023.

Відповідно до частини 2 статті 193, частини 1 статті 216 Господарського кодексу України порушення зобов`язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором; учасники господарських правовідносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Судом встановлено, що пунктом 5.4. договору сторони погодили, що за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань, які передбачені цим договором, депонент зобов`язаний сплатити депозитарній установі пеню, яка обчислюється від суми прострочення платежу, за кожен день прострочення виконання зобов`язання, у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період за який сплачується пеня.

Вказаний пункт договору узгоджується з положеннями ст.ст. 1, 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань», за змістом яких платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений ст. 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до вимог ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з приписами ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Частиною 1 ст. 230 Господарського кодексу України визначено, що штрафними санкціями в цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання зобов`язання.

За змістом ч. 4 ст. 231 Господарського кодексу України у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Відповідно до ст. 253 Цивільного кодексу України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Тому період обчислення пені починається з наступного дня після дати, в якій зобов`язання з оплати мало бути виконано. Відповідно до ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язань припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано, якщо інше не встановлено законом або договором.

Об`єднана палата Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду в постанові від 20.08.2021 у справі № 910/13575/20 уточнила правову позицію, викладену у справі № 911/634/19, вказавши, що у кожному конкретному випадку господарські суди повинні належним чином проаналізувати умови укладених між сторонами договорів щодо нарахування штрафних санкцій, та встановити, чи містить відповідний пункт договору або певний термін, шляхом вказівки на подію (день сплати заборгованості, день фактичної оплати, фактичний момент оплати), або інший строк, відмінний від визначеного ч. 6 ст. 232 ГК України, який є меншим або більшим шести місяців.

Як встановлено судом умовами пункту 5.4. укладеного між сторонами договору не передбачено інших умов нарахування пені, ніж встановлено приписами ст. 232 Господарського кодексу України, тому пеня має розраховуватися з наступного дня після визначеного договором терміну оплати та до виконання грошового зобов`язання або до відповідного дня останнього місяця шестимісячного строку, встановленого ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України.

Водночас, 02.04.2020 набрав чинності Закон України від 30.03.2020 № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким розділ IX Прикінцевих положень Господарського кодексу України доповнено пунктом 7, яким передбачено, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 232, 269, 322, 324 цього Кодексу, продовжуються на строк дії такого карантину.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» з 12.03.2020 на усій території України встановлено карантин.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2023 № 651 «Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» встановлений з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 карантин на всій території України відмінено з 24 години 00 хвилин 30 червня 2023.

Отже, вищевказаним законом строк, встановлений, зокрема частиною 6 статті 232 Господарського кодексу України, у разі якщо такий строк припадав на період дії карантину, був продовжений на строк дії карантину (до 30.06.2023), тобто вказана норма не обмежує нарахування штрафних санкцій шістьма місяцями.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок пені на предмет правильності та обґрунтованості, судом встановлено, що такий є необґрунтованим, адже при нарахуванні пені за порушення відповідачем грошового зобов`язання, позивачем не взято до уваги, що нарахування пені, понад строк встановлений ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, можливо здійснювати з моменту встановлення карантину та до завершення строку його дії (30.06.2023).

Таким чином, судом здійснено власний розрахунок пені з урахуванням вірно визначеної бази для нарахування, початкового та кінцевого періоду нарахування, з урахуванням наведених вище положень законодавства, не виходячи за межі заявлених позивачем періодів наступним чином:

- за надані позивачем депозитарні послуги за період з серпня 2019 року по жовтень 2022 року на загальну суму 19500,00 гривень, з урахуванням того, що строк нарахування пені за вказаний період було продовжено на строк дії карантину, судом розраховано пеню за період прострочення з 04.12.2022 (визначена позивачем дата прострочення) до 30.06.2023 (кінцевий термін дії карантину), сума пені становить 5582,88 гривень;

- за надані депозитарні послуги у листопаді 2022 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7. договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 31.12.2022 до 30.06.2023, сума пені становить 124,66 гривень;

- за надані депозитарні послуги у грудні 2022 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7. договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 01.02.2023 до 01.08.2023, сума пені становить 124,25 гривень;

- за надані депозитарні послуги в січні 2023 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7. договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 01.03.2023 до 01.09.2023, сума пені становить 123,75 гривень;

- за надані депозитарні послуги у лютому 2023 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7. договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 01.04.2023 до 01.10.2023, сума пені становить 119,67 гривень;

- за надані депозитарні послуги у березні 2023 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7. договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 29.04.2023 до 29.10.2023, сума пені становить 115,51 гривень;

- за надані депозитарні послуги у квітні 2023 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7. договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 01.06.2023 до 01.12.2023, сума пені становить 107,37 гривень;

- за надані депозитарні послуги у травні 2023 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7. договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 01.07.2023 до 03.12.2023, сума пені становить 87,70 гривень;

- за надані депозитарні послуги у червні 2023 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7. договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 01.08.2023 до 03.12.2023, сума пені становить 66,79 гривень;

- за надані депозитарні послуги у липні 2023 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7 договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 01.09.2023 до 03.12.2023, сума пені становить 48,11 гривень;

- за надані депозитарні послуги у серпні 2023 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7 договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 30.09.2023 до 03.12.2023, сума пені становить 31,45 гривень;

- за надані депозитарні послуги у вересні 2023 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7. договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 01.11.2023 до 03.12.2023, сума пені становить 14,47 гривень;

- за надані депозитарні послуги у жовтні 2023 року на суму 500,00 гривень, з урахуванням п. 4.7. договору та в межах розрахунку позивача, нарахування пені здійснено судом за період прострочення з 01.12.2023 до 03.12.2023, сума пені становить 1,32 гривень.

Суд зазначає, що строк нарахування пені за надані позивачем депозитарні послуги за період січень-липень 2019 року обмежений шестимісячним строком нарахування, встановленим ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, та припинився до дати введення на всій території України карантину, у зв`язку із чим нарахування пені за вказаний період надання депозитарних послуг в межах заявленого позивачем періоду прострочення з 04.12.2022 до 03.12.2023 є неправомірним та в цій частині задоволенню не підлягає.

Таким чином, здійснивши перерахунок пені з урахуванням умов договору, порядку розрахунків погодженого сторонами, з урахуванням встановлених судом періодів нарахування та сум, в межах розрахунку позивача, суд встановив, що вірно розрахований розмір належної до стягнення з відповідача пені становить 6547,93 гривень.

Отже, вимоги позивача про стягнення з відповідача 11885,53 гривень пені підлягають частковому задоволенню у розмірі встановленому судом.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок 3% річних та інфляційних втрат на предмет правильності та обґрунтованості, судом встановлено, що останній здійснено арифметично вірно, та у відповідності до умов договору, обставин справи та вимог закону, тож вимоги позивача про стягнення з відповідача 2091,58 гривень 3% річних та 7772,15 гривень інфляційних втрат є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю в заявленому розмірі.

Відповідач в перебігу розгляду справи контррозрахунок заявлених позивачем до стягнення 3% річних та інфляційних втрат не надав, доводи позивача в цій частині не спростував.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Статтею 73 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача підлягають частковому задоволенню.

А саме суд приймає рішення про стягнення з Товариства користь Банку 500,00 гривень строкової заборгованості по сплаті комісії депозитарної установи, 29130,00 гривень простроченої заборгованості по сплаті комісії депозитарної установи, 6547,93 гривень пені, 2091,58 гривень 3% річних та 7772,15 гривень інфляційних втрат.

Судові витрати по сплаті судового збору, у відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, суд покладає на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а відтак стягненню з відповідача на користь позивача підлягає сума судового збору у розмірі 2405,17 гривень.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 73-80, 86, 129, 232, 233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Публічного акціонерного товариства акціонерний банк «Укргазбанк» задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Консент Капітал Менеджмент» (08130, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, село Чайки, вул. В. Лобановського, будинок 21, корпус 2, код: 35575477) на користь Публічного акціонерного товариства акціонерний банк «Укргазбанк» (03087, місто Київ, вулиця Єреванська, будинок 1, код: 23697280) 500,00 гривень строкової заборгованості по сплаті комісії депозитарної установи, 29130,00 гривень простроченої заборгованості по сплаті комісії депозитарної установи, 6547,93 гривень пені, 2091,58 гривень 3% річних, 7772,15 гривень інфляційних втрат та 2405,17 гривень судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

4. У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення у відповідності до ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено та підписано 30.04.2024.

Суддя Р.М. Колесник

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118718676
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —911/3911/23

Рішення від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні