Ухвала
від 29.04.2024 по справі 911/1043/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"29" квітня 2024 р. м. Київ Справа № 911/1043/24

Суддя Рябцева О.О., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Донбасенергоспецремонт», м. Київ

до Публічного акціонерного товариства Центренерго, Київська обл., Обухівський р-н., смт. Козин,

Трипільської теплової електричної станції Публічного акціонерного товариства Центренерго, Київська обл., Обухівський р-н., м. Українка

про стягнення 2873542,42 грн.

Встановив:

Подана позовна заява не відповідає вимогам розділу III Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Частиною 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Позивачем не дотримано вказаних вимог. Як вбачається з інформації, що міститься в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням Публічного акціонерного товариства Центренерго є: Київська обл., Обухівський р-н., смт. Козин, вул. Рудиківська, буд. 49, тоді як позивачем у позовній заяві вказано: Київська обл., смт. Козін, вул. Рудиківська, буд. 49.

Також, як вбачається з інформації, що міститься в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням Трипільської теплової електричної станції Публічного акціонерного товариства Центренерго є: Київська обл., Обухівський р-н., м. Українка, вул. Промислова, буд. 1, тоді як позивачем у позовній заяві вказано: Київська обл., м. Українка, вул. Промислова, буд. 1.

Позивачем не зазначено інформації щодо наявності у нього та відповідачів електронного кабінету.

Також позивачем не зазначено інформації щодо адреси електронної пошти відповідачів і не проінформовано суд про відсутність у позивача такої інформації.

Крім того, судом встановлено, що у позивача відсутній зареєстрований електронний кабінет в ЄСІТС.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Позивачем не дотримано вказаних вимог. Позивачем в переліку, доданих до позовної заяви документів, зазначено, зокрема копії платіжок та податкових накладних, проте ні кількості, ні номерів, ні дат вказаних документів позивачем не зазначено, а отже перелік документів, доданих до позовної заяви, не є повним.

Крім того, інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів документів, які додані ним до позовної заяви, позивачем не зазначено.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до пп. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: позовної заяви майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ст. 7 Закону України Про державний бюджет на 2024 рік установлено у 2024 році прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня - 3028 грн.

Як вбачається з прохальної частини позовної заяви, позивач просить стягнути з відповідача 2873542,42 грн.

Таким чином, відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір позивач повинен був сплатити до державного бюджету України судовий збір у сумі 43103,14 грн. (2873542,42 х 1,5 %).

Однак позивачем, як доказ сплати судового збору, додано платіжну інструкцію № 55 від 12.04.2024 р. про сплату 43103,13 грн.

Отже позивачу необхідно доплатити до Державного бюджету України судовий збір у сумі 0,01 грн. (43103,14 43103,13).

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Позивачем поданий позов до Публічного акціонерного товариства Центренерго (код 22927045) та Трипільської теплової електричної станції Публічного акціонерного товариства Центренерго (код 00131334).

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань дані щодо юридичної особи з ідентифікаційним кодом 00131334 в реєстрі відсутні.

Код 00131334 належить Трипільській тепловій електричній станції Публічного акціонерного товариства Центренерго, яка є відокремленим підрозділом Публічного акціонерного товариства Центренерго.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно з ч. 3 ст. 95 Цивільного кодексу України філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Таким чином, філії, представництва, інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією, втім, не маючи статусу юридичної особи такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю. В такому випадку стороною у справі є юридична особа, від імені якої (в особі якої) діє відокремлений підрозділ.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суддя

постановив:

1. Залишити позовну заяву без руху.

2. Встановити строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків протягом 10 днів з дня отримання позивачем даної ухвали.

3. Запропонувати позивачу надати до суду:

- докази доплати 0,01 грн. судового збору;

- пояснення чи доповнення до позовної заяви із зазначенням:

1) уточненого переліку, доданих до позовної заяви документів;

2) правильного місцезнаходження відповідачів;

3) інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів документів, копії яких додані до позовної заяви;

4) інформації щодо наявності у відповідачів адреси електронної пошти та електронного кабінету.

4. Запропонувати позивачу зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС.

5. При усуненні недоліків позовної заяви врахувати викладене в ухвалі суду щодо неможливості відокремленого підрозділу юридичної особи бути відповідачем у справі.

6. Попередити позивача про те, що у разі неусунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили після її підписання відповідно до статті 235 Господарського процесуального кодексу України та не підлягає оскарженню.

Суддя О.О. Рябцева

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118718698
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —911/1043/24

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні