Ухвала
від 24.04.2024 по справі 915/289/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про заміну сторони у справі

24 квітня 2024 року Справа № 915/289/23

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль С.М.,

за участі секретаря судового засідання Табачної О.С.

від позивача: не присутні;

від відповідача: не присутні;

розглянувши заяву Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом, про заміну сторони правонаступником у справі № 915/289/23,

за позовом: Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом,

01032, м. Київ, вул. Назарівська, буд. 3, e-mail: energoatom@atom.gov.ua;

в особі Відокремленого підрозділу Південноукраїнська атомна електрична станція Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом,

55001, Миколаївська обл., м. Южноукраїнськ, промзона,

e-mail: office@sunpp.atom.gov.ua;

до комунального підприємства ГОСПОДАР Арбузинської селищної ради,

55353, вул. ім. Нікітченка, 18, с. Агрономія, Первомайський район, Миколаївська область;

про стягнення заборгованості, пені,штрафу та нарахувань у порядку ч. 2 ст. 625 ЦК України, а всього грошових коштів у сумі 139293 грн. 18 коп. за договором на водопостачання від 16.03.2018 №06-05/ПУ-41030,-

В С Т А Н О В И В:

Державним підприємством Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі Відокремленого підрозділу Південноукраїнська атомна електрична станція Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (далі ? ДП НАЕК Енергоатом) пред`явлено позов до комунального підприємства (КП) ГОСПОДАР Арбузинської селищної ради про стягнення (з урахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог) з останнього грошових коштів у загальній сумі 16246 грн. 62 коп., із яких: 5905 грн. 30 коп. пеня; 8613 грн. 26 коп. ? 7 % штраф, 485 грн. 35 коп. - 3 % річних, 1242 грн. 70 коп. - сума, на яку збільшився основний борг з урахуванням індексу інфляції, з посиланням на порушення відповідачем грошових зобов`язань за укладеним між ними договором на водопостачання від 16.03.2018 №06-05/ПУ-41030 (далі-договір), а саме, зобов`язань щодо своєчасної та у повному обсязі оплати поставленої води у вересні-жовтні 2022 року, внаслідок чого утворився основний борг, на суми якого у відповідні періоди прострочень здійснено нарахування на підставі ч. 2 ст. 625 ЦК України та штрафу і пені у порядку п. 3.5 договору.

Позивач також просить про стягнення з КП ГОСПОДАР Арбузинської селищної ради грошових коштів на відшкодування витрат з оплати позовної заяви судовим збором.

За такими вимогами ухвалою від 21.02.2023 відкрито провадження в даній справі, призначено розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Акціонерним товариством Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом 03.04.2024 через систему Електронний суд подано заяву, в якій просить суд:

- замінити позивача у даній справі Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі Відокремленого підрозділу Південноукраїнська атомна електрична станція Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом на його правонаступника Акціонерне товариство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі філії відокремленого підрозділу "Південноукраїнська атомна електрична станція" Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

В обґрунтування зазначає, що згідно з частиною першою статті 1 Закону України Про акціонерне товариство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 29.12.2023 № 1420 Про утворення акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (далі - Постанова). Відповідно до пункту 1 Постанови утворено акціонерне товариство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом, 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (код згідно з ЄДРПОУ 24584661). Пунктом 3 Постанови установлено, що товариство є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом із дня державної реєстрації товариства; відокремлені підрозділи державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом із дня державної реєстрації товариства продовжують функціонувати як відокремлені підрозділи товариства (філії, представництва). Вказує, що Державна реєстрація акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (далі - АТ НАЕК Енергоатом) та припинення ДП НАЕК Енергоатом відбулася 11.01.2024, в підтвердження чого надає витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відокремлений підрозділ Південноукраїнська атомна електрична станція Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом з 11.01.2024 починає функціонувати як філія Відокремлений підрозділ "Південноукраїнська атомна електрична станція" Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом". Таким чином, з 11.01.2024 АТ НАЕК Енергоатом стало правонаступником усіх прав і обов`язків ДП НАЕК Енергоатом, а філія Відокремлений підрозділ "Південноукраїнська атомна електрична станція" Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" правонаступником усіх прав та обов`язків відокремленого підрозділу "Південноукраїнська атомна електрична станція" ДП НАЕК Енергоатом.

Дослідивши матеріали заяви Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом, суд визнає заяву підлягаючою задоволенню, виходячи з наступного.

Господарським процесуальним законодавством передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов?язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов?язкові для нього так само, як вони були обов?язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу (ст. 52 ГПК України).

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб - підприємців та громадських формувань станом на 11.01.2024 Акціонерне товариство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (ідентифікаційний код 24584661) є правонаступником Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (ідентифікаційний код 24584661), а філія Відокремлений підрозділ Південноукраїнська атомна електрична станція АТ НАЕК Енергоатом (ідентифікаційний код 20915546) правонаступником усіх прав та обов`язків відокремленого підрозділу Південноукраїнська атомна електрична станція ДП НАЕК Енергоатом.

Статус документів та відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру, закріплений статтею 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, яка, зокрема, визначає, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не внесені до нього, вони не можуть бути використані у спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Ураховуючи викладене, суд визнає, що Акціонерне товариство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі філії відокремленого підрозділу "Південноукраїнська атомна електрична станція" Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" є правонаступником Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі Відокремленого підрозділу Південноукраїнська атомна електрична станція Державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом, а тому останнє належить залучити до участі в даній справі в якості правонаступника позивача.

Отже, заява Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі філії відокремленого підрозділу "Південноукраїнська атомна електрична станція" Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 52, 232-235 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

1. Заяву Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом задовольнити.

2. Замінити позивача у справі № 915/289/23 Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом в особі відокремленого підрозділу Південноукраїнська атомна електрична станція державного підприємства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом на його правонаступника Акціонерне товариство Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (ідентифікаційний код 24584661) в особі філії Відокремлений підрозділ Південноукраїнська атомна електрична станція Акціонерного товариства Національна атомна енергогенеруюча компанія Енергоатом (ідентифікаційний код 20915546).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Південно-Західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з моменту її оголошення.

Суддя С.М. Коваль.

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118718846
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/289/23

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Рішення від 22.09.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 22.09.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 21.02.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні