Рішення
від 29.04.2024 по справі 278/284/24
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 278/284/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2024 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області у складі головуючого судді Дубовік О. М., за участю секретаря судового засідання Крачук Д., розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовною заявою, в якій зазначив, що після смерті його матері - ОСОБА_2 звернувся до приватного нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину, однак отримав відмову у зв`язку з пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позивач вказав, що пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, а саме - через низку факторів, які були зумовлені внесенням неправильних відомостей до актового запису про смерть його матері. Через те, що позивач був вимушений звертатися до правоохоронних органів та низки інших організацій з метою вирішення вказаної проблеми, і було пропущено ним строк для звернення до нотаріуса.

У зв`язку з наведеним та з урахуванням уточнень (а.с. 28), де просить належним відповідачем вважати саме Глибочицьку сільськураду Житомирськогорайону Житомирськоїобласті, позивач просить визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини тривалістю у два місяці. Також просить судовий збір не стягувати з відповідача.

У судове засідання сторони або їхні представники не з`явились.

Позивачем подано заяву про розгляд справи за його відсутності, вимоги позовної заяви підтримав та просить задовольнити (а.с. 28).

Представником відповідача подано клопотання про розгляд справи за його відсутності; позовні вимоги визнав; проти задоволення позову не заперечує (а.с. 25).

Розгляд справи здійснюється без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам частини 2 статті 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Встановлено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 7), є матір`ю позивача (а.с. 11).

Відповідно до довідки Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області за № 658, яка датована серпнем 2023 року (а.с. 15), ОСОБА_1 , на день смерті проживав без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач звернувся до приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Доброльожі В. В. із заявою про прийняття спадщини, однак отримав постанову про відмову від 12.01.2024 року у зв`язку із пропуском строку, встановленого для прийняття спадщини (а.с. 6).

Відповідно до довідки приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Доброльожі В. В. за № 274/01-16 від 16.01.2024 року спадкова справа № 4/2024 заведена на підставі заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину, поданої від імені сина померлого ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який спадщину не прийняв. Інформація щодо інших спадкоємців померлої в спадковій справі №4/2024 відсутня (а.с. 37-38).

Відповідно до положень ст. ст.55,124 Конституції України,ст. 16 Цивільного кодексу України(далі -ЦК) таст. 4 Цивільного процесуального кодексу України(далі -ЦПК) кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (ст. 1216 ЦК).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1ст. 1269 ЦК).

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1ст. 1270 ЦК).

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч. 3ст. 1272 ЦК).

Згідно з ч. 1ст. 13 ЦПКсуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

З огляду на наведене та з урахуванням того, що поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини після матері підтверджено належними доказами (а.с. 10-14), суд вважає за потрібне задовольнити позовну заяву.

Судові витрати зі сплати судового збору суд залишає за позивачем за його клопотанням (а.с. 28).

Керуючись ст. ст.2,4,12,13,76-83,89 ЦПК, ст. ст.1269,1270,1272 ЦК, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , додатковий строк тривалістю три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після його матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. М. Дубовік

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118719634
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —278/284/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні