Ухвала
від 30.04.2024 по справі 369/7383/24
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/7383/24

Провадження №1-кс/369/1570/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.04.2024 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання слідчого СВ Бучанського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Бородянського відділу Бучанської окружної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42022112320001952 від 30.06.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

30.04.2024 року до провадження слідчого судді Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого СВ Бучанського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Бородянського відділу Бучанської окружної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42022112320001952 від 30.06.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України.

Клопотання обґрунтоване тим, що СВ Бучанського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022112320001952 від 30.06.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України.

Відповідно до витягу з рішення засновника (власника) Приватного підприємства «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» (далі - ПП «ІНЖБУДТОРГ») від 19.04.2021 року № 2 ОСОБА_5 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) призначено на посаду генерального директора Приватного підприємства «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» з 19.04.2021 року.

Відповідно до статуту затвердженого Рішенням № 2 Власника Приватного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від03.11.2021 року:

1.1. Приватне підприємство «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» - самостійний господарський суб`єкт, який є юридичною особою і заснований на приватній власності.

1.2. Підприємство є юридичною особою. Права та обов`язки юридичної особи Підприємство набуває з дня його державної реєстрації.

У своїй діяльності Підприємство керується цим Статутом та чинним законодавством України. Статут Підприємства визначає порядок організації його діяльності.

Підприємство несе відповідальність за своїми зобов`язаннями в межах коштів на його рахунках та належного йому майна.

Підприємство має всі права та обов`язки юридичної особи, передбачені чинним законодавством України.

5.1. Управління підприємством здійснюється Власником, Генеральним директором та Заступником Генерального директора згідно повноважень, передбачених Статутом та контрактом, в разі його укладення.

5.4. Поточне керівництво діяльністю Підприємства здійснюють Генеральний директор спільно з Заступником Генерального директора, які призначаються Власниками згідно п. 5.3.3. Статут.

5.5. Генеральний Директор без доручення діє від імені Підприємства та в межах своєї компетенції:

5.5.1. Укладає угоди, договори, контракти, в тому числі зовнішньоекономічні, з урахуванням положень, які зазначені в цьому Статуті.

5.5.2. Видає доручення.

5.5.3. Видає накази та розпорядження, що обов`язкові для всіх працівників.

5.5.4. Має право першого підпису всіх фінансових документів.

5.5.5. Розробляє поточні плани діяльності Підприємства і заходи, що с необхідними для вирішення його завдань.

5.5.6. Затверджує щорічний кошторис, штатний розклад і посадові оклади співробітників, встановлює показники, розмір та строки їх преміювання.

5.5.7. Затверджує ціни на продукцію і тарифи на послуги.

5.5.8. Затверджує нормативні акти, які регламентують діяльність структурних підрозділів Підприємства, його посадових осіб та працівників, а також нормативні акти, то визначають відносини між підрозділами та філіями Підприємства.

5.5.9. Приймає на роботу і звільняє з роботи працівників Підприємства, застосовує то них заходи заохочення і накладає стягнення.

5.5.10. 3абезпечує виконання рішень Власника, прийнятих в межах його компетенції.

5.5.11. Приймає рішення щодо інших питань поточної діяльності Підприємства.

5.5.12. Укладає від імені Підприємства контракт з Заступником Генерального директора.

5.6. Генеральний директор Підприємства має право:

5.6.1. Самостійно укладати договори (контракти), угоди та будь-які інші правочини на будь-яку суму, окрім угод, договорів та контрактів, визначених в п.5.3.7 Статуту, які можуть бути укладені виключно спільно з Заступником Генерального директора.

5.6.2. Розпоряджатися майном, зокрема основними засобами Підприємства в межах, що визначені цим Статутом та рішеннями Власника.

5.6.3. Без доручення діяти від імені Підприємства, представляти його у всіх установах, підприємствах і організаціях.

5.6.4. Відкривати в банках розрахунковий та інші рахунки.

5.6.5. Здійснювати інші дії, спрямовані на досягнення мети та цілей Підприємства в межах його компетенції.

5.6. Генеральний директор вирішує всі питання поточної і господарської діяльності Підприємства, крім тих, що входять у виключну компетенцію Власників.

5.7. Генеральний директор несе безпосередню відповідальність за виробничу, господарську, фінансову діяльність Підприємства, в тому числі відповідальність за укладені Підприємством правочини, окрім правочинів, визначених п.5.3.7 Статуту, за які Генеральний директор несе солідарну відповідальність із Заступником Генерального директора.

5.8. Генеральний директор організовує роботу Підприємства та відповідає за всю його діяльність перед державою, Власниками та трудовим колективом Підприємства, крім правочинів, визначених п.5.3.7 Статуту, за які Генеральний директор несе солідарну відповідальність перед державою, Власниками та трудовим колективом Підприємства із Заступником Генерального директора.

Згідно ч. 3 ст. 18 КК України службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином, перебуваючи на посаді Генерального директора Приватного підприємства «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», ОСОБА_5 , наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, правом підпису офіційних документів від імені даного підприємства, тобто згідно з ч. 3 ст. 18 є службовою особою.

Так, 07 липня 2021 року між відділом освіти Немішаївської селищної ради Київської області в особі начальника ОСОБА_6 , що діє на підставі Положення про відділ освіти, затвердженого рішенням 2-ої сесії 8 го скликання Немішаївської селищної ради від 23 грудня 2020 року та Приватним підприємством «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», що є платником податку ПДВ (свідоцтво про реєстрацію № НОМЕР_2 ), в особі Генерального директора ОСОБА_5 , який на підставі Статуту, ліцензія (серія, № 39-Л від 13 вересня 2017 року) або реєстраційний запис № 2013042165 укладено договір № 53 на виконання робіт по об`єкту «Капітальний ремонт, термомодернізація будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 (коригування)».

Розділом I вищезазначеного Договору передбачено наступне:

1.1. Підрядник зобов`язується своїми силами і засобами та на свій ризик, в межах Договірної ціни, що наведена в розділі III Договору, виконати роботи по об`єкту: «Капітальний ремонт, термомодернізація будівлі Немішаївської ЗОШ I-II ступенів № 1, за адресою: Київська область, Бородянський район, смт. Немішаєве, вул. Заводська, 45 (коригування)», який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (надалі - Об`єкт) за завданням Замовника та у встановлений строк здати виконання робіт Замовнику, а Замовник зобов`язується прийняти від Підрядника закінчені роботи (об`єкт будівництва) та оплатити їх.

2.1 Якість виконаних робіт передбачених цим договором, матеріальні ресурси, що використовуються для виконання робіт та обладнання, яке постачається, повинно відповідати державним стандартам, будівельним нормам, вимогам чинного законодавства, відповідним нормативним документам, проектно-кошторисній документації та Договору.

Договірну ціну узгоджено розділом ІІІ:

3.1. Ціна цього Договору становить 18 356 070,86 грн. (Вісімнадцять мільйонів триста п`ятдесят шість тисяч сімдесят гривень 86 коп.) у тому числі ПДВ 3 059 345,14 грн. (Три мільйона п`ятдесят дев`ять тисяч триста сорок п`ять гривень 14 коп.) (Додаток № 2 до цього Договору).

Строки виконання робіт за Договором узгоджено розділом ІV:

4.1. Термін виконання робіт - до 31.12.2021, якщо інше не встановлено календарним графіком виконання робіт (додаток № 1, який є невід`ємною частино цього Договору), в якому зазначаються дати початку та закінчення всіх основних видів робіт та об`єкту будівництва в цілому, передбачених даним Договором. Календарний графік виконання робіт складає Підрядник та передає їх Замовнику під час підписання договору.

4.6. Підрядник надає відповідальним особам Замовника не пізніше 20 числа звітного місяця в друкованому вигляді наступну документацію з виконаних робіт: акти приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в) - 2 прим; довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (примірна форма КБ-3) - 2 прим; підсумкові відомості ресурсів - 1 прим; розрахунок загальновиробничих витрат до локальних кошторисів - 1 прим.

4.8. Акти приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в) надаються Підрядником відповідальним Особам Замовника. При цьому Акти приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в) мають бути також підписані зі сторони Підрядника особою, відповідальною за виконання робіт на об`єкті (виконробом) та зі сторони Замовника особою, що здійснює технічний нагляд на об`єкті відповідно до Порядку здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 № 903.

5.3. Поточні та остаточний розрахункиза виконані роботи Замовник здійснюєлише при умові надходження коштів з джерел фінансування, на підставі актів форми КБ-2в, КБ-3, підписаних уповноваженими представниками Сторін.Акти виконаних робіт готує Підрядник i передає ixдля підписанняЗамовнику устрок непізніше 20-гoчисла звітногомісяця впаперовому вигляді.

Права та обов`язки Підрядника визначено п. 6.2. Договору, зокрема згідно п.п. 6.2.8. Підрядник повинен виконати передбачені цим Договором роботи, якість яких відповідає державним стандартам, будівельним нормам іншим нормативно-правовим актом та проектно-кошторисній документації на Об`єкт.

Відповідальність сторін узгоджено розділом VIII:

8.1. У разі невиконання або неналежного виконання своїх зобов`язань за Договором Сторони несуть відповідальність, передбачену законодавством та цим Договором.

8.2. Оскільки роботи виконуються із залученням бюджетних коштів, відповідальність Сторін за порушення зобов`язань за цим Договором та порядок урегулювання спорів визначаються з дотриманням вимог актів законодавства, що регулюють ці питання.

Строк дії договору узгоджено розділом XІ:

11.1. Цей Договір набирає чинності з моменту підписання і діє до 31.12.2021 року але у будь-якому випадку до повного виконання Сторонами своїх зобов`язань за даним Договором. У разі виникнення незалежних віл Сторін обставин, що унеможливлюють виконання ними своїх договірних зобов`язань строк дії Договору може продовжуватись на термін, визначений у додатковій угоді до даного Договору.

29 грудня 2021 року між сторонами, укладено додаткову угоду № 1 до договору № 53 від 07.07.2021 року, якою продовжено дію договору до 01.06.2022 року, а також, 22.07.2022 року укладено додаткову угоду № 2 відповідно якої продовжено дію договору до 31.12.2022 року.

Після укладеннядоговору навиконання робіт№ 53від 07.07.2021року уГенерального директораПП «ІНЖЕНЕРНОБУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» ОСОБА_5 ,який бувслужбовою особою,у невстановлений досудовим розслідуванням час та в невстановленому досудовим розслідуванням місці виник злочинний умисел, спрямований на службове підроблення з метою заволодіння чужим майном, а саме бюджетними коштами, виділеними на виконання будівельних робіт по об`єкту «Капітальний ремонт, термомодернізація будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: Київська область, Бородянський район, смт. Немішаєве, вул. Заводська, 45 (коригування)».

З метою реалізації вказаного злочинного умислу, направленого на службове підроблення з метою заволодіння чужим майном, а саме бюджетними грошовими коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області, ОСОБА_5 , будучи службовою особою, наділеною правом підпису документів, будучи обізнаним про дійсні обсяги та вартість виконаних робіт по об`єкту «Капітальний ремонт, термомодернізація будівлі Немішаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1, за адресою: Київська область, Бородянський район, смт. Немішаєве, вул. Заводська, 45 (коригування)», діючи умисно, 04 листопада 2021 року, перебуваючи в АДРЕСА_1 , в точно невстановленому місці, в точно не встановлений час, усвідомлюючи протиправний, суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливим мотивом, з метою заволодіння чужим майном у великих розмірах, а саме бюджетними грошовими коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області, зловживаючи своїм службовим становищем, достовірно знаючи і усвідомлюючи, що роботи з капітального ремонту, термомодернізації будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 виконані не в повному обсязі та не відповідають проектно кошторисній та первинній звітній документації, особисто склав акт № 3/1 приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 04.11.2021 рокуза листопад 2021 року, до якого вніс недостовірні відомості про обсяги і вартість виконаних робіт з утеплення зовнішніх стін приміщення школи на загальну суму 54871,70 грн., а саме в частині: утеплення фасадів мінеральними плитами товщиною 20 мм з опорядженням декоративним розчином за технологією «Cerezit», Укоси, ширина до 300 мм, плити теплоізоляційні із мінеральної вати «Isover штукатурний фасад» - 30 мм, суміш МВ для приклеювання та захисту плит Cerezit СТ 190, сітка із скловолокна ССШ 160, дюбелі фасадні, фарба грунтуюча Cerezit СТ 16, штукатурка декоративна Cerezit СТ 64, акрилова фарба Cerezit СТ 42, особисто підписав його, і тим самим засвідчив документ, що містить недостовірні відомості про обсяги і вартість виконаних робіт, надавши йому статус офіційного, таким чином склав підроблений офіційний документ.

Після цього, ОСОБА_5 ,у відповідностідо умовукладеного договору№ 53від 07.07.2021 року, надав вказаний підроблений офіційний документ для підпису Замовнику, з метою отримання бюджетних коштів, таким чином видав завідомо підроблений документ.

Таким чином, ОСОБА_5 , підозрюється у вчиненні злочину (кримінального правопорушення), передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Крім того, ОСОБА_5 , будучи службовою особою, наділеною правом підпису документів, будучи обізнаним про дійсні обсяги та вартість виконаних робіт по об`єкту «Капітальний ремонт, термомодернізація будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: Київська область, Бородянський район, смт. Немішаєве, вул. Заводська, 45 (коригування)», діючи умисно, 23 грудня 2021 року, перебуваючи в АДРЕСА_1 , в точно невстановленому місці, в точно не встановлений час, усвідомлюючи протиправний, суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливим мотивом, з метою заволодіння чужим майном, а саме бюджетними грошовими коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області, зловживаючи своїм службовим становищем, достовірно знаючи і усвідомлюючи, що роботи з капітального ремонту, термомодернізації будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 виконані не в повному обсязі та не відповідають проектно кошторисній та первинній звітній документації, особисто склав акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в від 23.12.2021 року за грудень 2021 року, до якого вніс недостовірні відомості про обсяги і вартість робіт, які виконано не в повному обсязі, а саме: улаштування жолобів підвісних, ринви водостічної, з`єднувач ринви, кріплення ринви, навішування водостічних труб, труба водостічна, муфта труби, хомут тримач труби ПВХ, дюбель для кріплення труби, воронка зливна, коліно труби, улаштування з листової сталі поясків, сандриків, підвіконних відливів, відлив, установлення бордових каменів бетонних і залізобетонних при інших видах покриттів, поребрик із бетону, а також, які взагалі не виконані, а саме: огородження покрівель перилами (виробник «Бона Трейд»), огорожа покрівлі, додатковий поручень з нержавіючої сталі, установлення готових пожежних драбин, драбина ДП-1 L=5200, драбина ДП-2 L=7100.

В подальшому, особисто підписав його, і тим самим засвідчив документ, що містить недостовірні відомості про обсяги і вартість виконаних робіт на суму 601292,95 грн., надавши йому статус офіційного, таким чином склав підроблений офіційний документ.

Після цього, ОСОБА_5 , у відповідності до умов укладеного договору № 53 від 07.07.2021 року, надав вказаний підроблений офіційний документ для підпису Замовнику, з метою отримання бюджетних коштів, таким чином видав завідомо підроблений документ.

Таким чином, ОСОБА_5 , підозрюється у вчиненні злочину (кримінального правопорушення), передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на заволодіння бюджетними коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області, ОСОБА_5 , будучи службовою особою, наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями та правом підпису документів, діючи умисно, в період часу з листопада по грудень 2021 року, в точно не встановлений час, перебуваючи в смт. Немішаєве Бучанського району Київської області, в точно невстановленому місці, усвідомлюючи протиправний, суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з корисливим мотивом, з метою заволодіння бюджетними коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області, зловживаючи своїм службовим становищем, достовірно знаючи, що роботи за договором № 53 від 07.07.2021 року на виконання робіт з капітального ремонту, термомодернізації будівлі Немішаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 виконані не в повному обсязі, у відповідності до умов укладеного договору № 53 від 07.07.2021 року, з використанням засобів вчинення злочину, а саме підроблених актів приймання виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в № 3/1 від 04.11.2021 року та № 4 від 23.12.2021 року, які містять недостовірні відомості про обсяги і вартість виконаних робіт, надав останні для підпису Замовнику, з метою заволодіння бюджетними коштами у великих розмірах, які в подальшому начальник відділу освіти Немішаївської селищної ради ОСОБА_6 , підписала та скріпила гербовою печаткою і разом з фінансово-бухгалтерською документацією подала до Управління Державної казначейської служби України у Бородянському районі.

Внаслідок вказаних умисних дій ОСОБА_5 , на банківський рахунок ПП «ІНЖБУДТОРГ» № НОМЕР_3 , відкритий в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» на підставі платіжних доручень від 04.11.2021 року та 23.12.2021 року неправомірно перераховано грошові кошти на загальну суму 656164,65 грн. (шістсот п`ятдесят шість тисяч сто шістдесят чотири гривні 65 копійок).

Таким чином, ОСОБА_5 , будучи службовою особою, вчинив незаконне заволодіння чужим майном, а саме бюджетними коштами Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області в розмірі 656164,65 грн., що становить великий розмір, тобто такий, що в двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Таким чином, ОСОБА_5 , підозрюється у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому у великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Крім того, ОСОБА_5 , будучи Генеральним директором Приватного підприємства «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» з 19 квітня 2021 року по 20 грудня 2022 року, мав право оперативного управління грошовими коштами підприємства та займав посаду пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, вчинивши за вищевказаних обставин кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч. 4 ст. 191 КК України, з метою реалізації свого злочинногоумислу,направленого налегалізацію (відмивання)майна,одержаного злочиннимшляхом,діючи умисно,усвідомлюючи суспільнонебезпечний характерсвоїх дій,передбачаючи табажаючи настанняїх суспільно-небезпечнихнаслідків увигляді порушеннявстановленого закономпорядку обігумайна,достовірно розуміючита знаючи,що фактичніобсяги тавартість виконанихбудівельних робітза Договором№ 53 від07.07.2021 року, у період часу з листопада по грудень 2021 року, не відповідали обсягам та вартості, визначеним проектно-кошторисною та первинною звітною документацією будівельних робіт, а також вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, шляхом вчинення предикатного кримінального правопорушення, у результаті якого з місцевого бюджету Відділу освіти Немішаївської селищної ради Київської області з 04.11.2021 року по 23.12.2021 року безпідставно перераховано на рахунок № НОМЕР_3 , який використовує у своїй діяльності ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» (код ЄДРПОУ 36760989) грошові кошти на загальну суму 656164,65 грн. (шістсот п`ятдесят шість тисяч сто шістдесят чотири гривні 65 копійок) незаконно отримав вказані грошові кошти.

Враховуючи викладене, Генеральний директор ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ» ОСОБА_5 , знаючи, що вказані вище грошові кошти прямо та повністю одержані злочинним шляхом та щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, незаконно їх набув на баланс очолюваного ним підприємства та у подальшому, як генеральний директор ПП «ІНЖБУДТОРГ» розпочав ними володіти.

Після цього, ОСОБА_5 , будучи Генеральним директором ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», доводячи до кінця свій злочинний умисел, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи та бажаючи настання їх суспільно-небезпечних наслідків у вигляді порушення встановленого законом порядку обігу майна, достовірно розуміючи, що вищевказані грошові кошти прямо та повністю одержані злочинним шляхом та щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, у період час з листопада 2021 року по червень 2022 року, точного часу не встановлено, перебуваючи у невстановленому місці, використав та розпорядився грошовими коштами в інтересах ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», у тому числі вчинив фінансові операції у ході яких перевів частину вказаних грошових коштів на адресу СГД в т.ч. ТОВ "ЕЛЕМЕНТБУД" (код 42323146), ТОВ "ОКВАЛЕНТ" (код 38428370), ТОВ «АБЕРТ» (код 43822192), ТОВ "ВК МІРА" (код 43452599), ТОВ «АВТОБАН-ШИНА» (код 44246226), ТОВ "ПП БУДСЕРВІС" (код 41993370).

Враховуючи викладене, ОСОБА_5 , знаючи, що грошові кошти у сумі 656164,65 грн прямо та повністю одержані злочинним шляхом та щодо яких фактичні обставини свідчать про їх одержання злочинним шляхом, діючи у власних інтересах, незаконно використав та розпорядився ними.

Таким чином, ОСОБА_5 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 209 КК України набуття, володіння, використання, розпорядження майном, у тому числі здійснення фінансової операції, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, вчинені особою, яка знала, що таке майно прямо та повністю одержано злочинним шляхом.

У вчиненні кримінального правопорушення обґрунтовано підозрюється ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець смт. Володарка Володарського району Київської області, українець, громадянин України, проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

З додержанням порядку та строків, встановлених ст. ст. 276-278 КПК України 30.04.2024 ОСОБА_5 , повідомлено про підозру у вчинені кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України.

Підозра ОСОБА_5 , є обґрунтованою та підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 96-2 КК України спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно були предметом кримінального правопорушення, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), а у разі, коли його не встановлено, - переходять у власність держави.

Крім того, відповідно до санкції ч. 1 ст. 209 КК України легалізація майна, одержаного злочинним шляхом карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна.

Тому виникла необхідність у накладенні арешту на майно підозрюваного з метою забезпечення спеціальної конфіскації та конфіскації майна як виду покарання, відповідно до п. п. 2, 3 ч. 2 ст. 170 КПК України.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна підозрюваному ОСОБА_5 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , паспорт громадянина України, серія та номер: НОМЕР_4 , виданий 30.08.2002, видавник: Володарський РВ ГУ МВС України в Київській області, країна громадянства: Україна) на праві приватної власності належить квартира, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

Враховуючи викладене, з метою забезпечення спеціальної конфіскації, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, виникла необхідність у накладенні арешту на майно підозрюваного ОСОБА_5 , а саме на квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

Крім того, згідно з п. 4 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Враховуючи те, що грошові кошти в сумі 656164,65 грн (шістсот п`ятдесят шість тисяч сто шістдесят чотири гривні 65 копійок), незаконно та безпідставно переведені Відділом освіти Немішаївської селищної ради Київської області на рахунок ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», код ЄДРПОУ 36760989, та з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди виникла необхідність у накладенні арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунку ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , що відкритий у АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299, код ЄДРПОУ 14360570, вул. Грушевського, 1Д, м. Київ, 01001), а саме розрахунковому рахунку НОМЕР_3 .

На підставі наведеного, слідча просила слідчого суддю накласти арешт на квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 , яка відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна належить підозрюваному ОСОБА_5 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , паспорт громадянина України, серія та номер: НОМЕР_4 , виданий 30.08.2002, видавник: Володарський РВ ГУ МВС України в Київській області, країна громадянства: Україна); кошти, ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , які знаходяться на рахунку НОМЕР_3 , що відкритий у АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299, код ЄДРПОУ 14360570, вул. Грушевського, 1Д, м. Київ, 01001), у межах суми 656164,65 грн (шістсот п`ятдесят шість тисяч сто шістдесят чотири гривні 65 копійок), за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів та інших обов`язкових платежів до державного бюджету, а також заборонити уповноваженим органам вчиняти будь-які дії щодо реєстрації та перереєстрації вказаного об`єкту нерухомого майна, а саме квартири АДРЕСА_4 та зобов`язати АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299, код ЄДРПОУ 14360570, вул. Грушевського, 1Д, м. Київ, 01001), надати слідчому довідку про залишок коштів на банківському рахунку НОМЕР_3 , при накладенні арешту на кошти ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», код ЄДРПОУ 36760989.

Прокурор через канцелярію суду зареєструвала клопотання в якому просила слідчого суддю здійснювати розгляд клопотання без її участі та врахувати підтримання нею вимог клопотання в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1. ст. 172 КПК України неприбуття осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання та надані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що вимоги клопотання слід задовольнити частково з наступних підстав.

За положеннями ст. 170 КПК арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна (ч. 10 ст. 170 КПК).

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 170 КПК, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна (ч. 5 ст. 170 КПК).

За вимогами п. 3 ч. 2 ст. 173 КПК при вирішенні питання про арешт майна з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання слідчий суддя повинен враховувати наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність, за вчинення якого, у разі визнання особи винуватою, суд може призначити покарання у виді конфіскації майна.

Відповідні дані мають міститися у клопотанні слідчого (детектива), який звертається з проханням арештувати майно, оскільки згідно ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 96-2 КК України спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно були предметом кримінального правопорушення, крім тих, що повертаються власнику (законному володільцю), а у разі, коли його не встановлено, - переходять у власність держави.

Відповідно до санкції ч. 1 ст. 209 КК України легалізація майна, одержаного злочинним шляхом карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 6 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно з частиною 11 ст. 170 КПК України, заборона користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що її незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Згідно з положеннями Конституції України та Закону України «Про міжнародні договори і угоди» чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України і підлягає застосуванню поряд з національним законодавством України.

До основних стандартів у сфері правового регулювання відносин власності належить Загальна декларація прав людини (1948 р.) та Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод (1950 р.) (далі Конвенція) учасником яких є Україна. Стаття 17 Загальної декларації прав людини проголошує право приватної власності як основне і невідчужуване право людини. Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод є міжнародним договором, який закріплює певний перелік найбільш важливих для людини суб`єктивних прав. Складовою цієї Конвенції є окремі протоколи, які доповнюють та розвивають її положення.

Статтею 1 Протоколу №1 (1952 р.) до Конвенції встановлено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном, ніхто не може бути позбавлений свого майна, інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до положень ч. 5 ст. 9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Практика ЄСПЛ визначає, що стаття 1 Протоколу, яка спрямована на захист особи (юридичної особи) від будь-якого посягання держави на право володіти своїм майном, також зобов`язує державу вживати необхідні заходи, спрямовані на захист права власності (рішення по справі «Броньовський проти Польщі» від 22.06.2004).

Відповідно до ст. 8 Конвенції кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання, матеріали кримінального провадження, приходить до переконання, що клопотання обґрунтоване та підлягає частковому задоволенню, в частині накладення арешту на квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 , яка відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна належить підозрюваному ОСОБА_5 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , паспорт громадянина України, серія та номер: НОМЕР_4 , виданий 30.08.2002, видавник: Володарський РВ ГУ МВС України в Київській області, країна громадянства: Україна) та заборонити уповноваженим органам вчиняти будь-які дії щодо реєстрації та перереєстрації вказаного об`єкту нерухомого майна, а саме квартири АДРЕСА_4 , оскільки існує необхідність в забезпеченні спеціальної конфіскації, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи та стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди у кримінальному провадженні, в частині вимог клопотання щодо зобов`язання АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299, код ЄДРПОУ 14360570, вул. Грушевського, 1Д, м. Київ, 01001), надати слідчому довідку про залишок коштів на банківському рахунку НОМЕР_3 , при накладенні арешту на кошти ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», код ЄДРПОУ 36760989 відмовити, оскільки відповідно до п. 3 ч. 1 ст.62Закону України«Про банкиі банківськудіяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками органам прокуратури України, Служби безпеки України, Державному бюро розслідувань, органам Національної поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Бюро економічної безпеки України, Антимонопольному комітету України, Національному агентству з питань запобігання корупції, Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, - на їхні запити щодо банківських рахунків клієнтів та операцій, проведених на користь чи за дорученням клієнта, у тому числі операцій без відкриття рахунків, а саме відомості на конкретно визначену дату або за конкретний проміжок часу та стосовно конкретної юридичної або фізичної особи, фізичної особи - підприємця про: наявність рахунків, номери рахунків, залишок коштів на рахунках, операції списання з рахунків та/або зарахування на рахунки, призначення платежу, ідентифікаційні дані контрагента (для фізичних осіб - прізвище, ім`я та по батькові, ідентифікаційний номер платника податку; для юридичних осіб - повне найменування, ідентифікаційний код у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), номер рахунку контрагента та код банку контрагента.

З урахуванням наведеного, прокурор самостійно вправі звернутися за отриманням інформації щодо карткового рахунку інформацію про рух/залишок коштів по вище вказаному банківському рахунку та інших відомостей безпосередньо до банківської установи і в разі відмови в наданні такої інформації - звернутись з відповідним клопотання про надання дозволу на тимчасовий доступ до слідчого судді.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170-173, 175, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СВ Бучанського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Бородянського відділу Бучанської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42022112320001952 від 30.06.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України задовольнити частково.

Накласти арешт на квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_3 , яка відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна належить підозрюваному ОСОБА_5 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , паспорт громадянина України, серія та номер: НОМЕР_4 , виданий 30.08.2002, видавник: Володарський РВ ГУ МВС України в Київській області, країна громадянства: Україна).

Заборонити уповноваженим органам вчиняти будь-які дії щодо реєстрації та перереєстрації вказаного об`єкту нерухомого майна, а саме квартири АДРЕСА_4 .

Накласти арешт на кошти ПП «ІНЖЕНЕРНО БУДІВЕЛЬНА ТОРГІВЛЯ», код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , які знаходяться на рахунку НОМЕР_3 , що відкритий у АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299, код ЄДРПОУ 14360570, вул. Грушевського, 1Д, м. Київ, 01001), у межах суми 656164,65 грн (шістсот п`ятдесят шість тисяч сто шістдесят чотири гривні 65 копійок), за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів та інших обов`язкових платежів до державного бюджету.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 5 (п`яти) днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118720542
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —369/7383/24

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні