Рішення
від 28.01.2008 по справі 3/23-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.01.2008 року Справа № 3/23-08

Господарський суд Сумської області , у складі судді Левченко П.І. розглянувши матеріали справи

за позовом: Управління майна обласної ради, м. Суми

до відповідача: Управління охорони здоров`я обласної державної адміністрації,

м. Суми

про визнання права власності

За участю представників сторін :

від позивача: Сілаєва О.В., довіреність № 2/0038 від 25.01.2008 року ;

від відповідача: не з`явився .

Суть спору : позивач просить суд визнати право спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області в особі Сумської обласної ради на нерухоме майно, що розташоване за адресою : м. Суми, вул. Свердлова , 44 :

1. приміщення диспансеру, площею 985,5 м 2, на плані позначене літерою «А»;

2. приміщення гаражу , площею 106,0 м 2, на плані позначене літерою «Б»;

3. огорожа , на плані позначена № 1-3

Відповідач належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи в судове засідання не з`явився та відзиву на позовну заяву суду не подав , тому відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається на підставі наявних в ній доказів .

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача , господарський суд встановив:

До спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області належить нерухоме майно за адресою: м.Суми, вул. Свердлова, 44, в якому розташовується комунальний заклад - Сумський обласний лікувально-фізкультурний диспансер. Згідно технічного паспорту, виготовленого Комунальним підприємством «Сумське міське бюро технічної інвентаризації», до об`єктів нерухомості, розташованих за вказаною адресою, належать:

1. приміщення диспансеру, площею 985,5 м 2 , на плані позначене літерою «А»;

2. приміщення гаражу, площею 106,0 м 2 , на плані позначене літерою «Б»;

3. огорожа, на плані позначена №1-3.

Управління майном обласної ради, як орган, уповноважений управляти майном, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, має намір зареєструвати право спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області в особі Сумської обласної ради на приміщення Сумського обласного лікувально-фізкультурного диспансеру. Реєстрацію вказаного права власності здійснює Комунальне підприємство «Сумське міське бюро технічної інвентаризації», яке в своїй діяльності керується Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим Наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002 р. №7/5. У вказаному положенні викладено вичерпний перелік правовстановлюючих документів, на підставі яких здійснюється реєстрація прав власності на об`єкти нерухомого майна. У п.10 даного переліку вказано, що одним з таких документів є рішення суду про визнання права власності на об`єкти нерухомого майна.

Управління майном обласної ради вважає, що вказане приміщення знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області з наступних міркувань.

5 листопада 1991 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №311 «Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною власністю)». На виконання вказаної постанови Міністерство охорони здоров`я України передало у комунальну власність Сумського облвиконкому майно підприємств, установ, організацій, підпорядкованих відділу охорони здоров`я Сумського облвиконкому, про що свідчить акт передачі від 25 лютого 1992 року, затверджений заступником Міністра охорони здоров`я України В.Г.Передерієм та заступником голови Сумського облвиконкому О.Д.Мартиненком. Згідно п.8 вказаного акту у комунальну власність Сумського облвиконкому було передано майно лікарняно-фізкультурного диспансеру, яке знаходилося за адресою: м.Суми, вул. Свердлова, 44.

Згідно з п.10 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з набранням чинності цим Законом майно, передане до комунальної власності областей і районів, а також набуте на інших законних підставах, є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст, управління яким відповідно до Конституції здійснюють районні та обласні ради або уповноважені ними органи.

До цього часу нерухоме майно за адресою: м.Суми, вул. Свердлова, 44, знаходиться на балансі обласного комунального закладу - Сумський обласний лікувально-фізкультурний диспансер, заяв від фізичних чи юридичних осіб щодо права власності на вказаний об`єкт нерухомості немає.

Відповідно ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії. На даний час існують перешкоди у здійсненні позивачем права розпоряджатися своїм майном. Управління майном обласної ради не має можливості здійснити відносно нерухомого майна, розташованого за адресою: м.Суми, вул. Свердлова, 44, будь-які дії, так як не має документу, що підтверджує право власності.

Оскільки відповідач не заперечує у задоволенні позовних вимог та враховуючи те, що у позивача маються достатньо документів, які підтверджують приналежність

йому цього вищезазначеного майна , тому, позовні вимоги правомірні , обґрунтовані та такі що підлягають задоволенню.

Оскільки відповідач не подав обґрунтованих заперечень проти позову та враховуючи те, що у позивача маються достатньо документів, які підтверджують приналежність йому цього майна, господарський суд вважає позовні вимоги правомірними, обґрунтованими та такими що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 316,319 Цивільного кодексу України, ст.ст. 44,49,82-85 ГПК України суд

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити в повному обсязі .

2. Визнати право спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області в особі Сумської обласної ради (40030, м. Суми, пл. Незалежності, 2) на нерухоме майно, що розташоване за адресою : м. Суми, вул. Свердлова , 44 :

·приміщення диспансеру, площею 985,5 м 2, на плані позначене літерою А;

·приміщення гаражу , площею 106,0 м 2, на плані позначене літерою Б;

·огорожа , на плані позначена № 1-3

3. Копію рішення надіслати сторонам по справі.

Повний текст рішення підписаний суддею 28.01.2008 року

СУДДЯ П.І. ЛЕВЧЕНКО

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення28.01.2008
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118720570
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/23-08

Рішення від 28.01.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Ухвала від 06.01.2009

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Ухвала від 15.02.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Бунякіна Г.І.

Ухвала від 26.01.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Бунякіна Г.І.

Судовий наказ від 05.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

Рішення від 21.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

Рішення від 12.02.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Рішення від 28.01.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 16.01.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко П.І.

Ухвала від 15.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні