Рішення
від 23.04.2024 по справі 529/271/24
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/271/24

Провадження № 2-о/529/39/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2024 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Петренко Л.Є.

секретаря- Звягольської В.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документа,-

встановив:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Диканського районного суду Полтавської області із заявою у якій просить встановити факт належності йому державного акта на право власності на земельну ділянку.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 вказав, що йому на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 7,55 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Диканської селищної ради Полтавського району Полтавської області. Право власності на вказану земельну ділянку підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ПЛ №098019, виданого Диканською державною райдержадміністрацією. Однак, при видачі вказаного правовстановлюючого документу допущено помилку в написанні його прізвища, де вказано « ОСОБА_2 » замість вірного « ОСОБА_3 », як наслідок він позбавлений можливості повноцінно розпоряджатись своїм майном, як власник.

Вказані обставини і слугували підставою для звернення до суду з відповідною заявою про встановлення факту та належності правовстановлюючого документа.

29.03.2024 ухвалою судді Диканського районного суду Полтавської області відкрито провадження по справі та призначено її до судового розгляду.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання на розгляд справи не з`явився, однак подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, заявлені вимоги підтримує.

Представник заінтересованої особи Диканської селищної ради в судове засідання не з`явився, однак подав клопотання про розгляд справи у відсутність селищної ради. Заперечення стосовно заяви відсутні.

Дослідивши наявні по справі докази, суд приходить до наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ПЛ №098019, виданого 14.09.2005 Диканською райдержадміністрацією, володіє земельною ділянкою площею 7,55 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованою на території Диканської (колишня Балясненська сільська рада) селищної ради Полтавського району Полтавської області. Кадастровий номер земельної ділянки 5321081300:00:001:0017 (а.с.11).

У вказаному Державному акті прізвище власника заявника по справі вказано « ОСОБА_2 ».

Разом з тим, з належно завіреної копії Договору про оренду землі від 07.12.2015, вбачається, що такий укладений з ОСОБА_1 .. Об`єкт оренди - належна йому земельна ділянка площею 7,5493 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321081300:00:001:0017 (а.с.13).

У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, містяться відомості про реєстрацію права оренди земельної ділянки площею 7,5493 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321081300:00:001:0017, орендодавцем вказано ОСОБА_1 (а.с.12).

З поданих суду документів - належно завірених копій сторінок паспорта громадянина України, свідоцтва про народження, вбачається, що повне правильне прізвище, ім`я та по батькові заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Таким чином, слід дійти висновку про те, що невідповідність у написанні прізвища як « ОСОБА_2 » замість вірного « ОСОБА_3 » у Державному акті на право власності на земельну ділянку є технічною помилкою, та не несе за собою жодних наслідків, які впливали на право володіння заявником ОСОБА_1 земельною ділянкою.

Відповідно до ч. 6ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

За правовими позиціями Верховного Суду України щодо судової практики розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, коли громадяни не можуть використати правовстановлюючі документи, оскільки зазначені в них прізвище, ім`я, по - батькові, місце чи час народження не відповідають записам у правовстановлюючому документі, якщо хоч і не посвідчують особу, але є необхідними для підтвердження певного права, а установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п.6 ч.1ст. 315 ЦПК України, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Згідно роз`яснень Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 р. «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»суд вправі розглядати справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі прізвище, ім`я, по-батькові якої зазначені в документі не збігаються в свідоцтві про народження, паспорті, свідоцтві про смерть, інше.

Даний факт має для заявника ОСОБА_1 юридичне значення, іншим шляхом встановити його неможливо.

Факт встановлюється з метою подальшого розпорядження належним заявнику ОСОБА_1 правом власності на належну йому земельну ділянку.

Оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви та встановлення факту належності ОСОБА_1 . Державного акту на право власності на земельну ділянку.

Керуючись ст. ст.293,294,315,316,319 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документа - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ №098019, виданого 14 вересня 2005 року Диканською районною державною адміністрацією.

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуюча: Л.Є. Петренко

Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118721210
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документа

Судовий реєстр по справі —529/271/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Петренко Л. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні