Ухвала
від 30.04.2024 по справі 461/1049/24
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/1049/24

Провадження № 1-кс/461/2651/24

УХВАЛА

30.04.2024 року місто Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові клопотання прокурора Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків, передбачених ч.5ст.194КПК України відносно підозрюваного

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт Нижанковичі Самбірського району Львівської області, громадянина України, українця, розлученого, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 та зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

встановив:

Слідчим відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області у Львівській області, за процесуального керівництва Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42024142410000030 від 26.01.2024 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, та за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

Прокурор Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , мотивуючи клопотання тим, що з огляду на дані про особу підозрюваного та обставини вчинення інкримінованого тяжкого кримінального правопорушення у якому він підозрюється, мають місце та збереглися ризики, передбачені ст.177 КПК України, а тому є підстави для продовження строку дії відповідних обов`язків щодо останнього.

Підозрюваний в ході розгляду клопотання не заперечив проти його задоволення.

Прокурор клопотання підтримав з мотивів наведених у ньому.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши доводи учасників процесу, оцінивши усі обставини справи у їх сукупності, приходжу до наступних висновків, виходячи з наведених нижче доводів та мотивів.

Органом досудового розслідування дії підозрюваного кваліфікуються за ч.3 ст.332 КК України, за викладених у повідомленні про підозру обставин.

Підозра ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення обґрунтована зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:

-рапортом про виявлення кримінального правопорушення від 25.01.2024 №62/47-86нт;

-протоколами допиту свідка ОСОБА_5 від 29.01.2024,01.02.2024;

-протоколом огляду, ідентифікації, копіювання та вручення грошових коштів (несправжніх імітаційних засобів) від 04.02.2024, згідно якого оглянуто, ідентифіковано несправжні імітаційні засоби у вигляді грошових коштів у загальній сумі 5000 доларів США, які надано свідку для подальшої передачі ОСОБА_4 , як неправомірної вигоди;

- протоколом затримання ОСОБА_4 від 04.02.2024, в порядку ст. 208 КПК України, за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.332 КК України.

- речовими доказами заздалегідь оглянутими, ідентифікованимигрошовими коштами (несправжніми імітаційними засобами) на суму 5000 доларів США, серії та номери купюр яких повністю співпали з тими, що зазначені в протоколі огляду, ідентифікації, копіювання та вручення грошових коштів (несправжніх імітаційних засобів) від 04.02.2024, та іншими речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні;

-іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності та взаємозв`язку.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 05.02.2024 підозрюваному ОСОБА_4 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави та у разі внесення такої покладенням обов`язків:

-прибувати до старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 або іншого слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом;

-не відлучатися з Львівської області без дозволу старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 або іншого слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора або суду;

-повідомляти старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 або іншого слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

-утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні № 42024142410000030 від 26.01.2024, зокрема, з ОСОБА_5 та ОСОБА_7 ;

-здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

06.02.2024 ОСОБА_4 звільнений із ДУ «Львівська установа виконання покарань №19», у зв`язку із внесення застави.

29.03.2024 постановою керівника Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону про продовження строку досудового розслідування, строк досудового розслідування продовжено до трьох місяців, а саме до 04.05.2024.

29.03.2024 ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_4 продовжено строк дії ухвали про обрання запобіжного заходу, зокрема обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України до 04.05.2024.

Слідчим суддею Галицького районного суду м. Львова 30.04.2024, продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42024142410000030 від 26.01.2024 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, та за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, до п`яти місяців, тобто до 04липня 2024 року.

У ході розгляду клопотання встановлено, що у даному кримінальному провадженні надалі існують ризики, передбачені ст. 177 КПК України, адже на даний час досудове розслідування ще не завершено. Так, у кримінальному провадженні не проведено усіх необхідних процесуальних, в тому числі слідчих дій, а відтак є необхідність у продовженні строку дії запобіжного заходу в частині продовження обов`язків підозрюваного, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України.

Статтею 177 КПК Українипередбачено, що метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам, серед іншого, переховуватися від суду, незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення.

Згідност. 194 КПК України,обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченомустаттею 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Перевіряючи доводи клопотання на предмет наявності ризиків, передбаченихст. 177 КПК України, вважаю, що такі є вмотивованими.

Так, оцінюючи ризик незаконного впливу на інших учасників даного провадження, зокрема свідків слідчий суддя враховує положення ст. ст. 23, 94 КПК України, згідно яких суд досліджує докази безпосередньо, показання учасників кримінального провадження суд отримує усно, а жоден доказ не має наперед встановленої сили. Отже, виходячи зі стадії даного кримінального провадження, має місце реальний ризик, впливу на свідків, які станом на момент розгляду даного клопотання не допитані судом.

Крім того, той факт, що на момент розгляду даного клопотання досудове розслідування триває, а отже не зібрані усі докази у межах даного кримінального провадження, не проведений весь комплекс слідчих (розшукових) та процесуальних дій, вказує на те, що інші ризики наведені слідчим у клопотанні мають місце і є обґрунтованими.

Наведені обставини свідчать про те, що застосований запобіжний захід є адекватним, дозволяє уникнути ризикам у кримінальному провадженні та на даний час немає підстав і недоцільно змінювати його на більш м`який.

При вирішенні питання застосування запобіжного заходу слідчим суддею беруться до уваги дані про вік, стан здоров`я та особу підозрюваного, у тому числі соціальні зв`язки та сімейне становище, характер інкримінованого кримінального правопорушення.

Таким чином, оцінюючи клопотання, доводи учасників провадження та усі обставини справи у їх сукупності, беручи до уваги вагомість наявних доказів того, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні інкримінованого злочину, на підставі аналізу матеріалів клопотання, змісту пред`явленої підозри, даних про особу підозрюваного, його поведінки під час розслідування злочину, приходжу до висновку, що тяжкість покарання, яке загрожує останньому, у разі визнання його винним у вчиненні інкримінованого злочину, в сукупності з іншими встановленими в ході розгляду клопотання обставинами, з огляду на вірогідність того, що ОСОБА_4 може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується, свідчать про те, що ризики, передбачені ч.1 ст.177 КПК України, які були враховані при застосуванні запобіжного заходу не відпали.

Відтак, приходжу до висновку, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться у клопотанні, а тому клопотання підлягає до задоволення та підозрюваному слід продовжити дію обов`язків, передбачених ч.5ст.194 КПК України.

Керуючись ст.ст.177,178,183,184,194 КПК України,

постановив:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 05.02.2024, а саме:

-прибувати до старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 або іншого слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом;

-не відлучатися з Львівської області без дозволу старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 або іншого слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора або суду;

-повідомляти старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 або іншого слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

-утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні №42024142410000030 від 26.01.2024, зокрема, з ОСОБА_5 та ОСОБА_7 ;

-здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Строк дії ухвали до 30 червня 2024 року, включно.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118724607
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —461/1049/24

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні