Рішення
від 22.04.2024 по справі 453/1954/23
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/1954/23

№ провадження 2/453/139/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 квітня 2024 року Сколівський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Курницької В.Я.;

секретаря судового засідання Трембач М.М.;

без участі учасників справи,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду у місті Сколе Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сколівської міської ради Стрийського району Львівської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом, -

в с т а н о в и в :

До Сколівського районного суду Львівської області 20 листопада 2023 року в порядку цивільного судочинства звернувся позивач ОСОБА_1 в особі належно уповноваженого представника (згідно з ордером на надання правничої (правової) допомоги від 17 листопада 2023 року серія ВС №1242737) ОСОБА_2 , з позовною заявою до відповідача Сколівської міської ради Стрийського району Львівської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом, в якій просить визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 право власності на земельну ділянку площею 0,1294 га, кадастровий номер 4624583600:01:001:0132, яка розташована в с. Корчин Стрийського району Львівської області, урочище «Передні Долини», цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, у порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позовні вимоги мотивує тим, що предметом позову є земельна ділянка площею 0,1294 га з кадастровим номером 4624583600:01:001:0132, розташована в с. Корчин Стрийського району Львівської області, урочище «Передні Долини» з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, вартістю 625, 18 грн., згідно із витягом із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки від 15 листопада 2023 року.

Зазначає, що вказана земельна ділянка належала ОСОБА_3 на праві приватної власності, що підтверджується Державним актом на право власності на землю серії ЯД №433775 від 05 грудня 2007 року, виданим на підставі рішення Корчинської сільської ради №179 від 25 квітня 2007 року.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер.

В цей же день відкрилася спадщина, до якої входило майно, що належало спадкодавцю, в тому числі вказана земельна ділянка.

За життя спадкодавцем було складено заповіт, який посвідчений приватним нотаріусом Сколівського районного нотаріального округу Львівської області Батлюк О.І. від 16 жовтня 2020 року та зареєстровано в реєстрі за №1293.

Відповідно до даного заповіту все своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося і взагалі все те, на що матиме право і що буде йому належати на день його смерті ОСОБА_3 заповів позивачу.

Відтак, спадкування здійснювалося за заповітом.

Позивач в межах законодавчо встановленого шестимісяного строку для прийняття спадщини, а саме 28 серпня 2023 року подав заяву про прийняття спадщини до Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області.

Однак оформити право власності на вказану земельну ділянку та здійснити його реєстрацію, відповідно до закону, не може у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на вказане нерухоме майно на ім`я спадкодавця, оскільки такі було втрачено, у зв`язку з чим нотаріусом йому роз`яснено необхідність звернення до суду за захистом своїх прав.

Таким чином, щоб захистити своє набуте в порядку спадкування право власності на майно спадкодавця, позивач змушений звернутися до суду з цим позовом.

Ухвалою судді Сколівського районного суду Львівської області Курницької В. Я. від 21 листопада 2023 року прийнято вказану вище позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження з викликом (повідомленням) сторін у судове засідання, з визначенням дати підготовчого засідання на 13 лютого 2024 року.

Ухвалою Сколівського районного суду Львівської області від 13 лютого 2024 року закрито підготовче провадження у справі, призначено її до судового розгляду по суті.

В судове засідання, призначене на 10 квітня 2024 року, сторони не з`явились.

Належно уповноваженим представником позивача ОСОБА_1 адвокатом Комарницькою М.В. (на підставі ордеру на надання правничої (правової) допомоги від 17 листопада 2023 року серія ВС № 1242737) до початку судового засідання подано клопотання від 10 квітня 2024 року про розгляд справи без її участі та участі її довірителя. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задоволити.

Відповідач - Сколівська міська рада Стрийського району Львівської області, явку представника у судове засідання не забезпечила, однак від міського голови ОСОБА_4 надійшла заява, сформована в системі «Електронний суд» 08 грудня 2023 року про розгляд справи без участі представника відповідача.

Враховуючи, що сторони не прибули в судове засідання, а перешкод для розгляду справи судом не встановлено, то суд вважає за можливе здійснювати розгляд без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК України.

Частиною 4 ст.268 ЦПК України передбачено, що у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Відповідно до ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Оскільки текст рішення складено 22 квітня 2024 року, то незважаючи на те, що судове засідання призначене на 10 квітня 2024 року, датою ухвалення рішення є саме 22 квітня 2024 року.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши дійсні обставини справи, права та обов`язки сторін, дослідивши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Як встановлено судом при розгляді спору, ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 , виданого Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Львові у відповідності до актового запису № 20 від 04 лютого 2023 року.

В цей же день, 03 лютого 2023 року, відкрилася спадщина, до якої входило майно, що належало спадкодавцю, зокрема земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства площею 0,1294 га, яка розташована в с. Корчин Стрийського району Львівської області, урочище «Передні Долини».

Вказана земельна ділянка належала ОСОБА_3 на праві приватної власності на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №433775 від 05 грудня 2007 року, виданого на підставі рішення Корчинської сільської ради № 179 від 25 квітня 2007 року (копія міститься в матеріалах справи).

05 грудня 2007 року було здійснено державну реєстрацію земельної ділянки в Державному земельному кадастрі та присвоєно їй кадастровий номер 4624583600:01:001:0132, що підтверджується витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, копія якого також міститься у матеріалах справи.

За життя ОСОБА_3 склав заповіт, який посвідчений приватним нотаріусом Сколівського районного нотаріального округу Львівської області Батлюк О.І. від 16 жовтня 2020 року та зареєстровано в реєстрі за № 1293.

Згідно із заповітом, усе своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалось, покійний заповів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , єдиному спадкоємцеві за заповітом.

Як вбачається із інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №73730859 від 28 серпня 2023 року, яка міститься в матеріалах справи, даний заповіт є чинним.

Таким чином, судом встановлено, що померлий ОСОБА_3 склав заповіт, а позивач - ОСОБА_1 , відповідно до приписів ст. 1235 ЦК України, є спадкоємцем за даним заповітом, який спадщину прийняв, подавши відповідну заяву до нотаріуса, однак не може оформити свої спадкові права у зв`язку із відсутністю оригіналу документа на право власності на спадкове майно.

Відповідно дост. 13 Конституції Українидержава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб`єкти права власності рівні перед законом.

Згідно зі ст. ст.41,55 Конституції Україниправо приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Права людини і громадянина захищаються законом. Кожен має право будь - якими не забороненими законом способами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальним принципами міжнародного права.

Згідно з положеннями ч. 1ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначенийзаконом або договором (стаття 5 ЦПК України).

За приписами ч. 1ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання (ч. 1ст. 15 ЦК України).

Відповідно до положеньст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1216 ЦК Українипередбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла(спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зіст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті (ч. 1 ст. 1223 ЦК України). Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (ст. 1233 ЦК України).

Згідно з вимогами ст.ст.1269,1270 ЦК Україниспадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Частина 1стаття 1270 ЦК Українипередбачає, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. ч. 1, 3ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленогост. 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Судом встановлено, що єдиним спадкоємцем за заповітом є позивач - ОСОБА_1 , який прийняв спадщину, звернувшись 28 серпня 2023 року до Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області з відповідною заявою, на підставі якої було заведено спадкову справу № 164/2023р., однак не може оформити право власності в порядку спадкування за заповітом на спадкове майно через відсутність оригіналу документу про право власності на спадкове майно.

Відповідно дост. 328 ЦК Україниправо власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Виходячи зі змістуст. 392 ЦК Україниправо власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Відповідно до п. 3.1 листа ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику з розгляду цивільних справ про спадкування», право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Прийняття спадщини є фактом, яке відображає волю спадкоємця придбати майно після смерті спадкодавця. В даному випадку позивач прийняв спадщину юридично, оскільки його воля, як спадкоємця за заповітом, була виражена у подачі ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином, позивач прийняв спадщину в порядку ч. 1ст. 1269 ЦК України, оскільки своєчасно подав заяву про прийняття спадщини, прийняв її за заповітом.

Згідно зіст. 15 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно з п. 1 ч. 2ст. 16 ЦК Україниспособом захисту цивільних прав може бути визнання права.

Таким чином, суд вважає, що позивач є суб`єктом набуття права власності на спадкове майно з підстав прийняття спадщини за заповітом в порядку ч. 1ст. 1269 ЦК України.

Суд, належно оцінивши зібрані у справі докази, вважає, що факти, викладені позивачем у позовній заяві, є достовірними, не викликають сумніву, а відтак позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню.

На підставі викладеного вище, керуючись ст. ст.259,263-265 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Сколівської міської ради Стрийського району Львівської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на земельну ділянку площею 0,1294 га, кадастровий номер 4624583600:01:001:0132, яка розташована в с. Корчин Стрийського району Львівської області, урочище «Передні Долини», цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, у порядку спадкування за заповітом після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Львівського апеляційного суду через Сколівський районний суд Львівської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер картки фізичної особи - платника податків: НОМЕР_1 ;

Відповідач: Сколівська міська рада Львівської області, місцезнаходження: 82600, м. Сколе, майдан Незалежності, 1, Стрийський район Львівська область, код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 04056262.

Головуючий суддя В.Я. Курницька

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118725208
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —453/1954/23

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні