Ухвала
від 30.04.2024 по справі 463/1456/24
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/1456/24

Провадження №2-о/463/95/24

УХВАЛА

про призначення експертизи

30 квітня 2024 року Личаківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого судді - Леньо С.І.

присяжнихРіпецької О.Р., Гриновця В.С.

з участю секретаря судового засідання Станько Р.О.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

представника заінтересованої особи Михальської-Гибрик І.М.

представника ОСОБА_3 адвоката Мачічки О.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, призначення опікуна, заінтересована особа Личаківська районна адміністрація Львівської міської ради -

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання недієздатною його матері ОСОБА_3 та призначення його опікуном. Заяву мотивує тим, що його мати тривалий час хворіє на психічні розлади, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, самостійно реалізувати свої немайнові права та інтереси, потребує опіки.

В судовому засіданні заявник та представник заявника заявили клопотання з метою залучення спеціальних медичних знань про призначення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_3 .

Розглянувши клопотання, заслухавши думку учасників процесу, які не заперечили проти заявленого клопотання, з`ясувавши обставини справи, суд вважає за необхідне призначити зазначену експертизу, виходячи з наступного.

Згідно з п.2 ч.1 ст.76 ЦПК України висновок експерта може бути доказом у справі.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Таким чином, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, потрібні спеціальні знання в галузі медицини, стан ОСОБА_3 , про який вказує заявник, об`єктивно підтверджується медичними документами, вона проходила тривале лікування в медичних закладах. Проведення судово-психіатричної експертизи слід доручити експертам-лікарям Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України».

Крім того,слід роз`яснитисторонам положенняст.109ЦПК України,відповідно доякої уразі ухиленняучасника справивід поданняекспертам необхіднихматеріалів,документів абовід іншоїучасті векспертизі,якщо безцього провестиекспертизу неможливо,суд залежновід того,хто ізцих осібухиляється,а такожяке дляних цяекспертиза маєзначення,може визнатифакт,для з`ясуванняякого експертизабула призначена,або відмовитиу йоговизнанні.

Оскільки для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити відповідно до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 105 ч.1 п.2, 252 ч.1 п.5, 298 ЦПК України, -

у х в а л и в:

Призначити у справі заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, призначення опікуна, заінтересована особа Личаківська районна адміністрація Львівської міської ради, судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якими-небудь психічними розладами (захворюваннями)? Якщо так, то якими саме?

2.Чи впливають ці розлади (захворювання) на здатність ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , враховуючи її психічний стан здоров`я, брати участь у судовому розгляді справи про визнання її недієздатною та особисто дати пояснення по суті справи?

4. Чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіки?

Проведення експертизи доручити експертам-лікарям Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (м. Львів, вул. Кульпарківська, 95), попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Зобов`язати ОСОБА_3 з`явитися за викликом експерта до Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» для проведення експертизи.

Роз`яснити ОСОБА_3 положення ч.2 ст.298 ЦПК України, відповідно до якого у виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи та медичні документи.

Роз`яснити учасникам процесу положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в порядку та строки передбачені ст. ст. 354, 355, пп. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України.

Суддя: Леньо С. І.

Присяжні Ріпецька О.Р.

Гриновець В.С.

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118731303
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —463/1456/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Леньо С. І.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Леньо С. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Леньо С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні