Рішення
від 19.04.2024 по справі 600/139/24-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2024 р. м. Чернівці Справа № 600/139/24-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Левицького В.К.

за участю:

секретаря судового засідання Олейщук А.-М.С.

позивача - ОСОБА_1

представника позивача Тимуша Л.Ф.

представників відповідачів Фесюк О.В., Жук А.Р., Негрича С.І.

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів,

Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області

про визнання протиправними та скасування наказів, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до суду з позовом, в якому просить:

визнати протиправним та скасувати наказ тимчасово виконуючого обов`язки голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ОСОБА_2 від 05.12.2023 № 760-к Про затвердження висновків щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців територіальних органів Держпродспоживслужби, які займають посади державної служби категорії Б - перших заступників та заступників начальників головних управлінь у 2023 році (додаток 3) в частині затвердження висновку щодо оцінювання результатів службової діяльності заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, який займає посаду державної служби категорії Б у 2023 році, ОСОБА_1 - заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області;

визнати протиправними та скасувати наказ тимчасово виконуючого обов`язки голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ОСОБА_2 № 784-к від 12.12.2023 про звільнення ОСОБА_1 з посади заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, у зв`язку з отриманням негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності у 2023 році, відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 87 Закону України Про державну службу;

поновити ОСОБА_1 на посаді заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецької області з 13.12.2023;

стягнути з Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецької області середній заробіток ОСОБА_1 за час вимушеного прогулу.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що був призначений на посаду заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області з 06.07.2017 згідно наказу № 453-к від 05.07.2017 Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та приступив до виконання обов`язків заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області з 06.07.2017 згідно наказу №194-к від 05.07.2017 начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

17.11.2023 начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області із ним було проведено оціночну співбесіду виконання завдань, під час якої встановлено факт виконання поставлених завдань на 2023 рік, за результатами якої оцінено перше завдання - 2 бали; друге завдання - 3 бали; третє завдання - 2 бали; четверте завдання - 3 бали; п`яте завдання - 1 бал. Відповідно, середній бал за виконання позивачем завдання склав 2,2 бали, що відповідає негативній оцінці.

05.12.2023 наказом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів № 760-к затверджено висновки щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців у 2023 році, у тому числі негативний висновок за результатами оцінювання ОСОБА_3 .

12.12.2023 наказом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів № 784-к позивача звільнено 13.12.2023 з посади заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у зв`язку з отриманням негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності відповідно до пункту 3 частини першої статті 87 Закону України Про державну службу та зроблений відповідний запис у трудовій книжці.

У зв`язку із тим, що з 13.12.2023 по 17.12.2023, внаслідок хвороби позивач був тимчасово непрацездатним, з вище вказаними наказами його ознайомлено під розписку тільки 18.12.2023.

Позивач вважає, що наказ №784-к про звільнення із займаної посади, а також висновок та наказ № 760-к про затвердження висновків щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців у 2023 році є протиправними, оскільки оцінювання службової діяльності здійснено всупереч дійсним результатам його роботи, з недотриманням принципів об`єктивності, достовірності, доступності та прозорості, взаємодії та поваги до гідності державного службовця.

За вказаною позовною заявою, ухвалою суду від 31.01.2024 відкрито провадження в адміністративній справі за правилами загального позовного провадження.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі відповідач, Держпродспоживслужба) подала до суду відзив на позовну заяву, в якому заперечувала проти позову, посилаючись на безпідставність та необґрунтованість заявленого позову.

В обґрунтування заперечень відповідач зазначав, що відповідно до витягу із Висновку щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців територіальних органів Держпродспоживслужби, які займають посади державної служби категорії Б - перших заступників та заступників начальників головних управлінь Держпродспоживслужби в областях, м. Києві та міжрегіональних головних управлінь Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні, у 2023 році (в частині, що стосується ОСОБА_1 ), затвердженого наказом Держпродспоживслужби від 05.12.2023 № 760-к (додаток 3 до зазначеного наказу), позивач, ОСОБА_1 - заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області за результатами оцінювання службової діяльності у 2023 році отримав оцінку негативна. Таким чином, звільнення позивача відбулось із дотриманням вимог ст. ст. 44, 87 Закону Про державну службу та Порядку оцінювання № 640, а тому відповідач вважає, що відсутні підстави для визнання протиправним скасування наказу Держпродспоживслужби від 12.12.2023 784-к Про звільнення ОСОБА_1 , та відповідно наказу Держпродспоживслужби від 05.12.2023 № 760-к Про затвердження висновків щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців у 2023 році в частині, що стосується ОСОБА_1 .

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (далі - відповідач) подав до суду відзив на позовну заяву, в якому заперечував проти позову, вважав пред`явлений позов безпідставним та необґрунтованим. Відповідач вважає, що у процесі негативного оцінювання службової діяльності не були порушені процедурні норми, враховані об`єктивні фактори, які мали вплив на кінцевий результат. Начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Гаєвською А.О. дотримані принципи справедливості, прозорості та об`єктивності під час оцінювання службової діяльності державного службовця заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Довганюка О.М. Відповідно до Порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2017 № 640, оцінювання проводиться на підставі ключових показників, визначених з урахуванням посадових обов`язків державного службовця, а також дотримання ним загальних правил етичної поведінки та вимог законодавства у сфері запобігання корупції.

Ухвалою суду від 27.02.2024 розгляд справи вирішено провести в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за участю сторін.

Ухвалою суду від 21.03.2024 закрито підготовче провадження у справі та призначено до судового розгляду по суті.

Заслухавши вступне слово учасників справи, дослідивши письмові докази по справі, з`ясувавши обставини, на які учасники справи посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, судом встановлено наступне.

Наказом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 05.07.2017 № 453-к Про призначення заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області призначено позивача з 06.07.2017 на посаду заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, як переможця конкурсу з посадовим окладом згідно з штатним розписом (Т. 1 а.с. 126).

На підставі вищенаведеного наказу, 05.07.2017 Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області видано наказ № 194-к Про початок виконання обов`язків ОСОБА_1 , яким наказано позивачу приступити до виконання обов`язків заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області з 06.07.2017 (Т. 1 а.с. 127).

Матеріалами справи підтверджується, що посада заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області відноситься до посади державної служби категорії Б.

02.10.2023 Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області видало наказ № 441-к Про визначення результатів виконання завдань державних службовців, які займають осади державної служби категорії Б та В, у 2023 році, яким затверджено Графік проведення визначення результатів виконання завдань державними службовцями Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, які займають посади державної служби категорії Б та В, в тому числі заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області Довганюка О.М. (Т. 2 а.с. 173-174, 175-178).

З вказаним наказом та графіком позивач ознайомився 02.10.2023, що підтверджується його підписом у згаданому наказі.

27.10.2023 Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області видало наказ № 484-к, яким внесло зміни у Графік проведення визначення результатів виконання завдань державними службовцями Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, які займають посади державної служби категорії Б та В, а саме: проведення оціночної співбесіди та завершення заповнення форми щодо результатів виконання завдань у частині виставлення балів, визначення оцінки та їх обґрунтування призначено на 17.11.2023 (Т. 2 а.с. 179-180)

З вказаним наказом позивач ознайомився 27.10.2023, що підтверджується його підписом у згаданому наказі.

Відповідно до графіку проведення визначення результатів виконання завдань державними службовцями, заступником начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області ОСОБА_1 був поданий начальнику Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області ОСОБА_4 звіт про виконання завдань, ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності за 2023 рік (Т. 2 а.с. 181-187).

17.11.2023 начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області проведено оціночну співбесіду з позивачем стосовно виконання завдань і ключових показників за 2023 рік, за результатами якої оцінено перше завдання - 2 бали; друге завдання - 3 бали; третє завдання - 2 бали; четверте завдання - 3 бали; п`яте завдання - 1 бал, про що зазначено в Результатах виконання завдань державним службовцем, який займає посаду державної служби категорії «Б» або «В», за 2023 рік. Відповідно, середній бал за виконання позивачем завдання склав 2,2 бали, що відповідає негативній оцінці (Т. 2 а.с. 188-190).

В матеріалах справи міститься акт про відмову позивача ознайомитися з результатами оцінювання від 17.11.2023 (Т.1 а.с. 216).

Разом з тим, у позові позивач, серед іншого, стверджував, що відповідачем було порушено процедуру оцінювання в частині ознайомлення з результатами оцінювання.

Наказом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 05.12.2023 № 760-к Про затвердження висновків щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців у 2023 році затверджено висновок щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців територіальних органів Держпродспоживслужби, які займають посади державної служби категорії Б перших заступників та заступників начальників головних управлінь Держпродспоживслужби в областях, м. Києві та міжрегіональних головних управлінь Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні, у 2023 році, згідно з додатком 3 та зазначено, що позивач одержав негативну оцінку (Т.1 а.с. 46-47, 48).

08.12.2023 Міністром Кабінету Міністрів України листом за № 31664/0/2-23 на підставі листів Держпродспоживслужби погоджено звільнення за умови дотримання вимог законодавства: ОСОБА_1 з посади заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (Т. 3 а.с. 11).

Наказом виконуючого обов`язки голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 12.12.2023 № 784-к звільнено позивача з посади заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області з 13.12.2023 у зв`язку з отриманням негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності у 2023 році, відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 87 Закону України Про державну службу (п. 1 наказу) (Т.1 а.с. 217, Т.3 а.с. 7).

Підстава: наказ Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 05.12.2023 № 760-к Про затвердження висновків щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців у 2023 році, погодження Міністра Кабінету Міністрів України від 08.12.2023 № 31664/0/2-23.

14.12.2023 Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області видано наказ № 563-к «Про проведення розрахунку при звільненні ОСОБА_1 », яким наказано провести повний розрахунок заробітної плати при звільненні позивачу (Т. 1 а.с. 218-219)

З наказами від 12.12.2023 № 784-к та від 14.12.2023 № 563-к позивач ознайомлений 18.12.2023, що підтверджується його підписом (Т. 1 а.с. 57).

Про звільнення позивача з посади державної служби з 13.12.2023, на підставі оскаржуваного наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 12.12.2023 № 784-к, зроблено запис в особовій картці державного службовця (Т. 1 а.с. 94-98).

Вважаючи накази від 05.12.2023 № 760-к та від 12.12.2023 № 784-к протиправними, позивач звернувся до суду з вказаним позовом.

Судом також встановлено, що 11.12.2023 позивач звернувся до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області із скаргою на висновок щодо оцінювання результатів службової діяльності державного службовця (Т. 2 а.с. 39-50).

З метою перевірки викладених у скарзі ОСОБА_1 від 11.12.2023 фактів порушення його прав при оцінюванні результатів службової діяльності, наказом Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області № 834-ОД від 19.12.2023 утворено та затверджено кількісний та персональний склад комісії для перевірки викладених у скарзі фактів із числа державних службовців Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (Т.2 а.с. 51-53).

За результатами розгляду скарги, 22.12.2023 комісією Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області складено Висновок, в якому зафіксовано, що факт порушення процедури оцінювання державного службовця під час оціночної співбесіди не знайшов свого підтвердження (Т. 2 а.с. 54-60).

28.12.2023 Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області повідомило позивача листом за вих. № 24.09-5441-23 про результати розгляду скарги, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення від 26.01.2024 (Т. 2 а.с. 61 67, 68, 69).

Крім того, судом встановлено, що 12.12.2023 позивач подав на ім`я виконуючого обов`язки голови Держпродспоживслужби скаргу на висновок щодо оцінювання результатів службової діяльності державного службовця (Т. 3 а.с. 161 - 167).

Вказану скаргу зареєстровано в Держпродспоживслужбі 13.12.2023 за вх. № Д-4423 (Т. 3 а.с. 161).

14.12.2023 Держпродспоживслужба направила на адресу позивача лист за вих. № В-3971/Д-4423, в якому повідомила, що у зв`язку з отриманням негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності наказом Держпродспоживслужби від 12.12.2023 № 784-к «Про звільнення ОСОБА_1 » його звільнено із займаної посади 13.12.2023 відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 87 Закону України «Про державну службу». Цим же листом роз`яснено позивачу право звернутися до адміністративного суду за захистом порушених прав, свобод або законних інтересів (Т. 3 а.с. 182).

Згідно довідки Укрпошти від 18.01.2024, вказаний лист не вручено позивачу у зв`язку із закінченням строку зберігання (Т. 3 а.с. 183 - 184).

Розглянувши матеріали справи, встановивши фактичні обставини в справі, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд прийшов до висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Принципи, правові та організаційні засади забезпечення публічної, професійної, політично неупередженої, ефективної, орієнтованої на громадян державної служби, яка функціонує в інтересах держави і суспільства, а також порядок реалізації громадянами України права рівного доступу до державної служби, що базується на їхніх особистих якостях та досягненнях визначає Закон України Про державну службу від 10.12.2015 № 889-VIII (далі - Закон № 889-VIII, в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин).

Частиною 1 ст. 1 Закону № 889-VIII зазначено, що державна служба - це публічна, професійна, політично неупереджена діяльність із практичного виконання завдань і функцій держави.

Відповідно до ч. 2 ст. 1 Закону № 889-VIII державний службовець - це громадянин України, який займає посаду державної служби в органі державної влади, іншому державному органі, його апараті (секретаріаті) (далі - державний орган), одержує заробітну плату за рахунок коштів державного бюджету та здійснює встановлені для цієї посади повноваження, безпосередньо пов`язані з виконанням завдань і функцій такого державного органу, а також дотримується принципів державної служби.

Положеннями ч. 2, 3 ст. 5 Закону № 889-VIII визначено, що відносини, що виникають у зв`язку із вступом, проходженням та припиненням державної служби, регулюються цим Законом, якщо інше не передбачено законом. Дія норм законодавства про працю поширюється на державних службовців у частині відносин, не врегульованих цим Законом.

Пунктами 10 та 13 ч. 1 ст. 7 Закону № 889-VIII встановлено, що державний службовець має право на: оскарження в установленому законом порядку рішень про накладення дисциплінарного стягнення, звільнення з посади державної служби, а також висновку, що містить негативну оцінку за результатами оцінювання його службової діяльності; безперешкодне ознайомлення з документами про проходження ним державної служби, у тому числі висновками щодо результатів оцінювання його службової діяльності.

Порядок оцінювання результатів службової діяльності державних службовців врегульовано ст. 44 Закону № 889-VIII. Так, ч. 1 цієї статті Закону визначено, що результати службової діяльності державних службовців щороку підлягають оцінюванню для визначення якості виконання поставлених завдань, а також з метою прийняття рішення щодо преміювання, планування їхньої кар`єри.

Згідно із ч. 2 та 3 ст. 44 Закону № 889-VIII оцінювання результатів службової діяльності проводиться на підставі показників результативності, ефективності та якості, визначених з урахуванням посадових обов`язків державного службовця, а також дотримання ним правил етичної поведінки та вимог законодавства у сфері запобігання корупції, виконання індивідуальної програми професійного розвитку, а також показників, визначених у контракті про проходження державної служби (у разі укладення).

Оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, які займають посади державної служби категорій "Б" і "В", здійснюється безпосереднім керівником державного службовця та керівником самостійного структурного підрозділу.

У відповідності до ч. 4, 5 ст. 44 Закону № 889-VIII державного службовця ознайомлюють з результатами оцінювання його службової діяльності під підпис протягом трьох календарних днів після проведення оцінювання.

Висновок щодо результатів оцінювання службової діяльності затверджується наказом (розпорядженням) суб`єкта призначення.

За результатами оцінювання службової діяльності державного службовця йому виставляється негативна, позитивна або відмінна оцінка з її обґрунтуванням.

У разі отримання державним службовцем негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності такий державний службовець звільняється із служби відповідно до пункту 3 частини першої статті 87 цього Закону та з ним розривається контракт про проходження державної служби (у разі укладення).

Висновок, що містить негативну оцінку за результатами оцінювання службової діяльності, може бути оскаржений державним службовцем у порядку, визначеному статтею 11 цього Закону.

Державний службовець має право висловити зауваження щодо оцінювання результатів його службової діяльності, які долучаються до його особової справи (ч. 6 - 8 ст. 44 Закону № 889-VIII).

Згідно ст. 11 Закону № 889-VIII у разі порушення наданих цим Законом прав або виникнення перешкод у реалізації таких прав державний службовець у місячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про це, може подати керівнику державної служби скаргу із зазначенням фактів порушення його прав або перешкод у їх реалізації.

У скарзі державний службовець може вимагати від керівника державної служби утворення комісії для перевірки викладених у скарзі фактів. Керівник державної служби зобов`язаний не пізніше 20 календарних днів з дня отримання скарги надати державному службовцю обґрунтовану письмову відповідь (рішення).

У разі неотримання в установлений частиною третьою цієї статті строк обґрунтованої відповіді на скаргу або незгоди з відповіддю керівника державної служби державний службовець може звернутися із відповідною скаргою до суду.

Частиною 11 ст. 44 Закону № 889-VIII визначено, що порядок проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців затверджується Кабінетом Міністрів України.

На виконання вказаної норми, постановою Кабінету Міністрів України від 23.08.2017 № 640 затверджено Порядок проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців (далі Порядок, в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин).

Пунктом 2 Порядку встановлено, що метою оцінювання є визначення якості виконання державним службовцем поставлених завдань, а також прийняття рішення щодо його преміювання, планування службової кар`єри.

Оцінювання проводиться з дотриманням принципів об`єктивності, достовірності, доступності та прозорості, взаємодії та поваги до гідності державного службовця (п. 3 Порядку).

Відповідно до п. 7, 9 - 12 Порядку оцінювання проводиться на підставі ключових показників, визначених з урахуванням посадових обов`язків державного службовця, а також дотримання ним загальних правил етичної поведінки та вимог законодавства у сфері запобігання корупції.

Оцінювання проводиться поетапно: визначення завдань і ключових показників; визначення результатів виконання завдань; затвердження висновку (крім випадків, коли жодне із визначених завдань не підлягає оцінюванню).

Визначення завдань і ключових показників для державного службовця здійснюється з урахуванням його основних посадових обов`язків. Завдання і ключові показники повинні зосереджуватись на досягненні завдань, установлених для відповідного державного органу, та відображати кінцевий результат, на досягнення якого спрямована службова діяльність державного службовця, вимірюватися в кількісному та/або якісному вираженні. Завдання і ключові показники, визначені для державних службовців у державному органі, не можуть дублюватися, крім завдань і ключових показників, визначених для державних службовців, посадові обов`язки яких збігаються.

Для державного службовця визначається від двох до п`яти завдань.

Строк виконання завдання повинен бути реальним для досягнення необхідного результату та визначатися з урахуванням строку прийняття наказу (розпорядження) про визначення результатів виконання завдань відповідно до пункту 13 цього Порядку.

Визначення завдань і ключових показників для заступників керівників здійснюється після визначення завдань і ключових показників для їх керівників.

Визначені для державного службовця завдання і ключові показники зберігаються в його особовій справі, а їх копії (в паперовій або електронній формі) у державного службовця та його безпосереднього керівника.

З метою відстеження прогресу виконання визначених для державного службовця завдань, аналізу інформації про стан досягнення завдань, установлених для відповідного державного органу, контролю своєчасності та якості процесу виконання завдань, визначення потреби у необхідності коригування процесу або результату виконання завдання, а також надання допомоги для належного виконання завдань проводиться моніторинг виконання завдань і ключових показників.

Завдання і ключові показники для державного службовця на наступний рік визначаються у грудні року, що передує звітному.

Згідно з приписами п. 13, 15, 16 Порядку визначення результатів виконання завдань проводиться у жовтні - грудні за період з 1 січня поточного року або з дати визначення завдань і ключових показників до дати прийняття наказу (розпорядження) про визначення результатів виконання завдань.

Для визначення результатів виконання завдань суб`єктом призначення приймається наказ (розпорядження), в якому зазначається: список державних службовців; строк визначення результатів виконання завдань; доручення, необхідні для організаційного забезпечення проведення цього етапу оцінювання (у разі потреби).

Висновок затверджується наказом (розпорядженням) суб`єкта призначення у грудні звітного року.

Служба управління персоналом державного органу, в якому працює державний службовець, ознайомлює відповідного державного службовця із затвердженим висновком у порядку, визначеному Законом України Про державну службу.

З матеріалів справи видно, що 13.01.2023 начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області А. Гаєвською затверджено позивачу, який займає посаду державної служби категорії Б або В на 2023 та перебуває на посаді заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, завдання і ключові показники результативності, ефективності та якості службової діяльності державного службовця, відповідно до яких основними завданнями позивача є:

1) організація та забезпечення ефективної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (далі - Головне управління) та підпорядкованих установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, в межах повноважень, відповідно до розподілу функціональних обов`язків;

2) забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації на території, на яку поширюються повноваження Головного управління;

3) забезпечення проведення ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин відповідно до законодавчих вимог;

4) організація та забезпечення ефективної роботи Головного управління стосовно реалізації державної політики у сфері реєстрації та обліку машин в агропромисловому комплексі;

5) своєчасне та якісне виконання завдань та доручень начальника Головного управління.

З вказаними завданнями позивач ознайомлений 13.01.2023, про що свідчить розписка останнього в завданнях (Т. 1 а.с. 199-201, Т.3 а.с. 178-179).

Ключовими показники результативності, ефективності та якості виконання цих завдань відповідно є:

завдання № 1:

1) забезпечено виконання не менш як 90% запланованих на звітній період завдань і заходів структурними підрозділами, згідно визначених повноважень відповідно до розподілу функціональних обов`язків, у рамках плану роботи Головного управління на 2023 рік;

2) організовано та завершено здійснення заходів, пов`язаних з реорганізацією державних установ ветеринарної медицини відповідно до наказу Держпродспоживслужби від 07.10.2022 року № 415 (зі змінами), а саме: здійснена державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються шляхом приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Строк виконання протягом звітного періоду;

завдання № 2:

1) у 100% випадків забезпечено своєчасне виявлення інфекційних хвороб тварин та повідомлено про них відповідно до наказу Держпродспоживслужби від 17.11.2022 № 480;

2) забезпечено здійснення своєчасних та дієвих заходів щодо ліквідації спалахів інфекційних хвороб тварин. Строк виконання протягом звітного періоду;

завдання № 3:

100% забезпечено акції проведення ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин відповідно до законодавчих вимог. Строк виконання протягом звітного періоду;

завдання № 4:

забезпечено проведення 100% реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів згідно звернень фізичних та юридичних осіб. Строк виконання протягом звітного періоду;

завдання № 5:

100% завдань та доручень начальника Головного управління виконано своєчасно та на високому професійному рівні. Строк виконання протягом звітного періоду.

Судом встановлено, що позивач подав звіт про виконання ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності, а також результати виконання завдань державним службовцем, який займає посаду державної служби категорій «Б» або «В», за 2023 рік (Т.1 а.с. 213-214, 215, Т.2 а.с. 181-187).

Дослідженням результатів виконання завдань державним службовцем, який займає посаду державної служби категорії «Б» або «В», за 2023 рік заступником начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області ОСОБА_1 , заповнений в частині відомостей щодо себе та займаної посади, опису досягнутих результатів у розрізі кожного визначеного завдання та строку його фактичного виконання встановлено наступне:

По першому завданню.

1) забезпечено виконання не менш як 90% запланованих на звітній період завдань і заходів структурними підрозділами, згідно визначених повноважень відповідно до розподілу функціональних обов`язків, у рамках плану роботи Головного управління на 2023 рік. Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Зокрема, протягом звітного періоду спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ, державних установ ветеринарної медицини відповідно до своїх повноважень у сферах ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів працювали над забезпеченням стабільної епізоотичної ситуації та продовольчої безпеки області.

З метою забезпечення ефективної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини проведена наступна робота.

Державними інспекторами, державними ветеринарними інспекторами районних управлінь ГУ проведено семінар-навчання із організаторами харчування та постачальниками харчових продуктів закладів дошкільної та шкільної освіти на тему: Дотримання харчового законодавства. Стан запровадження та функціонування системи НАССР в харчоблоках закладів шкільної та дошкільної освіти. Всього було залучено 290 осіб.

30.06.2023 на базі підприємств та державних установ ветеринарної медицини Чернівецького району проведено нараду-семінар на тему: Завдання посадових осіб Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області при здійсненні державного контролю та нагляду за додержанням законодавства у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. Під час заходу учасники ознайомилися із роботою харчоблоку Магальської ЗОШ І-ІІІ ст., агропромислового ринку м. Новоселиця, бійнею та ковбасним цехом ДП М`ясо Буковини м.Новоселиця, ДЛВСЕ № 12 м. Новоселиця та офіційного ветеринарного лікаря ОСОБА_5 . На теоретичній частині семінар-наради було проведено аналіз здійснення заходів державного нагляду та контролю державними інспекторами, державними ветеринарними інспекторами області за 6 місяців 2023 року, обговорено законодавчо-нормативні вимоги при здійсненні інспекторських повноважень. По підсумках семінар-наради перед державними інспекторами, державними ветеринарними інспекторами поставлені завдання щодо покращення даної роботи у сферах ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів.

Щомісячне проведення нарад по підсумках роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ оформлялось протоколами доручень. На таких нарадах аналізувалася здійснена робота за відповідний період та визначалися завдання по покращенню роботи. Такий підхід дав свої результати - покращилась ефективність та якість виконання завдань.

Проводилися перевірки роботи Вижницького районного управління ГУ, Вижницької та Дністровської районних державних лікарень ветеринарної медицини по виконанню посадових обов`язків спеціалістами даних установ, при цьому зверталась увага на недоліки у роботі, виявлені під час перевірки, та визначалися конкретні завдання та терміни на їх усунення.

На виконання наказу ГУ від 17.02.2023 №135-од державними інспекторами районних управлінь здійснювався контроль за роботою ДЛВСЕ на агропродовольчих ринках. Всього проведено 45 перевірок усіх ДЛВСЕ. Виявлені недоліки у роботі доводилися до директора Чернівецької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби та контролювалися їх усунення.

На виконання наказу ГУ від 09.03.2023 № 170-од державними інспекторами районних управлінь здійснювався контроль за роботою офіційних ветеринарних лікарів. Всього проведено 42 перевірки. Недоліків у роботі офіційних ветеринарних лікарів не встановлено.

Спеціалістами державних установ Держпродспоживслужби проведено близько 225,0 тис. досліджень різних видів, 1568,3 тис. щеплень та обробок тварин. Піддано ветеринарно-санітарним обробкам 831 об`єкт на площі 196 тис. m2. Відповідно до Програми визначення статусу України, як країни з контрольованим ризиком щодо губчастоподібної енцефалопатії великої рогатої худоби з початку року по області відібрано для досліджень 114 матеріалів.

Щороку відповідно до Плану протиепізоотичних заходів основних інфекційних та паразитарних захворювань тварин проводиться вакцинація домашніх непродуктивних тварин (собак, котів) за рахунок коштів державного бюджету. На території Чернівецької області здійснено вакцинацію проти сказу 120451 гол. собак та котів. Постійно проводиться роз`яснювальна робота серед населення області щодо небезпеки даного захворювання.

На виконання рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернівецькій обласній військовій адміністрації (протокол від 02.08.2023 №2) та відповідно до Плану протиепізоотичних заходів основних інфекційних і паразитарних захворювань тварин у Чернівецькій області на 2023 рік, на території Чернівецької області упродовж 12-14 вересня 2023 року була проведена пероральна імунізація диких м`ясоїдних тварин проти сказу наземним розподілом, а саме: на території Чернівецького району - 12-14 вересня, Вижницького району - 12-13 вересня, Дністровського району - 12-14 вересня. Всього було створено 93 робочі бригади при 52 територіальних громадах. Пероральною імунізацією по області охоплено 2000 кв.км площі, в т.ч. по Чернівецькому району - 1021 кв.км, Вижницькому району - 335 кв.км, Дністровському району - 644 кв.км. При цьому використано 50 тис. доз принад з вакциною Орісвак виробника ТОВ Укрветпромпостач (м. Бровари Київської області) на загальну суму 2124 тис. грн. Одночасно із проведенням імунізації здійснювався контрольний розподіл по 25 доз принад з вакциною Орісвак на визначених наказом Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області від 11.09.2023 № 631-од контрольних ділянках площею по 1 кв. км, а саме на урочищі Лунка Герцаївської ТГ Чернівецького району, урочищі Діброва с. Чорногузи Вижницької ТГ Вижницького району, урочищі Ластівка с. Іванівці Кельменецької ТГ Дністровського району. Відповідно до актів визначення споживання вакцини на контрольних ділянках, на урочищі Лунка Герцаївської ТТ Чернівецького району та урочищі Ластівка с.Іванівці Кельменецької ТГ Дністровського району принади з вакциною були повністю спожиті на 15 день, на урочищі Діброва с. Чорногузи Вижницької ТГ Вижницького району принади з вакциною були повністю спожиті на 8 день. Не раніше одного місяця після проведення пероральної імунізації диких м`ясоїдних тварин проти сказу проведено відстріл лисиць для дослідження сироваток крові на наявність антитіл та дослідження зубів лисиць на наявність біомаркеру - тетрацикліну. У прикордонних районах області організований відстріл окремих видів мисливських тварин необхідно буде проводити не ближче 5 км від лінії кордону із попереднім погодженням проведення кампанії відстрілу із Державною прикордонною службою області. Всього по області необхідно відстріляти 40 гол. лисиць, в т.ч. по Чернівецькому району - 20 гол., Вижницькому - 7 гол., Дністровському - 13 гол.

За звітний період проведено 18 засідань ДНПК: 2 - при Чернівецькій ОВА та 16 - при районних державних адміністраціях, на яких розглядалися питання щодо забезпечення епізоотичного благополуччя на території Чернівецької області.

Державними інспекторами, державними ветеринарними інспекторами здійснювався державний нагляд (контроль) операторів ринку щодо дотримання законодавства у сферах безпечності, окремих показників якості харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Здійснено 102 позапланових заходів державного контролю щодо дотримання законодавства у сферах безпечності, окремих показників якості харчових продуктів та ветеринарної медицини. У сфері ветеринарної медицини здійснено 82 позапланових інспектування, складено 5 приписів на усунення виявлених порушень та притягнуто до адміністративної відповідальності 5 осіб на загальну суму 731 грн. У сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів здійснено 20 позапланових заходів, за результатами яких видано 5 приписів і накладено 1 штраф за порушення законодавства про харчові продукти на суму 67000 грн. Розглянуто звернень громадян з питань безпечності харчових продуктів - 18, з питань ветеринарної медицини - 14.

В Чернівецькій області діє регіональна програма Дітям Буковини - здорове харчування на 2021-2023 рр.. На виконання доручення № 25 - А від 21.10.2022 року Про проведення моніторингу роботи харчоблоків закладів загальної середньої та дошкільної освіти області в умовах воєнного стану було проведено 312 моніторингових обстежень харчоблоків закладів шкільної та дошкільної освіти, встановлені порушення щодо дотримання гігієнічних вимог стосовно поводження з харчовими продуктами, запровадження та застосування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). 31 заклад працює без порушень. Проінформовано 1553 особи, відповідальних за надання послуг з харчування, щодо гігієнічних вимог стосовно поводження з харчовими продуктами, запровадження та застосування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Проведено дводенний онлайн - семінар на тему Запровадження та застосування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) у закладах освіти області, на якому було присутні 389 осіб (керівники закладів, відповідальні особи за харчування в закладах, медичні працівники, працівники харчоблоків, постачальники харчових продуктів та організатори харчування в закладах освіти області.

У рамках швейцарсько-українського проекту Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні з використанням програмного додатку Молочний модуль укладено договори з 2 операторами ринку (молочно-товарними фермами) області про надання послуг з проведення лабораторних досліджень (випробувань). Всі зразки молока поступають в Чернівецьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для проведення досліджень на загальну бактеріальну забрудненість (два зразки щомісяця) та на кількість соматичних клітин (один зразок на місяць).

Проводилася відповідна робота по підготовці підприємств області на відповідність вимогам Європейського Союзу та здійснення експортних операцій. Найбільше експорту своїх харчових продуктів здійснювали такі підприємства: ТОВ УПГ-Інвест, ПРАТ ЧОЖК, ТОВ ТД Грін Рей, ТОВ Агро-Овен, ТзОВ Дари гуцульщини, ТзОВ Фіто-фабрика, ПП Аперо. За 9 місяців 2023 року підприємствами області було експортовано 4756 т м`яса птиці, 87 т консервів з свинини, 21 т ковбасних виробів, 63 т субпродуктів птиці, 1102 т олії соняшникової, 11т грибної продукції, 0,4 т фітосиропів, 4 т кукурудзяних паличок та 350 т кукурудзи.

Спеціалістами опрацьовано та внесено до Державного реєстру операторів ринку, які не потребують експлуатаційного дозволу, 766 потужностей. При цьому 578 операторів ринку, які займаються обігом харчових продуктів, було зареєстровано в державному реєстрі, внесено зміни щодо державної реєстрації 55 операторам ринку та 122 оператори ринку припинили діяльність. Через невідповідність поданих заяв 1 оператору ринку було відмовлено у державній реєстрації. Всього зареєстровано на території області 10069 потужностей.

За результатами позапланових заходів державного контрою видано 6 експлуатаційних дозволів, з яких на харчові продукти тваринного походження - 6. Анульовано згідно заяв - 3 експлуатаційних дозволи.

Враховуючи надзвичайну ситуацію із масовим мором риби, що склалася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС, ініціював посилення проведення контролю за реалізацією риби та рибо продукції на території області, що дало можливість краще проводити роботу після надходження ряду контрольних листів та доручень від Держпродспоживслужби та ЧОВА, державні інспектори районних управлінь ГУ у період з 08.06.2023 по 30.09.2023 провели моніторингові відвідування 497 точок торгової мережі на предмет реалізації риби та рибо продукції, було виявлено реалізацію риби копченої та соленої в асортименті із недотриманням вимог чинного законодавства щодо маркування (термін придатності), недотримання умов зберігання рибної продукції (температурні режими), дана продукція в кількості 59,73 кг була знята з обігу операторами ринку в присутності державних інспекторів, при інших моніторингових обстеженнях порушень не виявлено. Опубліковано 8 статей, проведено 847 бесід із реалізаторами рибо продукції та роздано 800 пам`яток. Така робота продовжується і на даний час.

Спеціалістами державних установ ветеринарної медицини надавались адміністративні послуги, а саме здійснено видачу ветеринарних документів 12900 фізичним та юридичним особам (ветеринарних довідок - 8147, ветеринарних свідоцтв ф. 1, 2 - 3585, міжнародних ветеринарних сертифікатів - 219, ветеринарно-санітарних паспортів на тварин - 920). Державними інспекторами районних управлінь здійснювався контроль за видачеку ветеринарних документів. Всього перевірено 1825 ветеринарних документів, встановлено, що в І кварталі спеціалістами в Путильській ДВМ видано 14 ветеринарних свідоцтв Ф № 1, які не внесені до реєстру видачі ветеринарних документів. Інспекторами Дністровського районного управління виявлені 3 порушення, відібрані пояснення.

Сектор реєстрації сільськогосподарської техніки.

Всі заходи та завдання у рамках плану роботи Сектору реєстрації сільськогосподарської техніки виконано.

Протягом звітного періоду проведено 34 засідання екзаменаційної комісії.

За результатами іспитів на право отримання посвідчення тракториста-машиніста атестовано 793 людини, видано 361 посвідчення та проведено обмін 8 посвідчень тракториста-машиніста. Проведено модерацію 23 одиниць техніки.

Опрацьовано та надано відповіді на 91 запит підприємств, установ та організацій щодо реєстрації сільськогосподарської техніки.

Завдання виконано своєчасно та в повному обсязі.

2) Організовано та завершено здійснення заходів, пов`язаних з реорганізацією державних установ ветеринарної медицини відповідно до наказу Держпродспоживслужби від 07.10.2022 року № 415 (зі змінами), а саме: здійснена державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються шляхом приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Так, на виконання наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 07,10.2022 року № 415 "Про реорганізацію деяких державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби", з метою оптимізації діяльності державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, ГУ протягом 2023 року продовжуються розпочаті наприкінці 2022 року заходи направлені на виконання вказаного наказу.

В процесі роботи над проектами оптимізованої структури державних установ ветеринарноїмедициниЧернівецькоїобласті Держпродспоживслужбою було схвалено проект, що передбачає утворення трьох юридичних осіб - районних державних лікарень ветеринарної медицини.

Додатком 23 до наказу Держпродспоживслужби від 07.10.2022 № 415 (у редакції наказу Держпродспоживслужби від 30.12. 2022 № 643) визначений перелік державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби та підпорядковуються ГУ, які реорганізуються шляхом їх приєднання до інших державних установ, а саме:

-до Вижницької районної державної лікарні ветеринарної медицини: Путильська районна державна лікарня ветеринарної медицини;

- до Дністровської районної державної лікарні ветеринарної медицини: Сокирянська районна державна лікарня ветеринарної медицини, Хотинська районна державна лікарня ветеринарної медицини.

- до Державної установи "Чернівецька районна державна лікарня ветеринарної медицини": Герцаївська районна державна лікарня ветеринарної медицини, Глибоцька районна державна лікарня ветеринарної медицини, Заставнівська районна державна лікарня ветеринарної медицини, Кіцманська районна державна лікарня ветеринарної медицини, Сторожинецька районна державна лікарня ветеринарної медицини, Чернівецька обласна лікарня ветеринарної медицини.

Запровадження оновленої структури передбачало ліквідацію однієї обласної державної лікарні ветеринарної медицини, восьми районних державних лікарень ветеринарної медицини, п`яти дільниць та чотирьох пунктів ветеринарної медицини. За новою структурою до складу районних лікарень ветеринарної медицини увійшли 37 дільниць та один пункт ветеринарної медицини. Проведено визначення чисельності спеціалістів ветеринарної медицини у відповідності до навантаження, з урахуванням норм визначених наказом Держкомветмедицини від 26.11.2010 оку № 524. Загальна чисельність після оптимізації склала 208 штатних одиниць, скорочено 59 штатних одиниць персоналу. Відсоток скорочення складає - 19,9.

На сьогоднішній день всі працівники установ, що підлягають ліквідації звільнені. ГУ затверджено структури та штатні розписи установам - правонаступникам. Здійснено заходи щодо заповнення штатної чисельності установ правонаступників шляхом переведення працівників з ліквідованих установ та прийом на роботу нових працівників. Станом на 01.10.2023 фактична чисельність установ складає 166 одиниць (79,8% від штатної чисельності).

Зазначені заходи, за попереднім прогнозом, призведуть до економії бюджетних коштів в сумі 5 млн. 741,0 тис. грн. на рік.

Оновлена структура залишилася наближеною до попередньої та передбачила плавний перехід в ході реорганізації. Також, не очікується скорочення надходжень від наданих платних послуг, оскільки кількість наданих послуг корелюється із запитами від одержувачів послуг, кількість яких суттєво не змінилася.

Шляхом моніторингу проведення заходів з ліквідації встановлено, що майно, запаси та зобов`язання реорганізованих установ передано на підставі актів приймання передачі; рахунки, відкриті в територіальних органах Держказначейської служби України закрито; невикористані залишки коштів спеціального фонду державного бюджету в повному обсязі перераховано установам правонаступникам. Подана ліквідаційна звітність у відповідності до вимог діючого законодавства.

По другому завданню.

1) у 100% випадків забезпечено своєчасне виявлення інфекційних хвороб тварин та повідомлено про них відповідно до наказу Держпродспоживслужби від 17.11.2022 № 480

Так, протягом звітного періоду в області було зареєстровано у приватному секторі в випадків сказу тварин (с. Чорнівка - кіт, смт. Глибока - шур, м. Чернівці - собаки, кіт Чернівецького району, с. Клішківці - собака, с. Шебутинці - кіт Дністровського району). 1 неблагополучний пункт по лейкозу ВРХ господарство Іванківське с. Іванківці Чернівецького району, 1 випадок африканської чуми диких свиней лісових угідь Валя Кузьмінського лісництва Глибоцького УТМР Чернівецького району.

Завдання виконано своєчасно та в повному обсязі.

2) забезпечено здійснення своєчасних та дієвих заходів щодо ліквідації спалахів інфекційних хвороб тварин.

Зокрема, Чернівецьким та Дністровським районними управліннями ГУ та державними установами ветеринарної медицини, відповідно до Планів заходів по оздоровленню неблагополучних пунктів від вищезазначених захворювань, затверджених рішеннями ДПК при ЧРА та ДРА проводилися відповідні заходи по їх ліквідації та нелетущеники розповсюдження. Протягом 9 місяців 2023 року оздоровлено лісові угіддя Валя - Кузьмінського лісництва Глибоцького УТМР та 4 неблагополучні пункти по сказу (с. Чорнівка (кіт), смт. Глибока (щур) Чернівецького району, Клішківці (собака), с. Шебутини (кіт) Дністровського району.

Завдання виконано своєчасно та в повному обсязі.

По третьому завданню.

100% забезпечено проведення ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин відповідно до законодавчих вимог.

Згідно Єдиного державного реєстру тварин за поточний період ідентифіковано зареєстровано 4954 великої рогатої худоби, 1858 дрібної рогатої худоби в приватному секторі та 1479 - великої рогатої худоби, 283 дрібної рогатої худоби юридичними особами. Також ідентифіковано товарних свиней 126 юридичними особами та 7697 фізичними особами.

Державними ветеринарними інспекторами відділу державного контролю протягом звітного періоду проведені перевірки державних установ ветеринарної медицини області з питань ідентифікації сільськогосподарських тварин. Всього перевірено 14 державних установ ветеринарної медицини, по наслідках надані рекомендації по збільшенню кількості ідентифікації тварин. Щомісячно ведеться контроль за проведенням ідентифікації сільськогосподарських тварин, шляхом аналізу проведених робіт. Як наслідок збільшено кількість ідентифікованих тварин до минулого року на 10%.

Завдання виконано своєчасно та в повному обсязі.

По четвертому завданню:

Забезпечено проведення 100% реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів згідно звернень фізичних та юридичних осіб.

До Єдиного реєстру автоматизованого обліку системи Агро-Тех занесено 849 одиниць техніки щодо реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку тракторів, самохідних шасі. самохідних с/г, дорожньо-будівельних, меліоративних машин, тракторних причепів та іншої техніки, а саме: зареєстровано 564 одиниці техніки; перереєстровано 81 одиницю техніки; знято з обліку 204 одиниці техніки, направлено на ідентифікацію 15 одиниць техніки. Одній особі відмовлено в реєстрації.

Завдання виконано своєчасно та в повному обсязі.

По п`ятому завданню.

Своєчасне та якісне виконання завдань та доручень керівництва Держпродспоживслужби.

100% завдань та доручень начальника ГУ виконано своєчасно та на високому професійному рівні

Усі завдання та доручення начальника ГУ виконано своєчасно, в повному обсязі на високому професійному рівні. Відповідно до індивідуальної програми професійного розвитку пройдено професійне навчання, за результатами якого нараховано 1,2 кредиту Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (ЄКТС), копії сертифікатів додаються.

Суд зауважує, дослідженням звіту про виконання ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності встановлено, що досягнуті позивачем результати виконання поставлених перед ним у 2023 році завдань в повній мірі відповідають і в більшості випадків перевищують встановлені Завдання від 13.01.2023 ключові показники результативності, ефективності та якості.

В обґрунтуваннях виставлених балів Результатів виконання завдань від 17.11.2023 відсутні будь-які претензії та/або зауваження відносно невідповідності досягнутих позивачем результатів виконання завдань встановленим у Завданні від 13.01.2023 критеріям результативності, ефективності та якості, що доводить невмотивованість виставлених оцінок та упередженість оцінки діяльності позивача, що призвело до істотного необґрунтованого заниження виставлених позивачу оцінок за виконання поставлених перед ним завдань.

Процедуру оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, які займають посади державної служби категорій Б і В визначено п. 33 41 Порядку.

Так, п. 33 Порядку встановлено, що завдання і ключові показники державних службовців, які займають посади державної служби категорій Б і В, визначаються за формою згідно з додатком 7 з урахуванням стратегічних документів державного та/або регіонального рівня, річного плану роботи державного органу, завдань, функцій та обов`язків, визначених у положенні про державний орган, положенні про відповідний структурний підрозділ, посадовій інструкції.

Пунктом 34 Порядку передбачено, що завдання і ключові показники після їх обговорення з державним службовцем, який обіймає посаду керівника територіального органу міністерств, іншого центрального органу виконавчої влади визначається керівником державної служби.

У відповідності до п. 37 Порядку для визначення результатів виконання завдань безпосередній керівник спільно з керівником самостійного структурного підрозділу (у разі наявності) проводить з державним службовцем, який займає посаду державної служби категорії Б або В, оціночну співбесіду.

Згідно з п. 38, 39, 40 Порядку перед проведенням оціночної співбесіди державний службовець, який займає посаду державної служби категорії Б або В, заповнює форму щодо результатів виконання завдань державним службовцем, який займає посаду державної служби категорії Б або В, за відповідний рік згідно з додатком 9 у частині відомостей щодо себе та займаної посади, опису досягнутих результатів у розрізі кожного визначеного завдання та строку його фактичного виконання. Державний службовець заповнює зазначену форму у відповідній частині і передає її безпосередньому керівникові в електронній формі.

Оціночна співбесіда проводиться на основі усних пояснень державного службовця, який займає посаду державної служби категорії Б або В, про виконання завдань і ключових показників та його письмового звіту, що подається у довільній формі відповідно до абзацу першого пункту 9-1 цього Порядку (у разі його подання державним службовцем). Під час оціночної співбесіди також розглядаються пропозиції щодо завдань і ключових показників на наступний період та визначаються потреби у професійному навчанні (крім випадку, коли державному службовцю виставлено негативну оцінку). Потреби у професійному навчанні визначаються у вигляді професійних компетентностей, які необхідно набути або вдосконалити державному службовцю.

Після проведення оціночної співбесіди безпосереднім керівником заповнюється форма щодо результатів виконання завдань державним службовцем, який займає посаду державної служби категорії Б або В, за відповідний рік згідно з додатком 9 у частині виставлення балів, визначення оцінки та їх обґрунтування. Безпосередній керівник разом з керівником самостійного структурного підрозділу (у разі наявності) виставляє державному службовцю негативну, позитивну або відмінну оцінку (крім випадків, коли жодне із завдань не підлягає оцінюванню) з її обґрунтуванням на основі розрахунку середнього бала за виконання кожного визначеного завдання (з урахуванням досягнення ключових показників) за критеріями визначення балів згідно з додатком 5.

Безпосередній керівник забезпечує ознайомлення державного службовця з результатами виконання завдань.

Визначені потреби у професійному навчанні зазначаються державним службовцем в індивідуальній програмі, яка складається відповідно до пункту 12-1 цього Порядку за формою згідно з додатком 8.

Безпосередній керівник передає службі управління персоналом оформлену в установленому порядку форму щодо результатів виконання завдань державним службовцем, який займає посаду державної служби категорії Б або В, за відповідний рік згідно з додатком 9 для зберігання в особовій справі такого державного службовця.

Приписами п. 41 Порядку встановлено, що висновок щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, які займають посади державної служби категорій Б і В, в якому виставляється негативна, позитивна або відмінна оцінка, за формою згідно з додатком 6 затверджується наказом (розпорядженням) суб`єкта призначення.

Додатком 5 до Порядку встановлено критерії визначення балів, зокрема:

-бал "0" - завдання не виконано або під час його виконання порушено вимоги законодавства у сфері запобігання корупції;

-бал "1" - завдання виконано частково, результати не можуть бути використані через необхідність суттєвого доопрацювання, до виконання завдання державний службовець підійшов формально, чим нівелював практичну цінність отриманого результату, або завдання виконане з демонстрацією неспроможності одночасного забезпечення на належному рівні і своєчасного виконання посадових обов`язків, або під час виконання такого завдання порушено вимоги правил етичної поведінки, або процес досягнення результату чи сам результат мав негативний відгук з боку користувачів, споживачів, співвиконавців, керівництва тощо;

-бал "2" - завдання виконано, але з порушенням строку виконання та/або із залученням до виконання завдання інших осіб (під час виконання роботи державний службовець потребував надання зразків документів, допомоги у виробленні алгоритму роботи, аналізі нормативно-правових актів, суттєвому коригуванні проектів документів, проявляв низьку самостійність, недостатність знань нормативно-правових актів, вимог до підготовки службових документів, потребував нагадувань і високої міри контролю з боку керівника тощо);

-бал "3" - завдання виконано своєчасно, результат якого повною мірою можна використати в роботі. Робота проводилась ефективно з дотриманням правил етичної поведінки;

-бал "4" - завдання виконано своєчасно (завчасно), результат високої якості, його досягнуто з високим ступенем самостійності (за необхідності командної роботи), ініціативності, робота проводилась ефективно, з дотриманням правил етичної поведінки. Під час виконання завдання державним службовцем вносилися пропозиції щодо інших документів або їх удосконалення.

Згідно з п. 7 ч. 2 ст. 63 Закону № 889-VIII з метою забезпечення належного рівня службової дисципліни керівник державної служби зобов`язаний забезпечувати прозорість та об`єктивність під час оцінювання результатів службової діяльності державних службовців. Пройдено професійне навчання відповідно до індивідуальної програми підвищення рівня професійної компетентності/індивідуальної програми професійного розвитку, за результатами якого нараховано не менше ніж 0,4 кредиту Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (ЄКТС).

Відповідно до п. 1, 3 ч. 2 ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України, а також обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії),

З аналізу вищенаведених норм матеріального права, суд приходить до переконання, що оцінка виставлена за результатами оцінювання діяльності державного службовця повинна бути обґрунтована у відповідному висновку щодо результатів оцінювання окремого державного службовця.

У той же час, з дослідженого Висновку щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців територіальних органів Держпродспоживслужби, які займають посади державної служби категорії Б перших заступників та заступників начальників головних управлінь Держпродспоживслужби в областях, м. Києві та міжрегіональних головних управлінь Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні, у 2023 році, в тому числі позивача, який затверджений наказом Держпродспоживслужби від 05.12.2023 № 760-к, судом встановлено, що він не містять обґрунтувань фактичної роботи, недоліків та зауважень безпосередньо до позивача, які можливо перевірити та оцінити під час розгляду справи по суті.

Не містить таких обґрунтувань результати виконання завдань державним службовцем, який займає посаду державної служби категорії Б за 2023 рік, складений відповідачем відносно позивача.

Надаючи юридичну оцінку відповідності проведеної процедури оцінювання та відповідності результатів оцінювання з критеріями виставлення балів оцінювання, які встановлені додатком 5 Порядку, суд зазначає наступне.

З матеріалів справи видно, 17.11.2023 начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області проведено з позивачем оціночну співбесіду виконання завдань, під час якої встановлено факт виконання поставлених завдань на 2023 рік, за результатами якої оцінено перше завдання - 2 бали; друге завдання - 3 бали; третє завдання - 2 бали; четверте завдання - 3 бали; п`яте завдання - 1 бал. Відповідно, середній бал за виконання позивачем завдання склав 2,2 бали, що відповідає негативній оцінці (Т. 2 а.с. 188-190).

Зокрема, виконання ключового показника завдання № 1 оцінено в 2 бал, в обґрунтування зазначено строк фактичного виконання вересень 2023 року.

Виконання ключового показника завдання № 2 оцінено в 3 бали, в обґрунтування зазначено строк фактичного виконання вересень 2023 року.

Виконання ключового показника завдання № 3 оцінено в 2 бали, в обґрунтування зазначено строк фактичного виконання вересень 2023 року.

Виконання ключового показника завдання № 4 оцінено в 3 бали, в обґрунтування зазначено строк фактичного виконання вересень 2023 року.

Виконання ключового показника завдання № 5 оцінено в 1 бали, в обґрунтування зазначено строк фактичного виконання вересень 2023 року.

Середній бал за виконання всіх завдань 2,2 бали, оцінка негативна.

В обґрунтування оцінки відповідачем зазначено наступне:

"1, 2. Протягом часу відведеного на процедуру реорганізації державних установ ветеринарної медицини Чернівецької області, на звітну дату 01.10.2023 припинена діяльність трьох ветеринарних лікарень з дев`яти запланованих. Не проявлені здібності в організації і забезпеченні ведення результативної роботи у цьому напрямку. До виконання цього завдання державний службовець підійшов формально, не приймаючи участь в процесі реорганізації лікарень.

3. За звітній період не організовано належний контроль на організацію проведення ідентифікації тварин, що призвело до низьких показників рівня ідентифікації тварин у Чернівецькій області і негативного співвідношення до показників минулих років.

4. Відповідно до визначених повноважень у розподілі обов`язків, не забезпечив організацію та ведення результативної роботи у секторі реєстрації сільськогосподарської техніки, професійна діяльність підпорядкованого підрозділу і неналежний контроль призвів до невиконання поставлених завдань, унаслідок чого завідувача сектору реєстрації сільськогосподарської техніки Головного управління ОСОБА_6 був притягнутий до дисциплінарної відповідальності.

5. Завдання та доручення начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області виконувалися із передорученням, що потребувало контролю зі сторони керівника органу. Ряд доручень керівника не виконано і не дано інформацію з підстав до невиконання. Доручення виконувались із порушенням термінів виконання

Під час розгляду справи по суті, позивачем не заперечувалися результати оцінювання завдань № 2 та № 4, тому суд не надає оцінки в цій частині.

Разом з тим, суд звертає увагу, що після проведення оціночної співбесіди за виконання завдання № 5 позивачу виставлено 1 бал з формальним обґрунтуванням такої оцінки згідно з наведеною у додатку № 5 до Порядку № 640 частиною загального визначення критеріїв для виставлення балу 1, а саме: Завдання виконано частково, результати не можуть бути використані через необхідність суттєвого доопрацювання, до виконання завдання державний службовець підійшов формально. Під час виставляння балу 1 не зазначено і не обґрунтовано в якій частині завдання виконано, а в якій ні, в чому полягає неможливість використання результатів виконання завдання і необхідністю їх суттєвого доопрацювання та що вкладено у обвинуваченні позивача у формальному підході до виконання даного завдання.

Щодо оцінювання завдань № 1 суд зазначає, що відповідачем вказано на формальне відношення до даного завдання, а також те, що позивач не приймав участі в реорганізації лікарень, не зважаючи на те, що наказ № 34 від 18.01.2023 Про призначення голів комісій з реорганізації державних установ, згідно якого позивач не є відповідальним за реорганізацію державних установ (лікарень) та не входить до переліку голів комісій.

Щодо оцінювання завдань № 1, № 3 та № 5 суд зазначає, що відповідачем Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області не надано до суду належних, допустимих, достатніх та достовірних доказів отримання позивачем протягом 2023 року будь-яких нагадування з боку керівництва Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області щодо виконання поставлених завдань, або його діяльність потребувала контролю з боку керівництва.

Не обґрунтовано відповідачем Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області також критерії оцінювання та в чому полягав прояв недостатнього рівня самостійності позивача під час виконання ключових завдань та формального підходу до їх виконання, в той час як завдання виконано.

Під час розгляду справи Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області не спростовано, що показники результативності, ефективності та якості виконання позивачем завдання № 1, № 3 та № 5 протягом 2023 року, є гіршими в порівнянні за аналогічний період 2022 року.

Відтак, бали по завданнях № 1, № 3 та № 5 вочевидь є необґрунтованими та не можуть братися до уваги для формування негативного висновку.

Виставляючи бал "2" за завдання № 1, № 3 відповідач Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області не обґрунтував та не надав до суду докази на підтвердження обставин, які відповідають критеріям визначення балів встановлених Додатком 5 Порядку, а саме: завдання позивачем виконано, але з порушенням строку виконання та/або із залученням до виконання завдання інших осіб; під час виконання роботи позивач потребував надання зразків документів, допомоги у виробленні алгоритму роботи, аналізі нормативно-правових актів, суттєвому коригуванні проектів документів; позивач проявляв низьку самостійність, недостатність знань нормативно-правових актів, вимог до підготовки службових документів, потребував нагадувань і високої міри контролю з боку керівника тощо.

Отже, за відсутності належних, допустимих, достовірних та достатніх доказів очевидним є необґрунтованість, необ`єктивність та недостовірність виставлених відповідачем Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернівецькій області по завданнях № 1, № 3 та № 5, відповідно балів 1 та 2, що вказує на прийнятність доводів позивача щодо необґрунтованого та неправомірного встановлення балів за результатами проведеного оцінювання.

Виставлений бал повинен не тільки відповідати певному встановленому критерію, але і бути обґрунтованим.

Відтак, середній бал за виконання позивачем завдання склав 2,2 бали, що відповідає негативній оцінці, оскільки 17.11.2023 начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області були необґрунтовано виставлені наступні оцінки за виконання позивачем завдань: перше завдання - 2 бал; третє завдання - 2 бали; п`яте завдання - 1 бал.

Разом з тим, позивач, приймаючи до увагу ту обставину, що зазначені у Результатах виконання завдань державним службовцем та негативному висновку, що затверджений наказом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 05.12.2023 № 760-к негативні оцінки із виставленням за результатами виконання завдань №1, № 3 та №5 балу "1" та "2" жодним чином не обґрунтовані окремо по кожному завданню, вважає, що виставлення відповідних балів без такого обґрунтування окремо по завданнях не може свідчити про об`єктивність оцінки роботи позивача в цілому.

За відсутності відповідних обґрунтувань неможливо встановити достовірність виставлення середнього балу, що вказує на неправомірне виставлення балів за результатами проведеного оцінювання.

При цьому позивач наголошує, що керівник відповідача володіє дискреційними повноваженнями балів за виконання завдань, однак наявність таких дискреційних повноважень не наділяє його правами діяти необ`єктивно і свавільно.

На переконання суду, згідно результатів виконання завдань державним службовцем, який займає посаду державної служби категорії Б за 2023 рік заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області ОСОБА_1 та звіту про виконання ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності за вказаний період, поставлені завдання виконано позивачем своєчасно (завчасно), результат якого повною мірою можна використати в роботі, його досягнуто з високим ступенем самостійності, ініціативності, робота проводилась ефективно, з дотриманням правил етичної поведінки.

При цьому, суд зазначає, що протягом періоду, який оцінювався, будь-яких зауважень щодо виконання позивачем завдань з боку керівництва Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області не надходило.

В матеріалах справи відсутні будь-які докази проведення керівником Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області моніторингу виконання позивачем завдань і ключових показників, як того вимагає п. 11-1 Порядку № 640, з метою відстеження прогресу виконання визначених для нього завдань, аналізу інформації про стан досягнення завдань, контролю своєчасності та якості процесу виконання завдань, визначення потреби у необхідності коригування процесу або результату виконання завдання, а також надання йому допомоги для належного виконання завдань.

Вказані обставини не спростовано відповідачами під час розгляду справи по суті, доказів на підтвердження фактів невиконання завдань позивачем до суду не надано.

На переконання суду, відповідачами не надано до суду належних, допустимих, достовірних та достатніх доказів на підтвердження обставин щодо виконання позивачем ключових показників завдань, під час яких він: потребував нагадувань та високої міри контролю з боку керівництва; проявляв недостатній рівень самостійності; до виконання завдання підійшов формально.

Наведені обставини жодним чином не спростовано відповідачами у заявах по суті та не надано доказів їх врахування під час проведення оцінювання результатів виконання завдань позивачем.

Судом також встановлено, що при визначенні негативної оцінки позивачу під час його оцінювання, відповідач не врахував складність завдань, їх можливість виконання особисто позивачем чи відсутність такої можливості, результати виконання завдань державними службовцями, які підпорядковані позивачу, що в свою чергу, суттєво вплинуло на кінцевий результат оцінювання.

Не надано відповідачем також доказів врахування під час проведення оцінювання результатів виконання завдань, поданий позивачем Звіт про виконання ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності за 2023 рік.

Беручи до уваги вищенаведене, суд зазначає, що вказана у Висновку негативна оцінка із виставленням середнього балу "2,2" жодним чином не обґрунтована та не доведена окремо по кожному завданню відповідачем належними, допустимими, достовірними та достатніми доказами.

Більше того, у висновку та результатах виконання завдань не наведено жодних доказів в обґрунтування оцінки, що завдання виконані позивачем частково та потребують суттєвого доопрацювання, а також доказів того, що до виконання завдань державний службовець підійшов формально, проявив низьку самостійність. Не мотивовано відповідачем також виконання позивачем з демонстрацією неспроможності одночасного забезпечення на належному рівні і своєчасного виконання посадових обов`язків.

З огляду на критерії виставлення балів видно, що виставлений відповідачем середній бал по своїй суті не узгоджується з реальними показниками роботи позивача.

Разом з цим, як вже зазначалось судом, жодних зауважень до позивача з приводу неналежного, неповного або несвоєчасного виконання завдань протягом 2023 року відповідачем не висловлювалося.

Твердження Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у заявах по суті щодо невиконання або неналежне виконання позивачем посадових обов`язків, наказів (розпоряджень) та доручень керівника, суд відхиляє, оскільки відповідачем не надано до суду належних та допустимих доказів притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності за вказані діяння.

Таким чином, суд встановив та надав оцінку порушенням, які мали місце під час проведення оцінювання результатів діяльності позивача, однак позбавлений можливості надати оцінку його результатам службової діяльності. Суд звертає увагу, що в межах своїх повноважень не наділений компетенцією оцінювати діяльність державних службовців.

Обставини даної справи свідчать, що відповідачем порушено процедуру виставлення результатів оцінювання, яку проведено формально, без будь-якого обґрунтування виставлених балів та без підтвердження належними, допустимими, достовірними та достатніми доказами.

Статтею 9 КАС України передбачено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог, якщо це необхідно для ефективного захисту прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб`єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Враховуючи повноваження суду при вирішенні справи, закріплені в ст. 245 КАС України, обираючи належний та ефективний спосіб захисту порушеного права позивача, суд, визнає протиправним та скасовує наказ Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 05.12.2023 № 760-к Про затвердження висновків щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців у 2023 році в частині затвердження висновку щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців територіальних органів Держпродспоживслужби, які займають посади державної служби категорії Б перших заступників та заступників начальників головних управлінь Держпродспоживслужби в областях, м. Києві та міжрегіональних головних управлінь Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні, у 2023 році, стосовно ОСОБА_1 - заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

Стосовно доводів відповідачів щодо обрання неналежного способу захисту порушеного права позивача в частині оскарження наказу про затвердження висновку, а не власне висновку, суд зазначає на наступне.

Стаття 5 КАС України визначає, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом: 1) визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень; 2) визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень; 3) визнання дій суб`єкта владних повноважень протиправними та зобов`язання утриматися від вчинення певних дій; 4) визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії; 5) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб`єкта владних повноважень; 6) прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1 - 4 цієї частини та стягнення з відповідача - суб`єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

Отже, право на захист можна визначити як надану правомочній особі можливість застосування заходів правоохоронного характеру для відновлення її порушених прав чи таких, що оспорюються.

Право на захист є самостійним суб`єктивним правом, яке з`являється у власника прав лише в момент їх порушення або оспорювання і реалізується в межах охоронюваних правовідносин, які виникли при цьому.

Відтак, захист порушених прав, свобод та інтересів особи є похідним, тобто передбачає наявність встановленого факту їх порушень.

Крім того, здійснюючи передбачене ст. 55 Конституції України право на судовий захист, звертаючись до суду, особа вказує в позові власне суб`єктивне уявлення про порушене право чи охоронюваний інтерес та спосіб його захисту. Вирішуючи спір, суд зобов`язаний надати об`єктивну оцінку наявності порушеного права чи інтересу на момент звернення до суду, а також визначити, чи відповідає обраний позивачем спосіб захисту порушеного права тим, що передбачені законодавством, та чи забезпечить такий спосіб захисту відновлення порушеного права позивача.

Системний аналіз наведених норм КАС України свідчить, що судовий захист прав, свобод або інтересів шляхом повного чи часткового задоволення адміністративного позову, можливий виключно щодо інтересу, порушеного протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень за наявності між ними та порушенням причинно-наслідкового зв`язку умови порушення її прав.

Пунктом 19 ч. 1 статті 4 КАС визначено, що індивідуальний акт - акт (рішення) суб`єкта владних повноважень, виданий (прийняте) на виконання владних управлінських функцій або в порядку надання адміністративних послуг, який стосується прав або інтересів визначеної в акті особи або осіб та дія якого вичерпується його виконанням або має визначений строк.

Пунктом 9 Порядку № 640 визначено, що оцінювання проводиться поетапно: визначення завдань і ключових показників; визначення результатів виконання завдань; затвердження висновку (крім випадків, коли жодне із визначених завдань не підлягає оцінюванню).

Отже, одним з етапів оцінювання є затвердження висновку.

Таким чином, до адміністративних судів можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність суб`єктів владних повноважень, які породжують, змінюють або припиняють права та обов`язки у сфері публічно-правових відносин, вчинені ними при здійсненні владних управлінських функцій, цими рішеннями, діями чи бездіяльністю порушені або порушуються права чи свободи позивача.

Обов`язковою ознакою дій суб`єкта владних повноважень, які можуть бути оскаржені до суду, є те, що вони безпосередньо породжують певні правові наслідки для суб`єктів відповідних правовідносин і мають обов`язковий характер.

Судом встановлено, що оскаржуваним наказом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 05.12.2023 № 760-к Про затвердження висновків щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців у 2023 році затверджено висновок щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців територіальних органів Держпродспоживслужби, які займають посади державної служби категорії Б перших заступників та заступників начальників головних управлінь Держпродспоживслужби в областях, м. Києві та міжрегіональних головних управлінь Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні, у 2023 році, згідно з додатком 3 та зазначено, що позивач одержав негативну оцінку (Т.1 а.с. 46-47, 48).

Отже, сам по собі Висновок щодо оцінювання результатів службової діяльності це результат збору інформації про виконання завдань державного службовця, оцінювання результатів службової діяльності, та безпосередня оцінка керівником його діяльності, що є носієм доказової інформації, документом, який затверджується наказом суб`єкта призначення.

При цьому, Висновок оцінювання не є рішенням суб`єкта владних повноважень (правовим актом індивідуальної дії) у розумінні КАС України, тому без затвердження наказом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів не буде мати юридичних наслідків, відповідно оцінка, викладення у ньому балів, може бути надана судом при вирішенні спору щодо оскарження рішення про затвердження такого Висновку.

Отже, позивач, звертаючись з адміністративним позовом до суду з позовною вимогою про визнання протиправним та скасування наказу, яким затверджено висновок щодо оцінювання результатів його службової діяльності за 2023 рік, на думку суду, обрав належний спосіб захисту для відновлення порушеного права у сфері публічно-правових відносин, оскільки вказаний спосіб в повній мірі забезпечує реалізацію права останнього на судовий захист та відновлення порушених прав, свобод та інтересів в даних правовідносинах.

Стаття 19 Конституції України визначає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно ч. 2 ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

В ході розгляду справи по суті, судом встановлено порушення відповідачем (Держпродспоживслужбою) вищезазначених критеріїв під час прийняття оскаржуваних наказів 05.12.2023 № 760-к та № 784-к від 12.12.2023.

Відповідно до ст. 73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно ст. 74 та ст. 75 КАС України суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Як зазначено ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Оцінюючи докази, які є в справі, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд приходить до висновку, що відповідач (Держпродспоживслужба), як суб`єкт владних повноважень, не довів належними засобами доказування правомірність прийняття оскаржуваних наказів 05.12.2023 № 760-к та від 12.12.2023 № 784-к, тому вони є протиправними та підлягають скасуванню.

Згідно п. 41 висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо якості судових рішень обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов`язку може змінюватися залежно від характеру рішення. Згідно з практикою Європейського суду з прав людини очікуваний обсяг обґрунтування залежить від різних доводів, що їх може наводити кожна зі сторін, а також від різних правових положень, звичаїв та доктринальних принципів, а крім того, ще й від різних практик підготовки та представлення рішень у різних країнах. З тим, щоб дотриматися принципу справедливого суду, обґрунтування рішення повинно засвідчити, що суддя справді дослідив усі основні питання, винесені на його розгляд.

З огляду на наведене, інші доводи учасників справи суд не бере до уваги, оскільки вони не спростовують протиправність оскаржуваних наказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КЗпП України у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижче оплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу (ч. 2 ст. 235 КЗпП України).

Згідно із п. 2 та 3 ч. 1 ст. 371 КАС України негайно виконуються рішення суду про присудження виплати заробітної плати, іншого грошового утримання у відносинах публічної служби - у межах суми стягнення за один місяць та про поновлення на посаді у відносинах публічної служби.

Враховуючи висновок суду про протиправність та скасування оскаржуваних наказів, а також беручи до уваги вимоги ч. 1 ст. 235 КЗпП України, суд вважає, що позивача необхідно поновити на посаді заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області з 14.12.2023, допустивши рішення в частині поновлення на роботі до негайного виконання.

Оскільки, судом встановлено факт протиправності звільнення позивача із займаної посади, відтак, період часу з 14.12.2023 по 19.04.2024 (92 робочі дні) є періодом вимушеного прогулу позивача, а втрачений за цей час заробіток, відповідно до вимог чинного законодавства України, підлягає відшкодуванню, виходячи з розміру середньоденного заробітку за останні два місяці, що передували звільненню.

Згідно з ч. 1 ст. 27 Закону України Про оплату праці порядок обчислення середньої заробітної плати працівника у випадках, передбачених законодавством, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Так, відповідно до п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 (далі - Порядок) обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи - підприємця або фізичної особи, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників, менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку, матеріальна (грошова) допомога. Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

У всіх інших випадках середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов`язана відповідна виплата.

При цьому, згідно з п. 5 Порядку нарахування виплат у всіх випадках збереження середньої заробітної плати провадиться виходячи з розміру середньоденної (годинної) заробітної плати.

Згідно довідки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області від 29.02.2024, позивач за жовтень листопад 2023 року отримав дохід в сумі 65810,00 грн за 44 відпрацьованих днів, в т.ч.: у жовтні 32905,05 грн (22 відпрацьованих дні); у листопаді 32905,05 грн (22 відпрацьованих дні). Відповідно середньомісячна заробітна плата позивача склала 32905,00 грн, а середньоденний заробіток 1495,68 грн (Т. 3 а.с. 96).

З урахуванням наведеного, суд приходить до висновку про стягнення з Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області на користь позивача середнього заробітку за час вимушеного прогулу з 14.12.2023 по 19.04.2024 у сумі 137602,56 грн (92 робочих днів Х 1495,68 грн).

Враховуючи норми законодавства, наведені вище, рішення в частині стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, в межах стягнення суми за один місяць, підлягає негайному виконанню.

Стосовно розподілу судових витрат, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини першої статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

З матеріалів справи видно, що за подання позовної вимоги про оскарження наказу від 05.12.2023 № 760-к позивачем сплачено судовий збір у розмірі 1211,20 грн.

Враховуючи зазначене, суд стягує з Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (органу в якому позивач поновлений на роботі) за рахунок його бюджетних асигнувань на користь позивача сплачений судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 9, 72 - 77, 80, 90, 139, 243, 245, 246 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2. Визнати протиправним та скасувати наказ Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 05.12.2023 № 760-к Про затвердження висновків щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців у 2023 році в частині затвердження висновку щодо оцінювання результатів службової діяльності державних службовців територіальних органів Держпродспоживслужби, які займають посади державної служби категорії Б перших заступників та заступників начальників головних управлінь Держпродспоживслужби в областях, м. Києві та міжрегіональних головних управлінь Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні, у 2023 році, стосовно ОСОБА_1 - заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

3. Визнати протиправним та скасувати наказ Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 12.12.2023 № 784-к про звільнення ОСОБА_1 13.12.2023 з посади заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, у зв`язку з отриманням негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності у 2023 році, відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 87 Закону України Про державну службу.

4. Поновити ОСОБА_1 на посаді заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області з 14.12.2023.

5. Стягнути з Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з 14.12.2023 по 19.04.2024 у сумі 137602,56 грн.

6. Рішення в частині поновлення ОСОБА_1 на посаді заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, в межах стягнення суми за один місяць, підлягає негайному виконанню.

7. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 1211,20 грн.

Згідно ст. 255 КАС України рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У відповідності до ст. ст. 293, 295 КАС України рішення суду першої інстанції може бути оскаржене в апеляційному порядку повністю до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його складання.

Повний текст судового рішення виготовлено протягом 10 робочих днів 30.04.2024.

Повне найменування учасників процесу:

позивач - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 );

відповідач - Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (вул. Бориса Грінченка, 1, м. Київ, код ЄДРПОУ 39924774);

відповідач - Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області (вул. Сторожинецька, 115, м. Чернівці, код ЄДРПОУ 40416813).

Суддя В.К. Левицький

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118732109
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо звільнення з публічної служби

Судовий реєстр по справі —600/139/24-а

Ухвала від 27.05.2024

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Полотнянко Ю.П.

Рішення від 19.04.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 27.02.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 31.01.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 15.01.2024

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні