Ухвала
від 30.04.2024 по справі 344/8241/24
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/8241/24

Провадження № 2-о/344/240/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 квітня 2024 року місто Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області Мелещенко Л.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Служба у справах дітей Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про встановлення факту самостійного виховання та утримання дитини,-

В С Т А Н О В И Л А :

26 квітня 2024 року представник заявника ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , - адвокат Голуб Григорій Степанович звернувся до суду з заявою про встановлення факту самостійного виховання та утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком ОСОБА_1 .

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26 квітня 2024 року дану справу розподілено головуючому судді Мелещенко Л.В.

Суддя, розглянувши матеріали заяви, виходить з наступного.

Однією з умов реалізації права особи на пред`явлення заяви є дотримання вимог підсудності.

Згідно частини першої статті 316 Цивільного процесуального кодексу України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

З поданої заяви та матеріалів до заяви вбачається, що заявник ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Жодних доказів про фактичне місце проживання заявника саме у місті Івано-Франківську до матеріалів заяви не надано.

Відтак, беручи до уваги, що зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання заявника не є місто Івано-Франківськ, то вищевказана заява не підсудна Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 31 Цивільного процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Приймаючи таке рішення, суд враховує, що відповідно доКонвенції про захист прав людини і основоположних свободвід 04 листопада 1950 року, Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у пункті 1 статті 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

При цьому недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (частина перша статті 378 Цивільного процесуального кодексу України).

Ураховуючи те, що зареєстрованим місцем проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є наступна адреса: АДРЕСА_1 , тому справа, відповідно до вимог статті 31 Цивільного процесуального кодексу України, підлягає передачі на розгляд до Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області, до територіальної юрисдикції (підсудності) якого належить дана справа.

У відповідності до положень статті 32 Цивільного процесуального кодексу України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 27, 31, 187, 258-261, 353 Цивільного процесуального кодексу України, суддя

У Х В А Л И Л А :

Цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Служба у справах дітей Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про встановлення факту самостійного виховання та утримання дитини передати на розгляд за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Мелещенко Л.В.

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118732606
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —344/8241/24

Ухвала від 17.05.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Луганська В. М.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні