Рішення
від 01.05.2024 по справі 676/1571/24
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/1571/24

Номер провадження 2-о/676/127/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 квітня 2024 року м. Кам`янець-Подільський

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі : головуючої судді - Шевцової Л.М.

з участю секретаря судового засідання - Сопрун С.В.

заявника- ОСОБА_1

представника заявника- ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кам`янець-Подільському цивільну справу № 676/1571/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Староушицька селищна рада Кам`янець-Подільського району Хмельницької області про встановлення факту родинних відносин та належності правовстановлюючого документа, -

В С Т А Н О В И В :

05.03.2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин та належності правовстановлюючого документа.

Ухвалою суду від 07.03.2024 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

Розгляд справи здійснюється за правилами спрощеного провадження.

Заяву обґрунтовувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її бабуся - ОСОБА_3 . Після її смерті залишилось спадкове майно, а саме право на земельну частку (пай), що підтверджується сертифікатом серії ХМ №0276120, виданим на підставі рішення Кам`янець-Подільської райдержадміністрації від 27 травня 1997 року. На час її смерті з нею проживала та була зареєстрована мати заявника - ОСОБА_4 , яка фактично вступила в управління спадковим майном, що підтверджується довідкою Староушицької селищної ради від 06 лютого 2024 року за №116. Таким чином заявник зазначає, що ОСОБА_4 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 , проте спадкове майно не оформила та свідоцтво про право на спадщину за законом не отримала. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявниці - ОСОБА_4 , після смерті якої заявник вчасно прийняла спадщину. Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину після смерті ОСОБА_4 немає.

10 лютого 2024 року заявник звернулась до приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Яцевич Г.В. з приводу оформлення спадкового майна після смерті матері ОСОБА_4 та отримала роз`яснення за №71/01-16 від 10 лютого 2024 року, що відповідно до п.4.3 глави 10 «Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» видача свідоцтва проводиться після перевірки родинних відносин. Для оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , на майно, яке вона фактично прийняла після смерті своєї матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , необхідно встановити факт родинних відносин між ними, оскільки відсутні документи на підтвердження родинних відносин. Крім того, в сертифікаті на право на земельну частку (пай) ХМ №0276120 ім`я померлої зазначено ОСОБА_5 , а в свідоцтві про смерть ОСОБА_6 . Викладене свідчить про неможливість встановлення факту належності останній вищезазначеного сертифіката на право на земельну частку (пай) в позасудовому порядку.

Представник заявника ОСОБА_2 ,яка представляє інтереси на підставі ордеру серії ВХ № 1063366 від 04 березня 2024 року, в судовому засіданні підтримала заявлені вимоги ОСОБА_1 і просить суд задовольнити їх в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - Староушицької селищної ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, про час та місце його проведення був повідомлений у встановленому порядку. Звернувся до суду з заявою про розгляд справи без його участі, щодо заяви покладається на думку суду.

Суд, заслухавши пояснення заявника та її представника, показання свідків, дослідивши письмові матеріали справи приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Згідно ст. 293 ЦПК України суд в порядку окремого провадження розглядає цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п. 6 ч. 1ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Пунктом 7 вищезгаданої постанови встановлено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до п. 4.15 Глави 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мінюсту № 296/5 від 22 лютого 2012 року та зареєстрованого в Мінюсті 22 лютого 2012 року за № 282/20595 видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 15, ч. 1, 2 ст. 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання шляхом звернення до суду за захистом свого права з позовом про визнання такого права.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис № 08. Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме: сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ХМ № 0276120 виданий громадянину України-члену колективного сільськогосподарського підприємства (сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства) спілка селян «Садова» на ім`я ОСОБА_7 , розміром 2,00 умовних кадастрових гектарах, виданого на підставі рішення Кам`янець-Подільської райдержадміністрації від 27 травня 1997 року № 149р .

Спадкоємцем її майна була дочка ОСОБА_4 , яка на час її смерті з померлою проживала та була зареєстрована, фактично вступила в управління спадковим майном, що підтверджується довідкою виданою виконкомом Староушицької селищної ради Кам`янець-Подільського району, від 06 лютого 2024 року № 116.., тому прийняла спадщину, але документально її не оформила.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , актовий запис № 18.

10 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського районного нотаріального округу Яцевич Г.В. з приводу оформлення спадкового майна після смерті матері ОСОБА_4 та отримала роз`яснення за №71/01-16 від 10 лютого 2024 року, що відповідно до п.4.3 глави 10 «Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» видача свідоцтва проводиться після перевірки родинних відносин. Для оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , на майно, яке вона фактично прийняла після смерті своєї матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , необхідно встановити факт родинних відносин між ними, оскільки відсутні документи на підтвердження родинних відносин. Крім того, в сертифікаті на право на земельну частку (пай) ХМ №0276120 ім`я померлої зазначено ОСОБА_5 , а в свідоцтві про смерть ОСОБА_6 .

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують про наявність достатніх правових підстав вважати, що факт родинних відносин між ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_1 , та факт належності ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документа - Сертифіката на земельну ділянку частку (пай) серії ХМ № 0276120 від 28 травня 1997 року, виданого на підставі рішення Кам`янець-Подільської райдержадміністрації від 27 травня 1997 року № 149р у землі, яка перебуває у власності спілки селян «Садова» с. Рункошів, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області, розміром 2,00 умовних кадастрових гектарах на ім`я ОСОБА_7 є доведеними, оскільки встановити дані факти в іншому порядку неможливо, а визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, який має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, враховуючи те, що нотаріусом відмовлено у вчинені нотаріальної дії щодо видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 , ОСОБА_4 .

Той факт, що ОСОБА_3 , була матір`ю ОСОБА_4 , та бабусею ОСОБА_1 , підтверджується, наступними документами: записом про народження ОСОБА_8 від 23 березня 1927 року, де її матір записали ОСОБА_9 ; записом акта про шлюб від 02 липня 1950 року ОСОБА_10 та ОСОБА_11 ; свідоцтво про народження ОСОБА_12 , серії НОМЕР_3 від 14.11.1963 року, де матір`ю заявниці записана ОСОБА_13 , а батько ОСОБА_14 ; свідоцтвом про шлюб між ОСОБА_15 та ОСОБА_12 , серія НОМЕР_4 від 20 вересня 2018 року; довідкою Староушицької селищної ради № 116 від 06 лютого 2024 року; копією з погосподарських книг.

Суд вважає заяву, щодо встановлення факту родинних відносин та належності правовстановлюючого документу доведеною і такою, що підлягає задоволенню згідно ст. 315 ЦПК України.

Керуючись ст.268 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в селі Рункошів, Кам`янець-Подільського району, була матір`ю ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , в селі Рункошів, Кам`янець-Подільського району та бабусею ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити факт належності ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документа - Сертифіката на земельну ділянку частку (пай) серії ХМ № 0276120 від 28 травня 1997 року, виданого на підставі рішення Кам`янець-Подільської райдержадміністрації від 27 травня 1997 року № 149р у землі, яка перебуває у власності спілки селян «Садова» с. Рункошів, Кам`янець-Подільського району, Хмельницької області, розміром 2,00 умовних кадастрових гектарах на ім`я ОСОБА_7 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 30 квітня 2024 року.

Суддя Л. М. Шевцова

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118734178
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —676/1571/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні