Рішення
від 01.05.2024 по справі 177/139/24
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/139/24

Провадження № 2-о/177/24/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

01 травня 2024 року

Криворізький районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Березюк М. В.

за участі: секретаря Пушкарьова Є. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривому Розі матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Криворізький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Ємільчинська селищна рада Ємільчинського району Житомирської області, про встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И В:

17.01.2024 року представник заявника звернувся до суду з вказаною заявою, в якій просив суд встановити факт родинних відносин, а саме, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідною донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування заяви представник вказував, що ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Заявник звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті матері, але оформити спадщину не змогла, оскільки в свідоцтві про народження заявника її матір по батькові зазначена як « ОСОБА_3 », в той час як у свідоцтві про смерть матері заявника її по батькові зазначено як « ОСОБА_4 ». У зв`язку з цим, заявнику було рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту родинних відносин.

Встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для реалізації своїх прав на спадкування.

Ухвалою суду від 22 січня 2024 року відкрито провадження у справі. В порядку підготовки справи до розгляду витребувано докази, які надано суду.

Ухвалою суду від 18 квітня 2024 року залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи - Ємільчинську селищну раду Ємільчинського району Житомирської області.

Заявник, її представник до суду не з`явилися, матеріали справи містять заяву заявника ОСОБА_1 , в якій вона наполягала на задоволенні заяви і просила розгляд справи проводити за її відсутності (а.с. 69).

Заінтересована особа - Криворізький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), будучи повідомленою про дату, час та місце розгляду справи, участь представника у розгляді справи на забезпечила, надавши заяву про розгляд справи за відсутності представника, за наявними матеріалами (а.с. 82).

Заінтересована особа Ємільчинська селищна рада Ємільчинського району Житомирської області, будучи належним чином повідомленою про дату та час розгляду справи (а.с.77, а.с.80, зворот) та маючи доступ до матеріалів справи в електронному кабінеті, участь представника у розгляді справи не забезпечила, заяв по суті справи чи з процесуальних питань не надала.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалася, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Нараївка Ємільчинського району Житомирської області народилася ОСОБА_5 , актовий запис № 18, матір`ю якої у свідоцтві про народження записана ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим повторно 03 листопада 2023 року Криворізьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Одеса) (а.с.9).

08 жовтня 1969 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уклала шлюб з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , актовий запис № 27 від 08 жовтня 1969 року орган реєстрації виконавчий комітет Кулішівської сільськорї ради Ємільчинського району Житомирської області та після реєстрації шлюбу змінила своє прізвище « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 », що підтверджується відомостями з повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб, копією свідоцтва про шлюб (а.с.35-36, 43).

ІНФОРМАЦІЯ_5 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, виданого на ім`я ОСОБА_2 , серія НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Радушненської селищної ради Криворізького району Дніпропетровської області (а.с. 10).

Як слідує з матеріалів спадкової справи, відкритої приватним нотаріусом Криворізького районного нотаріального округу Дніпропетровської області Андрух І.В., після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , із заявою про прийняття спадщини за законом у встановлений законом строк, звернулася лише заявник по справі - ОСОБА_1 (а.с. 39).

Відповідно до довідки Новопільської сільської ради № 283 від 05.07.2023, наявної в матеріалах спадкової справи, на час смерті ОСОБА_2 разом із нею за адресою: АДРЕСА_1 проживала її донька, заявник по справі, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 48). Саме ОСОБА_1 зверталася до органів РАЦС щодо реєстрації смерті матері ОСОБА_2 , отримувала довідку для оформлення одноразової допомоги на поховання (а.с. 45).

Відповідно до запису про народження № 99 від 28 жовтня 1924 року з Книги реєстрації актів про народження за 1924 рік, витребуваної судом з державного архіву Житомирської області, ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Нараєвка Ємільчинського району народилася ОСОБА_2 , батьком якої записаний ОСОБА_9 ( а.с. 65-67).

Відповідно до посвідчення громадянина, який постійно проживає на території зони посиленого радіоекологічного контролю серії НОМЕР_3 , посвідчення до нагородження медаллю серії НОМЕР_4 та посвідчення до нагородження медаллю ветеран праці, наявних у заявника, вони видані на ім`я ОСОБА_2 та на ім`я ОСОБА_2 , що вказує на те, що протягом життя спадкодавця ОСОБА_2 , її ім`я та по батькові неодноразово записувалося з помилками (а.с. 12, 28, 63-67).

Розбіжності в написанні по батькові матері заявника в її свідоцтві про народження « ОСОБА_3 », замість вірного « ОСОБА_4 » (як зазначено у свідоцтві про смерть спадкодавця), перешкоджають реалізації заявником своїх прав на спадкування та потребують звернення до суду з заявою про встановлення юридичного факту родинних відносин (а.с. 12, 28, 63-67).

Разом з тим, вищевказані докази, в їх сукупності та взаємозв`язку, дають суду можливість дійти висновку про доведення факту родинних відносин між заявником та спадкодавцем ОСОБА_2 , як між матір`ю та донькою.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних справ, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть встановлюватися факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Беручи до уваги викладене, суд вважає за необхідне заявлені вимоги задовольнити, встановивши юридичний факт, що ОСОБА_10 є рідною донькою ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч.7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні рішення судом у справах окремого провадження, судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 4-5, 13, 76, 258-265, 293-294, 315-319 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Криворізький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Ємільчинська селищна рада Ємільчинського району Житомирської області, про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_5 ) є рідною донькою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Суддя М.В. Березюк

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118736481
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —177/139/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Березюк М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні