Ухвала
від 30.04.2024 по справі 193/691/24
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/691/24

Провадження 1-в/193/112/24

У Х В А Л А

іменем України

30 квітня 2024 року Софіївський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Софіївка подання начальника Державної установи «Софіївська виправна колонія (№ 45)» ОСОБА_3 про встановлення адміністративного нагляду засудженому ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Кривого Рогу,

В С Т А Н О В И В:

30.04.2024 до Софіївського районного суду Дніпропетровської області надійшло подання начальника ДУ «Софіївська виправна колонія (№ 45)» (надалі Софіївської ВК-45) про встановлення адміністративного нагляду засудженому ОСОБА_4 ..

Відповідно до змісту цього подання вказано, що засуджений ОСОБА_4 засуджений до позбавлення волі за один із кримінальних правопорушень пов`язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, тому після звільнення він потребує контролю з боку правоохоронних органів. Посилаючись на положення п. «г» ст. 3 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами звільненими з місць позбавлення волі», просив встановити адміністративний нагляд за засудженим ОСОБА_4 строком на 12 місяців та відповідно до вимог ч. 1ст.10цього Закону встановити такі обмеження, а саме: а) заборона виїзду за межі міста (району) по особистим справам без дозволу органів поліції; б) реєстрація в територіальному органі Нацполіції 4 рази на місяць; в) заборона виходу з будинку (квартири) з 22:00 години до 06:00 години, за винятком звернення до лікарні чи перебування на роботі.

Представник "Софіївської ВК- 45" належним чином повідомлений, у судове засідання не з`явився, згідно подання просив судовий розгляд проводити за його відсутності.

Засуджений подав до суду заяву про розгляд подання за його участі та просить розглянути подання без фіксації судового засідання технічними засобами.

Відповідно до ч. 4 ст.539КПКУкраїни неприбуття в судове засіданні осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду подання, не перешкоджає проведенню судового розгляду.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали провадження, дійшов висновку про часткове задоволення такого подання з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст.539КПКУкраїни питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішується судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 на даний час відбуває покарання у вигляді 5 років і 6 місяців позбавлення волі згідно вироку від 25 березня 2020 року Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області за ч. 2 ст.15, ч. 3 ст.185, ч. 3 ст. 15, ч.3 ст.185, ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 185, ч.3 ст. 15, ч. 2 ст. 185, ч.2 ст.190, ч.2 ст. 309, ч.1 ст.70, ч. 4 ст. 70 КК України. Зараховано в строк покарання строк перебування під арештом з 10 травня 2019 року по 25 березня 2020 року з розрахунку один день попереднього ув`язнення за один день позбавлення волі.

Призначене судом покарання засуджений ОСОБА_4 відбуває з 25.03.2020.

З 07.09.2019 покарання відбуває в ДУ "Софіївська виправна колонія (№45)". За період відбування покарання характеризується позитивно, має вісім заохочень, стягнень не має. Звільняється умовно-достроково з місць позбавлення волі 01.05.2024 на підставі ухвали судді від 23.04.2024.

Відповідно до вимог ст.1 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» № 264/94-ВР від 01.12.1994 (надалі цей Закон, Закон №264/94-ВР) адміністративний нагляд - це система тимчасових примусових профілактичних заходів спостереження і контролю за поведінкою окремих осіб, звільнених з місць позбавлення волі, що здійснюються органами Національної поліції та відповідно до вимог ст.2зазначеногоЗакону встановлюється з метою запобігання вчиненню злочинів окремими особами, звільненими з місць позбавлення волі, і здійснення виховного впливу на них.

Відповідно до п. «г» ст. 3 Закону № 264/94-ВР адміністративний нагляд встановлюється щодо засуджених до позбавлення волі за один із злочинів пов`язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Згідно положень ч. 2 ст. 5 Закону № 264/94-ВР уподанні мають бути визначені обмеження, які пропонує встановити на підставі статті 10цьогоЗакону відповідно начальник установи виконання покарань щодо поведінки піднаглядного та обґрунтування доцільності таких заходів.

Відповідно до вимог ст. 10 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі» до осіб, щодо яких встановлено адміністративний нагляд, можуть бути застосовані частково або у повному обсязі певні обмеження.

Між тим, обмеження, які просить встановити начальник «Софіївська ВК №45» засудженому строком на 12 місяців, є загальними обмеженнями, які визначені ст. 10 Закону № 264/94-ВР, але всупереч положень ч. 2 ст. 5 цього Закону, необхідність встановлення саме таких їх видів та обсягу у поданні належним чином адміністрацією виправної колонії не вмотивовано.

Враховуючи те, що ОСОБА_4 засуджений за злочин, пов`язаний із незаконним обігом наркотичних засобів, з метою запобігання рецидиву подібного діяння звільненим, за час відбування покарання характеризувався позитивно, мав вісім заохочень, стягнень не мав, у зв`язку з чим його поведінка потребує подальшого контролю з боку правоохоронних органів, разом з тим суд враховує, що оцінка ризику вчинення ним повторного кримінального правопорушення визначена як середня, а тому суд приходить до висновку про необхідність встановлення відносно ОСОБА_4 адміністративного нагляду терміном на один рік із частковим застосуванням обмежень, передбачених статтею 10 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», а саме: реєстрації у відділі поліції Головного управління Національної поліції України за місцем проживання після звільнення один раз на місяць, та заборонити залишати своє місце проживання щоденно, в період часу з 23:00 години до 06:00 години, а щодо заборони виїзду чи обмеження виїзду в особистих справах за межі району (міста) без дозволу саме органів поліції, то в цій частині подання є необґрунтованим та не доцільним.

Керуючись ст. 537, 539 КПК України, п. «г» ст. 3 Закон України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими із місць позбавлення волі, суд

П О С Т А Н О В И В:

Подання начальника Державної установи «Софіївська виправна колонія (№ 45)» ОСОБА_3 , - задовольнити частково.

Встановити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адміністративний нагляд строком на дванадцять місяців.

Визначити ОСОБА_4 обмеження щодо його дій на цей строк у вигляді:

1) реєстрації у ВП ГУ Національної поліції один раз на місяць, кожного 15 го числа місяця ;

2) заборони виходу з будинку (квартири) з 23:00 до 06:00 год., за винятком звернення до лікарні чи перебування на роботі.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Софіївський районний суд Дніпропетровської області протягом семи днів з дня її проголошення, а засудженим у той же строк з моменту отримання копії цієї ухвали.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118736637
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про установлення, припинення адміністративного нагляду

Судовий реєстр по справі —193/691/24

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні