Рішення
від 30.04.2024 по справі 345/1609/24
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/1609/24

Провадження № 2/345/500/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30.04.2024 м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Миговича О.М.

секретаря судового засідання Бабійчук Л.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новицької сільської ради Калуського району Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ :

Позивачка звернулася до суду із зазначеним позовом. Свої вимоги мотивує наступним. ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , останнє місце проживання якої було АДРЕСА_1 . Померла залишила заповіт, посвідчений ІНФОРМАЦІЯ_2 секретарем виконавчого комітету Новицької сільської ради, яким все своє майно, заповіла ОСОБА_3 , позивачці по справі. До складу спадкового майна входить житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 . Позивачка мала на меті успадкувати майно та звернулася до приватного нотаріуса Калуського районного нотаріального округу Гошовської С.В. із заявою про прийняття спадщини. Однак, рішенням №60/02-14 від 06.03.2024 року приватного нотаріуса їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок. Зважаючи на це просить суд визнати за нею право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи без їх участі, просить суд позовні вимоги задоволити у повному обсязі.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явився, проте подав заяву, в якій просить суд розглядати справу в їх відсутності, заперечень щодо задоволення позову не має.

Відповідно до ч. 3 ст.200ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні підготовчого судового засідання.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , останнє місце проживання якої було: АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 21.05.2003 року, яке видане виконкомом Новицької сільської ради Калуського району Івано-Франківської області, а також довідкою №321/14-10 від 16.02.2024 року (а.с.10,11).

На випадок своєї смерті, ОСОБА_2 залишила заповіт, посвідчений 01 липня 1992 року секретарем виконавчого комітету Новицької сільської ради Калуського району Івано-Франківської області О.Перегінець, який зареєстрований в реєстрі за № 28, що підтверджується також копією заповіту та довідкою №117 від 06.03.2024 року, яка видана виконавчим комітетом Новицької сільської ради Калуського району Івано-Франківської області сільської ради (а.с.13,14). Заповіт не змінювався і не відмінявся.

До складу спадщини входить житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.23-27).

Відповідно до довідки від 05.03.2024 року, яка надана ТОВ «ПЕРША ЗЕМЕЛЬНА АГЕНЦІЯ», інвентаризаційна вартість домоволодіння АДРЕСА_1 , становить 89 541,00 грн. (а.с.35).

Рішенням №60/02-14 від 06.03.2024 року приватного нотаріуса Калуського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Гошовської С.В., відмовлено позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вищезазначене спадкове майно в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться на АДРЕСА_1 та рекомендовано звернутися до суду (а.с.12).

На підставі виписки з погосподарської книги №90, сторінка 124, номер об`єкта по господарського обліку 759 Новицької сільської ради за 2001 2005, встановлено, що житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться на АДРЕСА_1 належав померлій ОСОБА_2 (а.с.17).

Статтею 1217ЦКУкраїни визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі ст.1216ЦКУкраїни спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особі, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до вимог ч. 1 ст.1220ЦКУкраїни спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Відповідно до ст.1223ЦК Кодексу, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Як вбачається зі ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за законом чи за заповітом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкоємцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Позивчака ОСОБА_1 здійснивши обряд поховання спадкодавця, вступивши в володіння та управління спадковим майном, яке залишилось після смерті ОСОБА_2 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактично прийняла спадщину.

Крім неї, інших спадкоємців, які б в установленому законом порядку звернулися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини в порядку ст. 1269 ЦК України, та спадкоємців, передбачених ст. 1261 ЦК України, які претендують на обов`язкову частку в спадщині, передбачену ст. 1241 ЦК України, не має. Спадковий договір від імені спадкодавця не укладався.

Згідно зі ст.1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

За таких обставин, враховуючи, що позивач від спадкового майна не відмовлялася, суд приходить до висновку, що є достатні підстави, щоб заявлений позов задовольнити та визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом право власності на житловий будинок.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.1223, 1268,1269,1296,1297 ЦК України, ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , в порядку спадкування за заповітом, право власності на спадкове майно, яке залишилось після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в цілому, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118736684
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —345/1609/24

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Мигович О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні