Рішення
від 24.04.2024 по справі 638/20505/23
ЛЮБОТИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 638/20505/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2024 року м.Люботин

Люботинський міський суд Харківської області у складі головуючого Зінченка О.В., за участю секретаря судового засідання Кондратенка Б.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Люботин, Харківської області, цивільну справу за позовною заявою Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надміру нарахованих грошових коштів,

встановив:

Позивач, Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 надміру нарахованих грошових коштів у вигляді щомісячної грошової допомоги малозабезпеченим сім`ям в сумі 15330, 86 грн. та судовий збір у розмірі 2684, 00 грн.

Позов обґрунтований тим, що згідно заяви від 21.05.2019 ОСОБА_1 рішенням Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради від 22.07.2019 призначено державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям. У жовтні 2020 року управління провело перевірку правильності призначення відповідачу соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям. В результаті проведеної перевірки було одержано інформацію про те, що донька відповідача працювала та одержувала доходи, які відповідач не задекларувала, що вплинуло на встановлення права на отримання державної соціальної допомоги.

Рішенням Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради від 18.11.2021 відповідачу припинено надання та зроблено перерахунок раніше призначеної державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям з урахуванням не задекларованих доходів. Згідно довідки Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, переплата відповідачу по державній соціальній допомоги малозабезпеченим сім`ям з 01.05.2019 по 31.10.2019 складає 15 330,86 грн.

02.02.2021 відповідачу направлено лист щодо наявності переплати та необхідність повернути вказану суму на рахунок Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради, однак вимога позивача залишається невиконаною.

Представник позивача у судове засідання не з`явилася, повідомила суд, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просила розглядати справу без її участі, проти ухвалення заочного рішення не заперечувала.

Відповідач в судові засідання не з`являється, про дату та час судового розгляду повідомлялася судом завчасно та належним чином. Відзиву щодо заявлених позовних вимог або будь-яких заяв від відповідача до суду не надходило.

В подальшому, відповідно до ч.11 ст. 128 ЦПК України судом розміщено оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України про виклик відповідача до суду, однак останній в судове засідання на вказану в оголошенні дату не з`явився, жодних заперечень проти позову, заяв про розгляд справи без його участі до суду не надіслав, про причини неявки суд не повідомив.

Частиною 11 статті 128 ЦПК України передбачено, що з опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, отже суд, з урахуванням положень ст. 280 ЦПК України, за згодою позивача розглядає справу в заочному порядку.

Під час розгляду справи судом встановлено наступне.

21.05.2019 ОСОБА_1 звернулася до Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради із заявою про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям (а.с.5).

Відповідно до відомостей, зазначених у декларації від 21.05.2019 року про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, відповідачем зазначено, що її доходи складають 31 333,64 грн, будь-яких інших доходів у родини не має (а.с.7).

Згідно рішення Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради про призначення допомоги малозабезпеченій сім`ї від 22.07.2019, ОСОБА_1 призначена допомога малозабезпеченій сім`ї з 01.05.2019 по 27.06.2019 у розмірі 5 242,54 грн щомісяця, та з 28.06.2019 по 31.10.2019 у розмірі 4 742, 54 грн щомісяця.

У жовтні 2020 року Управлінням соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради було проведено перевірку, в ході якої з`ясувалося, що донька відповідача працювала на підставі трудового договору, укладеного 01.11.2018, та отримувала доходи, які відповідач не задекларувала, що вплинуло на становлення права на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям (а.с. 13, 14).

На підставі рішення Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради від 18.11.2021 ОСОБА_1 припинено надання та зроблено перерахунок раніше призначеної державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям з урахуванням не задекларованих доходів.

Згідно довідки Обласного центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, переплата відповідачу по державній соціальній допомоги малозабезпеченим сім`ям з 01.05.2019 по 31.10.2019 складає 15 330,86 грн (а.с 23).

Листом Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської від 02.02.2021 № 61/04 ОСОБА_1 була повідомлена про необхідність повернення переплаченої суми державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям у розмірі 15 330,86 грн.

Доказів про повернення ОСОБА_1 надмірно отриманих коштів в сумі 15 330,86 грн у вигляді державної соціальної допомоги суду не надано.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям (далі державна соціальна допомога) щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім`ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім`ї.

Згідно з ч. 4 ст. 7 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» якщо сім`єю навмисно подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на державну соціальну допомогу та на визначення її розміру, виплата призначеної державної соціальної допомоги припиняється з місяця, в якому виявлено порушення.

Згідно п. 6 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 250 від 24 лютого 2003 року для призначення соціальної допомоги на наступний строк уповноважений представник сім`ї подає заяву і декларацію про доходи та майно.

Пунктом 14 Порядку № 250 передбачено, що середньомісячний сукупний дохід сім`ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім`ї для всіх видів соціальної допомоги, що затверджується Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку, Мінфіном, Держстатом, МОНмолодьспортом (далі - Методика).

Так, згідно пункту 9.1 та 9.2 Методики, загальна сума сукупного доходу одержувачів допомоги включає в себе суму всіх доходів кожної особи, яка враховується при наданні допомоги, визначених на підставі наданих документів про доходи за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням соціальної допомоги, якщо інше не передбачене законодавством. Сукупний дохід включає в себе як поточні щомісячні доходи в грошовій та натуральній формі осіб, які враховуються при наданні допомоги, так і доходи, які мають нерегулярний характер.

Таким чином, всі доходи заявника та членів його сім`ї, мають враховуватися при визначенні розміру сукупного доходу одержувачів допомоги.

Відповідно до п. 28 Порядку якщо сім`єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинуло на встановлення права на призначення соціальної допомоги та визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, органи праці та соціального захисту населення: визначають обсяг надміру виплачених коштів та встановлюють строки їх повернення залежно від матеріального стану сім`ї; повідомляють уповноваженого представника малозабезпеченої сім`ї про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення; у разі врахування надміру виплачених коштів при виплаті соціальної допомоги у наступні періоди провадять щомісячні відрахування на підставі своїх рішень у розмірі не більш як 20 відсотків суми, що підлягає виплаті; у разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно в установлені строки вирішують питання про їх стягнення у судовому порядку.

Позивачем до позовної заяви додано заяву ОСОБА_1 , згідно якої вона є обізнаною про необхідність повернення надміру виплаченої суми державної допомоги в зв`язку з тим, що вона не вказала доходи доньки.

Доказів повернення надміру виплаченої суми державної допомоги відповідачем суду не надано, в зв`язку з чим суд дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню.

За змістом ч. 1 ст. 141 ЦПК України у разі задоволення позовних вимог судовий збір покладається на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. 258, 263, 264-265, 268 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надміру нарахованих грошових коштів задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради надміру нараховані грошові кошти у вигляді щомісячної грошової допомоги малозабезпеченим сім`ям у сумі 15 330,86 (п`ятнадцять тисяч триста тридцять) грн 86 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп.

На заочне рішення відповідачем протягом 30 днів, з дня його проголошення, до Люботинського міського суду Харківської області може бути подана письмова заява про його перегляд.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Харківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи, яким повне рішення не було вручено у день його складання мають право подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня вручення їм повного рішення суду.

Позивач: Управління соціального захисту населення адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради, адреса: проспект Науки, 17 А, м. Харків, код ЄДРПОУ 03196593.

Представник позивача: Строєва Ольга Євгенівна, діє на підставі довіреності від 10.11.2023, № 2285/0/848-23, адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Суддя О.В. Зінченко

Повний текст рішення виготовлений 29.04.2024

СудЛюботинський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118736945
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання

Судовий реєстр по справі —638/20505/23

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Рибальченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні